Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czas budowy domu

Recommended Posts

Czy pomożecie oszacować czas potrzebny na budowę domu?

• powierzchnia użytkowa 80m2

• 2 kondygnacje: parter i poddasze użytkowe

• technologia - murowany (ceramika poryzowana lub silikaty), ocieplenie – (PIR lub szary styropian). Alternatywnie pustaki styropianowe wypełnionych zbrojeniem i betonem

• Jak najprostsza bryła i dwuspadowy dach (kryty dachówką lub łupkiem)

• Ogrzewanie – koza + grzejniki elektryczne

o nie będzie zamieszkały przez 100% czasu, zwłaszcza w zimie – czy może ktoś poleci lepszy system ogrzewania?

o Jaka temperatura powinna być utrzymywana w środku aby budynek nie niszczał? Można odciąć wodę i zupełnie go zostawić nie ogrzewając?

Pytania:

1. Czasy jak poniżej – czy są realne dla domu 80m2?

• Stan zerowy – 1 miesiąc

• Stan surowy otwarty – 3 miesiące

• Stan surowy zamknięty – 1 miesiąc

• Roboty wykończeniowe (wnętrza) – 2 miesiące

2. A może są jakieś inne alternatywnie szybkie metody budowy oprócz szkieletowych z drewna? Np. pustaki styropianowe wypełnione zbrojeniem i betonem ? Prefabrykaty betonowe?

3. Kiedy są zalecane przerwy technologiczne i jak długo powinny trwać? Czy przed etapem wykończenia wnętrze dom musi mieć jakąś przerwę technologiczną?

4. Czy wykończenie można i czy warto prowadzić w zimie?

5. Kiedy najlepiej zacząć i w jakich miesiącach prowadzić poszczególne etapy, aby technologicznie zoptymalizować proces budowy? W googlu znalazłem informację że dobrze, aby budynek wyschnął w zimie – czy ma to znaczenie przy wszystkich technologiach? Czy zastosowanie np. cienkich spoin a przy tym bardziej równych elementów a co za tym idzie cieńszych tynków skraca czas budowy? Spoiny cienkowarstwowe i cienkie tynki to jest w ogóle lepsze rozwiązanie niż standardowe zaprawy?

Właśnie na podstawie informacji z google taki czasy jak podałem powyżej.

turalyon - aż 5 miesięcy na kafelki, panele/parkiet malowanie, meble pod zabudowę, AGD ? Mieszkanie tej wielkości pewnie dałoby się wykończyć w 2 miesiące - dlaczego w domku proponujesz aż 5?

Interesuje mnie też jak wygląda sprawa w przypadku budowy na cienkich spoinach. Czy słusznie zakładam tam od razu równe ściany i cieńsze tynki (bo trzeba mniej równać) ? Oczywiście ważniejsza jest trwałość - czy cieńkie spoiny są gorsze?

Ah bo ja błędnie zakładałem że SSZ = stan deweloperski a to jest zupełnie inna bajka. Tutaj też trzeba by sprawdzić czy musi upłynąć pełen miesiąc od wylewek - czy np już będą utwardzone a swoje 100% właściwości osiągną później.

Zastanawia mnie czy cienko-spoinowe rozwiązania czegoś by nie przyspieszyły, cienkie spoiny -> dokładne elementy -> proste ściany -> cienkie tynki - mniej schnięcia. To ma sens?

Przede wszystkim budynek musi wyschnąć.

Kładzenie płytek czy malowanie farbą na mokre tynki i wylewki to proszenie się o kłopoty. I nie chodzi tu o wrażenie "suche na dotyk".

Murowanie grube-cienkie spoiny ma znikomy wpływ na wilgotność budynku. Mnóstwo litrów wody idzie na tynki i wylewki. I to one głownie decydują o wilgotności.

A więc spoina gruba czy cienka - niczego nie zmienia....To już teraz rozumiem przyszłych sąsiadów dlaczego chcieli szkieletowy drewniany :D W 3 miesiące się wprowadzili.

Jak powinien modelowo wyglądać proces powstawania budynku miesiącami - kiedy najlepiej zacząć i jakim tokiem iść?

Co sądzicie o styropianowych klockach wypełnionych betonem?

Dom ma być dobrze, a nie szybko wybudowany ;) Looknij np. tu: http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/ile-trwa-budowa-domu-jednorodzinnego-harmonogram-etapy-budowy-krok-po-kroku,13_11375.html

Trzeba też pamiętać, że te wszystkie wyliczenia zakładają tylko niezbędne przerwy technologiczne i nie ma tam np. rezerw na obsuwy terminowe poszczególnych ekip budowlanych czy dostawców, na Twój brak czasu, żeby coś tam załatwić na już, itd, itp. Budowa w takim reżimie czasowym to rujnowanie własnego zdrowia i ciągła walka :bash: A to jedna ekipa się śliźnie o parę dni, a kolejna straszy, że jak poprzednicy będą mieli obsuwę to oni zaczną inną budowę i będą mogli wrócić dopiero po niej - słowem horror. Musimy pamiętać, że dla wykonawców indywidualny inwestor zawsze przegra z deweloperem, bo zleca pracę praktycznie tylko raz.

Żeby mieć satysfakcję z własnej budowy to dom należy budować z luźnym harmonogramem co w technologi tradycyjnej daje min. 1,5 - 2 lata. Jeżeli możesz to stan zero zrób jeszcze tej jesieni - wtedy w kolejnym roku szybciej przystąpisz do prac budowlanych, bo wystarczą same dodatnie temperatury - z pracami ziemnymi na wiosnę trzeba dłużej zaczekać niż z murowaniem.

fladra - właśnie myślę: ceramika czy silikaty... Jak oglądam budowy to najczęściej chyba widze bloczki betonowe. Dlaczego wybrałeś ceramikę? Ja również wolę murowany niż drewniany (coś za coś).

Czy uważasz że Twoje 11m+3m to czas rzeczywisty czy można bez strat jakości wybudować szybciej?

Wojtek_Wisznia Mała - bardzo trafne uwagi! Jeśli więc chciałbym brać różnych wykonawców to trzeba brać lekki zapas na każdym etapie.

Z tego artykułu:

• Stan zerowy: 1 miesiąc
  • stan surowy otwarty: 2,5 ÷ 4 miesiące
  • stan surowy zamknięty: 3 ÷ 5 miesięcy

Ponieważ dom jest mały licząc krótsze czasy wychodzi: 7m+ wykończeniówka.

Z tym że coś chyba jest nie tak bo w zakresie stan surowy zamknięty podali:

• zamontowane okna;
  • wstawione drzwi
  • ułożone docelowe pokrycie dachu.

A to nie może (chyba) aż tyle trwać ?

http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/ile-trwa-budowa-domu-jednorodzinnego-harmonogram-etapy-budowy-krok-po-kroku,13_11375.html

Nie to artykuł jest nieprecyzyjny, ale chyba już rozumiem co autor miał na myśli. Stan surowy zamknięty to max 5 miesięcy całość (nie dodajemy poprzednich czasów). Tyle że artykuł nie porusza dalszych etapów czyli wykończenia ścian i podłóg ani nie precyzuje przerw technologicznych. A ja bym chciał wiedzieć w jakim miesiącu zacząć i kiedy zrobić pauzę...

Etam :)

U mnie deweloper wybudował dom w ciągu 3 miesięcy do stanu pod klucz :)

Dom na tradycyjnych ławach , ściany z gazobetonu , strop drewniany ...

We wrześniu jak dobrze pamiętam rozpoczeli budowę a na święta sąsiedzi się już wprowadzali i święta spędzali w nowym domu ...

U mnie rozpoczeli też we wrześniu i pod koniec roku miałem SSZ z tynkami , wylewkami , elektryką i itd ...

Tyle że mi nie zależało na jak najszybszym wprowadzeniu więc dom sobie czekał do wiosny i dopiero wtedy go kończyli a przez zimę wygrzewali kozą.

Więc da się nawet murowany zrobić szybko , tylko pytanie czy ma sens ?

Ja wprowadziłem się po niecałym roku od rozpoczecia budowy to miałem mnóstwo wilgoci z którą walczyłem rok ...

Da się szybko wybudować i zamieszkać , ale jak dla mnie to nie dobry pomysł , bo najpierw trzeba się wilgoci pozbyć i musi wszystko poschnąć...

Ja budowałm w tempie ekspresu. W jednym czasie na budowie były ekipy od: dachówki, elektryki, hydrauliki, przyłącza gazowego, elewacji, ocieplenia poddasza na strychu, odkurzacza centralnego, tynków, rolet zewnętrznych.

I nie polecam. Ilość problemów, telefonów, kolizji i bałaganu na budowie była nie do wytrzymania. Lepiej z mojego doświadczenia robić na spokojnie i każdy etap dopilnować. Na przykład po elektryce lepiej zrobić sobie tydzień przerwy i na spokojnie przejrzeć instalacje, przesunąć to co potrzebne, dołożyć to o czym się zapomniało itp.