Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wady budowania z "Porothermu" ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a nie lepiej trzymać zewnętrznych wymiarów ( podejrzewam, że trzeba się trzymać skraju muru fundamentowego ) i całą przestrzeń zyskać w domu ?

styropian 22 ? 28 ? ludzie, mam 15 cm i uważam, że dałem się nabić w butelkę, mogłem dać spokojnie 10 cm, ale nie ważne

Już wykasowałem swój wpis ...

Pochrzaniło mi się , bo zmniejszyłem grubośc muru nie od tej strony co powinno być i dlatego taki "problem" powstał :)

Czyli na 99% będzie zamiast silikatu N24 będzie silikat N18.

Wad tej zmiany nie widzę a widzę jedynie zalety (niższa cena materiałów , mniej kleju , trochę więcej "odzyskanego" miejsca w domu , możliwość zakupu tańszych ościeżnic regulowanych do drzwi).

Są i wady - N18 będzie mniej akumulował ciepła i słabiej będzie izolował akustycznie. A różnica w cenie jest niewielka.

Ja u siebie też robię N18, ale musiałem przeprojektować podciągi, słupy żelbetowe i strop, także drugi raz raczej bym tego nie zmieniał i zostawił szerokość taką jak była w projekcie.

Narażając się na atak zwolenników silikatów, napiszę coś od siebie. Cegła silikatowa tzw "biała" to jeden z "najzimniejszych" o ile nie najzimniejszy materiał budowlany. Wszelkie cegły i pustaki ceramiczne należą do materiałów "ciepłych". Każdy murarz, czy to młody czy stary poprze tą teorię. Pozdrawiam.

Narażając się na atak zwolenników silikatów, napiszę coś od siebie. Cegła silikatowa tzw "biała" to jeden z "najzimniejszych" o ile nie najzimniejszy materiał budowlany. Wszelkie cegły i pustaki ceramiczne należą do materiałów "ciepłych". Każdy murarz, czy to młody czy stary poprze tą teorię. Pozdrawiam.

i co z tego? murarz sąsiada i sąsiad mówią to samo, ale to on zapłaci więcej za ogrzewanie przy mniejszej powierzchni użytkowej, pomimo że będzie grzał węglem, a ja prądem. ja mam dom z silikatu, on z porothermu. ale oni mają więcej ciekawych teorii, np. wymagany przewiew pod styropianem, że przez żelbet prawie wcale ciepło nie ucieka (przez silikat otulony styropianem tak), że dom nie powinien być zbyt szczelny, że szczeliny między styro najlepiej zapychać klejem z worka itd. i najważniejsze - znają się na fizyce, a ta od lat jest niezmienna. tacy to już są ci murarze :(

Edytowane przez imrahil

Eureka, wreszcie napisałeś coś, co jest zgodne z prawdą.

Szkoda tylko, ze to prawda powszechnie wiadoma....

Po to jest izolacja, zeby izolować. Ta "biała cegła" w przegrodzie ma inne zadanie. I wystarczy jej tam 18cm.

Edytowane przez fotohobby

Mogłeś nie dawać wcale. W końcu co za problem kupić 5 ton węgla w sezonie więcej?

nie o to chodzi, aby nie dawać wcale, bo przy -20 przemrozi Ci ściany i będzie grzyb i wilgoć poprostu po stronie ciepłej \ wewnętrznej jak dobrze wiesz

ale dawanie 30 cm na ścianę to przesada obecnych czasów. za 10 lat będzie metr styropianu a przez okno będziesz patrzał jak przez lukę czołgu

litości

nie o to chodzi, aby nie dawać wcale, bo przy -20 przemrozi Ci ściany i będzie grzyb i wilgoć poprostu po stronie ciepłej \ wewnętrznej jak dobrze wiesz

ale dawanie 30 cm na ścianę to przesada obecnych czasów. za 10 lat będzie metr styropianu a przez okno będziesz patrzał jak przez lukę czołgu

litości

No cóż ...

Kiedyś ceny materiałów ociepleniowych były kosmicznie drogie a ceny węgla i drewna śmiesznie niskie i nikt nie przejmować się izolacją domu ...

Obecnie ceny materiałów ociepleniowych są dużo niższe a ceny paliw do ogrzewania mocno podrożały ...

Ja w projekcie mam 22cm styropianu i tyle pozostawię ...

Tyle było w projekcie i tyle zostanie ..

Więcej nie chciałem dawać i nie dam , bo nawet 22cm to już sporo ...

Frofo007 dokładnie

po co wydawać więcej 10-15 tyś i liczyć, że za 30 lat to się zwróci. ja mam w nosie takie zwroty, za 5 lat może mnie na tym świecie nie być i w nosie to mam. moim zdaniem 15cm to jest max i wszystko ponadto to przesada.

ja rozumie, że kiedyś się budowało mury 50-60 cm, ja rozumie, że kiedyś się dawało co jest, bo nie było albo było drogie

ale na miłość boską jak widzę te wynalazki typu solary które kosztują po 30-40 tys i bajery typu sprzedawanie nadwyżek energii dostawcy to litości.... 100 lat to chcecie zwracać ?

każdy robi jak chce :) mnie zrugali że kołki daję na styropian, tu mnie pewnie zrugają że nie mam metra ocieplenia :)

aha, znam przypadek, gdzie Inwestor położył na podłogę 50 cm styropianu. PÓŁ METRA.

PÓŁ METRA.

LITOŚCI !

Ja myślę, że wszystko trzeba robić z głową - co z tego, że będziemy mieli pół metra ściany jak zamontujemy duże przeszklenia od północy? słabo odizolujemy się od gruntu czy też niewystarczająco ocieplimy dach?

Moim zdaniem 20cm styropianu na ściany to taki opłacalny MAX, później kolejne centymetry już niekoniecznie się zwrócą za naszego życia i chyba lepiej te pieniądze zainwestować w lepszy montaż okien, szyby z lepszymi współczynnikami, ciepłą bramę garażową i drzwi, czy też rekuperację.

W moim przypadku za ogrzewanie wyjdzie około 1500zł rocznie, czy dla obniżenia kosztów o powiedzmy 300zł rocznie opłaca się teraz wydać 20tyś więcej? Moim zdaniem nie bo nigdy się to nie zwróci.

U mnie będzie 22cm zwykłego styropianu (0,038 , bo grafitowego się "boję"

Wolę dać 2cm więcej niż ryzykować grafit , tym bardziej że wszystkie sypialnie łącznie z salonem będą na południe ...

Edytowane przez kaszpir007

Moim zdaniem się zwrócą - możemy mieszkać w komfortowych dla nas warunkach przez x czasu a nawet sprzedać (często za większe pieniądze niż włożyliśmy) gdy będziemy mieli taką ochotę. Dlatego budujmy racjonalnie.

Może i tak być ale tylko przy 100 % wkładzie własnych środków w dom przez inwestora indywidualnego Takich przypadków przyznasz nie ma zbyt wiele?

Po za tym montaż okien w warstwie ocieplenia nie jest tak drogi jak piszesz. Na rynku znajdziesz o wiele tańsze rozwiązania...

Może i tak być ale tylko przy 100 % wkładzie własnych środków w dom przez inwestora indywidualnego Takich przypadków przyznasz nie ma zbyt wiele?

Po za tym montaż okien w warstwie ocieplenia nie jest tak drogi jak piszesz. Na rynku znajdziesz o wiele tańsze rozwiązania...

jakkolwiek nie zamontujesz okna przy 30-50 cm ocieplenia to masz lukę czołgową, która okropnie wygląda