tom_bombadil 22.08.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Czy pomożecie oszacować czas potrzebny na budowę domu? • powierzchnia użytkowa 80m2 • 2 kondygnacje: parter i poddasze użytkowe • technologia - murowany (ceramika poryzowana lub silikaty), ocieplenie – (PIR lub szary styropian). Alternatywnie pustaki styropianowe wypełnionych zbrojeniem i betonem • Jak najprostsza bryła i dwuspadowy dach (kryty dachówką lub łupkiem) • Ogrzewanie – koza + grzejniki elektryczne o nie będzie zamieszkały przez 100% czasu, zwłaszcza w zimie – czy może ktoś poleci lepszy system ogrzewania?o Jaka temperatura powinna być utrzymywana w środku aby budynek nie niszczał? Można odciąć wodę i zupełnie go zostawić nie ogrzewając? Pytania:1. Czasy jak poniżej – czy są realne dla domu 80m2? • Stan zerowy – 1 miesiąc • Stan surowy otwarty – 3 miesiące • Stan surowy zamknięty – 1 miesiąc • Roboty wykończeniowe (wnętrza) – 2 miesiące 2. A może są jakieś inne alternatywnie szybkie metody budowy oprócz szkieletowych z drewna? Np. pustaki styropianowe wypełnione zbrojeniem i betonem ? Prefabrykaty betonowe? 3. Kiedy są zalecane przerwy technologiczne i jak długo powinny trwać? Czy przed etapem wykończenia wnętrze dom musi mieć jakąś przerwę technologiczną? 4. Czy wykończenie można i czy warto prowadzić w zimie? 5. Kiedy najlepiej zacząć i w jakich miesiącach prowadzić poszczególne etapy, aby technologicznie zoptymalizować proces budowy? W googlu znalazłem informację że dobrze, aby budynek wyschnął w zimie – czy ma to znaczenie przy wszystkich technologiach? Czy zastosowanie np. cienkich spoin a przy tym bardziej równych elementów a co za tym idzie cieńszych tynków skraca czas budowy? Spoiny cienkowarstwowe i cienkie tynki to jest w ogóle lepsze rozwiązanie niż standardowe zaprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 22.08.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Większość odpowiedzi znajdziesz za pomocą google. Jak czegoś nie będziesz rozumiał to dopiero dopytaj na forum. Teraz żeby rzetelnie odpowiedzieć trzeba by napisać książkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 22.08.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 SSZ przy takim domku z zachowaniem 2 tygodniowych przerw technologicznych przy fundamencie i stropie to max 3 miesiące a nie 5. Natomiast wykończeniówka to 5 zamiast 2 - bo tam muszą być dłuższe przerwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_bombadil 23.08.2016 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Właśnie na podstawie informacji z google taki czasy jak podałem powyżej. turalyon - aż 5 miesięcy na kafelki, panele/parkiet malowanie, meble pod zabudowę, AGD ? Mieszkanie tej wielkości pewnie dałoby się wykończyć w 2 miesiące - dlaczego w domku proponujesz aż 5? Interesuje mnie też jak wygląda sprawa w przypadku budowy na cienkich spoinach. Czy słusznie zakładam tam od razu równe ściany i cieńsze tynki (bo trzeba mniej równać) ? Oczywiście ważniejsza jest trwałość - czy cieńkie spoiny są gorsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 23.08.2016 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 SSZ to gołe cegły, dach i oknaW wykończeniówce mieszczą się instalacje, wylewki (schną miesiąc), tynki (też miesiąc), gładzie (miesiąc) itd. Także nawet te 5 miesięcy jest ciężkie do osiągnięcia jak nie ma na raz na budowie kilku ekip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_bombadil 23.08.2016 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Ah bo ja błędnie zakładałem że SSZ = stan deweloperski a to jest zupełnie inna bajka. Tutaj też trzeba by sprawdzić czy musi upłynąć pełen miesiąc od wylewek - czy np już będą utwardzone a swoje 100% właściwości osiągną później. Zastanawia mnie czy cienko-spoinowe rozwiązania czegoś by nie przyspieszyły, cienkie spoiny -> dokładne elementy -> proste ściany -> cienkie tynki - mniej schnięcia. To ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.08.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Przede wszystkim budynek musi wyschnąć.Kładzenie płytek czy malowanie farbą na mokre tynki i wylewki to proszenie się o kłopoty. I nie chodzi tu o wrażenie "suche na dotyk". Murowanie grube-cienkie spoiny ma znikomy wpływ na wilgotność budynku. Mnóstwo litrów wody idzie na tynki i wylewki. I to one głownie decydują o wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_bombadil 23.08.2016 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 A więc spoina gruba czy cienka - niczego nie zmienia....To już teraz rozumiem przyszłych sąsiadów dlaczego chcieli szkieletowy drewniany W 3 miesiące się wprowadzili. Jak powinien modelowo wyglądać proces powstawania budynku miesiącami - kiedy najlepiej zacząć i jakim tokiem iść? Co sądzicie o styropianowych klockach wypełnionych betonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 24.08.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Dom ma być dobrze, a nie szybko wybudowany Looknij np. tu: http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/ile-trwa-budowa-domu-jednorodzinnego-harmonogram-etapy-budowy-krok-po-kroku,13_11375.html Trzeba też pamiętać, że te wszystkie wyliczenia zakładają tylko niezbędne przerwy technologiczne i nie ma tam np. rezerw na obsuwy terminowe poszczególnych ekip budowlanych czy dostawców, na Twój brak czasu, żeby coś tam załatwić na już, itd, itp. Budowa w takim reżimie czasowym to rujnowanie własnego zdrowia i ciągła walka A to jedna ekipa się śliźnie o parę dni, a kolejna straszy, że jak poprzednicy będą mieli obsuwę to oni zaczną inną budowę i będą mogli wrócić dopiero po niej - słowem horror. Musimy pamiętać, że dla wykonawców indywidualny inwestor zawsze przegra z deweloperem, bo zleca pracę praktycznie tylko raz. Żeby mieć satysfakcję z własnej budowy to dom należy budować z luźnym harmonogramem co w technologi tradycyjnej daje min. 1,5 - 2 lata. Jeżeli możesz to stan zero zrób jeszcze tej jesieni - wtedy w kolejnym roku szybciej przystąpisz do prac budowlanych, bo wystarczą same dodatnie temperatury - z pracami ziemnymi na wiosnę trzeba dłużej zaczekać niż z murowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_bombadil 25.08.2016 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 fladra - właśnie myślę: ceramika czy silikaty... Jak oglądam budowy to najczęściej chyba widze bloczki betonowe. Dlaczego wybrałeś ceramikę? Ja również wolę murowany niż drewniany (coś za coś).Czy uważasz że Twoje 11m+3m to czas rzeczywisty czy można bez strat jakości wybudować szybciej? Wojtek_Wisznia Mała - bardzo trafne uwagi! Jeśli więc chciałbym brać różnych wykonawców to trzeba brać lekki zapas na każdym etapie.Z tego artykułu: Stan zerowy: 1 miesiącstan surowy otwarty: 2,5 ÷ 4 miesiące stan surowy zamknięty: 3 ÷ 5 miesięcy Ponieważ dom jest mały licząc krótsze czasy wychodzi: 7m+ wykończeniówka. Z tym że coś chyba jest nie tak bo w zakresie stan surowy zamknięty podali: zamontowane okna;wstawione drzwi ułożone docelowe pokrycie dachu. A to nie może (chyba) aż tyle trwać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_bombadil 25.08.2016 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/ile-trwa-budowa-domu-jednorodzinnego-harmonogram-etapy-budowy-krok-po-kroku,13_11375.htmlNie to artykuł jest nieprecyzyjny, ale chyba już rozumiem co autor miał na myśli. Stan surowy zamknięty to max 5 miesięcy całość (nie dodajemy poprzednich czasów). Tyle że artykuł nie porusza dalszych etapów czyli wykończenia ścian i podłóg ani nie precyzuje przerw technologicznych. A ja bym chciał wiedzieć w jakim miesiącu zacząć i kiedy zrobić pauzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.08.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Etam U mnie deweloper wybudował dom w ciągu 3 miesięcy do stanu pod klucz Dom na tradycyjnych ławach , ściany z gazobetonu , strop drewniany ... We wrześniu jak dobrze pamiętam rozpoczeli budowę a na święta sąsiedzi się już wprowadzali i święta spędzali w nowym domu ... U mnie rozpoczeli też we wrześniu i pod koniec roku miałem SSZ z tynkami , wylewkami , elektryką i itd ... Tyle że mi nie zależało na jak najszybszym wprowadzeniu więc dom sobie czekał do wiosny i dopiero wtedy go kończyli a przez zimę wygrzewali kozą. Więc da się nawet murowany zrobić szybko , tylko pytanie czy ma sens ? Ja wprowadziłem się po niecałym roku od rozpoczecia budowy to miałem mnóstwo wilgoci z którą walczyłem rok ... Da się szybko wybudować i zamieszkać , ale jak dla mnie to nie dobry pomysł , bo najpierw trzeba się wilgoci pozbyć i musi wszystko poschnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 25.08.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 a u mnie rok budowy minął i dopiero ścianki kolankowe stawiam jakoś tak idzie pod górę ale na razie nie wpadam w rozpacz. Licze że w 3 lata może się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrus_pan16 25.08.2016 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Ja budowałm w tempie ekspresu. W jednym czasie na budowie były ekipy od: dachówki, elektryki, hydrauliki, przyłącza gazowego, elewacji, ocieplenia poddasza na strychu, odkurzacza centralnego, tynków, rolet zewnętrznych. I nie polecam. Ilość problemów, telefonów, kolizji i bałaganu na budowie była nie do wytrzymania. Lepiej z mojego doświadczenia robić na spokojnie i każdy etap dopilnować. Na przykład po elektryce lepiej zrobić sobie tydzień przerwy i na spokojnie przejrzeć instalacje, przesunąć to co potrzebne, dołożyć to o czym się zapomniało itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts