wojtek2209 18.08.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Witam wszystkich . W marcu zaczynam budowę domu szkieletowego , proszę o poradę jak najlepiej zrobić ścianę zewnętrzną . tynk/ klej z siatką / wełna 10 cm /wiatroizolacja /płyta OSB 12 mm / szkielet z wełną 15 cm / paroizolacja / szkielet pod płyty gipsowe / płyty . Czy jest sens montowania jeszcze jednej płyty OSB zaraz za szkieletem ?jeżeli chciałbym jeszcze dołożyć matę termoizolacyjną to w którym miejscu ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 18.08.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 pomysl nad sciana otwarta dyfuzyjnie. na zachodzie sciana z paroizolacja to juz przezytek i sciana drugiej kategorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek2209 18.08.2016 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 zostanę jednak przy tej technologi , tylko chodzi mi o tą drugą płytę OSB i termoizolację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 19.08.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 pomysl nad sciana otwarta dyfuzyjnie. na zachodzie sciana z paroizolacja to juz przezytek i sciana drugiej kategorii ciekawe na jakim zachodzie nie używa się paroizolacji ( chyba na dzikim zachodzie) , ściany z paroizolacją też są otwarte dyfuzyjne ! tylko w jedną stronę ,bo jaki sens ma gdy wilgoć przenika z wewnątrz na zewnątrz! Witam wszystkich . W marcu zaczynam budowę domu szkieletowego , proszę o poradę jak najlepiej zrobić ścianę zewnętrzną . tynk/ klej z siatką / wełna 10 cm /wiatroizolacja /płyta OSB 12 mm / szkielet z wełną 15 cm / paroizolacja / szkielet pod płyty gipsowe / płyty . Czy jest sens montowania jeszcze jednej płyty OSB zaraz za szkieletem ? jeżeli chciałbym jeszcze dołożyć matę termoizolacyjną to w którym miejscu ? a robiłeś to już kiedyś ? jak nie to nierób tego sam zmarnujesz materiał, czas i pieniądze a za kilka lat będziesz sprzedawał i narzekał ! Jakie to szkieleciaki są złe . Zatrudnij kogoś kto się na tym zna ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gola_ 20.10.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Najlepiej budować z kimś kto się na tym zna. Zepsuć można łatwo, a kasy i czasu szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 20.10.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 zostanę jednak przy tej technologi , tylko chodzi mi o tą drugą płytę OSB i termoizolację . Układ warstw może być jak na załączonym szkicu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.10.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 pomysl nad sciana otwarta dyfuzyjnie. na zachodzie sciana z paroizolacja to juz przezytek i sciana drugiej kategorii nauka radziecka mówi wprost - otwarcie dyfuzyjne od strony zewnętrznej! bo 99% zagrożenie jest w sezonie zimowym ! wewnątrz ciśnienie cząstkowe pary wodnej w nasyceniu = 24 hPa a na zewnątrz 4 hPa i ta różnica, różnica ciśnień wszelaka powoduje ruch pary wodnej. A żeby temu zaradzić i spowolnić ten ruch .. i nie robić niemiec, czy szewecji .. i przyjmować imigrantów .. to stosuje się coś jak Węgrzy paroizolację, aby spowolnić na granicach napływ . nie wiem jak prościej i bardziej cepowato to wytłumaczyć .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac4don 28.11.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Witam,przekrój przez ścianę jaki podałeś jest najwłaściwszym wyborem.Pamiętaj tylko, żeby tynk zewnętrzny był "oddychający". OSB w środku nie musisz dawać, ewentualnie w kuchni, tam gdzie będzie wisiał TV, w łazience, w kotłowni. Wszędzie, gdzie będzie coś ciężkiego do zawieszenia na ścianie. Zastanów się jeszcze nad 15 cm wełny na zewnątrz.O jakiej macie termoizolacyjnej piszesz? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.11.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Nie ma czegoś takiego jak oddychanie, to bardzo szerokie i złudne pojęcie.Opór dyfuzyjny już co innego i warto tym terminem się posługiwać, przy określaniu tego czy coś jest większego, lub mniejszego oporu dyfuzyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac4don 01.12.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Masz rację, wiem że to jest nieprofesjonalne słowo i wzbudza śmiech wśród specjalistów. Ale większość ludzi jak im powiesz, że tynk nie ma oporu dyfuzyjnego to nie będą wiedzieli o co chodzi, a jak powiesz, że tynk jest oddychający to wszystko jest jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.12.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 A z punktu poprawnego ułożenia, to czy tynk będzie małego oporu, to nie zmienia faktu - jednego .. i tak ma większy opór niż wełna i ten opór trzeba zrównoważyć przez odpowiednią warstwę po stronie ciepłej. Reguła jest prosta - ustawia się warstwy ze spadkiem oporów dyfuzyjnych ku zewnętrznej stronie...a tynk jaki by nie był - jest najbardziej zewnętrzną warstwą - zresztą sam wiesz kiedy 1 szyba .. szybko zalatuje rosą - np w samochodzie ..powietrze = wełena jeśli chodzi o opór dyfuzyjny .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 26.12.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 A z punktu poprawnego ułożenia, to czy tynk będzie małego oporu, to nie zmienia faktu - jednego .. i tak ma większy opór niż wełna i ten opór trzeba zrównoważyć przez odpowiednią warstwę po stronie ciepłej. Reguła jest prosta - ustawia się warstwy ze spadkiem oporów dyfuzyjnych ku zewnętrznej stronie... a tynk jaki by nie był - jest najbardziej zewnętrzną warstwą - zresztą sam wiesz kiedy 1 szyba .. szybko zalatuje rosą - np w samochodzie ..powietrze = wełena jeśli chodzi o opór dyfuzyjny .. Jaka by to ściana nie była to i tak bez sprawnej wentylacji (oczywiście mechanicznej) w domu się nie obejdzie. Przy budowie domku trzeba brać pod uwagę rozmieszczenie kanałów wentylacyjnych a potem to i styro na ściany można dać i zrobić szczelny termos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 26.12.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 Witam wszystkich . W marcu zaczynam budowę domu szkieletowego , proszę o poradę jak najlepiej zrobić ścianę zewnętrzną . tynk/ klej z siatką / wełna 10 cm /wiatroizolacja /płyta OSB 12 mm / szkielet z wełną 15 cm / paroizolacja / szkielet pod płyty gipsowe / płyty . Ja mam na paroizolacji jako szkielet nabite jeszcze kantówki 5x5cm i między nimi wełnę, na to płyty gipsowe. Sprawdza się, w tej przestrzeni mam pociągnięte wszystkie kable i gdzieniegdzie rurki. Kluczowa jest ciągłość paroizolacji, musi być przemyślana już przed budową szkieletu, a przy wykonaniu trzeba wziąć najlepsze dostępne taśmy do łączeń i kleić folie świeżą i czystą. Puszki pod gniazdka nie mogą dziurawić paroizolacji, po każdym instalatorze trzeba sprawdzać czy nie zostawił dziur. Czy jest sens montowania jeszcze jednej płyty OSB zaraz za szkieletem ? Nie ma konieczności - ale ja dałem tylko tam, gdzie chciałem coś powiesić, i szybko żałowałem, że nie dałem wszędzie, bo w stu procentach urządzenia domu na etapie budowy nie da się przewidzieć. Zdaje mi się, że płyty mogą też dodatkowo usztywnić konstrukcję (ale tu tylko zgaduję), standard w domach szkieletowych to pękanie niektórych łączeń płyt K-G po pierwszej zimie czy dwóch, trzeba poprawiać - może to by ograniczyło ten problem. O oddychaniu ścian i podobnych pomysłach radzę w naszym klimacie zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.12.2016 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Jaka by to ściana nie była to i tak bez sprawnej wentylacji (oczywiście mechanicznej) w domu się nie obejdzie. Przy budowie domku trzeba brać pod uwagę rozmieszczenie kanałów wentylacyjnych a potem to i styro na ściany można dać i zrobić szczelny termos. Kamil .. do jednego wora włożyłeś szczelność i dyfuzję pary wodnej, do szczelności wystarczy owinąć dobrze wiatroszmatą.. i będzie superhiper szczelnie ... ale to nie jest szczelne na dyfuzję ..tj na tyle opóźniając przejście pary wodnej- aby nie robiła kuku.. stąd dawanie OSB + na to jakieś styropiany ala 10cm.. to jest głupota .. no ale cyruliki budowlani z Hameryki/ Canady wsnuli .. damy ryfle... a nad Wisłą - bezkrytycznie lud łyka ich cyruliczne metody.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy domek 15.11.2018 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Witam serdecznieMinęło trochę czasu od ostatniego postu w temacie, więc trochę odświerzę wątek bo mam kilka pytań.Zdecydowałem się na budowę domu szkieletowego, mam już projekt i zgodę na budowę więc teoretycznie mogę zaczynać.Domek ma ok 70m2 z poddaszem użytkowym dach dwuspadwy, można powiedzieć taki standart.Elewacja domku będzie z desek półbalowych o grubości 43mm i szerokości 250mm pod spodem wiatroizolacja w ścianie wełna 15cm potem paroizolacja i deska od środka. W projekcie przewidziano w ścianach wzmocnienia na "skos" i teraz moje pytanie czy to wystarczy i czy o czymś zapomniałem.Rezygnacja z płyty OSB była świadoma czy dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 25.11.2018 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 zdecydowanie wystarczy ! elewacja usztywni dom , zastrzały też do tego boazeria wewnątrz . Jedyne co mnie zastanawia to 15 cm wełny Tylko ? czy ci to wystarczy ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy domek 26.11.2018 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Dzięki bardzo za odpowieź, jeżeli chodzi o wełnę jak zmieszczę w scianie 20cm to taką dam, tylko czy wełna może być mocno upchana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 26.11.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Wełny nie upychaj, nie będzie lepiej a jedynie więcej zapłacisz. Poszukaj grubości wełny jakie są belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts