sayek 23.08.2016 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Witam, Chciałbym zaczerpnąć porady dotyczącej aranżacji działki. Spotkałem się ostatnio z sformułowaniem, że nie tylko wnętrze domu ale również ogród jest naszą wizytówką. Z tego powodu postanowiłem pomału planować zmiany mojego otoczenia, tylko chciałbym kupić produkty dobrej jakości, dlatego liczę na wasze podpowiedzi . Połowę prac rozplanowałem na jesień, głównie porządkowe terenu i rozplanowanie gdzie co i jak. Ale w między czasie poszykuję różnych produktów takich jak obrzeża, trawa na teren często użytkowany, również planuję od razu założyć siatkę przeciw kretom i tyle będzie na początek. Krzewy już mam typu tuja , natomiast na wiosnę znów będę poszukiwał jakiś ładnych kwiatów, odmian traw ozdobnych itp więc również proszę o poradę jakie odmiany wybrać, a nawet mile widziane są zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.08.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Najwyższą jakość mają zawsze materiały naturalne - prawdziwy kamień, prawdziwe drewno. Ewentualnie beton architektoniczny, jeśli masz nowoczesny dom.To o co prosisz jest trochę bez sensu. Przecież gatunki roślin dobiera się do warunków jakie się ma na działce. Inne do słońca, inne do cienia, inne na suche gleby piaszczyste a inne na mokre gliny.Zestawienia gatunków w zależności od typów gleb masz przyklejone w specjalnym temacie w tym dziale. A inspiracje - google. Znajdź zdjęcie, które ci się podoba i na którym chcesz się wzorować i dopiero wówczas można rozpoznać, jakie tam są rośliny i czy daje się je zastosować w twoim ogrodzie. Pamiętaj, że dobrze jest dopasować ogród do architektury budynku, jeśli ma stanowić faktycznie wizytówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasota 24.08.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 sayek jeżeli chodzi o obrzeża to wszystko zależy od tego co planujesz robić, czy to mają być jakieś gzygzaki czy linia prosta. Dobre są obrzeża elasteo, tylko że one są raczej z przeznaczeniem do robienia wzorów. Odnośnie trawy może bardziej sprecyzuj jaki masz rodzaj gleby, bo jednak taką mieszane trzeba dobrać pod ph gleby, stopień nasłonecznienia i wilgotności. Natomiast odnosząc się do drugiej części pytania, zobacz sobie trawy ozdobne takie jak: miskant olbrzymi, mozga trzcinowata, imperata cylindryczna. Według mojego gusty są najładniejsze, ale musisz poczytać jakie warunki są najlepsze dla tych odmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galicja1 26.08.2016 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Kto pyta nie błądzi W sumie między innymi od tego jest forum. Jeżeli chodzi o trawy ozdobne, wklejam link do bardzo ciekawego wątku, warto się zapoznać http://forum.muratordom.pl/showthread.php?67141-Trawy-ozdobne-pomys%C5%82-na-ogr%C3%B3d&highlight=ogr%C3%B3d sayek widzę, że naprawdę masz mocne postanowienie... i dość kosztowne Mogę Ci poradzić jedynie w kwestii siatki na krety, ponieważ sama jakiś czas temu poszukiwałam. W związku z tym porównywałam wiele próbek i moim zdaniem najmocniejsza z tych wszystkich jest Stop kop. Również taką osobiście zakupiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sayek 29.08.2016 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Faktycznie, zadałem pytania trochę nieprecyzyjnie. Jeżeli chodzi o glebę uważam że nie jest ona najgorszej jakości... nie jest to ani piasek, ani glina tylko coś pomiędzy, no i nie ma żadnego problemu z nawadnianiem , ponieważ wszystkie rośliny w okresie letnim są na bieżąco podlewana przez moją żonę Więc susza im nie grozi... Jedynym minusem jest dość nasłoneczniony teren i nie każdej roślinie to odpowiada.... Z tego również powodu znaleźć idealną mieszankę trawy jest dla mnie wyzwaniem... ;/ Powracając do Państwa opinii chciałbym podziękować za podpowiedzi dotyczące obrzeży, mam już w głowie pewne pomysł za pomocą obrzeży elasteo jaki i naturalnych rozwiązań czyli kamienia, który chcę wykorzystać do zrobienia ścieżek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 29.08.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Połóż zwykłą do elewacji, mam taką i już dwa lata ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts