Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz czy grzanie prądem ?

monika91

Recommended Posts

• Odpowiedzi 277
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jako pracownik Tauron nie powinieneś wprowadzać ludzi w błąd i otwarcie informować, że sprzedawcę energii elektrycznej wybieramy sobie dowolnie a przywiązani jesteśmy jedynie do operatora dystrybucji energii elektrycznej.

Skoro już tak drążysz ten temat o te wszystkie grosze to cena energii jaka używam do ogrzewania jest następująca:

przesył 0,0670 + stawka jakościowa dla przesyłu 0,0129 + kwh energii elektrycznej w Duon 0,11 = 0,1899 x 23% vat = 0,23zł/kwh.

.

Kłania sie czytanie postów ze zrozumieniem. Kontekst obecnej dyskusji jest taki ze doradzasz Monice ogrzewanie prądem podając jednoczesnie ze płacisz ok 25 gr za II taryfę, co aktualnie jest prawdą bo zawarłes wczesniej umowe z Duonem wykorzystując ich wyjątkową promocję, sugerując ze ona tez moze aktualnie miec taką cene lub zblizoną. To akurat jest nieprawda gdyz ani Duon ani inni alternatywni sprzedawcy nie mają dobrych ofert. Owszem mają dobre ceny ale tylko do konca tego roku, a w następnych latach obowiązywania umowy cena ta wzrasta i przestaje byc konkurencyjna. Jak doradzasz to rób to dokładnie bo inaczej jest to wprowadzanie w bład. Co do mojego wprowadzania w bład to nigdy nie twierdziłem ze jestesmy przywiazani do jednego sprzedawcy i nie twierdziłem ze nie mozemy go zmienic, owszem zawsze pisałem aby ewentulną zmaiane sprzedwacy dobrze przeliczyc gdzyz najczesciej jest to niepłacalne.

Edytowane przez asolt

Kotłownia gazowa, wraz z przyłączem, instalacja poza domem papierami itp to jakieś 14tyś zł.

Z kotłem czy bez?

Wsadzę może trochę kij w mrowisko, ale po raz chyba setny czytam, że całość gazu wychodzi często drożej od PC PW. Poda ktoś konkrety? Z rozbiciem na poszczególne koszty? Od przyłącza, po kocioł oraz komin? Oczywiście przy rozsądnej odległości od rury, a nie ciągnięciu jej do swojej działki z drugiego końca wsi.

@imrahil: pisałeś gdzieś - jak dobrze zrozumiałem, że ma podłogówkę w grubej wylewce. Ile cm ma Twoja wylewka?

Kłania sie czytanie postów ze zrozumieniem. Kontekst obecnej dyskusji jest taki ze doradzasz Monice ogrzewanie prądem podając jednoczesnie ze płacisz ok 25 gr za II taryfę, co aktualnie jest prawdą bo zawarłes wczesniej umowe z Duonem wykorzystując ich wyjątkową promocję, sugerując ze ona tez moze aktualnie miec taką cene lub zblizoną. To akurat jest nieprawda gdyz ani Duon ani inni alternatywni sprzedawcy nie mają dobrych ofert. Owszem mają dobre ceny ale tylko do konca tego roku, a w następnych latach obowiązywania umowy cena ta wzrasta i przestaje byc konkurencyjna. Jak doradzasz to rób to dokładnie bo inaczej jest to wprowadzanie w bład. Co do mojego wprowadzania w bład to nigdy nie twierdziłem ze jestesmy przywiazani do jednego sprzedawcy i nie twierdziłem ze nie mozemy go zmienic, owszem zawsze pisałem aby ewentulną zmaiane sprzedwacy dobrze przeliczyc gdzyz najczesciej jest to niepłacalne.

W takim razie zaproponuj coś dla niej, np. ile będzie płaciła u sprzedawcy Tauron korzystając z przesyłu PGE.

Co po za takim zbiornikiem bedzie mi potrzebne? To bedzie woda do ogrzewania dimu oraz do mycia itd?

Do takiego zbiornika będą potrzebne dwie grzałki np. o mocy 4,5 KW ze sterowaniem i stycznikiem oraz zawór mieszający na podłogę (siłownik i sterowanie do tego zaworu można sobie darowa), rozdzielacz ogrzewania podłogowego, energooszczędna pompa i rury ogrzewania podłogowego.

W zbiorniku zamawiasz kilka dodatkowych króćców przyłączeniowych, gdybyś kiedyś zechciała ogrzewać dom i c.w.u.innym nośnikiem np. pompą ciepła.

W takim razie zaproponuj coś dla niej, np. ile będzie płaciła u sprzedawcy Tauron korzystając z przesyłu PGE.

Jest na rynku kilkudzisieciu jak nie kilkuset sprzedawców, kazdy ma swoją ofertę, porównanie takie rzetelne a nie takie jak na stronie URE zajmuje sporo czasu.

Jezeli chodzi o cenę kWh to róznice pomiedzy sprzedawcami będącymi jednoczesnie dystrybutorami ( czesci tego samego koncernu) nie róznią sie az tak bardzo. Bardziej zróznicowane są ceny dystrybucji i to jest niestety problem bo kazdy odbiorca energii elektrycznej jest przywiązany do swojego dystrybutora. Nie jest to wolny rynek jak to niektórzy głoszą, rynek energii jest tylko czesciowo wolny, a po ofercie Duonu rewelacyjnej z punktu widzenia odbiorcy pozostały dla niektórych miłe wspomnienia, a obecnie sprzedawcy nie są skorzy do takich promocji. Zdrugiej strony Tauron ma wielu odbiorców którzy skuszeni/mamieni/oszukani przez przedstawiceli sprzedawców energii chcą powrócic do poprzedniego sprzedawcy z powodu wzrostu rachunków, mialo byc taniej a wyszło jak zwykle. Uwolnienie (czesciowe) rynku energii doprówadziło do wielu patologii, a Ty zarzucasz mi ze nie informuję wszem i wobec ze jest wolny wybór sprzedawcy. Uwierz mi, wielu z tych którzy tak ochoczo podpisali umowy z nowym sprzdawcą przychodzi do naszych placówek z placzem (głownie ludzie starzy i niewykształceni) bo rachunki zamiast zmalec wzrosły i dlatego tak wazne jest sprawdzenie oferty od nowego sprzedawcy. Sam sprawdziłem jak działa porównywarka ofert na stronie URE i wyszło ze klkadzisiąt ofert jest rzekomo lepszych od tej która mam obecnie.

Po dokładnym sprawdzeniu okazało sie ze ta porównywarka to gniot jakich mało i to na stronie rządowej agencji.

Edytowane przez asolt

Do takiego zbiornika będą potrzebne dwie grzałki np. o mocy 4,5 KW ze sterowaniem i stycznikiem oraz zawór mieszający na podłogę (siłownik i sterowanie do tego zaworu można sobie darowa), rozdzielacz ogrzewania podłogowego, energooszczędna pompa i rury ogrzewania podłogowego.

W zbiorniku zamawiasz kilka dodatkowych króćców przyłączeniowych, gdybyś kiedyś zechciała ogrzewać dom i c.w.u.innym nośnikiem np. pompą ciepła.

pewnie już za dużo wymagam, ale jak sądzisz ile kosztował by mnie koszt całej takiej instalacji ? Jeszcze jedno planuje wszędzie ogrzewanie podłogowe, słyszałam, że podłogówka długo sie nagrzewa, ale też długo ziębnie. W takim wypadku będzie trzeba utrzymywać odpowiednią temperaturę, tak żeby nie doprowadzić do wystygnięcia podłogówki ? ;)

pewnie już za dużo wymagam, ale jak sądzisz ile kosztował by mnie koszt całej takiej instalacji ? Jeszcze jedno planuje wszędzie ogrzewanie podłogowe, słyszałam, że podłogówka długo sie nagrzewa, ale też długo ziębnie. W takim wypadku będzie trzeba utrzymywać odpowiednią temperaturę, tak żeby nie doprowadzić do wystygnięcia podłogówki ? ;)

Zbiornik jeśli ma być cały z nierdzewki i na długie lata, to trzeba liczyc się z większym wydatkiem, powiedzmy że 5 tys. Materiał na ogrzewanie podłogowe nie więcej niż 3 tys zł. reszta to wynagrodzenie hydraulika i drobne akcesoria.

Pomieszkasz z ogrzewaniem podłogowym to zobaczysz jak to jest z tym nagrzewaniem i stygnięciem. Na pewno będziesz mile zaskoczona.

Zbiornik jeśli ma być cały z nierdzewki i na długie lata, to trzeba liczyc się z większym wydatkiem, powiedzmy że 5 tys. Materiał na ogrzewanie podłogowe nie więcej niż 3 tys zł. reszta to wynagrodzenie hydraulika i drobne akcesoria.

Pomieszkasz z ogrzewaniem podłogowym to zobaczysz jak to jest z tym nagrzewaniem i stygnięciem. Na pewno będziesz mile zaskoczona.

Mam taką nadzieje ;)

Sam sprawdziłem jak działa porównywarka ofert na stronie URE i wyszło ze klkadzisiąt ofert jest rzekomo lepszych od tej która mam obecnie.

Po dokładnym sprawdzeniu okazało sie ze ta porównywarka to gniot jakich mało i to na stronie rządowej agencji.

Bo tam wprost jest podana aktualna cena, a dopiero drobnym drukiem reszta warunków. Na ogół umowę trzeba podpisać na 3 lata, a w kolejnych już ceny wcale nie są takie ciekawe i ostatecznie wychodzi to całkiem różnie.

• 4 weeks później...

Mam dom 150m2, dobrze ocieplony (20 cm styropianu grafit.). 100 % podłogówki. Na razie ocieplam kominkiem norweskim, a wodę użytkową mam ze zasobnika 140l na prąd (temp. ustawiona na 40 st). Gaz niestety będę miała za parę miesięcy, może nawet dopiero w marcu. Zastanawiam się czy można podłączyć do podłogówki wodę z zasobnika i montując tylko mieszacz i pompę? Hydraulik mówi, że tak się nie do i trzeba zamontować kocioł elektryczny ale to zabójstwo (straszne rachunki za prąd). Jednak jak wczytuję się więcej w temat podłogówki zasilanej kotłem elektr. w II taryfie to te koszty może nie takie straszne, a może takie same będą jak z kotłem gazowym. Mam jednak parę konkretnych pytań:

- czy kocioł elektryczny o niskiej mocy np. 4kwh wystarczy? Ma on podgrzewać wodę tylko do podłogówki (ok 1100m rurek).

- czy taki kocioł może grzać wodę do co przepływowo? tzn. bez dodatkowego zbiornika tylko ze zbiornikiem w kotle 3-4l?

- ile będzie zużywał energii przy podgrzewaniu wody do temp. 25-30 st. Wyższej temp. nie potrzebuję (maxbo mam tylko podłogówkę, żadnego grzejnika. Stąd wydaje mi się, że kocioł o min. mocy powinien wystarczyć

- czy używanie kotła do CO tylko w nocnej taryfie plus dwie tanie godz w ciągu dnia wystarczy?

- czy do takiego kotła wystarczy zwykłe gniazdko elektr. 230V ?

- jeżeli za parę miesięcy doprowadzą do granicy działki gaz. Jeżeli nie będę z niego korzystać i pozostanę przy kotle elektrycznym, są jakieś opłaty za skrzynkę z gazem (miesięczna opłata za gotowość do podłączenia? Jak jest to jaka?

z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

pinokio_a - uderz tutaj

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=7309773&viewfull=1#post7309773

ale przygotuj się na dodatkowe pytania typu: czy było robione OZC, jakie było projektowe obciążenie cieplne, jeśli nie, to więcej szczegółow odnośnie izolacji pozostałych przegród, jaka wentylacja itd...

Gość Arturo72
- czy kocioł elektryczny o niskiej mocy np. 4kwh wystarczy? Ma on podgrzewać wodę tylko do podłogówki (ok 1100m rurek).

Cena kotłów nie zależą od mocy grzewczej.

Kocioł 6kW:

http://allegro.pl/elterm-major-aszn-6kw-kociol-wodny-elektryczny-gda-i5502440982.html

Jest 20zł tańszy niż co kocioł 9kW:

http://allegro.pl/elterm-major-aszn-9kw-kociol-wodny-elektryczny-gda-i5752740517.html

Kup mocniejszy bo lepiej wykorzystasz II taryfę.

- czy taki kocioł może grzać wodę do co przepływowo? tzn. bez dodatkowego zbiornika tylko ze zbiornikiem w kotle 3-4l?

Może grzać i przepływowo ale łatwiej,wygodniej,taniej w instalacji jesli będzie osobny zasobnik cwu:

http://allegro.pl/elterm-marszalek-asdcw-6kw-kociol-dwufunkcyjny-gda-i5506777095.html

- ile będzie zużywał energii przy podgrzewaniu wody do temp. 25-30 st. Wyższej temp. nie potrzebuję (maxbo mam tylko podłogówkę, żadnego grzejnika. Stąd wydaje mi się, że kocioł o min. mocy powinien wystarczyć

Zuzyje energii tyle ile będzie dom potrzebował,ni mniej ni wiecej,koszt 1kWh z pradu w II taryfie to ok.0,30zł a koszt 1kWh z gazu ziemnego to ok.0,22-0,25zł.Masz fajnie zaizolowany domek i sadze na ogrzewanie zużyjesz max.9000kWh bo nie piszesz nic o wentylacji i to z WG a to w przypadku prądu wychodzi ok.2700zł a w przypadku gazu ok.2000-2200zł.

- czy używanie kotła do CO tylko w nocnej taryfie plus dwie tanie godz w ciągu dnia wystarczy?

Tak

- czy do takiego kotła wystarczy zwykłe gniazdko elektr. 230V ?

Tak

- jeżeli za parę miesięcy doprowadzą do granicy działki gaz. Jeżeli nie będę z niego korzystać i pozostanę przy kotle elektrycznym, są jakieś opłaty za skrzynkę z gazem (miesięczna opłata za gotowość do podłączenia? Jak jest to jaka?z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

Jeśli nie podpisałaś umowy z gazownią na dostawę i przyłacze gazu nie będziesz musiał nic płacić a śmiem twierdzić,ze zostaniesz przy prądzie :D

Edytowane przez Arturo72

Mam gaz. Żałuję. Teraz robiłabym prąd.

Gaz to nie tylko koszt pieca, przyłącza, komina ale regularnych cholernie drogich przeglądów, które nie dają ŻADNEJ gwarancji, że piec będzie sprawny do kolejnego przeglądu.

Te kasę mogłabym władować chociażby w kolektor do grzania wody do kąpieli latem.

Wielkie dzięki za tak szybkie odpowiedzi :)

Niestety umowę z gazownią podpisałam :( Nie sądziłam, że poprowadzenie 7 metrowego odcinka rury z gazem do mojej działki zajmie gazowni prawie rok!!! To skandal i nadawałoby się do prasy.

O moc kotła pytałam się ze względu na oszczędność nie w zakupie kotła a w użyciu. Jeżeli ma grzać do temp. 30 st to może ekonomiczniejszy będzie ten z niższą mocą. Woda do cwu jest grzana w zasobniku z osobną grzałką. Dlatego wolałabym nie instalować kolejnego zbiornika do co (nie mam nawet miejsca).

Jeszcze to zapotrzebowanie na ciepło. Czy na prawdę jest takie ważne? Mam wszędzie podłogówkę, rozłożoną po całej podłodze (pod prysznicami, szafkami, lodówką itd. ). Czy czasem nie jest tak, że po tych wyliczeniach np. okaże się, że temp. zasilania podłogówki powinna wynosić 28 st , a przy innym 35 st? No to jaka to różnica? Przecież jak ustawię na te 28 i będzie zimno to podniosę na 33 lub 35 i tyle. Każdy z kotłów niskotemperaturowych da radę z jedną i drugą temperaturą. Tak czy nie? W każdym też kotle jest możliwość regulacji mocy (np. 3-6-9). To po co te obliczenia? Dla samej sztuki chyba, bo obojętnie od wyniku i tak montuje się kotły o niskiej mocy. Mówię oczywiście o nowych domach.

a wentylację mam niestety grawitacyjną ale używając tylko kominek jest na razie wszędzie b ciepło 22-23 st ( dobry kominek na środku domu )

z góry dzięki za odpowiedzi