fotohobby 21.10.2024 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2 godziny temu, prokurator napisał: Wiesz co mam pomysł dajmy sobie siana z taką dyskusją, uciążliwa bardzo taka dyskusja ,pytasz o porównanie gaz/pompa szukasz niby jakiejś rady czy coś a na odezwę zaczynasz przepytywać o dziwne sprawy ,dać ci adres naocznie sprawdzisz i na forum napiszesz czy się zgadza czy nie ,zrobisz sobie wycieczkę coś wypijemy i tyle. @d7d pyta o porówninie ilośći zużytej energii (kosztów) przez PC w stosunku do gazu. A te dajesz mu odpowiedź, ze XXX kWh, gdzie XXX = YY kWh zużytej na ogrzewanie + ZZ kWh zużytej przez dom - AA kWh z autokonsumpcji przy fotowoltaice. Baaardzo pomocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 22.10.2024 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października (edytowane) W dodatku 60% tego co podał mogło iść na grzanie CWU, a 40% na CO. A że jest to z E-Licznika na cały dom, to równie dobrze może mieć udział 50% dom, 30% CWU i tylko 20% na CO. A u kogoś innego CWU może mieć udział 30%, a na grzanie CO 70%. Trudno coś porównywać przy rzucaniu ogólnikami. U mnie licznik na pompie, przeciętne zużycie prądu dobowe za październik 2024r. to ok. 6-7 kWh. Przy grzejnikach (niskotemperaturowych 30°C - 45°C), w ostatnich dniach 30°C do 35°C. Dokładniej +34,8°C przy porannych przymrozkach 0°C. Od tego należy odliczyć około 1 kWh (+/- 0,2 kWh) na grzanie CWU. Niestety nie wiem jak to się ma do gazu. Hybryda raczej też ten czas by przepracowała na pompie (bez gazu). Edytowane 22 Października przez Marco36 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.10.2024 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 8 godzin temu, Marco36 napisał: W dodatku 60% tego co podał mogło iść na grzanie CWU, a 40% na CO. A że jest to z E-Licznika na cały dom, to równie dobrze może mieć udział 50% dom, 30% CWU i tylko 20% na CO. A u kogoś innego CWU może mieć udział 30%, a na grzanie CO 70%. Trudno coś porównywać przy rzucaniu ogólnikami. U mnie licznik na pompie, przeciętne zużycie prądu dobowe za październik 2024r. to ok. 6-7 kWh. Przy grzejnikach (niskotemperaturowych 30°C - 45°C), w ostatnich dniach 30°C do 35°C. Dokładniej +34,8°C przy porannych przymrozkach 0°C. Od tego należy odliczyć około 1 kWh (+/- 0,2 kWh) na grzanie CWU. Niestety nie wiem jak to się ma do gazu. Hybryda raczej też ten czas by przepracowała na pompie (bez gazu). U mnie zużycie gazu na c.w.u. z okresu 15.05.2024 - 13.09.2024 to 800 kWh czyli średnio 6,55 kWh dziennie. Ile tej wody podgrzewa kocioł to nie wiem. Roczny koszt podgrzania c.w.u. jest w granicach 835 zł (bez opłat stałych). Dla PC i 1,0 kWh dziennie rocznie wyjdzie 365 zł. Różnica to ok. 500 zł. Chyba zakładanie PC tylko dla c.w.u. nie ma sensu? Jak dla mnie to 1 kWh (+/-0,2) na c.w.u. dziennie to rewelacja. Wychodzi COP = 6,5 w stosunku do mojego 6,55 kWh dziennie. Ale sprawność kotła dla c.w.u. to pewnie 80% więc 6,55 *0,80 = 5,24 kWh ciepła (COP=5,24). Zimą też masz tak dobrze? Ten licznik ze screen'a to jaki typ i w jakim systemie działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 23.10.2024 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października (edytowane) Podałem tylko zużycie prądu na CWU - z tego COP nie policzysz. Ja mam małe zużycie ciepłej wody, a u ciebie może ono być 2x lub 3x wyższe. Nie mam pod ręką arkusza z danymi. Na ile pamiętam to SCOP w okresie zimowym grzania CWU wychodził w okolicy 2,7 i może do COP 3,2 w okresach przejściowych. Lato też inaczej wychodzi, bo i w upały grzeje grzałką (kompresora nie uruchamia gdy temp. dworowa przekracza +30°C). Wg informacji od serwisanta powyżej +25°C - grzeje wodę do max. +45°C, a przy +35°C nie uruchamia kompresora. A że mam PC na południowej stronie i w słońcu, to czujnik łapie te temp. już wcześniej. Na pocieszenie mam fotowoltaikę, to w lato grzeje z samokonsumpcji. Grzeję CWU 200L do +47°C (realnie dobija do +50°C) raz dziennie o 13-14 godz. w tańszym okienku G12W. G12W mimo PV bo średnio rocznie 600-900 kWh muszę dokupić (dom + CO). Licznik to Zamel-MEW-01 , na systemie Supla. Edytowane 23 Października przez Marco36 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts