d7d 20.10.2024 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października Ten e-licznik liczy produkcję z PV która została skonsumowana na miejscu w domu i nie została wysłana do sieci? Liczy to co pobrał dom i PC bezpośrednia z PV i z ewentualnego domowego magazynu energii ? Wg mnie liczy tylko to co masz do rozliczenia ze swoim dostawcą prądu (Tauron). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 20.10.2024 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października (edytowane) 1 godzinę temu, d7d napisał: Ten e-licznik liczy produkcję z PV która została skonsumowana na miejscu w domu i nie została wysłana do sieci? Liczy to co pobrał dom i PC bezpośrednia z PV i z ewentualnego domowego magazynu energii ? Wg mnie liczy tylko to co masz do rozliczenia ze swoim dostawcą prądu (Tauron). Dziwną logikę masz ,pytasz o gaz czy pompę a zaczynasz kogoś rozliczać no dobra zaraz. falownik foxess za październik pokazuje do dziś 454 kwh e-licznik pokazuje do wczoraj energia oddana 315 kwh energia pobrana 250 kwh no to dalej ' za cały 2024 rok pobrane 2611kwh oddane 7248 kwh a całkowita produkcja za ten rok falownika to 8890 kwh do dziś kombinujmnie się nie chce bo to mi pasuje jak jest. Tylko sam nie wiem po kego grzyba sam sobie zmyślałem że zamiast wypocin tauronu na te prognozy olałem je i płacę sam od siebie po 350 zł/miesiąc od czerwca ,muszę to zmniejszyć na 250 zł/miesiąc tak mi się wydaje będzie git. Edytowane 20 Października przez prokurator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.10.2024 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października Proste - pytam ile zużyła twoja pompa ciepła a nie jaki pobór prądu pokazuje twój eLicznik. Gaz był tylko przykładem ile kWh idzie na podgrzanie c.w.u. Falownik pokazał 454 kWh a eLicznik pokazał oddaną do sieci energię 315 kWh. Czyli dodaj 139 kWh do swoich 250 kWh. To nie jest kombinowanie tylko proste rozumowanie i proste policzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 20.10.2024 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października (edytowane) W dniu 19.10.2024 o 20:41, d7d napisał: Minęło 8 lat... Podbijam temat hybrydowej pompy ciepła - PC + kocioł gazowy jako jedno urządzenie lub dwa oddzielne. Jakie są wnioski przy obecnych cenach prądu i gazu? A to co ? więc ja ci wyłuszczyłem po swojemu że pompa nie jest złem , a to ile pompa moja zjada prądu ma najmniejsze znaczenie a zresztą ciutkę pokazywałem ale więcej tego nie zrobię by nie wpędzać w zakłopotanie tych którzy wydali bardzo duże pieniądze ,więc odpowiem inaczej ,grzejąc 133 m2 podłogówki w największy mróz jaki był w ostatnich 3 latach czyli mnius 19 stopni pompa nie przekroczyła 30 kwh dobowo , wystarcza ci taka odpowiedź czy dalej szukasz dziury w całym ? Edytowane 20 Października przez prokurator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.10.2024 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października Sam się chwaliłeś jak mało prądu zużywa twoja pompa ciepła i okazało się że jednak zużyła prądu dużo więcej (+55%) niż podałeś. Nie szukam dziury w całym tylko sprawdzam co publikujesz. Ta twoja pompa ciepła to przeróbka z klimatyzatora Gree (lub innego) ? 30 kWh dobowo przy -19 °C to chyba super wynik tylko czy jest prawdziwy ? Masz podlicznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 21.10.2024 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 9 godzin temu, d7d napisał: Sam się chwaliłeś jak mało prądu zużywa twoja pompa ciepła i okazało się że jednak zużyła prądu dużo więcej (+55%) niż podałeś. Nie szukam dziury w całym tylko sprawdzam co publikujesz. Ta twoja pompa ciepła to przeróbka z klimatyzatora Gree (lub innego) ? 