Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłączenie się do wody

norbert73

Recommended Posts

Witam.Mam na działce na wsi 2 w pełni wykończone 70 letnie domki,lecz tylko w jednym z nich jest doprowadzona woda.Mam zamiar doprowadzić wodę także do drugiego domku,i w związku z tym mam pare pytań.

1-Czy potrzebne mi na to jakieś pozwolenie?Jeśli tak to gdzie moge je zdobyć i ile moze kosztowac?

2-Czy doprowadzic wode moge jakos bezposrednio od kranu z tego jednego domku,czy musze z tego miejsca do ktorego podlaczony jest 1 domek?(odleglosc miedzy 1 a 2 to ok 4 m).

3-Czy moge wykonac to sam,czy wzywac jakis fachowcow?

4-Co mi jest do tego potrzebne i ile może mnie to wynieść.

1. Do doprowadzenia wody potrzebny jest projekt przyłącza wodnego wykonany zgodnie z warunkami przyłaczenia się do sieci wodnych a następnie odbiór przyłącza wodnego i montaż oraz blombowanie wodomierza.

Jeśli przyłącze będzie szło przez drogę to potrzebne jest zezwolenie na zajęcie pasa ruchu oraz wytyczenie objazdu.

2. Możesz doprowadzić wodę z pierwszego domku do drugiego.

3. Możesz to zrobić sam ale głębokość rury doprowadzającej musi być na poziomie co najmniej 1,3mb tak aby woda nie zamarzała.

4. Potrzebny jest odcinek rury PE z niebieskiego tworzywa o średnicy 32 - 40mm złączki łopata i trochę chęci do pracy.

W przypadku przejścia rury przez fundament domu potrzebne będą kawałki rury kanalizacujnej PCV lub metalowej o średnicy odpowiednio wiekszej do wykonania przepustów..

Pionowe podejścia w domu warto ocieplić pianką.

Koszt wszystkiego to ok 100 PLN bez robocizny własnej lub doliczenie roboczogodziny mini koparki

• 3 weeks później...
1.Jeżeli oba domki stoją w obrębie tej samej działki ewidencyjnej, zaś jak napisałeś pierwszy domek jest od jakiegoś czasu podłączony i opomiarowany wodomierzem, to wszystko co pobierzesz za wodomierzem (istniejący pomiar) jest Twoją sprawą. Nikomu nic do tego. Zatem możesz wpiąć się za licznikiem z kolejną rurą prowadzącą rurę do drugiego domku.Jedyne o co powinieneś zadbać to sporządzenie rysunku na mapie zasadniczej- którędy będzie przebiegać rura z podłączonego domku do podpinanego obecnie i przesłanie tej dokumentacji oraz uzgodnienie w Miejscowym Zakładzie Uzgadniania Dokumentacji (ZUD). Pamiętać należy, że dotychczasowy punkt poboru wody miał zadeklarowaną ilość osób korzystających z wodociągu. Należy zgłosić(odpowiednio) większą ilość osób korzystających z punktu.