coachu13 27.08.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Z Waszych doswiadczen: 1. Lepiej poprowadzić wodę do kuchni, która jest od frontu czy do pomieszczenia gospodarczego , które jest w srodowej części budynku ?2. Czy wodociągi odbierają tylko od przyłączenia do studzienki czy od przyłączenia przez studzienki aż po przylacze do domu ?3. Jakie uprawnienia musi mieć tą firma, która wykonuje przylacze, coś z sanepidu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwa 27.08.2016 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Jak rozumiem wodomierz z opisu wodomierz będzie w studzience wodomierzowej na terenie działki, więc lepiej wprowadź wodę od frontu. To nie firma musi miec uprwanien ia tylko kierownik robót, musi mieć uprawnienia wykonawcze do wykonywania sieic wod.kan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 27.08.2016 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Ok. Ale rozumiem połączenie od wodociągu do studzienki robią wodociagi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppar 27.08.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 (edytowane) Ok. Ale rozumiem połączenie od wodociągu do studzienki robią wodociagi ?Pierwszą rzecz jaką robisz to idziesz do wodociągów i wnioskujesz o wydanie warunków przyłączenia. Ta, ci wszystko napiszą, gdzie co i jak. Będziesz musiał sfinansować wszystko z wyjątkiem samego wcięcia się w istniejącą rurę z wodą (tylko wcinka za darmo - robią to wodociągi, bo wykop i dociągnięcie rur, zasuwy itp już musisz ty sfinansować łącznie z materiałami). Trzeba zrobić projekt przyłącza. Najlepiej z tym dogadaj się z kimś z wodociągów, bo wtedy nie będą kaprysić. Edytowane 27 Sierpnia 2016 przez ppar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 27.08.2016 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Ok.A jak z tym podłączeniem do domu ?Wbijac się w kuchnie czy jechać do pomieszczenia gospodarczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 28.08.2016 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Z mojego doświadczenia, wszystkie materiały po mojej stronie, przyłącze w studzience wodomierzowej na mojej działce wykonałem "we własnym zakresie" (łącznie z wpięciem się w wodociąg), nikt nie miał żadnych uprawnień. Po tym zadzwoniłem do wodociągów, że zgłaszam przyłącze do odbioru. Przyjechał koleś, żadnych papierów ode mnie nie chciał, żadne mapki nie były mi potrzebne. Spisał protokół odbioru przyłącza, założył plombę na wodomierz i tyle.Wodę wprowadziłem do pom. tech., tam mam filtr, bojler elektryczny i stamtąd rozprowadzenie CWU na cały dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 28.08.2016 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Sam się wpiales pod rurociąg ?Rozumiem ze ktoś z wodociągów odbiera całość od wiecie aż po dom, nie tylko do studzienki wodomierzowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 28.08.2016 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 dokładnie jak wyżej. Sam łopatą kopałem i sam wszystko podłączałem (nawet mi licznik dali żebym sam założył czego nie powinni robić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 28.08.2016 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Sam się wpiales pod rurociąg ? Rozumiem ze ktoś z wodociągów odbiera całość od wiecie aż po dom, nie tylko do studzienki wodomierzowej ? Odbierają tylko do wodomierza (czy to w studzience, czy w domu/garażu), reszta ich nie interesuje. W rurociąg wpinałem się "sam", tzn. "chłopki roztropki". W każdej wsi znajdziesz ludzi co ci to zrobią. Popytaj miejscowych (w sklepie, itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.08.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Z mojego doświadczenia, wszystkie materiały po mojej stronie, przyłącze w studzience wodomierzowej na mojej działce wykonałem "we własnym zakresie" (łącznie z wpięciem się w wodociąg), nikt nie miał żadnych uprawnień. Po tym zadzwoniłem do wodociągów, że zgłaszam przyłącze do odbioru. Przyjechał koleś, żadnych papierów ode mnie nie chciał, żadne mapki nie były mi potrzebne. Spisał protokół odbioru przyłącza, założył plombę na wodomierz i tyle. Wodę wprowadziłem do pom. tech., tam mam filtr, bojler elektryczny i stamtąd rozprowadzenie CWU na cały dom. Jest to prawdopodobne ale na wsi lub gdzie rządzi lokalna spółka wodna. Wtedy to procedury bywają uproszczone, ale w pozostałych sytuacjach trzeba liczyć na choćby uproszczony projekt lub szkic i mapkę geodezyjną której kopie lubią mieć u siebie wodociągi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.08.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Z Waszych doswiadczen: 1. Lepiej poprowadzić wodę do kuchni, która jest od frontu czy do pomieszczenia gospodarczego , które jest w srodowej części budynku ? 2. Czy wodociągi odbierają tylko od przyłączenia do studzienki czy od przyłączenia przez studzienki aż po przylacze do domu ? 3. Jakie uprawnienia musi mieć tą firma, która wykonuje przylacze, coś z sanepidu ? 1. Lepiej wprowadzić wodę do pomieszczenia gospodarczego, kotłowni lub garażu. 2. wodociągi odbierają odcinek od wcinki aż do wodomierza głównego. Na tej lini musi być zamontowany zawór główny przy granicy działki lub wcinka z zaworem, zawór główny w domu, zawór zwrotny przeciwskarzeniowy i miejsce na licznik. 3. Jeśli jest projekt odebrany i zgodny z wydanymi warunkami a w warunkach lub przepisach zakładu wodociągów lub gminy nie są określone wymagania dotyczące firmy i uprawnień to przyłącze można wykonać we własnym zakresie. Jedynym dokumentem może być wymagana próba ciśnieniowa. Istotne jest aby materiały i sposób były zgodne z wytycznymi określonymi w warunkach i projekcie. Przed rozpoczęciem prac należy złożyć zawiadomienie o zamiarze wykonania a po zakończeniu zgłosić do odbioru . W zależności od wymagań lokalnych do terminu odbioru pozostawia się otwarty wykop lub przedstawia zdjęcia istotnych szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 28.08.2016 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Pytanie, czy jak miałem zgłoszony projekt, w którym mam rurę od studzienki do kuchni, a teraz zmieniłem zdanie i chciałbym się wpiąć do pomieszczenia gospodarczego to muszę to zgłaszać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppar 28.08.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Z mojego doświadczenia, wszystkie materiały po mojej stronie, przyłącze w studzience wodomierzowej na mojej działce wykonałem "we własnym zakresie" (łącznie z wpięciem się w wodociąg), nikt nie miał żadnych uprawnień. Po tym zadzwoniłem do wodociągów, że zgłaszam przyłącze do odbioru. Przyjechał koleś, żadnych papierów ode mnie nie chciał, żadne mapki nie były mi potrzebne. Spisał protokół odbioru przyłącza, założył plombę na wodomierz i tyle. Wodę wprowadziłem do pom. tech., tam mam filtr, bojler elektryczny i stamtąd rozprowadzenie CWU na cały dom.Sam robiłeś wcinkę? No to macie tam faktycznie bardzo wyrozumiały wodkan. U mnie wcinkę robią wodociągi, wykop z rurą i resztą musi być "do okazania", no i musi być projekt. Bez tego nie ma mowy o odebraniu przyłącza i wcince. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppar 28.08.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Pytanie, czy jak miałem zgłoszony projekt, w którym mam rurę od studzienki do kuchni, a teraz zmieniłem zdanie i chciałbym się wpiąć do pomieszczenia gospodarczego to muszę to zgłaszać ?Nie możesz zadzwonić i zapytać? Co kraj to obyczaj. W każdym rejonie wodociągi maja inne wymagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 28.08.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Jeśli sam będziesz się wcinał to wypuść trochę wody zanim zakręcisz licznik bo te wióry od razu ci licznik zatkają. Ja najpierw założyłem licznik a później wcinałem się w główną linię, żeby nie zalać sobie wykopu gdyby coś poszło nie tak i musiałem rozkręcać. Człowiek uczy się na błędach Ja kopałem tak jak miałem w projekcie przyłączy (projektant to rysował razem z naniesieniem budynku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.08.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Pytanie, czy jak miałem zgłoszony projekt, w którym mam rurę od studzienki do kuchni, a teraz zmieniłem zdanie i chciałbym się wpiąć do pomieszczenia gospodarczego to muszę to zgłaszać ? Pytanie gdzie jest studzienka tzn. jak daleko od domu, oraz jak daleko są od siebie kuchnia i pomieszczenie gospodarcze. Wodociągi interesuje tylko odcinek od wcinki do studzienki w której znajduje się licznik tak więc rób co chcesz. Jeśli projekt przyłącza jest uzgodniony z wodociągami i z ZUD to po wykonaniu zadbaj jedynie aby geodeta nie wpisał ci na mapce po-wykonawczej iż są jakieś duże lub znaczne rozbieżności pomiędzy projektem a stanem faktycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 29.08.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Na pewno nie można samemu robić wcinki w rure wodociągów. Nie jestem pewny ale jest to chyba nawet przestępstwo, ponieważ ciągi wodociągowe są specjalnie chronione prawnie - ich skażanie powoduje łatwe do przewidzenia skutki.Co do przyłącza wod-kan to może je zrobić każdy, nawet we własnym zakresie. Warunek jest taki że musi być projekt zatwierdzony przez wodociągi - przynajmniej tak jest w moim mieście i każdym innym mieście o jakim słyszałem np od znajomych. Nie wiem - może na jakiejś wsi odbiorą ci przyłącze bez projektu ale nie sądze...Do podpisania umowy zwykle wymagany jest protokół odbioru przyłącza podpisany przez inspektora (pracownik PWiK) który wystawia po pozytywnym teście szczelności oraz jeszcze mapki powykonwacze podbite przez geodete ale z tym jest już różnie, niektore gminy wymagają tego tylko do odbioru domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 02.09.2016 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Na pewno nie można samemu robić wcinki w rure wodociągów. Nie jestem pewny ale jest to chyba nawet przestępstwo, ponieważ ciągi wodociągowe są specjalnie chronione prawnie - ich skażanie powoduje łatwe do przewidzenia skutki. Co do przyłącza wod-kan to może je zrobić każdy, nawet we własnym zakresie. Warunek jest taki że musi być projekt zatwierdzony przez wodociągi - przynajmniej tak jest w moim mieście i każdym innym mieście o jakim słyszałem np od znajomych. Nie wiem - może na jakiejś wsi odbiorą ci przyłącze bez projektu ale nie sądze... Do podpisania umowy zwykle wymagany jest protokół odbioru przyłącza podpisany przez inspektora (pracownik PWiK) który wystawia po pozytywnym teście szczelności oraz jeszcze mapki powykonwacze podbite przez geodete ale z tym jest już różnie, niektore gminy wymagają tego tylko do odbioru domu. Na jakim ty świecie żyjesz??????? wcinać się nie wolno (skażenie) ale montować licznik, zawór zwrotny oraz inne pierdoły już wolno bo wtedy "skażona" woda się nie wróci prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts