Liwko 11.12.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Rozumiem, że Ty oraz inni posiadacze pomp ciepła, macie podliczniki poboru energii gdyż wszelkie obliczenia podajecie niezwykle dokładnie. Wybacz, ale mając jeden licznik nie jesteś w stanie wyodrębnić zużycia jednego odbiornika. Czasami mam wrażenie, że niedługo pompy ciepła w ogóle nie będą zużywač prądu a wręcz go produkować i oddawać do sieci. Gdyby to było tak tanie i niezawodne urządzenie, byłoby o wiele bardziej popularne. A już na prawdę dziwię się ludziom, którzy mając pod nosem gaz zakładają o wiele droższą w kupnie i instalacji PC. Oczywiście że mam podlicznik. Średnio rocznie moja PC zużywa około 4000kWh na CO i CWU. Tanią taryfę mam po 23gr a drogą po 70gr. 80% pracy pompy jest w taniej taryfie. Licz. Kolega obok mnie zakłada sobie gaz. Ma go pod nosem i za całość wyjdzie go 14000zł. Moja instalacja PC (z odwiertami!) kosztowała 27000zł. Koszt gazu to około 24gr/kWh. Mieszkam siedem lat. Masz już wszystkie potrzebne dane, licz czas zwrotu wyższej inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.12.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 I tak ten prąd będziecie używać do grzania jedynie w 2 taryfie ? Jak długo trwa ta "tania" 2 taryfa ? Czy aby nie jest tak że gdy bierzesz 2 taryfę to prąd w tej 1 drożeje ?? U mnie akurat druga taryfa trwa 9 godzin na dobę (+ całe weekendy). Pompa 8kW. 8x9=? Podczas większych mrozów pompa wyjeżdża poza tanią taryfę. Za cały prąd w domu płacę około 3000zł rocznie. Zużywam około 8000kWh. Policz teraz moją i swoją średnią za kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.12.2016 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Tak tylko nie wierzę, że pompa naszpikowana elektroniką popracuje dłużej niż 8-10 lat, żywotność ma zapewne podobną do wszystkiej badziewnej elektroniki zalewającej nasz rynek. Także nie wierzę, że w tej sytuacji pompa się kiedykolwiek zwróci. Jak zaczniesz mieć jakieś oszczędności względem gazu zapewne będziesz musiał wydać kolejne 10-15tys na nową pompę. Koszt pieca gazowego jest niski, a koszty przyłącza, komina itp ponosisz tylko raz. Także ja mając gaz przy działce nie zastanawiałbym się nawet nad pompą. Kolejny stek bzdur. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174839-Najstarsze-dzia%C5%82aj%C4%85ce-pompy-ciep%C5%82a&highlight=najstarsze+dzia%C5%82aj%C4%85ce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Khag 16.12.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Szczerze, zamontowałem u siebie pompę PW Toshiby 8kW (przy -15st. C) mając gaz z dwóch stron działki. Zapłaciłem niewiele więcej niż ładując gaz, a rachunek dostaje jeden i grzeje taniej. Przy wycenie PW odliczyłem zawór trójdrożny i zbiornik ACV(byłyby też przy gazie). Rekuperator w domu mam głownie dla zapewnienia komfortu (sąsiedzi palą czym popadnie) no i nie mam żadnego komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.12.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Kolejny stek bzdur. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174839-Najstarsze-dzia%C5%82aj%C4%85ce-pompy-ciep%C5%82a&highlight=najstarsze+dzia%C5%82aj%C4%85ce Broszura Mitsubishi zawiera stwierdzenie: Ecodan heat pump unit offering an average lifespan of 15 - 20 years Pewnie, że da się utrzymać na chodzie dłużej. Tylko rosną koszty i trudność serwisu. Jeżdżą przecież jeszcze po naszych drogach Maluchy i Garbusy, więc pasjonat i pompę utrzyma na chodzie. Tylko pozostaje kwestia ryzyka awarii, kosztów i czasu serwisowania i napraw w tym dostępności części zamiennych. Jak komuś padnie w Wigilię oring, to już jest spory problem i raczej w święta nie pogrzeje sobie pompą.. A niech to będzie jakiś drobiazg niedostępny od dekady i trzeba kombinować ze ślusarzem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.12.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Ja zastanawiam się tylko nad jednym - czy nikt z "prądziarzy" nie bierze pod uwagę możliwości awarii ?? Rozumiem brak pieca na paliwo stałe ale rezygnacja z jakiegokolwiek "zapasowego źródła energii" może być bolesna. Znajomy ma wszystko na prąd, gdybyście widzieli panikę w jego oczach gdy awaria linii energetycznej trwała prawie trzy dni w prawie trzy dni, temperatura w moim domu spadnie o kilka stopni - myślę że do okolic 19-20°C, w zależności od temperatury zewnętrznej. jak poświeci słońce, to na termometrze będzie więcej, momentami znacznie więcej. mój system grzewczy to grzałka za 400 zł. z powodu możliwości kilkudniowej awarii (której w mojej okolicy nie było od kilkunastu lat, a zimą to w ogóle nie pamiętam) wydawać pieniądze na jakiś kominek, w którym i tak w normalnych warunkach nikt by nie palił? kiepski argument. w razie problemów mogę kupić biokominek z paliwem na kilka dni za kilkaset zł. w każdej chwili w markecie. do gotowania butlę gazową, albo przy każdej awarii jeździć do restauracji za pieniądze zaoszczędzone na kominku kominek to fajny mebel, ale raczej zbędny. jak ktoś lubi, to OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 30.12.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Witam, Nawiązując do tematu na forum odnośnie wyboru rekuperatora do wentylacji mechanicznej polecam rekuperator AerastarComfort. W zależności od wielkości budynku oraz obliczeniowych przepływów powietrza posiadamy urządzenie o przepływie nominalnym wynoszącym 140, 230 lub 350 m3/h. Wysoka efektywność odzysku ciepła do 90% pozwala na duże oszczędności kosztów ogrzewania i jednocześnie zapewnia zawsze świeże i czyste powietrze w pomieszczeniach. Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej http://www.junkers.pl/produkty/rekuperacja/aerastarcomfort.html w celu zapoznania się z parametrami technicznymi urządzenia. W razie pytań – pozostaję do dyspozycji. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts