Krzysztof8 27.08.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Zamówiłem bramę dwuskrzydłową dosłownie napisałem tak: Moje zamówienie dosłownie brzmiało tak : .... Obie bramy rozwieralne, dwa skrzydła po 125 cm tak by w świetle bram było 250 cm. .....Odpowiedź producenta : Przyjęte do realizacji .... termin ok 2 tyg. Czy z tego mojego zamówienia jest jednoznaczne, że mogę przejechać przez taka bramę teoretycznie samochodem 250 cm szerokości ? Wykonawca nie przesłał mi żadnych rysunków technicznych z wymiarami. Bramy przyjechały i zostały zamontowane, ale żona zaczęła mi się skarżyć ze ciasno jej się przejeżdża, więc zmierzyłem bramę i ku mojemu zdumieniu wymiar przestrzeni do przejazdu wynosi niecałe 240 cm czyli o 10 mniej niż zakładałem. Wykonawca twierdzi, że zrobił wszystko ok bo od słupka do słupka do słupka jest 250 cm a skrzydła są po 117, 5 cm czyli nawet dołożył 1,5 cm tak mi odpisał na moją reklamację. Czy ja pisząc skrzydło 125 i światło bramy 250 cm , (przy czym w rozmowie z wykonawcą była mowa, że brama w całości będzie większa bo dojdą wymiary słupków i zawiasów) zamówiłem bramę przez którą z trudem przejedzie coś o szerokości 239 cm ? Bo tak mi stara się wmówić wykonawca. Jak Wy takie zamówienie byście zinterpretowali ? Krzysztof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panmajsterkowicz 27.08.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Dzien dobry. Jak dla mnie to jasno napisałeś ze skrzydlo powinno mieć 125cm... W ostateczności z zawiasami powinno dac te 125. Wedlug mnie, to z tego co pisesz racja jest po Twojej stronie. Hmmm reklamacja podparta mailami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof8 31.08.2016 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Tak, cała korespondencja jest w mailach tylko do kogo mam się zwrócić z taka sprawą by mnie wsparł w negocjacjach z wykonawcą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 31.08.2016 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 A ja mam inne zdanie. Jeśli pomiędzy słupkami jest 2.50 to nie ma się czego czepiać bo taki wymiar tutaj jako szerokość bramy się przyjmuje . Wiadomo że zawiasy i grubość profilu bramy praktycznie zmniejsza jej "światło' przejazdu dla samochodu o parę cm. I gdybyś podał ten wymiar jako wymagający, to byś miał rację przy reklamacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.09.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 ale autor podał ile ma wynosić jedno skrzydło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert27 05.09.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 ale autor napisał również, że od słupka do słupka jest 250 cm... więc ja nie wyobrażam sobie aby bramę wykonać inaczej... ja zawsze odejmuję po 6 cm na każdy zawias i 2 cm na szczelinę pośrodku bramy, razem daje 236 cm... W Twoim przypadku brama w świetle mieć powinna 264 cm, inaczej mówiąc, wykonawca nie dopytał dokładnie, tylko zrobił, a zleceniodawca się pomylił przy podawaniu wymiarów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.09.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 klient nie musi znać się na wszystkim, więc jak w/w klient pisze bzdury to wykonawca powinien skontaktować się z klientem i doprecyzować zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts