Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jotul I 530 Flat - opinie użytkownikow

przemol80

Recommended Posts

Witam wszystkich

Czytałem dość dużo na forum o zakupie kominka, temat rzeka... Jestem właśnie przed zakupem i instalacją kominka i proszę szanownych forumowiczów o opinie wkładu Jotul I 530 Flat. Aktualnie wkład ten jest w promocji i cena jest kusząca, u mnie będzie zainstalowany w salonie 31 m2 dodatkowo chcę poprowadzić DGP do dwóch pokoi nad salonem każdy po 16 m2. Dodatkowo do wkładu zamierzam dokupić popielnik z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz, myślę również nad krążkami z masy akumulacyjnej. Cena jaką zaproponował mi sprzedawca to 5400 brutto z popielnikiem, instalacją, materiałami, bez zabudowy i akumulacji. Proszę o opinie użytkowników na temat ww wkładu, ewentualnie co można by zaproponować jako alternatywę do tego wkładu? Dom jest nowy, ocieplony, okna 3 szybowe, ogrzewanie podłogowe + dodatkowe grzejniki. Kominek ma być dodatkowym urządzeniem raczej używanym w okresach przejściowych jesienią, wiosną ale nie wykluczam że jak się nam spodoba to będziemy używać go częściej.

Pozdrawiam

Okna 3-szybowe, solidne ocieplenie to w okresie przejściowym pewnie będzie potrzeba z 1kW albo i mniej do ogrzewania to po co taki kominek. Krążki to raczej taka pseudo akumulacja, poza tym akumulacja moim zdaniem ma sens gdy jest wykorzystywana w systemie ciągłym a nie okazjonalnym. Masz tam pod ręką Baturę to może podjedź pogadaj, pooglądaj, pomacaj ;-)

Witam

Czy duży kominek? Moc nominalna to 9 kW wydawało mi się że jest to jeden z kominków o tej mniejszej mocy.

Chciałem porządny kominek dlatego zastanawiam się nad Jotulem, wyższe modele to już dużo większy wydatek (sam wkład ok 9k). Jotul I 530 nie posiada żadnych dopalania spalin i innych "bajerów" kominkowych, gdzieś czytałem o tym że jest nieszczelny jak sito? Chodzimy z żoną po salonach kominkowych ale gdzie nie pójdziemy to polecają zupełnie co innego, wiadomo każdy chwali swoje...

Dodam jeszcze że cały dom ma powierzchnie 140m2

Edytowane przez przemol80

Być może są to niewłaściwe salony :)

A jest ktoś wśród szanownych forumowiczów, kto mógłby powiedzieć mi coś więcej na temat tego wkładu, ewentualnie przedstawić jakieś sugestie co do wkładu w takim domu jak opisałem wyżej? Jest to mój pierwszy w życiu kominek tak wymarzony i wyczekany :) więc chciałbym aby wybór nie był przypadkowy

Pozdrawiam

Podjedź do Łazisk. To godzina drogi z Poznania. Niewiele ryzykujesz...Ja komercją się nie brzydzę, podobnie jak salony które odwiedziłeś. Mam jednak co pokazać i zwykle przekazuję rzetelną wiedzę...Przeglądnij najpierw mojego bloga...kilka stron...

• 1 month później...

Cześć, widzę że w miarę świeży temat więc się podepnę ;) Mi taki dogrzewa chałupę 130m2, w największe mrozy jakie były wzeszłym roku w okolicach Warszawy (chyba -20) przez pare dni grzałem w zasadzie tylko nim. Paliłem w nim brykietem i też dał rade, rozpalałem o 22-23 i rano w popiele dało się jeszcze znaleźć żarzące się węgielki. Drewno ogólnie spala się do końca, dobrze się steruje wielkością płomienia.

Upolowałem go za 4400 z popielnikiem + 1100 za wymuszone rozprowadzenie powietrza po 4 pokojach. Ogólnie jestem zadowolony.

Po dwóch latach użytkowania:

- rączka jakby lekko się odkształciła i nie jest już idealnie rownolegle z linia drzwi (będziesz widział na zdjęciu) ale wszystko działa i trzeba spojrzeć pod odpowiednim kątem żeby zwrócić na to uwagę

- żeby otworzyć drzwi trzeba tą rączkę odchylić w prawo przez co wychodzi ona po za obrys wkładu kominka parę centymetrów, co wymusza zrobienie "dystansów" z kamienia miedzy resztą zabudowy a wkładem (widać na tym samy zdjęciu co krzywa rączkę). Chyba że wkład będzie zlicowany z zabudową i rączka będzie wystawać.

- "Krzywo" się pali :D Przy przykręconym dolocie powietrza gdy płomień jest już bardzo spokojny widzę, że ten zawsze kieruje się w lewą stronę wkładu co skutkuje tym, że mam zdecydowanie bardziej brudną lewą stronę szyby, nawet po jednym paleniu. Dorzucam zdjęcia (tu akurat po 3 paleniach), widać na nich, że szyba jest brudna nawet w miejscu w którym wydaje mi się, że teoretycznie powinna być brudna na samym końcu czyli ponad tą "owiewka" przy szybie. I to jest jedyna rzecz która mnie w nim denerwuje i o co chciałem przy okazji dopytać. Mam tak od nowości... i zastanawiam się czy reklamować czy zrobie z siebie idiotę ;) Macie pomysł co może być przyczyną?

IMG_3121.jpgIMG_3119.jpgIMG_3118.jpgIMG_3117.jpg

Edytowane przez krzkrz

Cześć, widzę że w miarę świeży temat więc się podepnę ;) Mi taki dogrzewa chałupę 130m2, w największe mrozy jakie były wzeszłym roku w okolicach Warszawy (chyba -20) przez pare dni grzałem w zasadzie tylko nim. Paliłem w nim brykietem i też dał rade, rozpalałem o 22-23 i rano w popiele dało się jeszcze znaleźć żarzące się węgielki. Drewno ogólnie spala się do końca, dobrze się steruje wielkością płomienia.

Upolowałem go za 4400 z popielnikiem + 1100 za wymuszone rozprowadzenie powietrza po 4 pokojach. Ogólnie jestem zadowolony.

Po dwóch latach użytkowania:

- rączka jakby lekko się odkształciła i nie jest już idealnie rownolegle z linia drzwi (będziesz widział na zdjęciu) ale wszystko działa i trzeba spojrzeć pod odpowiednim kątem żeby zwrócić na to uwagę

- żeby otworzyć drzwi trzeba tą rączkę odchylić w prawo przez co wychodzi ona po za obrys wkładu kominka parę centymetrów, co wymusza zrobienie "dystansów" z kamienia miedzy resztą zabudowy a wkładem (widać na tym samy zdjęciu co krzywa rączkę). Chyba że wkład będzie zlicowany z zabudową i rączka będzie wystawać.

- "Krzywo" się pali :D Przy przykręconym dolocie powietrza gdy płomień jest już bardzo spokojny widzę, że ten zawsze kieruje się w lewą stronę wkładu co skutkuje tym, że mam zdecydowanie bardziej brudną lewą stronę szyby, nawet po jednym paleniu. Dorzucam zdjęcia (tu akurat po 3 paleniach), widać na nich, że szyba jest brudna nawet w miejscu w którym wydaje mi się, że teoretycznie powinna być brudna na samym końcu czyli ponad tą "owiewka" przy szybie. I to jest jedyna rzecz która mnie w nim denerwuje i o co chciałem przy okazji dopytać. Mam tak od nowości... i zastanawiam się czy reklamować czy zrobie z siebie idiotę ;) Macie pomysł co może być przyczyną?

[ATTACH=CONFIG]369219[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]369220[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]369221[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]369222[/ATTACH]

Drewno suche, czy takie sobie?

Rok temu właśnie zwaliłem na drewno bo sam wyzbierałem w lesie brzozy, buki i podsuszyłem przez pół roku ale teraz kupiłem suchuteńki dąb z dobrego źródła i jest to samo. Jakby ta szyba brudziła się w miarę symetrycznie i nie widziałbym, że płomień kieruje się jedną stronę to bym nie miał do niej żadnych pretensji ;)

A mierzyłeś wilgotność "suchuteńkiego" dębu? Ja też kupiłem "suchuteńki" roczny dąb, który po przełupaniu miał wilgotność ponad 30%. Ja w bajki, że ktoś Ci sezonował co najmniej dwa lata dąb (bo roczny dąb będzie dalej mokry) i sprzedał po normalnej akceptowalnej cenie po prostu nie wierzę ;)

Rozumiem, że to tak jak z woda w kiblu? Zawsze w jedna stronę ucieka z drewna? :D

Nie neguję, że kiepskiej jakości drewno jest przyczyna sadzy na szybie... chodzi o to ze zawsze z lewej strony... Mogę jutro wziąć od sąsiada grab który kupił w zeszłym roku i jestem w 100% pewny że będzie to samo.

Edytowane przez krzkrz

Rozumiem, że to tak jak z woda w kiblu? Zawsze w jedna stronę ucieka z drewna? :D

Nie neguję, że kiepskiej jakości drewno jest przyczyna sadzy na szybie... chodzi o to ze zawsze z lewej strony... Mogę jutro wziąć od sąsiada grab który kupił w zeszłym roku i jestem w 100% pewny że będzie to samo.

Przecież widać gdzie ciągnie lewe powietrze.

Trudno określić przyczynę, nie mając kompletnej wiedzy...Drewno to jeden z tropów, tak samo trudnych do sprawdzenia na odległość, jak inne. Przyczyna może być brak powietrza do spalania, może być też kiepski ciąg, ale i zdolności palacza. Zapal kilka razy tak: http://blog.kominki-batura.pl/czy-mozna-palic-do-gory-nogami/

Ta próba pozwoli na uzyskanie kilku informacji...Zdaj relacje jak poszło.Wyczyść szybę przed paleniem. W dzisiejszych czasach montuje się urządzenia w których szyby się nie brudzą. Przynajmniej te określane jako dobre.

Dzięki za odpowiedzi, palę od góry, a przy otwartych przepustnicach pali się bardzo dobrze (tylko drewno znika w zastraszającym tempie :D) i szyba pozostaje czysta. Brudzi się dopiero kiedy jest mała ilość powietrza więc i tutaj chyba wszystko gra. Drewno wydaje mi się, że nie jest mokre skoro mogę tę dębinę rozpalić jedną kostką/podpałką do grilla bez drewna rozpałkowego ale fakt pewności nie mam. Napiszę do sprzedawcy zobaczymy co on na to, ważne że mam jakiś trop.

Dzięki za odpowiedzi, palę od góry, a przy otwartych przepustnicach pali się bardzo dobrze (tylko drewno znika w zastraszającym tempie :D) i szyba pozostaje czysta. Brudzi się dopiero kiedy jest mała ilość powietrza więc i tutaj chyba wszystko gra. Drewno wydaje mi się, że nie jest mokre skoro mogę tę dębinę rozpalić jedną kostką/podpałką do grilla bez drewna rozpałkowego ale fakt pewności nie mam. Napiszę do sprzedawcy zobaczymy co on na to, ważne że mam jakiś trop.
No i wszystko jasne. Mokre drewno, nie chciałoby się palić od góry. Kominek żelazny bez odzysku energii z czysto spalanego drewna, dlatego palimy brudno...