Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przemalowanie mebli kuchennych, nie w całości

AdrianB

Recommended Posts

Witam

Chciałbym prosić o rady, jak mogę odnowić te meble ze zdjęcia w załączniku. Chodzi mi o usunięcie tej zieleni i szkła. To są górne fronty, oprócz tego na dolnych szafkach również są te zielone środki, nie wiem jaki to materiał, bo się nie znam, ale chciałbym go przemalować na inny kolor. Brzegi zostaną jak jest, środek chciałbym na jakiś jasny szary. Jakiej farby używać i czym malować? No, a co byście polecili wstawić do środka zamiast tych dwóch szyb?

P60816-173044.jpg

są farby do mebli kuchennych. Ale zwykła akrylowa też da radę.

Odtłuszczasz, lekko matowisz papierem ściernym 120 aby się farba dobrze trzymała, odpylasz, oklejasz drewniane brzegi taśma malarską i malujesz najpierw pędzelkiem wzdłuż krawędzi a potem walkiem środek.

ja ostatnio malowałam szafki kuchenne specjalną emulsją do drewna, metalu i pcv, na opakowaniu było nawet napisane że nadaje się do malowania mebli.

Wcześniej oczywiście potraktowałam drzwiczki papierem ściernym; dwie warstwy i wyglądają młodziej :) tylko musisz zwrócić uwagę przy wyborze farby, żeby była to emulsja do stosowania również w pomieszczeniach.

Witam

Chciałbym prosić o rady, jak mogę odnowić te meble ze zdjęcia w załączniku. Chodzi mi o usunięcie tej zieleni i szkła. To są górne fronty, oprócz tego na dolnych szafkach również są te zielone środki, nie wiem jaki to materiał, bo się nie znam, ale chciałbym go przemalować na inny kolor. Brzegi zostaną jak jest, środek chciałbym na jakiś jasny szary. Jakiej farby używać i czym malować? No, a co byście polecili wstawić do środka zamiast tych dwóch szyb?

Malowanie jak w postach wyzej.

Odnośnie szyb wymieniłabym na zwykłe przezroczyste lub białe matowe.

• 1 month później...

Pomaluj fronty SUPERMAL® Emalią nitro. To farba przeznaczona do malowania m.in. galanterii drewnianej i elementów drewnopochodnych. Jeśli szyby zastąpisz np. cienką sklejką lub płytą wiórową i pomalujesz farbą, to szafki zostaną ujednolicone. Zmiana uchwytów na bardziej nowoczesne jeszcze bardziej zmieniłaby wizerunek szafek i w konsekwencji całej kuchni.

Powodzenia!

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka