Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamówiłem bramę dwuskrzydłową dosłownie napisałem tak:

Moje zamówienie dosłownie brzmiało tak : .... Obie bramy rozwieralne, dwa skrzydła po 125 cm tak by w świetle bram było 250 cm. .....

Odpowiedź producenta : Przyjęte do realizacji .... termin ok 2 tyg.

Czy z tego mojego zamówienia jest jednoznaczne, że mogę przejechać przez taka bramę teoretycznie samochodem 250 cm szerokości ?

Wykonawca nie przesłał mi żadnych rysunków technicznych z wymiarami. Bramy przyjechały i zostały zamontowane, ale żona zaczęła mi się skarżyć ze ciasno jej się przejeżdża, więc zmierzyłem bramę i ku mojemu zdumieniu wymiar przestrzeni do przejazdu wynosi niecałe 240 cm czyli o 10 mniej niż zakładałem. Wykonawca twierdzi, że zrobił wszystko ok bo od słupka do słupka do słupka jest 250 cm a skrzydła są po 117, 5 cm czyli nawet dołożył 1,5 cm

tak mi odpisał na moją reklamację.

Czy ja pisząc skrzydło 125 i światło bramy 250 cm , (przy czym w rozmowie z wykonawcą była mowa, że brama w całości będzie większa bo dojdą wymiary słupków i zawiasów) zamówiłem bramę przez którą z trudem przejedzie coś o szerokości 239 cm ? Bo tak mi stara się wmówić wykonawca.

Jak Wy takie zamówienie byście zinterpretowali ?

Krzysztof.

A ja mam inne zdanie. Jeśli pomiędzy słupkami jest 2.50 to nie ma się czego czepiać bo taki wymiar tutaj jako szerokość bramy się przyjmuje . Wiadomo że zawiasy i grubość profilu bramy praktycznie zmniejsza jej "światło' przejazdu dla samochodu o parę cm. I gdybyś podał ten wymiar jako wymagający, to byś miał rację przy reklamacji.

ale autor napisał również, że od słupka do słupka jest 250 cm... więc ja nie wyobrażam sobie aby bramę wykonać inaczej... ja zawsze odejmuję po 6 cm na każdy zawias i 2 cm na szczelinę pośrodku bramy, razem daje 236 cm... W Twoim przypadku brama w świetle mieć powinna 264 cm, inaczej mówiąc, wykonawca nie dopytał dokładnie, tylko zrobił, a zleceniodawca się pomylił przy podawaniu wymiarów...