Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość izolacji jaka wartość ma sens?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

opowiadasz bzdury. czym grzejesz dom i jakie masz rachunki?

mam 30 cm izolacji, okna wyglądają jak u sąsiada przy 15 cm izolacji, zamontowane są w ociepleniu. nie mam kotłowni, tylko grzałkę za 400 zł. dzięki izolacji zaoszczędziłem dobre 30 tys. zł na budowie tradycyjnej kotłowni w oddzielnym pomieszczeniu z jakimś kotłem czy inną pompą ciepła. za ogrzanie domu płacę kilkaset zł rocznie. nie muszę robić płatnego przeglądu kotła, komina czy pompy

Jaki to system pozwala na posadowienie okien w styropianie na takiej dużej głębokości? Możesz pokazać jakieś fotki?

• 2 weeks później...

Zrobię brzydką rzecz i powielę mój post. Ale może tu szybciej się przedyskutuje niż w kategorii izolacje gdzie już go puściłem.

Czy dla wszystkich trzech kierunków współczynniki przenikania ciepła powinny być zbliżone do siebie czy raczej zróżnicowane?

Zróżnicowane, czyli np dach/strop niższy współczynnik niż podłoga, bo ziemia pod domem cieplejsza niż powietrze.

Gdzieś czytałem o takiej zgrubnej regule 20,20,30, czyli 20cm ścian, 20 cm podłoga i 30 cm dach/strop.

Przy takim założeniu to z grubsza (mniejsza o budulec ściany):

sciany 20cm 0,183

strop 30cm 0,127

podloga 20cm 0,176

Czy ten strop nie przesadzony, może dać 25cm to będzie U=0,153 i tak najmniejszy.

A może na podłogę wystarczy ~16cm wtedy U=~0,214

PS Będę miał parterówkę czyli górna izolacja to strop.

Gość Konto usunięte_1*
Albo sie przyłożył do izolacji... Albo znalazł odpowiedz na glowne pytanie w wątku... :wiggle:

bez przesady , przecież są bambosze , koszule z podbitką wełnianą , są tacy co za komfortową temperaturę uznają 20 st , ludzie mają różne przyzwyczajenia i nie każdemu pasuje to co drugiemu

albo masz dom 70m2 albo nie masz okien :)

ze 185 m2 grzeję 123 m2, nie mam ŻADNEGO mostka termicznego do pozostałych 62 m2. okna mam w 90% od południa. oczywiście odpowiednio zamontowane.

bez przesady , przecież są bambosze , koszule z podbitką wełnianą , są tacy co za komfortową temperaturę uznają 20 st , ludzie mają różne przyzwyczajenia i nie każdemu pasuje to co drugiemu

ale śmieszne, a właściwie żałosne. nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj. w domu minimum 22°C w sezonie grzewczym, latem odnotowałem maksimum 24,2°. w tej chwili dokładnie 23,1°C. oczywiście przy tym stały dopływ świeżego powietrza, mostki wyeliminowane prawie do zera. dzisiaj pompa obiegowa CO chodziła około pół godziny, w sumie w całym obecnym sezonie 1 dzień i 17 godzin. dodam, że w poprzednim domu, pełnym mostków termicznych utrzymywane były wyższe temperatury, ale tylko w naszym żonka chodzi w krótki rękawku, a ja z córką zawsze bez skarpet, w krótkich spodenkach i rękawkach.

na CO zużywamy niewiele więcej kWh niż na prąd bytowy, tyle że buforek grzejemy 100% w taniej taryfie.

jeszcze dodam, że ostatnio jak trochę przymroziło, to miałem okazję przyjrzeć się "izolowanym" domom. niby izolacja jest, ale poprzebijana ścianami szczytowymi, kolankowymi i poddasza. akurat trafiłem na moment kiedy dachy były białe od mrozu, ale w wielu widać było układ wszystkich ścian. taka bezmyślność inwestorów. można by pewnie te straty liczyć w tysiącach kWh na dom, a ich ograniczenie kosztowałoby praktycznie 0 PLN... wymagałoby tylko logicznego myślenia.