Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz czy grzanie prądem ?

monika91

Recommended Posts

Kurka wodna, jaki temat :jawdrop:

Weźcie mi coś doradźcie, bo do tej pory nawet nie brałem prądu pod uwagę. Tylko gaz. Gaz, który mam około 50m od działki. Widzicie problem? Ktoś jest w stanie oszacować ile będzie kosztował przyłącz? Ale po lekturze tego wątku pojawiają się wątpliwości... I tak, WIEM, mam zdobić OZC! (Asolt, pomożesz krajanowi?)

Pomogę, chyba mnie czeka długa i ciezka rozmowa

• Odpowiedzi 277
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

jaka jest możliwośc regulacji temperatury w poszczególnych pomieszczeniach za pomocą elektrycznej podłogówki? a jaka - wodnej podłogówki? Dopuszczam tą możłiwość, że za parenaście lat będę użytkowała tylko 1 sypialnię i salon, a resztę domu od święta.

Taka sama, ograniczeniem przy wodnej podłgowóce moze byc pc

Witam,

jaka jest możliwośc regulacji temperatury w poszczególnych pomieszczeniach za pomocą elektrycznej podłogówki? a jaka - wodnej podłogówki?

Przy kablach i dobrym sterowaniu masz praktycznie nieograniczoną możliwość sterowania temperaturą. Niezależnie w każdym pomieszczeniu, uzależnioną od dwóch czujników (w sterowniku na ścianie i podłogi w każdym pomieszczeniu) programować co w weekendy, co w jakich godzinach.

Jak kable je do tego zatopisz tuż pod okładziną, to działa to dosyć szybko. Ogrzewanie, zatopione w wylewce (czy to wodne, czy kablami) ma sporą bezwładność (co może być zaletą, jak chcesz grać tylko w tańszej strefie).

Wodnego tak łatwo i tanio nie wysterujesz (zwłaszcza to programowanie czasowe - np. żeby pokój studenta był ogrzewany od piątku rano tylko od niedzielnego południa - ale też pytanie o sensowność takiego grzania).

Przy kablach i dobrym sterowaniu masz praktycznie nieograniczoną możliwość sterowania temperaturą. Niezależnie w każdym pomieszczeniu, uzależnioną od dwóch czujników (w sterowniku na ścianie i podłogi w każdym pomieszczeniu) programować co w weekendy, co w jakich godzinach.

Jak kable je do tego zatopisz tuż pod okładziną, to działa to dosyć szybko. Ogrzewanie, zatopione w wylewce (czy to wodne, czy kablami) ma sporą bezwładność (co może być zaletą, jak chcesz grać tylko w tańszej strefie).

Wodnego tak łatwo i tanio nie wysterujesz (zwłaszcza to programowanie czasowe - np. żeby pokój studenta był ogrzewany od piątku rano tylko od niedzielnego południa - ale też pytanie o sensowność takiego grzania).

jeśli chodzi o elektryczną podłogówkę to masz do wyboru ogrzewanie bezpośrednie albo akumulacyjne, polecałabym ci to drugie, bo można grzać II taryfą. W pierwszym i drugim przypadku dokupujesz regulator programowalny, wybierasz sobie dowolne konfiguracje kiedy ma grzać i ile, wedle uznania. Sa aplikacje na telefon, które ułatwiają regulowanie temperaturą (np e-thermostat). XXI wiek pełną gębą:)

Witam,

To może podpowiecie i mi koledzy, a więc będzie dom piętrowy 158m2 BK+ 20 cm grafitu(jeszcze mogę zmienić na silikat 24),35 cm wełny skosy,podłoga 20 cm,okna V82 z ciepłym montażem. Z tym, że w projekcie mam fundamenty + wszędzie podłogówka, ale zastanawiam się nad płytą fundamentową grzewczą z zatopionymi wszystkimi instalacjami(koszt podobny).Co będzie bardziej racjonalne???Gaz mam w drodze,ale skłaniam się ku PC PW lub prądowi. Oczywiście o OZC zgłoszę się do Ciebie asolt.

Witam,

To może podpowiecie i mi koledzy, a więc będzie dom piętrowy 158m2 BK+ 20 cm grafitu(jeszcze mogę zmienić na silikat 24),35 cm wełny skosy,podłoga 20 cm,okna V82 z ciepłym montażem. Z tym, że w projekcie mam fundamenty + wszędzie podłogówka, ale zastanawiam się nad płytą fundamentową grzewczą z zatopionymi wszystkimi instalacjami(koszt podobny).Co będzie bardziej racjonalne???Gaz mam w drodze,ale skłaniam się ku PC PW lub prądowi. Oczywiście o OZC zgłoszę się do Ciebie asolt.

Jeśli masz gaz w drodze, to po co rzeźbisz ?