fiodork 18.08.2016 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Witam, Poniżej przedstawię aktualną sytuację i problem. Trawnik założony w kwietnu zeszłego roku. Na całe podwórko nawieziona została ziemia. Dwa rodzaje, raczej nieuboga, przynajmniej tak mi się wydawało. Została wysiana trawa Atena. Na wiosnę została wykonana wertykulacja. Kwasowość gleby prawidłowa. Powierzchnia trawy ok 700 m2. Podlewanie nieregularne. Trawa w jesieni bardzo słabo rosła (od września nie było już potrzebne koszenie). Nawóz w zeszłym roku wysiany był tylko przed zasiewem. Na wiosnę trawa była bardzo mało zielona, żadka i nie rosła. Wysiałem 25 kg dedykowanego nawozu do trawy (już nie pamiętam nazwy) ale nie pomogło. Po pewnym czasie zostały wysiane 2 x 25 kg polifoski (zawartość azotu 27%) w odstępach ok 5 tygodni. Ten zabieg pomógł Trawa zaczela rosnąć początkowo nierównomiernie ale po wysianiu drugiej partii nawozu jaśniejsze plamy są już nieliczne. Niestety w niektórych miejsach zauważyłęm, że drobne źdźbła trawy usychają. Te wyższe są zielone. Nie wiem czym popełniłem gdzieś błąd i czy można temu jakoś zaradzić. Będę wdzięczny za każde informacje i porady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.08.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 regularnie podlewać i nawozić. trawa wymaga ogromnych ilości wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 20.08.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 plamy na trawie są od larw chyba chrabaszczy.larwy są koloru bialego a te chrabaszcze chyba sie nazywaja czerwcowe czy jakosc tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodork 21.08.2016 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 plamy na trawie są od larw chyba chrabaszczy.larwy są koloru bialego a te chrabaszcze chyba sie nazywaja czerwcowe czy jakosc tak Podczas koszenia zauważyłem, że jest bardzo dużo małych koników polnych. Ale żadnyc larw nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 21.08.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Larwy sa dosłownie kilka centymetrów pod trawa i dlatego są plamy.A na przełomie czerwca-lipca u Was zauwazono wieczorami latajace ustrojostwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts