Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

CAły czas, człowieku pisałeś o grzybach i mytotoksynach, ale nagle, kiedy widzisz, że piszesz bzdury zaczynasz bredzić o bakteriach...

Pisałeś nawet, że występują wspólnie:

Już nie będę pisał, co dzieje się w zaniedbanych filtrach, bo tam jest inny świat bakterii i grzybów, pomnożony do trzeciej potęgi.

Ćmy? Wystarczy, że jakaś się przyklei do czerpni, a za paręnaście godzin jej skrzydełka i odwłok zatrzymają się na twoim filtrze. Za dwa tygodnie (bo co tyle wymieniasz filtr) tam już są zarodniki ciem, pająków i innych insektów, które mają mniejsze rozmiary, niż twoje 2x2mm.

Najwyraźniej jednak praktyka nie pokrywa się z Twoją teorią, bo nie znajduję na filtrze odwłoków i skrzydełek. Owszem, komar od czasu do czasu się trafi.

No i ?

Dlaczego mnie ten wątek nie dotyczy ? Bo wymieniam filtr co dwa miesiące ?

Tylko tyle ?

Cieszę się, że moja wentylacja jest OK i działa lepiej, niż Twoja. A jeśli większość jej użytkowników postępuje tak, jak ja ?

: otóż stwierdził, iż z własnego doświadczenia wie, że wentylacja kominowa jest jedynym słusznym, i najzdrowszym rozwiązaniem wentylacji w domu z użytkowym poddaszem.

.

:lol:

Następny, co nie zna fizyki :)

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 441
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Normalnie strach się bać...

Lepiej już nic nie pisać, bo jeszcze człowiek wpie rdol dostanie.

Ale co by nie mówić o tym dziwnym gościu, to jedno trzeba mu przyznać, że walczy jak lew i przytoczył jako takie argumenty na podparcie swojej tezy, natomiast cała reszta odpiera się argumentami w stylu, że jest im dobrze z wentylacja mechaniczną i jeszcze nikt od tego nie umarł.

Niestety, większość z tych argumentów tyczyło instalacji klimatyzacji (kompletnie poza tematem wątku), oraz instalacji przemysłowych (bądź budynków użyteczności publicznej). Poza tym był to artykuł sponsorowany.

Jedyne odniesienie do domu do instalacje w kilkunastu domach w Finlandii, ale bez podania szczegółów, jakie kanały, jak często wymieniane filtry itp.

otóż stwierdził, iż z własnego doświadczenia wie, że wentylacja kominowa jest jedynym słusznym, i najzdrowszym rozwiązaniem wentylacji w domu z użytkowym poddaszem.

Nie pytałem, dlaczego najzdrowszym. Teraz już chyba wiem.

Szkoda, że nie działa latem to raz, a dwa to wdychaj sobie rakotwórczą sadzę swoją i swoich sąsiadów na pewno będziesz od niej zdrowszy.

Zażarła dyskusja się toczy. Ja sam staram się zbudować WM jednak nie wiem czy poprawnie ale robię tyle na ile mnie stać. Obecnie mieszkam w Norwegii i tutaj w nowych domach jest obowiązek stosowania wentylacji w każdym pomieszczeniu przez to każdy podłącza do rekuperatora i spora część daje nadmuch i wyciąg we wszystkich z pomieszczeń. Ufam, że wiedzą co robią :rolleyes: Każdy chwali sobie to rozwiązanie

Zażarła dyskusja się toczy. Ja sam staram się zbudować WM jednak nie wiem czy poprawnie ale robię tyle na ile mnie stać. Obecnie mieszkam w Norwegii i tutaj w nowych domach jest obowiązek stosowania wentylacji w każdym pomieszczeniu przez to każdy podłącza do rekuperatora i spora część daje nadmuch i wyciąg we wszystkich z pomieszczeń. Ufam, że wiedzą co robią :rolleyes: Każdy chwali sobie to rozwiązanie

Tylko zrób to tak aby był dostęp do skrzynek rozdzielczych z rewizja a by w łatwy sposób można było wyczyścić instalację a czy w Norwegii robią dostęp do skrzynek.?

No jasne. Tutaj skrzynki rozdzielcze i całe reku zawsze są na strychu nieocieplonym i połączone wszystko kanałami elastycznymi lub sztywnymi z ociepleniem z warstwy około 5cm wełny z folią plastikową na wierzchu. Skrzynki często nieocieplone, czerpnia i wyrzutnia często w kominku podwójnym obok siebie. żadnego odprowadzenia skroplin jeszcze nie widziałem. Chyba troche robią to na odp''' ale działa :jawdrop:

ps. jutro otwieram ostatnią stronę daszku, więc jak nie zapomnę to zrobię foto i pokażę Wam jaka to prowizorka

Prowizorka, jak tu czytam, to mało powiedziane!

No i znowu mniemanologia !!!!

ZNACIE kogoś, kto w domu jednorodzinnym czyścił kanały wentylacyjne, bo trzeba było???!!!!!!

Od lat takiego szukam - i NIE MA!

Ciekawe - czemu?

Adam M.

Szkoda, że nie działa latem to raz,

U mnie działa, nawet latem, to raz!

a dwa to wdychaj sobie rakotwórczą sadzę swoją i swoich sąsiadów na pewno będziesz od niej zdrowszy.

Jaką sadzę? Co ty pitolisz? Ja nie mam kominka, to trzy!, ja nie mam sąsiadów rakotówrczych, ja mam PIEC GAZOWY. Człowieku, uspokój się...

A jednak nie miałeś w podstawówce przedmiotu o nazwie "fizyka"...

Chłopie ty prosty. U mnie kominy ciągną zimne powietrze z gruntu - stąd, gdzie zostały postawione. Powietrze zimne idzie od podstawy komina do góry - jedynie na poddaszu styka się z cieplejszym powietrzem, ale poddasze jest na tyle zaizolowane, że temperatura z dołu, nie implikuje wstecznego ciągu i komin działa jak należy.

Powietrze zimne idzie od podstawy komina do góry - jedynie na poddaszu styka się z cieplejszym powietrzem, ale poddasze jest na tyle zaizolowane, że temperatura z dołu, nie implikuje wstecznego ciągu i komin działa jak należy.

To tylko potwierdza to, co napisał mistalova....

U mnie kominy ciągną zimne powietrze z gruntu

to jakiś nowy rodzaj wentylacji? u mnie powietrze jest wyciągane z pomieszczeń. a zimą jak to działa? wtedy się przełącza i ciągnie ciepłe powietrze? w końcu taką wentylację napędza powietrze cieplejsze czy chłodniejsze niż na zewnątrz?

Heh! Dobre pytanie! Ano właśnie, dlaczego nie czyścicie tych kanałów z bakterii?

Ja czyszcze instalacjie robilem z 7 lat temu gdy jeszcze robilo sie przewaznie na rurach blaszanych skrecanych na wkrety lub flexach ja robilem samodzielnie instalacjie na rurach sztywnych bialych pcv i bez problemu moge czyscic cala instalacjie przez anemostaty i ze strychu gdzie wszystkie rury schodza w dol bez kolan 90stopni .uzywam do czyszczenia plyn do spryskiwaczy letni instalacja nawiewna jest czysta ale wywiewna jednak sie brudzi a zwlaszcza w dwóch anemostatach jeden nad prysznicem i drugi w kuchni było tam trochę pleśni zdjęcia może nie będę pokazywał.