Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz czy grzanie prądem ?

monika91

Recommended Posts

• Odpowiedzi 277
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Jaki jest sens w ogóle robić podłogówkę wodną, jeśli nie masz w planie robić kotła, pompy ciepła, albo bojlera na nocną taryfę? A jeśli nie masz w planie, to łatwiej jest zrobić kable elektryczne.

Widzę próbujesz usprawiedliwić swoją instalację, ale oprócz uniwersalności nie ma ona żadnych zalet. Jest droższa, trudniejsza w wykonaniu, zajmuje więcej miejsca, trudniej nią sterować i zużywa więcej energii, bo część idzie na pompowanie. A uniwersalność jest może potrzebna jak nie wierzysz w projektowane zapotrzebowanie i chcesz sobie zostawić otwartą drogę. Sam już wiesz, czy warto.

Jeśli ktoś myje się we wiaderku tak jak Ty zużywając 35l/dobę/na osobę to nie myśli,że zużycie energii na cwu jest większe niż na c.o i oraniczając dalsze zuzycie energii będzie się mył w pół wiaderku :)

Artur ma PC. Do tego potrzebna jest podłogówka wodna. Dlatego jest ekspertem od "gaz, czy grzanie prądem" i wie, że kable są be.

Kable są be,bo nie posiadają żadnych zalet a grzeją dom tak jak wodna podłogówka pędzona kotłem elektrycznym.

Żona by mnie zabiła. Ja mam wszystko ładnie w kotłowni. Lubię swoja kotłownię i się nie zamienię :)

No ja też lubię swoją pralnio-suszarnio-pompownio-bojlerownie i żona też lubi :D

U mnie to jest gdziekolwiek w domu :D1,2.jpg

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
A bojler w domu z pompą zamiast do kotłowni trafia do pompowni

Nie wiedziałeś,że postawienie pomieszczenia pompowni jest 2x tańsze od postawienia pomieszczenia kotłowni??

To zupełnie insze pomieszczenie

:p

A pralnio-suszarnia gdzie ?

W kotłowni zasyfionej weglem ? :D

a zwij sobie to jak chcesz

zbudować musiałeś, przecież z góry wiadomo,że dyskusja nie ma sensu, bo Twoja racja jest "najmojsza", Twoja matematyka i fizyka najbardziej właściwa po nagięciu do swojego punktu widzenia

wyluzuj i ciesz się czystą pralnio-suszarnią oraz salono-kotłownią

nie ma to jak syf z parowozem w salonie

Edytowane przez Jarecki79
bardziej zgrabne nazewnictwo salono-kotłownia

• 3 months później...

Witam towarzystwo po przerwie,

u mnie OZC 55kWh/m2rok, zapotrzebowanie na ciepło 7290 kWh, projektowe obciążenie cieplne budynku 4093 W , no i prąd (kable i podłogówka, NIE G12, pompa ciepła do cwu tylko) czy gaz (wodna podłogówka, bez pompy ciepła do gwc). Już sie naczytałam, nasłuchałam i jedynie co mogę to porównać z kimś innym, co ma podobne parametry. Jakbym nie liczyła wychodzi to samo po 10 latach używania. Od razu mówię, że wchodzi w grę tylko podłogówka, bo mam tylko "okna balkonowe" czyli długie i żadnego wungla, peletu czy czegoś bo nie mam komina do tego.

Pozdrawiam i proszę o radę.

Edytowane przez annette78

Jakbym nie liczyła wychodzi to samo po 10 latach używania.

To kup najtańsze w montażu spełniający EP. I "poluj" na dopłaty do fotowoltaiki czy pomp ciepła (zostaw sobie możliwość zmiany źródła ciepła bez większej demolki).

Edytowane przez Kaizen

Dzięki Kaizen,

dlatego powiedziałam mojemu znajomemu, że wolę wodną podłogówkę, jakby w razie czego na coś innego się przełączyć, to on mnie zapytał, czy na wojnę się szykuję :) A kable ponoć trwalsze niż PCV na podłogówkę i dożyją nawet 100

Edytowane przez annette78

Dzięki Kaizen,

dlatego powiedziałam mojemu znajomemu, że wolę wodną podłogówkę, jakby w razie czego na coś innego się przełączyć, to on mnie zapytał, czy na wojnę się szykuję :) A kable ponoć trwalsze niż PCV na podłogówkę i dożyją nawet 100

To tylko szacunki co trwalsze. Na razie jeszcze nikt organoleptycznie nie sprawdził, ile wytrzyma wodna podłogówka, a ile kable. Zbyt krótko to funkcjonuje, dopiero kilkadziesiąt lat i jeszcze nikomu nie rozpadły się ze starości . Ciebie wytrzymają na pewno:rolleyes:. Podejrzewam że kilkaset lat, żywotność tego i tego.

Kabel ogrzewania podłogowego pod bramą myjni wytrzymał 17lat.

I co się z nim stało? Uszkodził się?

Mam kable w łazience o powierzchni 7,5 m2. Nie pamiętam jakiej mocy na mb, ale łącznie 500 W Zamontowane ponad 20 lat temu na 7 cm styro. Używam tego ogrzewania teraz raczej okazjonalnie w okresach przejściowych. Kiedyś jak dzieci były małe częściej.

Pozdrawiam

Cezary

Kurka wodna, jaki temat :jawdrop:

Weźcie mi coś doradźcie, bo do tej pory nawet nie brałem prądu pod uwagę. Tylko gaz. Gaz, który mam około 50m od działki. Widzicie problem? Ktoś jest w stanie oszacować ile będzie kosztował przyłącz? Ale po lekturze tego wątku pojawiają się wątpliwości... I tak, WIEM, mam zdobić OZC! (Asolt, pomożesz krajanowi?)

Dom ok. 160m2, ceramika 25cm + nieustalona grubość styropianu. Tak, wiem, ceramika jest be, bo nie kumuluje. Za późno na zmiany.

Podłoga to 20cm EPS100 (0.037), na tym 10-12cm chudziaka odciętego od ścian fundamentowych warstwą 4cm EPSu. Działa to, bo w te mrozy tegoroczne na chudziaku lodowisko przykryte śniegiem, a fundamenty suche i gołe... Bo ciągnęły sobie ciepło z gruntu...

Dalej na podłodze mam 13cm do zagospodarowania (według projektu, który jest po to, żeby go zmienić) zanim osiągnę poziom ZERO. Ściany wiadomo, styropian. Poddasze wełna, a jak starczy środków to może natryskowo? Czas pokaże.

Z podłogówką w całym domu mam problem - właściwie miałem, bo po lekturze wątku widzę rozwiązanie. Problem jest taki, że żona nie chce płytek w domu, bo "będzie zawsze zimno, a w lecie przecież nie będziemy palić". Przy grzaniu prądem można ustalić temperaturę na 18C i nie będzie "ciągnąć". TAK? Od razu zastrzegam, że żony nie wymienię.

Nie robiłem wyceny kotłowni, ale wspominane 15k to jest sama kotłownia gazowa czy już z "systemem rozprowadzenia" - jaki by on nie był? Ktoś mogłyby tak z grubsza oszacować ile by wyszła kotłownia na elektrony + podłogówka? Mam w planach OZE, na początek GWC do rekuperatora, potem może solary. Więc bufor chyba by się przydał... Albo czegoś nie kapuję. DOEDUKUJCIE MNIE!

Edytowane przez ggdh

Znalazłem informację, że koszt to wspomniane ok 1750 + 62 pln za każdy następny metr. Zakładając, że to faktycznie 50m to wychodzi mi 3920 (jeszcze sprawdzę dokładnie na geoportalu), zaokrąglimy do 4k pln. Jeżeli chodzi o wykonawstwo to jaka to procedura? Przetargowa jak z prądem? Przez ostatnie kilka lat firma, w której pracuje, wykonała ok 1000 przyłączy energetycznych, więc kopanie/przewierty mamy obcykane. Byłoby taniej zakładając, że faktycznie sam bym to mógł zrobić (pracę ziemne, nie mamy uprawnień na gaz, ale pewnie jakiś znajomy ma), a nie firma wybrana przez pgnig.

Przy takiej odległości do rurki, nie myślałbym o gazie. Możesz grubo ocieplić dom i grzać bezpośrednio prądem, lub odpuścić nieco złotówek z ocieplenia i grzać PC. Może ta PC powietrze-woda wyjść najkorzystniej, trzeba policzyć.

Nie instaluj żadnych kaloryferów w domu. Na podłodze OP może leżeć cokolwiek, co tylko zechcesz, pomijając deskę na legarach. Płytki dajesz tylko tam gdzie potrzebne, np. łazienki, a w pokojach możesz dać parkiet drewniany, panele, deskę barlinecką itd., sprawuje się to świetnie.

Przy podłogówce bufora nie będziesz potrzebował, po co Ci wielki baniak w PG?