30 kWh dobowo przy -19 °C to chyba super wynik tylko czy jest prawdziwy ? Masz podlicznik? Ty naprawdę masz na bakier z logiką , z czego wzięło ci się te 50 proc więcej ? przecież w domu też jest jakiś telewizor routery komputery 2 lodówki indukcja pompy do oczka wodnego i jeszcze jakieś inne a ty wszystko przypisałeś pompie no z taką logiką będzie ci trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.10.2024 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października Prosta matematyka. Podałeś że zużyłeś w jakimś okresie (np. 20 dni) 250 kWh i się chwalisz, że to mało jak na działającą PC. Faktycznie to nie doliczyłeś zużycia prądu wyprodukowanego przez własną PV. "Falownik pokazał 454 kWh a eLicznik pokazał oddaną do sieci energię 315 kWh. Czyli dodaj 139 kWh do swoich 250 kWh." Pewnie nawet więcej niż 55% . 139 kWh / 250 kWh x 100% = 55,6%. Proste? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 21.10.2024 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października (edytowane) 20 minut temu, d7d napisał: Prosta matematyka. Podałeś że zużyłeś w jakimś okresie (np. 20 dni) 250 kWh i się chwalisz, że to mało jak na działającą PC. Faktycznie to nie doliczyłeś zużycia prądu wyprodukowanego przez własną PV. "Falownik pokazał 454 kWh a eLicznik pokazał oddaną do sieci energię 315 kWh. Czyli dodaj 139 kWh do swoich 250 kWh." Pewnie nawet więcej niż 55% . 139 kWh / 250 kWh x 100% = 55,6%. Proste? Czy ty nie zrozumiałes że to cały dom wraz z pompą ciepła ?? a jeśli zrozumiałeś i uważasz że to dużo to sory kończmy to. Nie mam sumienia dłużej cię męczyć więc ci podam ile zjadła pompa ciepła wraz z CWU za 21 dni liczone z 2 podliczników niezależnych od siebie bez paneli bo to czysty odbiór tuż przed samą pompą ciepła , zjadła do tej chcwili 190 kwh powiedz mi że to dużo bo wymiękam (w domu 24 stopni) Edytowane 21 Października przez prokurator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 21.10.2024 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października (edytowane) 19 godzin temu, d7d napisał: Nie rozumiesz czy nie chcesz zrozumieć co do podanego zużycia na e-liczniku ma faktyczne zużycie prądu?? Przecież on Ci bajki opowiada jak zwykle niepoparte dowodami. Z jego opowieści jak zwykle nic nie wynika. Edytowane 21 Października przez gregos11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.10.2024 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2 godziny temu, prokurator napisał: Czy ty nie zrozumiałes że to cały dom wraz z pompą ciepła ?? a jeśli zrozumiałeś i uważasz że to dużo to sory kończmy to. Nie mam sumienia dłużej cię męczyć więc ci podam ile zjadła pompa ciepła wraz z CWU za 21 dni liczone z 2 podliczników niezależnych od siebie bez paneli bo to czysty odbiór tuż przed samą pompą ciepła , zjadła do tej chcwili 190 kwh powiedz mi że to dużo bo wymiękam (w domu 24 stopni) @prokurator Teraz piszesz o dwóch podlicznikach... W sumie masz 3 (trzy) liczniki - jeden od dostawcy (Tauron) i 2 własne które liczą oddzielnie zużycie przez PC a drugi liczy coś innego? 190 kWh to może być mało albo wcale nie tak mało. Wszystko zależy od tego ile wyprodukowała ciepła do c.o. i do c.w.u. . 190 kWh to jest ok. 9,2 kWh dziennie. Załóż sobie liczniki ciepła i wtedy będzie wiadomo czy w danej sytuacji masz COP=6 czy COP=9 czy może masz COP=2,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 21.10.2024 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października Teraz, d7d napisał: @prokurator Teraz piszesz o dwóch podlicznikach... W sumie masz 3 (trzy) liczniki - jeden od dostawcy (Tauron) i 2 własne które liczą oddzielnie zużycie przez PC a drugi liczy coś innego? 190 kWh to może być mało albo wcale nie tak mało. Wszystko zależy od tego ile wyprodukowała ciepła do c.o. i do c.w.u. . Załóż sobie liczniki ciepła i wtedy będzie wiadomo czy w danej sytuacji masz COP=6 czy COP=9 czy może masz COP=2,5. Wiesz co mam pomysł dajmy sobie siana z taką dyskusją, uciążliwa bardzo taka dyskusja ,pytasz o porównanie gaz/pompa szukasz niby jakiejś rady czy coś a na odezwę zaczynasz przepytywać o dziwne sprawy ,dać ci adres naocznie sprawdzisz i na forum napiszesz czy się zgadza czy nie ,zrobisz sobie wycieczkę coś wypijemy i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.10.2024 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października Chyba ne ogarniasz tematu w którym się wypowiadasz. Pomiń gaz, to był tylko przykład ile kWh może pójść na c.w.u. . Moja PC zużyła 34,0 kWh w tym miesiącu. PC nie grzeje c.w.u. . PC pracowała 10 dni. Średnie zużycie to 3,4 kWh dziennie. To chyba nie jest dużo ? Ty masz 2,7 razy większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 21.10.2024 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 12 minut temu, d7d napisał: Chyba ne ogarniasz tematu w którym się wypowiadasz. Pomiń gaz, to był tylko przykład ile kWh może pójść na c.w.u. . Moja PC zużyła 34,0 kWh w tym miesiącu. PC nie grzeje c.w.u. . PC pracowała 10 dni. Średnie zużycie to 3,4 kWh dziennie. To chyba nie jest dużo ? Ty masz 2,7 razy większe. Bo moja chodzi dzień i noc na zasilaniu 27 stopni nie wyłączam ją bo nie widzę takiej potrzeby i jedzie tak od 1 października ,mnie pasuje więc ogarniam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.10.2024 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2 godziny temu, prokurator napisał: Wiesz co mam pomysł dajmy sobie siana z taką dyskusją, uciążliwa bardzo taka dyskusja ,pytasz o porównanie gaz/pompa szukasz niby jakiejś rady czy coś a na odezwę zaczynasz przepytywać o dziwne sprawy ,dać ci adres naocznie sprawdzisz i na forum napiszesz czy się zgadza czy nie ,zrobisz sobie wycieczkę coś wypijemy i tyle. @d7d pyta o porówninie ilośći zużytej energii (kosztów) przez PC w stosunku do gazu. A te dajesz mu odpowiedź, ze XXX kWh, gdzie XXX = YY kWh zużytej na ogrzewanie + ZZ kWh zużytej przez dom - AA kWh z autokonsumpcji przy fotowoltaice. Baaardzo pomocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 22.10.2024 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października (edytowane) W dodatku 60% tego co podał mogło iść na grzanie CWU, a 40% na CO. A że jest to z E-Licznika na cały dom, to równie dobrze może mieć udział 50% dom, 30% CWU i tylko 20% na CO. A u kogoś innego CWU może mieć udział 30%, a na grzanie CO 70%. Trudno coś porównywać przy rzucaniu ogólnikami. U mnie licznik na pompie, przeciętne zużycie prądu dobowe za październik 2024r. to ok. 6-7 kWh. Przy grzejnikach (niskotemperaturowych 30°C - 45°C), w ostatnich dniach 30°C do 35°C. Dokładniej +34,8°C przy porannych przymrozkach 0°C. Od tego należy odliczyć około 1 kWh (+/- 0,2 kWh) na grzanie CWU. Niestety nie wiem jak to się ma do gazu. Hybryda raczej też ten czas by przepracowała na pompie (bez gazu). Edytowane 22 Października przez Marco36 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.10.2024 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 8 godzin temu, Marco36 napisał: W dodatku 60% tego co podał mogło iść na grzanie CWU, a 40% na CO. A że jest to z E-Licznika na cały dom, to równie dobrze może mieć udział 50% dom, 30% CWU i tylko 20% na CO. A u kogoś innego CWU może mieć udział 30%, a na grzanie CO 70%. Trudno coś porównywać przy rzucaniu ogólnikami. U mnie licznik na pompie, przeciętne zużycie prądu dobowe za październik 2024r. to ok. 6-7 kWh. Przy grzejnikach (niskotemperaturowych 30°C - 45°C), w ostatnich dniach 30°C do 35°C. Dokładniej +34,8°C przy porannych przymrozkach 0°C. Od tego należy odliczyć około 1 kWh (+/- 0,2 kWh) na grzanie CWU. Niestety nie wiem jak to się ma do gazu. Hybryda raczej też ten czas by przepracowała na pompie (bez gazu). U mnie zużycie gazu na c.w.u. z okresu 15.05.2024 - 13.09.2024 to 800 kWh czyli średnio 6,55 kWh dziennie. Ile tej wody podgrzewa kocioł to nie wiem. Roczny koszt podgrzania c.w.u. jest w granicach 835 zł (bez opłat stałych). Dla PC i 1,0 kWh dziennie rocznie wyjdzie 365 zł. Różnica to ok. 500 zł. Chyba zakładanie PC tylko dla c.w.u. nie ma sensu? Jak dla mnie to 1 kWh (+/-0,2) na c.w.u. dziennie to rewelacja. Wychodzi COP = 6,5 w stosunku do mojego 6,55 kWh dziennie. Ale sprawność kotła dla c.w.u. to pewnie 80% więc 6,55 *0,80 = 5,24 kWh ciepła (COP=5,24). Zimą też masz tak dobrze? Ten licznik ze screen'a to jaki typ i w jakim systemie działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 23.10.2024 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października (edytowane) Podałem tylko zużycie prądu na CWU - z tego COP nie policzysz. Ja mam małe zużycie ciepłej wody, a u ciebie może ono być 2x lub 3x wyższe. Nie mam pod ręką arkusza z danymi. Na ile pamiętam to SCOP w okresie zimowym grzania CWU wychodził w okolicy 2,7 i może do COP 3,2 w okresach przejściowych. Lato też inaczej wychodzi, bo i w upały grzeje grzałką (kompresora nie uruchamia gdy temp. dworowa przekracza +30°C). Wg informacji od serwisanta powyżej +25°C - grzeje wodę do max. +45°C, a przy +35°C nie uruchamia kompresora. A że mam PC na południowej stronie i w słońcu, to czujnik łapie te temp. już wcześniej. Na pocieszenie mam fotowoltaikę, to w lato grzeje z samokonsumpcji. Grzeję CWU 200L do +47°C (realnie dobija do +50°C) raz dziennie o 13-14 godz. w tańszym okienku G12W. G12W mimo PV bo średnio rocznie 600-900 kWh muszę dokupić (dom + CO). Licznik to Zamel-MEW-01 , na systemie Supla. Edytowane 23 Października przez Marco36 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 23.10.2024 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 22 minuty temu, Marco36 napisał: Podałem tylko zużycie prądu na CWU - z tego COP nie policzysz. Ja mam małe zużycie ciepłej wody, a u ciebie może ono być 3x wyższe. Nie mam pod ręką arkusza z danymi. Na ile pamiętam to SCOP w okresie zimowym grzania CWU wychodził w okolicy 2,7 i może do COP 3,2 w okresach przejściowych. Lato też inaczej wychodzi, bo i w upały grzeje grzałką (kompresora nie uruchamia gdy temp. dworowa przekracza +30°C). Wg informacji od serwisanta powyżej +25°C - grzeje wodę do max. +45°C, a przy +35°C nie uruchamia kompresora. A że mam PC na południowej stronie i w słońcu, to czujnik łapie te temp. już wcześniej. Na pocieszenie mam fotowoltaikę, to w lato grzeje z samokonsumpcji. Licznik to Zamel-MEW-01 , na systemie Supla. Kiedyś w upały musiałem pompę ciepła zlać zimną wodą ze studni aby ruszyła i grzała bojler ale tak jak piszesz u mnie CWU zjada 60 proc prądu a samo grzanie co to reszta , bojler najmniej 2 razy startuje na dobę ale są dni czyli piątek do niedzieli gdzie potrafi i 5 razy na dobę podgrzewać ,wnerwia mnie te marnowanie ciepłej wody ale kto by mnie słuchał w domu chyba dołożę jeszcze dwa bojlery 1-szy do kuchni 2-gi dodatkowo do łazienek ,mam tylko wanny i tu streliłem sobie w kolano bo na początku miałobyć nas dwoje a jest czasem 7-miu ech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts