Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazowe dom 100m podłogówka czy grzejniki

Wybuduję czy nie

Recommended Posts

daruj sobie odzysk ciepła, albo kup najtańszy reku np. luna, odzysk ma sens ekonomiczny w szczelnych domach o niskim zapotrzebowaniu :]

musisz się kolego trochę wysilić i sam to skalkulować, forum tego za ciebie nie zrobi, jeśli chcesz zwiększać grubość izolacji to lepiej podejść do tego kompleksowo:

- zleć wykonanie OZC za parę stów (sam jako laik raczej nie dasz rady) wtedy łatwiej będzie rozważać różne warianty

- zrezygnuj z kotłowni (przerób projekt albo poszukaj podobny projekt bez kotłowni) , 5,36m2 * 2400zł = 12864 zł trochę drogie pomieszczenie no nie ?

- zrezygnuj z kominów 7-10 tys. zł

- zrezygnuj z gazu, całość z inst. gazową, kotłem, podłogówką wodną, odbiorami itd. średnio z 25000zł

- zrezygnuj przynajmniej z jednego z balkonów - tanie nie są, generują straty ciepła, a rzadko się się tam wchodzi, z reguły żeby posprzątać albo wyremontować (zrób sobie za to ładniejszy taras)

- zrób grzanie elektryczne (wodne- kocioł el. lub kable) - zmieścisz się w 10000 zł komplet (ew. pompę powietrzną x3 jak masz nadmiar kasiory)

zaoszczędzone $ możesz przeznaczyć nie tylko na grubszą izolację ale także lepsze okna itd.

jak pisał Artur cena za kWh gazu to ~0,22 zł (ale nie wiem czy zawiera to już uśrednione koszty stałe, abonament), cena za prąd w II taryfie G12W to 0,26zł/kWh (bez kosztów stałych 10zł/m-c, ale te i tak ponosisz) w Tauronie - czyli różnica znikoma, tyle, że z zapotrzebowaniem na energię do ogrzewania możesz zejść znacznie w dół więc wyjdziesz lepiej na tym interesie :)

dodam, że średnia cena za kWh w sezonie pozagrzewczym to u mnie 0,42, a w ostatnim miesiącu zjechałem do 0,404, więc deal jest dobry nie tylko do celów ogrzewania

jak przypadkiem pójdziesz tą drogą to przygotuj się na opór otoczenia i pukanie palcem w głowę ;) ale to normalne przejdzie im jak pokażesz im rachunki

PS

nie wierz w ceny, które ja czy inni podają ! zrób kosztorys, weź wyceny, sprawdź to sam, analizuj i wyciągaj wnioski !

Edytowane przez chemical

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

aż 40gr !? mega drogo :/ to w takim przypadku gaz może być lepszym wyborem

no dlatego właśnie trzeba sprawdzać wszystko do swoich lokalnych warunków,

np. mój ojciec płaci za gaz 0,186 zł + 12zł opłaty stałe brutto,

u mnie w okolicy za pakę od fundamentów po dach można postawić średnio za 25tys. do 150m2, pod Wa-wą trzeba pewnie min x 2

jeden ma gaz na działce, drugi musi ciągnąć 50m itd. itp.

Edytowane przez chemical

A co z ogrzewaniem? Postawiłeś na gazowe, ale masz na działce gaz? Zastanów się tutaj nad tym, bo jeśli nie to koszt przyłącza gazowego może być znaczny. Może się okazać, że na tym etapie możesz jeszcze postawić np na pompę ciepła powietrze woda. Projektant powinien nieco dostosować wtedy projekt do pompy ciepła i zaoszczędzisz na kilka drogich elementach - np kominy.

Jeśli masz pytania o pompy ciepła, rekuperator, czy kocioł gazowy - jestem do dyspozycji. Co więcej, posiadamy w ofercie wszystkie te urządzenia, które są przystosowane do tego by ze sobą współpracować.

Pozdrawiam!

"Pochwal się lepiej- detalami typu ściany szczytowe, ściany fundamentowe.. bo same cm izolacji - ciepłego domu nie uczynią." - Co dokładnie masz na myśli?

podejrzewam, że koledze chodzi o detale typu ciągłość izolacji na styku ściany kolankowej z dachem, czy też ocieplenie szczytów....na 95% budów jest to źle zrobione, co ma konkretne przełożenie na rachunki.....a to tylko czubek góry lodowej....

