Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość izolacji jaka wartość ma sens?

Recommended Posts

Cześć. Stoję przed dylematem, jak pewnie wiele osób.

Buduję dom energooszczędny, jestem na etapie projektu - dopiero zaczęliśmy.

Nasz architekt uważa, że nie ma większego sensu z wchodzeniem w izolację ponad 20cm, a rodzi trochę wyzwań z oknami itp. - będziemy chcieli zastosować ścianę dwuwarstwową ze styropianem grafitowym. Okna 3 szybowe, rekuperacja i pompa ciepła.

Zastanawiamy się więc, jaki sens ekonomiczny może mieć np styropian 25cm. Poradzicie? Ogolnie bedzie cale ozc liczone przez audytora i mam niby pozniej otrzymac cyferki od architekta, ale chciałbym zasięgnąć informacji od Was.

Dziękuję!

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dwadzieścia centymetrów grafitu to absolutne minimum dla domu energooszczędnego, poniżej 40kWh/m2*rok.

http://image.slidesharecdn.com/eko-blog70domwstandardzienf40-wymaganiaidobrsystemugrzewczego-150527091736-lva1-app6891/95/dom-w-standardzie-nf40-wymagania-i-dobr-systemu-grzewczego-7-638.jpg?cb=1432718584

Dla domu pasywnego, lub zbliżonego, potrzeba co najmniej 30cm.

Dziwne pytanie. architekt starej daty, że nie potrafi sobie wyobrazić tak grubego ocieplenia jakie jest wymagane w domach energooszczędnych?

Po pierwsze: pompa ciepła jako źródło ogrzewania. Gruntowa (kolektor poziomy czy pionowy) czy powietrzna?

Wybór mocowy pompy ( +ew. długości odwiertów czy też rozkopoów) wpływa na cenę.

Temperatura zasilania CO ma decydujące znaczenie dla kosztów eksploatacji pompy ciepła.

Po drugie: Okna powinny być odpowiednio ułożone, w celu minimalizacji mostków cieplnych. Najlepiej w wartwie izolacji.

Znając te czynniki możesz policzyć opłacalność zwiększania ocieplenia ponad wymagania minimalne warunków technicznych.

Do tego trzeba zrobić obliczenia cieplno-wilgotnościowe. Im grubsze ocieplenie, tym bardziej są potrzebne.

Robisz warianty ocieplenia, liczysz koszty budowy i eksploatacji dla każdego.

Powodzenia

• 1 month później...
Policzenie ozc nie da ci wiele informacji, bo dotyczy zapotrzebowania na energię do ogrzewania. Powinieneś otrzymać projektowaną charakterystykę energetyczną budynku, a jeżeli masz do czynienia z profesjonalnym audytorem to poproś go o dodatkowe obliczenia optymalizacji grubości izolacji np. metodą dynamiczną NPV. To da ci obraz optymalnej grubości ocieplenia. Swoją drogą wybór styropianu grafitowego np. [lokowanie produktu] lambda 0,031 jest jak najbardziej trafny jeśli chcesz osiągnąć jak najlepsze efekty energooszczędności. Edytowane przez Elfir

• 3 weeks później...
Brak właśnie jasnych informacji dla inwestorów jaką różnicę w kosztach eksploatacji przyniosą jakie rozwiązania. Inaczej, co jest jeszcze ekonomiczne a co może nie koniecznie. Jak słyszę "im grubsza izolacja tym lepiej" zaraz przychodzi mi do głowy, że na pewno dla kogoś lepiej, ale nie koniecznie dla inwestora. Ja zastanawiam się na przykład nad oknami o lepszym współczynniku lambda kosztem "koloru" styropianu, ale to tylko gdybanie. Uważam, że przy nowoczesnych projektach integralnym elementem projektu powinno być udostępnienie oprogramowania, które pozwoliłoby inwestorowi dla konkretnego budynku za pomocą np jakichś suwaków pobawić się chociażby grubościami izolacji a ekonomicznym uzasadnieniem danego wyboru. Może kiedyś poleci jakiś kickstarter :)

o lepszym współczynniku lambda
próbujesz mi coś zarzucić, ale pierwsze - okno nie ma lambdy ..to materiały użyte do budowy okna ją mają, a okno ma współczynnik przenikania ciepła Uw (całość okna : rama, szyba)

elementem projektu powinno być udostępnienie oprogramowania,
elementem naprawy w serwisie ASO powinno być

udostępnianie pełnej dokumentacji naprawczej i oprogramowania na swojego lapka, aby móc diagnozować nasz pojazd.

Brak właśnie jasnych informacji dla inwestorów jaką różnicę w kosztach eksploatacji przyniosą jakie rozwiązania
jaki brak, podług czego tak stwierdzasz?

http://www.baubiologie.at/_system/bilder/506/big/projekt__4296.jpg co masz do izolacji? bo sugerujesz jako bym napędzał jakieś lobby ?

może rolnicze ;)

Teraz u rodziców, jest przebudowa C.O i dogrzewa się ..miejscowo, bez ogrzewania temp już spadała poniżej 10 st wewnątrz .. choć opał kosztował 2kzł.. to w nosie taki interes, kiedy jest się niewolnikiem temperatury .. na nad ranem zębami się strzela.

Oczywiście to jest ekstremum, bo standard domu lata 80/90.

Ale izolacja, ba całość w tym i okna jeść nie wołają ! pompy, piece, różne różności się psują ! a izolacja jest i będzie. Nie ma jednego super materiału i u mnie nigdy żaden nie był faworytem.

Edytowane przez מרכבה

Nie przesadzaj z tą izolacją na ścianach, dla mnie 20cm to max, byłem u kogoś w domu kto ma izolacje 25cm i to jest koszmar. Okna były zlicowane ze ścianą a teraz są głeboko bo około 27cm w ociepleniu , wyglądają jak w tunelu... to nie jest ani ładne ani praktyczne bo w domu masz ciemniej i nie zobaczysz nic na zewnątrz co nie jest na wprost przed oknem. I to wszystko dla max 200-300zł mniej na ogrzewaniu rocznie. Osobiście daje 15 lub 16cm graffitowego bo dla mnie nawet 20cm to już za dużo bo mam sporo wąskich okien i wyglądałoby to potem jak kościół gotycki a nie dom.

To jest bardzo miałki argument i to nie jest 200-300 zł różnicy, a różnica całego systemu grzewczego.

Budować kotłownie, czy nie budować, zakładać gruntową pompę ciepła czy nie..

To nie jest argument z wyglądem, ponieważ byłem widziałem nie jeden dom z grubym murem, oraz izolacją.

No ale jak się chce później kopcić węglem, to trzeba jakoś wypośrodkować

Nie przesadzaj z tą izolacją na ścianach, dla mnie 20cm to max, byłem u kogoś w domu kto ma izolacje 25cm i to jest koszmar. Okna były zlicowane ze ścianą a teraz są głeboko bo około 27cm w ociepleniu , wyglądają jak w tunelu... to nie jest ani ładne ani praktyczne bo w domu masz ciemniej i nie zobaczysz nic na zewnątrz co nie jest na wprost przed oknem. I to wszystko dla max 200-300zł mniej na ogrzewaniu rocznie. Osobiście daje 15 lub 16cm graffitowego bo dla mnie nawet 20cm to już za dużo bo mam sporo wąskich okien i wyglądałoby to potem jak kościół gotycki a nie dom.

opowiadasz bzdury. czym grzejesz dom i jakie masz rachunki?

mam 30 cm izolacji, okna wyglądają jak u sąsiada przy 15 cm izolacji, zamontowane są w ociepleniu. nie mam kotłowni, tylko grzałkę za 400 zł. dzięki izolacji zaoszczędziłem dobre 30 tys. zł na budowie tradycyjnej kotłowni w oddzielnym pomieszczeniu z jakimś kotłem czy inną pompą ciepła. za ogrzanie domu płacę kilkaset zł rocznie. nie muszę robić płatnego przeglądu kotła, komina czy pompy

Mam 20 cm, odpowiedni montaż okien nie tworzy żadnych tuneli ... niestety "najzimniejsze" są okna dachowe. I tutaj trzeba byłoby rozważyć drogie okna 3 szybowe (0,5W/m2K), a nawet 4 szybowe (0,3 W/m2K) dostępne na rynku. Tylko że koszt takich okien bardzo rośnie i warto zastanowić się po ilu latach się zwróci - warto to przemyśleć.

opowiadasz bzdury. czym grzejesz dom i jakie masz rachunki?

mam 30 cm izolacji, okna wyglądają jak u sąsiada przy 15 cm izolacji, zamontowane są w ociepleniu. nie mam kotłowni, tylko grzałkę za 400 zł. dzięki izolacji zaoszczędziłem dobre 30 tys. zł na budowie tradycyjnej kotłowni w oddzielnym pomieszczeniu z jakimś kotłem czy inną pompą ciepła. za ogrzanie domu płacę kilkaset zł rocznie. nie muszę robić płatnego przeglądu kotła, komina czy pompy

U mnie jest podobnie, okna montowane w ociepleniu i efekt "tunelu" nie istnieje.

Cactus- odnośnie zwrot kosztów inwestycji w ocieplenie to temat wałkowany wielokrotnie- nie wszystko w co się inwestuje musi lub ma się zwrócić.

Ja na tą kwestię patrzę trochę pod innym kontem- teraz dołożę w ocieplenie bo może na starość nie będzie mnie stać na pokrycie rachunków przy oszczędniejszym ociepleniu.