Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość izolacji jaka wartość ma sens?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Coś w tym jest, kasy brakuje na 500+ po bodajże paru miesiącach od odpalenia programu. Co z naszymi emeryturami będzie? Oby były, ale ile tego kapnie- kto to wie.

Od tego trzeba zacząć że na 500+ nie było żadnych dodatkowych pieniędzy tylko z ogólnej puli postanowili na to przeznaczyć licząc że większość tej kasy wróci w postaci VATu a potem się zobaczy. Jest tam jakiś próg deficytu czy coś takiego do którego można się zadłużyć bo poprzedni rząd to wypracował. Co prawda nic ludziom nie dawali ale rządy nie są od dawania a od dbania o cały kraj i przede wszystkim o jego gospodarkę. Ja popieram program 500+ itp pomagające ludziom ale trzeba to robić z głową a nie byle jak przez co faktycznie trzeba się bać co będzie jak nas starość zastanie. Nie pozostaje nic innego jak prostować kosy i ruszać na warszawę wypędzić to dziadostwo.

U mnie jest podobnie, okna montowane w ociepleniu i efekt "tunelu" nie istnieje.

Cactus- odnośnie zwrot kosztów inwestycji w ocieplenie to temat wałkowany wielokrotnie- nie wszystko w co się inwestuje musi lub ma się zwrócić.

Ja na tą kwestię patrzę trochę pod innym kontem- teraz dołożę w ocieplenie bo może na starość nie będzie mnie stać na pokrycie rachunków przy oszczędniejszym ociepleniu.

Nie masz tunelu z zewnątrz to masz wewnątrz domu... może firanki cześciowo zasłaniają o ile je masz... dla mnie ocieplenie powyżej 20cm to już jest wygląd koscioła a nie domu.

Co to za teza że inwestycja w ocieplenie nie musi się zwrocić?? To po co to robić? Żeby wzbogacić producenta styropianu ? I ile tysięcy zapłaciłeś za montaż w ociepleniu który nie ma się prawa zwrocić nawet w optymistycznych obliczeniach.

Na starość to niewiele z tej elewacji ci zostanie więc nie myśl w ten sposób... (zakładam że nie masz 59 lat). A okna do tego czasu pewnie z dwa razy zmienisz.

Dla mnie inwestycja w ocieplenie ma sens tylko wtedy kiedy jest ekonomicznie uzasadniona i zwóci sie w rozsądnym okresie czasu. Bo jeśli nie to jest to bez sensu.

Nie masz tunelu z zewnątrz to masz wewnątrz domu... może firanki cześciowo zasłaniają o ile je masz... dla mnie ocieplenie powyżej 20cm to już jest wygląd koscioła a nie domu.

Co to za teza że inwestycja w ocieplenie nie musi się zwrocić?? To po co to robić? Żeby wzbogacić producenta styropianu ? I ile tysięcy zapłaciłeś za montaż w ociepleniu który nie ma się prawa zwrocić nawet w optymistycznych obliczeniach.

Na starość to niewiele z tej elewacji ci zostanie więc nie myśl w ten sposób... (zakładam że nie masz 59 lat). A okna do tego czasu pewnie z dwa razy zmienisz.

Dla mnie inwestycja w ocieplenie ma sens tylko wtedy kiedy jest ekonomicznie uzasadniona i zwóci sie w rozsądnym okresie czasu. Bo jeśli nie to jest to bez sensu.

Krótkie pytanie, mieszkasz już w swoim nowym domu?

Nie ale to będzie mój trzeci dom.

Skoro trzeci dom, nie wiem czym i jaką izolacje zastosowałeś ale powinieneś zauważyć, że w okresach przejściowych zyski bytowe mają spore znaczenie w utrzymaniu temperatury bez uruchamiania CO? Może nie miałeś okazji?

W budowaniu domów nie mam tak wielkiego doświadczenia jak Ty. Jest to mój pierwszy dom i uważam, że ostatni.

Przy izolacji jaką zastosowałem zyski bytowe nabierają sporego znaczenia zwłaszcza jesienią i wiosną. Wystarczy by temperatura na zew. utrzymywała się powyżej 5oC a pompa uruchami się tylko dogrzewając CWU.

Nie wiem dlaczego wierzysz w ciemno w to że zastosowanie 25cm ocieplenia ścian zamiast 20 przyniesie ci nie wiadomo jakie oszczędności. Zakładając że przez ściany dom traci 20% ciepła i zwiększasz ocieplenie ścian o 5cm czyli 20% to tak naprawde w uproszczeniu licząc zyskujesz 4% ciepła. Grzejesz PCi więc ile płacisz rocznie za to ogrzewanie? 2000zł ? nawet w tak duzym domu. Więc 4% z 2000 - oszczedzasz 80zł rocznie. Jakbyś dał 30cm to oszczedziłbys może 100zł. To jest dla mnie śmiechu warte przy komforcie w domu który sie traci przez tak grube ściany- popatrz ile mniej słonca masz, jak trudno wygladać z okien na boki, a nawet takie trywialne jak zwiekszenie powierzchni zabudowy działki czyli utraty powierzchni ziemi. Pomijam już inne wady typu dużo droższy montaż okien jesli robiłes w ociepleniu oraz koszt samego styropianu i długich kołków. To dodatkowe tysiące zł które nigdy się nie zwrócą. Na tym forum jest totalna głupawka jeśli chodzi o grubości ociepleń, montaże okien na konsolach itp itd Rzeczy które ekonomincznie są bez sensu ale potem wychodzi fajny niski koszt ogrzewania - tyle że jakim kosztem??

Ja izolacje mam skromną, od podłogi tylko 12-13cm bo wiecej mi nie weszło, ale nawet jakbym miał 20 to obliczona oszczednosc to 50zł rocznie (mam malutki parter), na elewacje dałem 16cm szarego - to max jaki się opłaca, potem inwestycja nie jest w stanie sie zwrocić w 25lat a więc ta elewacja na pewno nie przetrwa.

Edytowane przez cactus

Nie wiem dlaczego wierzysz w ciemno w to że zastosowanie 25cm ocieplenia ścian zamiast 20 przyniesie ci nie wiadomo jakie oszczędności. Zakładając że przez ściany dom traci 20% ciepła i zwiększasz ocieplenie ścian o 5cm czyli 20% to tak naprawde w uproszczeniu licząc zyskujesz 4% ciepła. Grzejesz PCi więc ile płacisz rocznie za to ogrzewanie? 2000zł ? nawet w tak duzym domu. Więc 4% z 2000 - oszczedzasz 80zł rocznie. Jakbyś dał 30cm to oszczedziłbys może 100zł. To jest dla mnie śmiechu warte przy komforcie w domu który sie traci przez tak grube ściany- popatrz ile mniej słonca masz, jak trudno wygladać z okien na boki, a nawet takie trywialne jak zwiekszenie powierzchni zabudowy działki czyli utraty powierzchni ziemi. Pomijam już inne wady typu dużo droższy montaż okien jesli robiłes w ociepleniu oraz koszt samego styropianu i długich kołków. To dodatkowe tysiące zł które nigdy się nie zwrócą. Na tym forum jest totalna głupawka jeśli chodzi o grubości ociepleń, montaże okien na konsolach itp itd Rzeczy które ekonomincznie są bez sensu ale potem wychodzi fajny niski koszt ogrzewania - tyle że jakim kosztem??

Ja izolacje mam skromną, od podłogi tylko 12-13cm bo wiecej mi nie weszło, ale nawet jakbym miał 20 to obliczona oszczednosc to 50zł rocznie (mam malutki parter), na elewacje dałem 16cm szarego - to max jaki się opłaca, potem inwestycja nie jest w stanie sie zwrocić w 25lat a więc ta elewacja na pewno nie przetrwa.

Grubość izolacji zależy od tego czym się grzeje. Jakbyś grzał czystym prądem to lepiej mieć 25cm styro niż 15cm. Przy pompie ciepła wydaje się to bezsensu ale też nie ma co przesadzać. Trzeba pamiętać jeszcze to że ocieplając lepiej powoduje się zmniejszenie mocy grzewczej więc można kupić pompą o mniejszej mocy więc i będzie taniej. Patrząc na to pod tym względem grubsze docieplenie nie jest aż tak bezsensowne. Oczywiście zawsze jest jakaś górna granica opłacalności ale też ona zależy od ceny za media. Wystarczy że za 5lat podniosą ceny 2x za prąd czy gaz to może okazać się że te 15cm styro to jest mało. Popatrz na te domki z lat 80-tych. Przeważnie nie ma na nich ocieplenia bo grzane były niedrogim węglem i nikt nie ocieplał bo po co za to płacić. Dziś w takim domu bez dobrej termomodernizacji mieszka się za drogo. Tu jeszcze można dołożyć 10cm styro i kokami się przymocuje do muru a co zrobisz w domu już ocieplonym? Będziesz kołkować do styro? Przy 100m2 ścian 5cm to jest 5m3 a koszt to 5x200=1000zł. Robocizna powinna być kosztowo podobna do grubości 20cm więc oszczędza się jedynie grosze w porównaniu do całej budowy. Dopiero 30cm styro teoretycznie bardziej podnosi koszty ale idąc w grube ocieplenie i jeszcze w innych miejscach można spowodować przy odpowiednim projekcie że nie będziesz w ogóle robił centralnego i oszczędzisz na tym 30-50tyś. Przy niskim zap. na ciepło w granicach pasywnego CO traci sens ekonomiczny. Wpakuje się kable za parę tysiaków a koszty ogrzewania i tak nie przekroczą 500-1500zł w zależności od wielkości domu. Nikt nie powiedział że dom musi być murowany a w szkielecie o gr.35cm ściany współczynnik U=0,09W/m2. Czy według Ciebie to jest gruby mur który da efekt tunelu? Tak jak pisałem, wszystko zależy przede wszystkim od tego jak się chce ogrzewać oraz w jakiej technologii budować dom.

Ja mam w środku parapety 24cm (bloczek BK) + tynk, a na zewnątrz 20cm. Ocieplenia mam 30cm. Z zewnątrz wygląda jak standardowy ocieplony dom, a od środka są duże parapety, podobne do tych w domach ze ścianami dwuwarstwowymi z pustką powietrzną. Nie widzę żadnego problemu. Estetyczna normalka.

Cactus a jak ocieplisz dach, jakieś okna połaciowe?

Mam pełne piętro, nie mam okien dachowych. Ocielony już jest 15cm wełny plus cała pustka stopodachu wypełniona ekofibrem - od 15 do 30cm bo dach ma lekki spadek i na bokach wiecej sie nie zmiesciło. Koszt ekofibru znikomy- jakies 1500zł za całość.

Kamilb1987 ja własnie o tym pisze, wszystko ma sens jeśli chodzi o ocieplenie dopóki to ma szanse sie zwrócić w rozsądnym czasie. Jak ktoś ładuje w ocieplenie elewacji dodatkowe 4tyś, w okna na konsolach 2tyś, w podłogę dodatkowe 2tyś a oszczędza na tym na pompie ciepła 80zł rocznie to nie jest to mądre.

Ja mam w środku parapety 24cm (bloczek BK) + tynk, a na zewnątrz 20cm. Ocieplenia mam 30cm. Z zewnątrz wygląda jak standardowy ocieplony dom, a od środka są duże parapety, podobne do tych w domach ze ścianami dwuwarstwowymi z pustką powietrzną. Nie widzę żadnego problemu. Estetyczna normalka.

U mnie jest podobnie, na brak nasłonecznienia nie narzekam. Trochę osób przez dom się przewinęło i nikt nie zauważył by parapety czy też wnęki okienne wydawały się ponad standardowe.

Edytowane przez Tomaszs131