Z cena pradu to lepiej dokladnie sprawdzic - u mnie prad w taniej taryfie kosztuje ponad 40gr.

jakoś nie mogę w to uwierzyć...poproszę o szczegóły...

Edytowane przez JTKirk

Dziękuję za liczne wypowiedzi. Odnośnie detali na razię nie mogę wiele powiedzieć, ponieważ nie mam wiedzy na ten temat. Nie mam zamiaru zbudować domu pasywnego, a zblizyć go do energooszczędnego, aby przy użyciu racjonalnych nakładów finansowych przy budowie uzyskać jak najlepszy stosunek do opłat za ogrzewanie.

Wybór padł na gaz, ponieważ mam w drodzę przy działce instalację gazową - gaz ziemny. Również do projektu dołączono mi obliczenia odnośnie zapotrzebowania budynku na ciepło i zgodnie z przeliczeniami roczne koszty ogrzewania 2700zł.

Odnośnie postu chemical to dokonuję zmian w projekcie:

- likwiduje boczny balkonik

- likwiduje jeden z kominów. Jeden zostawiam i będzie on również dostosowany do pieca na paliwo stałe - nigdy nie wiadomo jak będzie wyglądała sytuacja w przyszłości przy ogrzewaniu gazem/prądem, a będę miał alternatywę. Dodatkowo do komina będę dawał odpowietrzenie kanalizacji, dzięki czemu nie bedzie mi śmierdziało z np syfonów.

Najbardziej zaciekawił mnie komentarz odnośnie wentylacji mechanicznej z odzyskiwaniem ciepła? Czy rzeczywiście do domu o pow. użytkowej 100m2 nie opłaca się montować? To co zamiast tego? Samą wentylację mechaniczną bez rekuperatora?

- likwiduje jeden z kominów. Jeden zostawiam i będzie on również dostosowany do pieca na paliwo stałe - nigdy nie wiadomo jak będzie wyglądała sytuacja w przyszłości przy ogrzewaniu gazem/prądem, a będę miał alternatywę.

To sobie zrób fundament pod ten komin. Nie sadzę żebyś przy 100m2 kiedykolwiek chciał go później postawić. A kasa w kieszeni.

jakoś nie mogę w to uwierzyć...poproszę o szczegóły...

W jakiej taryfie?

G12 prąd/dystrybutor ENERGA - "tania" 0,37PLN, "droga" 0,75PLN

G11 prąd/dystrybucja ENERGA - 0,54PLN.

Ceny brutto, ale nie zawierają opłat stałych. W praktyce wychodzi G11 - 0,65PLN, G12 - ok.0,40/0,80PLN

nie wiem skąd masz te ceny :

http://www.energa.pl/dla-domu/energia_dla_domu/energia_dla_domu/informacje_podstawowe

http://www.energa-operator.pl/dokumenty_i_formularze/taryfa.xml

nie jest tak źle (chyba, że coś pominąłem ?) ceny brutto bez opłat stałych :

(lodówka , pralka TV itd. musi chodzić, więc sensu wliczania opłat stałych nie ma odnosząc to do kosztów energii na ogrzewanie)

G12

0,2376 sprzedaż

0,01586 jakościowa

0,07134 sieciowa

0,32480 suma

G12r

0,1935 sprzedaż

0,015867 jakościowa

0,075645 sieciowa

0,285012 suma

pod ogrzewanie elektryczne G12r jest OK, szkoda, że weekendowa nie jest tak dobra jak w Tauronie, w weekendy jednak największe zużycie...

Opłaca się montować reku! chyba że ktoś chce mieć w domu sztucznie podbitą szczelność i 80% wilgotności ...

tak się nie da.

z ekonomicznego punktu wiedzenia opłaca się montować reku instalatorom tu zgoda, ale nie koniecznie inwestorom

niechby odzyskał 2000kWh, daje nam jakieś 450zł przy gazie, kompletna instalacja zrobiona przez firmę koszt ok. 15tys., które wykładamy tu i teraz, zwrot 33 lata !

z punktu widzenia komfortu i zdrowia to opłaca się montować ;) ja sobie nie wyobrażam powrotu do WG !

IMO w przypadku autora najrozsądniej będzie samemu "złożyć klocki" i dać reku w rozsądnej cenie, zapytaj w wątku wentylacji kolego