dembik 21.08.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Witam ,Mam dylemat. Przygotowuję sie do budowy domu i w planie mam piec na paliwo stałe. Nie wiem jednak czy lepszym dodatkiem do tego będzie kominek czy rekuperator. Jeżeli kominek, to z płaszczem wodnym czy bez... Wiem, ze najlepszym rozwiązaniem było by mieć to i to i do tego piec ale oczywiście wszystko rozchodzi się o finanse...Może ktoś będzie mógł mi coś doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 21.08.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 (edytowane) Jeżeli pójdziesz w kominek to możesz (oczywiście nie musisz!) skończyć jak mój znajomy. Cieszy się, że ma niskie rachunki za ogrzewanie, ale... - z salonu zrobił kotłownie - remontował salon po 5 latach (nalot na ścianach) - w domu zimno, bo oszczędza i grzeje kominkiem... (mało kto chce tam iść na imprezę) - możesz powiedzieć, że jest w pobliżu bo czuć od niego charakterystyczny zapach "kominka" Oczywiście brzmi to dziwnie i humorystycznie, ale tak jest Finansowo raczej wygrywa kominek. Rekuperator to dodatek do domu i wygoda. Książkę można by o tym napisać i na forum od lat toczą się dyskusje z ww. bohaterami w tle. Poszukaj! Edytowane 21 Sierpnia 2016 przez Antymateria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembik 21.08.2016 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Dzięki ,też obawiam się kominka,co do tematu to szukałem ale widocznie nie dokładnie,biorę sie za szukanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 21.08.2016 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 (edytowane) Kominek to frajda i ewentualnie awaryjne źródło ciepła. Jak będziesz w nim musiał palić, żeby w chacie było ciepło to szybciutko go znienawidzisz. Idealnie podsumował to Antymateria. A ja swoją drogą nie mogę się nadziwić, że w XXI w., w epoce informacji, ktoś kogo stać na budowę nowego domu planuje go ogrzewać jak w wieku XIX, w epoce pary . Skoro stać Cię na wybudowanie domu za dajmy na to 600 tys. to nie mów, że nie dasz rady zapłacić 600zł czy nawet 1600zł więcej na rok za ogrzewanie??? A jak jeszcze odejmiesz koszt budowy kotłowni ze składem opału, koszt zakupu walonków, waciaka i uszatki do obsługi pieca to już i ekonomią tego nie obronisz. Piszę to bez złośliwości. Naprawdę przemyśl tę decyzję. Przy każdym nowoczesnym źródle ciepła - od gazu do pompy ciepła - poza oczywistym komfortem użytkowania kotłownia staje się jednocześnie pralnią i suszarnią, a Ty nie jesteś czarną owcą w okolicy, która dymi trując siebie i sąsiadów. Edytowane 21 Sierpnia 2016 przez Wojtek_Wisznia Mała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.08.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Kominek to frajda i ewentualnie awaryjne źródło ciepła. Jak będziesz w nim musiał palić, żeby w chacie było ciepło to szybciutko go znienawidzisz. Idealnie podsumował to Antymateria. A ja swoją drogą nie mogę się nadziwić, że w XXI w., w epoce informacji, ktoś kogo stać na budowę nowego domu planuje go ogrzewać jak w wieku XIX, w epoce pary . Skoro stać Cię na wybudowanie domu za dajmy na to 600 tys. to nie mów, że nie dasz rady zapłacić 600zł czy nawet 1600zł więcej na rok za ogrzewanie??? A jak jeszcze odejmiesz koszt budowy kotłowni ze składem opału, koszt zakupu walonków, waciaka i uszatki do obsługi pieca to już i ekonomią tego nie obronisz. Piszę to bez złośliwości. Naprawdę przemyśl tę decyzję. Przy każdym nowoczesnym źródle ciepła - od gazu do pompy ciepła - poza oczywistym komfortem użytkowania kotłownia staje się jednocześnie pralnią i suszarnią, a Ty nie jesteś czarną owcą w okolicy, która dymi trując siebie i sąsiadów. Nie zgodzę się z tym dymieniem. Pierwszy raz rozpaliłem w kominku z płaszczem, jako paliwo brykiet drzewny, nie widać dymu z komina. A co do kotłowni w salonie to moim zdaniem tworzą ją tanie wkłady kominkowe. Ja mam wkład Unico Nemo z płaszczem, szczelny i czysty. Kominek wpięty w podłogówkę (całość powierzchni ogrzewana podłogowo). Palę w nim i mam ciepło w całym domu. Zasadnicze ogrzewanie - gazowy kocioł kondensacyjny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 22.08.2016 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 ....Zasadnicze ogrzewanie - gazowy kocioł kondensacyjny. Pozdrawiam. I tu jest pies pogrzebany, że masz jeszcze kocioł gazowy więc jak Ci się znudzi palić, wyjedziesz lub zachorujesz albo (oby jak najpóźniej ) się zestarzejesz to nie będziesz musiał palić, żeby nie marznąć. Dembik chce mieć jako podstawowe źródło ciepła piec na paliwo stałe i do tego dodatkowo kominek. Takie rozwiązanie z komfortem nie ma już nic wspólnego - i tu i tu trzeba dokładać i nosić opał. W jego jego przypadku kominek z płaszczem wodnym już tylko niepotrzebnie podraża i komplikuje instalację - przecież piec z płaszczem będzie już stał w kotłowi, więc po co drugi z szybką w salonie? Co do dymienia to zwrócę Twoją uwagę, że o ile w kominkach pali się mniej uciążliwym dla otoczenia drewnem to już w klasycznych piecach króluje węgiel, koks lub najgorszy i najczęściej stosowany ekogroszek, który z ekologią ma tyle wspólnego co krzesło elektryczne z krzesłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembik 22.08.2016 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Serdeczne dzięki z każdą opinię. Poczytałem, przeanalizowałem i zdecydowałem, że kominka nie będzie. A co do reszty to czytam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.08.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 rekuperacja z piecem na paliwo stałe to przerost formy nad treścią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 23.08.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Ja bym zrobił tak: Jeśli jest gaz w drodze: Ogrzewanie gazowe + reku + ewentualnie sam komin pod kominek w przyszłości (w celach rekreacyjnych). Jeśli nie ma gazu w drodze: Powietrzna pompa ciepła + reku + ewentualnie sam komin pod kominek w przyszłości (w celach rekreacyjnych). Ludzie czy wyście powariowali aby robić kotłownie w nowym domu? Przecież 5m2 kotłowni na opał + piec + komin = koszt bezobsługowej pompy ciepła powietrze woda. Tak na prawdę, to tylko sroga i długa zima potrafi zweryfikować dany typ ogrzewania. Myślę, że wszelkie pompy ciepła mogłyby blado wypaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 23.08.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Tylko jaki jest koszt pompy ciepła i PRĄDU ... w stosunku do np gazu ? Czas zwrotu takiej inwestycji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembik 23.08.2016 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 No i pompa ciepła to spory wydatek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.08.2016 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 MAG ogrzewa tylko czystym prądem i rekreacyjnie kominek dom o pow. 200 m2. Poczytajcie ile w zimnym rejonie Polski płaci rocznie za ten prąd. 1300 zł. rocznie. Prądem!Inwestuje się w ocieplenie a nie składzik na węgiel, kominy i brudne powietrze wokół domu. gaz - nie potrzeba komina, starczy przewód koncentryczno-spalinowy przez ścianę za 400-800 zł (zależnie od długości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.08.2016 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) Tylko jaki jest koszt pompy ciepła i PRĄDU ... w stosunku do np gazu ? Czas zwrotu takiej inwestycji ? O prądzie Elfir Ci wyżej pisała,koszt inwestycyjny gazu po całosci to 10-15tys.zł,prądu czyli albo kable albo kociołek elektryczny 6tys.zł Pompa ciepła do nowego domu to koszt ok.20tys.zł ale eksploatacja to 50% tego co gaz. Czyli: 1kWh z gazu 0,22-0,25zł 1kWh z prądu ok.0,30zł 1kWh z pompy ciepła ok.0,10zł. Witam , Mam dylemat. Przygotowuję sie do budowy domu i w planie mam piec na paliwo stałe. Nie wiem jednak czy lepszym dodatkiem do tego będzie kominek czy rekuperator. Jeżeli kominek, to z płaszczem wodnym czy bez... Wiem, ze najlepszym rozwiązaniem było by mieć to i to i do tego piec ale oczywiście wszystko rozchodzi się o finanse... Może ktoś będzie mógł mi coś doradzić. Ani paliwo stałe ani kominek z PW,natomiast jak najbardziej gaz lub prąd lub pompa ciepła,koniecznie wentylacja mechaniczna a kominek jak chcesz jako rezerwowe źródło ciepła lub dla relaksu,bez PW oczywiście. No i pompa ciepła to spory wydatek... Nie dużo większy jak paliwo stałe ale za to tańsze w eksploatacji niż paliwo stałe. Nie zapominaj,że paliwo stałe to nie sam kocioł bo na cały system składa się kocioł+komin+kotłownia i tak to licz to wyjdzie Ci,że paliwo stałe wyjdzie w podobnej cenie co pompa ciepła,która nie musi mieć komina i kotłowni,zeby działała. Edytowane 24 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 24.08.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 MAG ogrzewa tylko czystym prądem i rekreacyjnie kominek dom o pow. 200 m2. Poczytajcie ile w zimnym rejonie Polski płaci rocznie za ten prąd. 1300 zł. rocznie. Prądem!.... No to już rekordzista! Nawet jeżeli te 1300zł to tylko ogrzewanie bez innych odbiorników. Spokojnie jednak można przyjąć, że koszt ogrzewania przy pompie ciepła nie będzie wyższy niż przy paliwie stałym, a koszty inwestycji, gdy spojrzy się na całość instalacji, a nie tylko na samo porównanie pompa-kocioł nie wychodzi już tak różowo dla pieca. Ale jak pisałem na wstępie nie można tego tylko matematycznie przeliczać! Budujemy się nie po to żeby zaoszczędzić (przecież budowa to wprost przeciwnie spory wydatek), ale żeby podnieść swój standard życia. Szarpanie się przy piecu to jakaś masakra nie komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.08.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) No to już rekordzista! Nawet jeżeli te 1300zł to tylko ogrzewanie bez innych odbiorników. Spokojnie jednak można przyjąć, że koszt ogrzewania przy pompie ciepła nie będzie wyższy niż przy paliwie stałym, a koszty inwestycji, gdy spojrzy się na całość instalacji, a nie tylko na samo porównanie pompa-kocioł nie wychodzi już tak różowo dla pieca. Ale jak pisałem na wstępie nie można tego tylko matematycznie przeliczać! Budujemy się nie po to żeby zaoszczędzić (przecież budowa to wprost przeciwnie spory wydatek), ale żeby podnieść swój standard życia. Szarpanie się przy piecu to jakaś masakra nie komfort. 1300zl za ogrzewanie za sezon to przy grzaniu prądem ok.4300kWh zużytej energii czyli średnie stany niskie ale nie rekordowe chociaż 200m2 na tyle energii to szacun. Przy pompie ciepła rachunek za ogrzewanie nie tylko nie będzie wyższy od węgla ale będzie zdecydowanie niższy. 1kWh z pompy wyżej czyli 0,10zł a z ekogroszka 1kWh to ok.0,17zł. Mój rachunek za ogrzewanie od trzech lat to ok.500zl za sezon grzewczy czyli 1700-1900kWh. Edytowane 24 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.08.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 ja tam swoje 123 m2 ogrzałem w kwocie 2860 kWh grzałką zakupioną za około 400 zł. wg taryfy w mojej okolicy to około 750 zł (a zapłaciłem mniej, bo mam promocję ), nie mam żadnego wspomagacza w postaci kominka. zaoszczędziłem dobre 30 tys. zł na: - braku kotłowni węglowej (koszt takiej kotłowni wg instalatora to około 10-12 tys. zł - braku kominów (kilka tys. zł, szczególnie jeśli komin miałby być wykończony porządnym klinkierem) - braku miejsca na skład opału (metry kwadratowe) - braku osobnego pomieszczenia na kocioł (kolejne metry kwadratowe, dodatkowe drzwi, pewnie okno) - dzięki lepszej izolacji prostsza instalacja, mniej rury do podłogówki, mniejsze rozdzielacze zainwestowałem w izolację, stolarkę i rekuperator z odzyskiem ciepła. do tego kwestia dbałości o szczegóły. skoro i tak myślisz o rekuperatorze, to nie wstawiaj kotła na paliwo stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.08.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 1300zl za ogrzewanie za sezon to przy grzaniu prądem ok.4300kWh zużytej energii czyli średnie stany niskie ale nie rekordowe chociaż 200m2 na tyle energii to szacun. Przy pompie ciepła rachunek za ogrzewanie nie tylko nie będzie wyższy od węgla ale będzie zdecydowanie niższy. 1kWh z pompy wyżej czyli 0,10zł a z ekogroszka 1kWh to ok.0,17zł. Mój rachunek za ogrzewanie od trzech lat to ok.500zl za sezon grzewczy czyli 1700-1900kWh. Rozumiem, że Ty oraz inni posiadacze pomp ciepła, macie podliczniki poboru energii gdyż wszelkie obliczenia podajecie niezwykle dokładnie. Wybacz, ale mając jeden licznik nie jesteś w stanie wyodrębnić zużycia jednego odbiornika. Czasami mam wrażenie, że niedługo pompy ciepła w ogóle nie będą zużywač prądu a wręcz go produkować i oddawać do sieci. Gdyby to było tak tanie i niezawodne urządzenie, byłoby o wiele bardziej popularne. A już na prawdę dziwię się ludziom, którzy mając pod nosem gaz zakładają o wiele droższą w kupnie i instalacji PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.08.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) Rozumiem, że Ty oraz inni posiadacze pomp ciepła, macie podliczniki poboru energii gdyż wszelkie obliczenia podajecie niezwykle dokładnie. Wybacz, ale mając jeden licznik nie jesteś w stanie wyodrębnić zużycia jednego odbiornika. . Oczywiście,że mam podlicznik jedynie dla zużycia energii przez pompę: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=7135190&viewfull=1#post7135190 A już na prawdę dziwię się ludziom, którzy mając pod nosem gaz zakładają o wiele droższą w kupnie i instalacji PC. Powiem Ci więcej,mając gaz pod nosem,chciałem grzać...prądem: Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny: http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf +wodna podłogówka. +bojler do cwu: http://www.elektromet.com.pl/nordic-2400-elektronik/ Całość będzie grzana prądem w II taryfie. Z tego tytułu,że prąd był tańszy niż gaz ziemny a pompa ciepła w inwestycji jest niewiele droższa niż gaz ziemny ale jest znacznie tańsza w eksploatacji niż gaz. Kopara opadła ? Edytowane 24 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.08.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Rozumiem, że Ty oraz inni posiadacze pomp ciepła, macie podliczniki poboru energii gdyż wszelkie obliczenia podajecie niezwykle dokładnie. Wybacz, ale mając jeden licznik nie jesteś w stanie wyodrębnić zużycia jednego odbiornika. Czasami mam wrażenie, że niedługo pompy ciepła w ogóle nie będą zużywač prądu a wręcz go produkować i oddawać do sieci. Gdyby to było tak tanie i niezawodne urządzenie, byłoby o wiele bardziej popularne. A już na prawdę dziwię się ludziom, którzy mając pod nosem gaz zakładają o wiele droższą w kupnie i instalacji PC. myślę, że 99% ogrzewających prądem na tym forum ma podlicznik. ja mam oddzielny na CWU i CO, także koszt ogrzewania, CWU, prądu bytowego mogę podać co do grosza. znajomy ma gaz pod nosem i zakłada PC. o wiele droższa w kupnie nie była, bo kotłownia gazowa z kominem i przyłączem też sporo kosztuje. dołożył kilka tys. zł, rachunki będzie miał dwa razy niższe i dodatkowo chłodzenie gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 24.08.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 I tak ten prąd będziecie używać do grzania jedynie w 2 taryfie ? Jak długo trwa ta "tania" 2 taryfa ? Czy aby nie jest tak że gdy bierzesz 2 taryfę to prąd w tej 1 drożeje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts