Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek czy rekuperator ?

dembik

Recommended Posts

Rozumiem, że Ty oraz inni posiadacze pomp ciepła, macie podliczniki poboru energii gdyż wszelkie obliczenia podajecie niezwykle dokładnie. Wybacz, ale mając jeden licznik nie jesteś w stanie wyodrębnić zużycia jednego odbiornika. Czasami mam wrażenie, że niedługo pompy ciepła w ogóle nie będą zużywač prądu a wręcz go produkować i oddawać do sieci. Gdyby to było tak tanie i niezawodne urządzenie, byłoby o wiele bardziej popularne. A już na prawdę dziwię się ludziom, którzy mając pod nosem gaz zakładają o wiele droższą w kupnie i instalacji PC.

Oczywiście że mam podlicznik. Średnio rocznie moja PC zużywa około 4000kWh na CO i CWU. Tanią taryfę mam po 23gr a drogą po 70gr. 80% pracy pompy jest w taniej taryfie. Licz.

Kolega obok mnie zakłada sobie gaz. Ma go pod nosem i za całość wyjdzie go 14000zł. Moja instalacja PC (z odwiertami!) kosztowała 27000zł. Koszt gazu to około 24gr/kWh. Mieszkam siedem lat. Masz już wszystkie potrzebne dane, licz czas zwrotu wyższej inwestycji.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I tak ten prąd będziecie używać do grzania jedynie w 2 taryfie ? Jak długo trwa ta "tania" 2 taryfa ? Czy aby nie jest tak że gdy bierzesz 2 taryfę to prąd w tej 1 drożeje ??

U mnie akurat druga taryfa trwa 9 godzin na dobę (+ całe weekendy). Pompa 8kW. 8x9=?

Podczas większych mrozów pompa wyjeżdża poza tanią taryfę.

Za cały prąd w domu płacę około 3000zł rocznie. Zużywam około 8000kWh. Policz teraz moją i swoją średnią za kWh.

Tak tylko nie wierzę, że pompa naszpikowana elektroniką popracuje dłużej niż 8-10 lat, żywotność ma zapewne podobną do wszystkiej badziewnej elektroniki zalewającej nasz rynek. Także nie wierzę, że w tej sytuacji pompa się kiedykolwiek zwróci. Jak zaczniesz mieć jakieś oszczędności względem gazu zapewne będziesz musiał wydać kolejne 10-15tys na nową pompę. Koszt pieca gazowego jest niski, a koszty przyłącza, komina itp ponosisz tylko raz. Także ja mając gaz przy działce nie zastanawiałbym się nawet nad pompą.

Kolejny stek bzdur.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174839-Najstarsze-dzia%C5%82aj%C4%85ce-pompy-ciep%C5%82a&highlight=najstarsze+dzia%C5%82aj%C4%85ce

Szczerze, zamontowałem u siebie pompę PW Toshiby 8kW (przy -15st. C) mając gaz z dwóch stron działki. Zapłaciłem niewiele więcej niż ładując gaz, a rachunek dostaje jeden i grzeje taniej. Przy wycenie PW odliczyłem zawór trójdrożny i zbiornik ACV(byłyby też przy gazie). Rekuperator w domu mam głownie dla zapewnienia komfortu (sąsiedzi palą czym popadnie) no i nie mam żadnego komina.

Broszura Mitsubishi zawiera stwierdzenie:

Ecodan heat pump unit offering an average lifespan of 15 - 20 years

Pewnie, że da się utrzymać na chodzie dłużej. Tylko rosną koszty i trudność serwisu. Jeżdżą przecież jeszcze po naszych drogach Maluchy i Garbusy, więc pasjonat i pompę utrzyma na chodzie. Tylko pozostaje kwestia ryzyka awarii, kosztów i czasu serwisowania i napraw w tym dostępności części zamiennych. Jak komuś padnie w Wigilię oring, to już jest spory problem i raczej w święta nie pogrzeje sobie pompą.. A niech to będzie jakiś drobiazg niedostępny od dekady i trzeba kombinować ze ślusarzem...

Ja zastanawiam się tylko nad jednym - czy nikt z "prądziarzy" nie bierze pod uwagę możliwości awarii ?? Rozumiem brak pieca na paliwo stałe ale rezygnacja z jakiegokolwiek "zapasowego źródła energii" może być bolesna. Znajomy ma wszystko na prąd, gdybyście widzieli panikę w jego oczach gdy awaria linii energetycznej trwała prawie trzy dni :)

w prawie trzy dni, temperatura w moim domu spadnie o kilka stopni - myślę że do okolic 19-20°C, w zależności od temperatury zewnętrznej. jak poświeci słońce, to na termometrze będzie więcej, momentami znacznie więcej. mój system grzewczy to grzałka za 400 zł. z powodu możliwości kilkudniowej awarii (której w mojej okolicy nie było od kilkunastu lat, a zimą to w ogóle nie pamiętam) wydawać pieniądze na jakiś kominek, w którym i tak w normalnych warunkach nikt by nie palił? kiepski argument.

w razie problemów mogę kupić biokominek z paliwem na kilka dni za kilkaset zł. w każdej chwili w markecie. do gotowania butlę gazową, albo przy każdej awarii jeździć do restauracji za pieniądze zaoszczędzone na kominku ;)

kominek to fajny mebel, ale raczej zbędny. jak ktoś lubi, to OK.

• 2 weeks później...

Witam,

Nawiązując do tematu na forum odnośnie wyboru rekuperatora do wentylacji mechanicznej polecam rekuperator AerastarComfort. W zależności od wielkości budynku oraz obliczeniowych przepływów powietrza posiadamy urządzenie o przepływie nominalnym wynoszącym 140, 230 lub 350 m3/h. Wysoka efektywność odzysku ciepła do 90% pozwala na duże oszczędności kosztów ogrzewania i jednocześnie zapewnia zawsze świeże i czyste powietrze w pomieszczeniach. Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej http://www.junkers.pl/produkty/rekuperacja/aerastarcomfort.html w celu zapoznania się z parametrami technicznymi urządzenia.

W razie pytań – pozostaję do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers