bjci 13.08.2016 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam Przymierzam się do kupna kawalerki 30m2. Stan deweloperski. Mam już wizję rozstawienia wszystkich mebli itd. ale opinia i pomysły mogą się zawsze przydać. Plan mieszkania oraz moja wizja. Kuchnie chciałbym przenieść ale nie wiem czy to dobry pomysł. Okna są na stronę zachodnią Posiadam klatkę z ptakami (wymiary klatki 80dł, 50cm gł) ale zastanawiam się w którym miejscu je umiejscowić (klatka 1 2 lub 3). Mam też biurko z komputerem stacjonarnym na które muszę znaleźć miejsce może przy balkonie w lewym dolnym rogu. Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez bjci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.08.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 polecam jednak narysowanie tych mebli w skali. Chyba, że masz kanapę która ma 70 cm szerokości. Oraz za wygodne uważasz przejście o szerokości 60-70 cm w aneksie.Jak ptaki tolerują opary kuchenne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 13.08.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Ptaki przy oknie? Chyba, że nie masz zamiaru wietrzyć mieszkania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz550 13.08.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) Może coś takiego? Układ I Układ II Układ III (w tej wersji wygodniejsza niż narożna byłaby zwykła kanapa) Układ IV Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez Mateusz550 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bjci 14.08.2016 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Elfir -----> Nie wiem czy tolerują, bo w obecnym mieszkaniu nie wchodziłem z nimi do kuchni i nie wiem jak będą reagować. Myślę i tak nad okapem żeby chociaż trochę zmniejszyć zapachy podczas gotowania Sylw. ----> Mieszkanie będę wietrzyć. Rzuciłem tylko luźną propozycję. Teraz mam założoną moskitierę w pokoju, okno otwieram i problemu nie ma ale też nie przesadzam żeby ptaki się nie przeziębiły. Mateusz550 ----> Podoba mi się układ 1. nie planuję w ogóle wstawiać typowego stołu do jedzenia i trochę przestrzeni będzie. Nie zauważyłem, że na tym planie nie ma zaznaczonych grzejników. Znajdują się przy oknie w kuchni oraz w lewym dolnym rogu mieszkania, więc odpada komputer w tym rogu (mea culpa). Ta kuchnia z częścią do zjedzenie w ukłądzie 2 też fajnie wygląda Lubie przestrzeń dlatego chciałbym to rozmieścić po ścianach żeby środek był otwarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 14.08.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Bjci, czy jedna szafa jako miejsce do przechowywania Ci wystarczy?Jeśli jesteś osobą praworęczną to światło powinno padać z lewej strony- zatem warto odpowiednio ustawić komputer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bjci 14.08.2016 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Tak, nie posiadam dużo ubrań, resztę mogę trzymać u rodziców - na zmianę lato zima. Dodatkowo będzie komórka i tam też coś mogę schować.Ptaki postawię w miejscu nr 1 lub 2 na komodzie (w której mam podstawowe ubrania) tak jak stoją obecnie gdzie mieszkam.Co do komputera dlatego mój układ wydaję się najbardziej optymalny z mojej perspektywy, TV----->KOMP---->KOMODA i na niej PTAKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz550 14.08.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Dołączam się do sugestii Elfir. Musisz opracować sobie swój układ w odpowiedniej skali, gdyż ten zamieszczony tutaj na forum przez Ciebie mija się z rzeczywistością. Po prostu jest zbyt ciasno na kuchnię w kształcie U i rogówkę na jednej ścianie. Odległości pomiędzy ciągami kuchennymi muszą mieć takie totalne minimum, czyli przynajmniej 90 cm, a najlepiej 120 cm, by kuchnia była funkcjonalna. Polecam przestawianie mebli w projekcie deweloperskim, gdyż tam już wszystko w odpowiedniej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.08.2016 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 w rzutach deweloperów meble sa często celowo pomniejszane, by pomieszczenia wyglądały na większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bjci 15.08.2016 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 mam wymiary salonu.Dolna ściana do ścianki przy łazience ma 563cmŚciana przy łazience ma 197cmŚciana górna do ścianki przy garderobie ma 413cmSzerokość całkowita 475cm podzielona na 218cm od dolnej ścianki do tej ścianki w kształci litery L i 257cm od górnej ścianki Kuchni też nie muszę mieć dużej - cała ściana przy łazience i kawałek na dole. nie muszę nawet robić tego kawałka równoległego do kuchni.Do tego jakiś narożnik jak zaznaczyłem na swoim planie i wydaje mi się, że będzie spoko przejście na balkon i zostawiam sobie środek wolny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 15.08.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 (edytowane) Rozumiem, że facet ma zazwyczaj mniej ubrań niż baba, ale mimo to uważam, ze jedna szafa to może być za mało.Oprócz ubrań i obuwia dochodzi jeszcze przechowanie odkurzacza, deski do prasowania, mopa, suszaka na pranie, brudownika na brudną odzież, chemii gospodarczej, dokumentów, pościeli, ręczników, w Twoim przypadku karma dla ptaków i jeśli to potrzebne to inne ptasie akcesoria , a jeżeli ktoś posiada to: albumy do zdjęć, książki, płyty itp. Takie rzeczy trzeba na spokojnie przemyśleć, gdzie , co i jak przechowujemy, by potem się nie gnieść i nie mieć do siebie pretensji, że szło się na żywioł. Im praktyczniej je urządzisz, to nie tylko będzie Ci wygodnie, ale w razie potrzeby w przyszłości szybciej je sprzedaż/ wynajmiesz. Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez Sylw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bjci 15.08.2016 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Zgadza się ale mam komodę w której trzymam podstawowe ubrania i tam się mieszczę. Garderoba która jest na planie ma długość 180cm i planuję zrobić tam właśnie dzieloną rzecz na odkurzacz i mop parowy oraz chemię a w drugiej części kurtkę na moto, buty itd. Co do brudnej odzieży w łazience (planuję mała pralkę) a na górze szafkę. Dodatkowo może jakaś szafka w lewym dolny rogu lub obok okna gdzie w podstawowym planie stoi TV (przy oknie). Tak jak pisałem rzeczy zbędne będę trzymać w mieszkaniu u mamy mieszkanie 60m2 na ją samą to też duża powierzchnia na graty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 15.08.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Nie ma jak u mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.08.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 nie wyobrażam sobie biegać do mieszkania matki, kiedy okaże się, że pilnie coś potrzebuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 15.08.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 (edytowane) No ja też nie, ale może bjci to nie będzie przeszkadzać. Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez Sylw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 16.08.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Ja tutaj widzę taki układ jak poniżej.Ciuchy,dokumenty,pościel,itp upchane w zabudowie koło kanapy.W łazience słupek z koszem na pranie i półkami na kosmetyki,ręczniki,proszki.Umywalka z szafką gdzie można trzymać chemię,środki czystości.Biurko w rogu na nim klatka (pod nia szafka na ptasie jedzenie itp),kuchnia z barkiem o szer 60cm z którego można ogladać tv (ścianę przy tv można zlikwidować).Przy wejściu dodatkowy wieszak z szafką na buty,szafa z miejscem na odkurzacz i kurtki.Starałam się rozrysować wszystko w skali,ale najlepiej to zrobić na papierze milimetrowym.http://images78.fotosik.pl/821/54955c0a1cd56192med.jpg Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez kinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 16.08.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Kinka wg mnie ptaki są za blisko drzwi balkonowych, one są wrażliwe na przeciągi, wiatry. No chyba, że bjci ma jakąś zmutowaną odmianę. Poza tym ptaki brudzą tzn. zawsze pod klatką są jakieś nasiona.....To wszystko ma spadać na głowę pracującego przy komputerze? Ten krzyżyk przy biurku to komoda/szafa, jako kolejne miejsce na przechowywanie.Czy moja przeróbka propozycji kinki jest realna? Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez Sylw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 16.08.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 We wnęce przy wejściu zdecydowanie robiłabym ogromną szafę, nie żaden wieszak... Wieszak może być przy łazience, jedna kurtka, jedne buty i wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wielkim 19.08.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) Ja tą w nękę przy wejściu do mieszkania to całą bym zabudował i zrobił tam taką mini-garderobe. Też lubię mieć dużo przestrzeni, ale też nie nawidzę jak jakieś rzeczy leżą na wierzchu. A taka zamknięta "wielozadaniowa" przestrzeń Ci się przyda. Bo rzeczy w mieszkaniu to nie tylko meble, TV i ubrania. A co z Twoimi rzeczami osobistymi: książki, dokumenty, pamiątki, zdjęcia, wiertarka, narzędzia itp. itd. nawet jak teraz nie masz za dużo takich rzeczy to uwierz mi, że im dłużej mieszkasz na swoim, tym więcej rzeczy zaczynasz gromadzić Na tych planach za wyjątkiem kinki nikt nie uwzględnił przestrzeni do przechowywania. Edytowane 19 Sierpnia 2016 przez wielkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 19.08.2016 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Ja tą w nękę przy wejściu do mieszkania to całą bym zabudował i zrobił tam taką mini-garderobe. Też lubię mieć dużo przestrzeni, ale też nie nawidzę jak jakieś rzeczy leżą na wierzchu. A taka zamknięta "wielozadaniowa" przestrzeń Ci się przyda. Bo rzeczy w mieszkaniu to nie tylko meble, TV i ubrania. A co z Twoimi rzeczami osobistymi: książki, dokumenty, pamiątki, zdjęcia, wiertarka, narzędzia itp. itd. nawet jak teraz nie masz za dużo takich rzeczy to uwierz mi, że im dłużej mieszkasz na swoim, tym więcej rzeczy zaczynasz gromadzić Na tych planach za wyjątkiem kinki nikt nie uwzględnił przestrzeni do przechowywania. " Na tych planach za wyjątkiem kinki nikt nie uwzględnił przestrzeni do przechowywania". Niezupełnie, ja umieściłam szafę w lewym dolnym rogu. Co prawda nie znam wszystkim wymiarów wszystkich ścian. Wilelkim czy Tobie chodzi o takie osobne pomieszczenie jak na rysunku poniżej? Czerwona linia to ściana z drzwiami. Pytanie ile to dodatkowe pomieszczenie miałoby powierzchni, trzeba pamiętać, że ściana działowa ma 6 cm i ona zabierze kilka cm z podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts