Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany dom szkieletowy

wojtek2209

Recommended Posts

Witam wszystkich .

W marcu zaczynam budowę domu szkieletowego , proszę o poradę jak najlepiej zrobić ścianę zewnętrzną .

tynk/ klej z siatką / wełna 10 cm /wiatroizolacja /płyta OSB 12 mm / szkielet z wełną 15 cm / paroizolacja / szkielet pod płyty gipsowe / płyty .

Czy jest sens montowania jeszcze jednej płyty OSB zaraz za szkieletem ?

jeżeli chciałbym jeszcze dołożyć matę termoizolacyjną to w którym miejscu ?

Pozdrawiam

pomysl nad sciana otwarta dyfuzyjnie. na zachodzie sciana z paroizolacja to juz przezytek i sciana drugiej kategorii

ciekawe na jakim zachodzie nie używa się paroizolacji ( chyba na dzikim zachodzie) , ściany z paroizolacją też są otwarte dyfuzyjne ! tylko w jedną stronę ,bo jaki sens ma gdy wilgoć przenika z wewnątrz na zewnątrz!

Witam wszystkich .

W marcu zaczynam budowę domu szkieletowego , proszę o poradę jak najlepiej zrobić ścianę zewnętrzną .

tynk/ klej z siatką / wełna 10 cm /wiatroizolacja /płyta OSB 12 mm / szkielet z wełną 15 cm / paroizolacja / szkielet pod płyty gipsowe / płyty .

jeżeli chciałbym jeszcze dołożyć matę termoizolacyjną to w którym miejscu ?

a robiłeś to już kiedyś ? jak nie to nierób tego sam zmarnujesz materiał, czas i pieniądze a za kilka lat będziesz sprzedawał i narzekał ! Jakie to szkieleciaki są złe . Zatrudnij kogoś kto się na tym zna !

• 2 months później...
pomysl nad sciana otwarta dyfuzyjnie. na zachodzie sciana z paroizolacja to juz przezytek i sciana drugiej kategorii
nauka radziecka mówi wprost - otwarcie dyfuzyjne od strony zewnętrznej! bo 99% zagrożenie jest w sezonie zimowym ! wewnątrz ciśnienie cząstkowe pary wodnej w nasyceniu = 24 hPa a na zewnątrz 4 hPa i ta różnica, różnica ciśnień wszelaka powoduje ruch pary wodnej.

A żeby temu zaradzić i spowolnić ten ruch .. i nie robić niemiec, czy szewecji .. i przyjmować imigrantów .. to stosuje się coś jak Węgrzy

paroizolację, aby spowolnić na granicach napływ . nie wiem jak prościej i bardziej cepowato to wytłumaczyć ..

• 1 month później...

Witam,

przekrój przez ścianę jaki podałeś jest najwłaściwszym wyborem.

Pamiętaj tylko, żeby tynk zewnętrzny był "oddychający". OSB w środku nie musisz dawać, ewentualnie w kuchni, tam gdzie będzie wisiał TV, w łazience, w kotłowni. Wszędzie, gdzie będzie coś ciężkiego do zawieszenia na ścianie. Zastanów się jeszcze nad 15 cm wełny na zewnątrz.

O jakiej macie termoizolacyjnej piszesz?

Pozdrawiam

A z punktu poprawnego ułożenia, to czy tynk będzie małego oporu, to nie zmienia faktu - jednego .. i tak ma większy opór niż wełna i ten opór trzeba zrównoważyć przez odpowiednią warstwę po stronie ciepłej. Reguła jest prosta - ustawia się warstwy ze spadkiem oporów dyfuzyjnych ku zewnętrznej stronie...

a tynk jaki by nie był - jest najbardziej zewnętrzną warstwą - zresztą sam wiesz kiedy 1 szyba .. szybko zalatuje rosą - np w samochodzie ..powietrze = wełena jeśli chodzi o opór dyfuzyjny ..

• 4 weeks później...
A z punktu poprawnego ułożenia, to czy tynk będzie małego oporu, to nie zmienia faktu - jednego .. i tak ma większy opór niż wełna i ten opór trzeba zrównoważyć przez odpowiednią warstwę po stronie ciepłej. Reguła jest prosta - ustawia się warstwy ze spadkiem oporów dyfuzyjnych ku zewnętrznej stronie...

a tynk jaki by nie był - jest najbardziej zewnętrzną warstwą - zresztą sam wiesz kiedy 1 szyba .. szybko zalatuje rosą - np w samochodzie ..powietrze = wełena jeśli chodzi o opór dyfuzyjny ..

Jaka by to ściana nie była to i tak bez sprawnej wentylacji (oczywiście mechanicznej) w domu się nie obejdzie. Przy budowie domku trzeba brać pod uwagę rozmieszczenie kanałów wentylacyjnych a potem to i styro na ściany można dać i zrobić szczelny termos.

Witam wszystkich .

Ja mam na paroizolacji jako szkielet nabite jeszcze kantówki 5x5cm i między nimi wełnę, na to płyty gipsowe. Sprawdza się, w tej przestrzeni mam pociągnięte wszystkie kable i gdzieniegdzie rurki.

Kluczowa jest ciągłość paroizolacji, musi być przemyślana już przed budową szkieletu, a przy wykonaniu trzeba wziąć najlepsze dostępne taśmy do łączeń i kleić folie świeżą i czystą. Puszki pod gniazdka nie mogą dziurawić paroizolacji, po każdym instalatorze trzeba sprawdzać czy nie zostawił dziur.

Nie ma konieczności - ale ja dałem tylko tam, gdzie chciałem coś powiesić, i szybko żałowałem, że nie dałem wszędzie, bo w stu procentach urządzenia domu na etapie budowy nie da się przewidzieć. Zdaje mi się, że płyty mogą też dodatkowo usztywnić konstrukcję (ale tu tylko zgaduję), standard w domach szkieletowych to pękanie niektórych łączeń płyt K-G po pierwszej zimie czy dwóch, trzeba poprawiać - może to by ograniczyło ten problem.

O oddychaniu ścian i podobnych pomysłach radzę w naszym klimacie zapomnieć.

Jaka by to ściana nie była to i tak bez sprawnej wentylacji (oczywiście mechanicznej) w domu się nie obejdzie. Przy budowie domku trzeba brać pod uwagę rozmieszczenie kanałów wentylacyjnych a potem to i styro na ściany można dać i zrobić szczelny termos.
Kamil .. do jednego wora włożyłeś

szczelność i dyfuzję pary wodnej, do szczelności wystarczy owinąć dobrze wiatroszmatą.. i będzie superhiper szczelnie ...

ale to nie jest szczelne na dyfuzję ..tj na tyle opóźniając przejście pary wodnej- aby nie robiła kuku..

stąd dawanie OSB + na to jakieś styropiany ala 10cm.. to jest głupota .. no ale cyruliki budowlani z Hameryki/ Canady wsnuli .. damy ryfle...

a nad Wisłą - bezkrytycznie lud łyka ich cyruliczne metody..

• 1 year później...

Witam serdecznie

Minęło trochę czasu od ostatniego postu w temacie, więc trochę odświerzę wątek bo mam kilka pytań.

Zdecydowałem się na budowę domu szkieletowego, mam już projekt i zgodę na budowę więc teoretycznie mogę zaczynać.

Domek ma ok 70m2 z poddaszem użytkowym dach dwuspadwy, można powiedzieć taki standart.

Elewacja domku będzie z desek półbalowych o grubości 43mm i szerokości 250mm pod spodem wiatroizolacja w ścianie wełna 15cm potem paroizolacja i deska od środka. W projekcie przewidziano w ścianach wzmocnienia na "skos" i teraz moje pytanie czy to wystarczy i czy o czymś zapomniałem.

Rezygnacja z płyty OSB była świadoma czy dobrze?

• 2 weeks później...