ezg2014 27.08.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Pytałem o to w innym dziale, ale chyba ten jest bardziej odpowiedni. Nie wiem , jak wygląda rozliczenie z zakładem energ. za prąd wyprodukowany we władnej elektrowni słonecznej.Kompletnie nie wiem jak wyglądają wyliczenia kosztów.Na przykład dom zużywa 3000kwh rocznie, panele produkują np 1000kwh rocznie i oddają do sieci. Czyli 3000kwh - 1000kwh = 2000kwh. Za 2000kwh płacę pełną stawkę za prąd wg G11, natomiast za 1000kwh oddane do sieci tylko 20% stawki, czyli ok. 14groszy. To daje razem: 2000*0,67 + 1000*0,14 = 1480zł ??? Czy tak to wygląda? Czy nie rozumiem tego systemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.08.2016 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 A nie zakładasz, że coś zużywasz w czasie rzeczywistym, czyli na bieżąco z produkcji? Wtedy za tę energię nie płacisz nic i ją po prostu konsumujesz, a oddajesz jedynie to, czego nie dasz rady skonsumować od razu. Z tej energii, którą oddasz odbierasz 80%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian228 29.08.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Widzę że nikt nie pokusił się o wiarygodna ocenę rozliczenia z energetyką, nie wiem czy jeszcze nie ma czy każdy cicho siedzi...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 29.08.2016 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Widzę że nikt nie pokusił się o wiarygodna ocenę rozliczenia z energetyką, nie wiem czy jeszcze nie ma czy każdy cicho siedzi...... No właśnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.08.2016 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Widzę że nikt nie pokusił się o wiarygodna ocenę rozliczenia z energetyką, nie wiem czy jeszcze nie ma czy każdy cicho siedzi...... No wszyscy mają darmo... Tylko jakoś ciężko jest to udowodnić bo zakłady nie chcą papierów wysyłać ... Poczekajmy aż wyślą i się zobaczy jakie to "0" na fakturze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian228 30.08.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 No wszyscy mają darmo... Tylko jakoś ciężko jest to udowodnić bo zakłady nie chcą papierów wysyłać ... Poczekajmy aż wyślą i się zobaczy jakie to "0" na fakturze... Instalatorzy też mówią pięknie z cytatem "bo ustawa jest super" i niema co się zastanawiać tylko montować...... ale jakoś chyba jeszcze nikt nie dostał rachunku jak ustawa weszła od lipca to pierwsze rozliczenia będą pewnie dopiero w styczniu 2017 ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.11.2016 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 (edytowane) już są rozliczenia, przynajmniej pod Poznaniem. Oględnie mówiąc, inwestorzy (produkujący na sprzedaż, nie własny użytek) są ...zawiedzeni, głownie wydajnością paneli, drastycznie niższą od tej szumnie deklarowanej przez sprzedawców.Ale lato tego roku było pochmurne w Wlkp. Edytowane 10 Listopada 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 11.11.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 już są rozliczenia, przynajmniej pod Poznaniem. Oględnie mówiąc, inwestorzy (produkujący na sprzedaż, nie własny użytek) są ...zawiedzeni, głownie wydajnością paneli, drastycznie niższą od tej szumnie deklarowanej przez sprzedawców. Ale lato tego roku było pochmurne w Wlkp. Witam, Aktualne prawo jest tak skonstruowane, aby nie zarabiać na fotowoltaice , ale oszczędzać energię a przy okazji nasze środowisko. System taryf, który się nie pojawił mimo wszystko kusił szybkim zwrotem środków w stosunkowym krótkim czasie przy minimalnym zużyciu energii, a nastawieniem na maksymalną produkcję do sieci. Co do wydajności pamiętaj, że na całą instalację nie mają tylko wpływu panele, ale przede wszystkim to z jakim inwerterem pracują i jak zostały dobrane. Ponad to jakość wykonania instalacji, unikanie zacienień modułów czy choćby ich prawidłowe usytuowanie. Oczywistym jest że moc podana na etykiecie jest osiągana przy bardzo dobrych warunkach nasłonecznienia (w laboratorium) STC lub NOCT, na to również trzeba mieć poprawkę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.12.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Witam ,od roku mam zainstalowana pompę ciepła i w związku ze zwiększonym zużyciem energii elektrycznej ,myślę o PV. W zeszłym roku czekałem na ustawę o prosumentach-miała być uchwalona w lutym , wiemy jak było -teraz od połowy roku mamy inną wersję.Mam tylko jedno pytanie : czy jako prosument będę miał gwarancję niezmiennej wartości rozliczeniowej (w moim przypadku 80%) w okresie min 10 lat ? Pytam , ponieważ inwestycja w PV nie zwraca się szybko. Szczęśliwy finał mojej inwestycji typu , kiedy wyjdę na 0 (przy sprzyjających wiatrach)- nie jest dla mnie satysfakcjonujący (po prostu szkoda dachu i czasu na nie efektywne rozwiązania). O ryzyku strat nie wspomnę. Nie chodzi mi o to ,żeby nie wiadomo jak zarabiać na prądzie-ale ,żeby nie stracić na takiej inwestycji. Idealnym rozwiązaniem z mojego punktu widzenia jest produkcja energii latem do sieci-a zimą jej odbiór (net metering) przy jak największym rozliczeniu kosztów przesyłu (z jednej strony rozumiem koszty utrzymania systemu przesyłowego-z drugiej strony mam jednak jakieś koszty inwestycyjne)W skrócie : jeśli będzie gwarancja tych 80% ceny (jaka jest aktualnie) w dłuższej perspektywie- to jestem na tak z PV.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 03.12.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 czy jako prosument będę miał gwarancję niezmiennej wartości rozliczeniowej (w moim przypadku 80%) w okresie min 10 lat ? A Ty się wczoraj do Polski sprowadziłeś? Obietnice to i na 100 lat Ci złożą, ale gwarancję to masz co najwyżej na dzisiaj. A jutro to już różnie może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.12.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 A Ty się wczoraj do Polski sprowadziłeś? Obietnice to i na 100 lat Ci złożą, ale gwarancję to masz co najwyżej na dzisiaj. A jutro to już różnie może być. Hej temat się wyjaśnił-pojawiły się informacje u nas w gminie ,że będą dofinansowania do fotowoltaiki do 85% . W środę będzie zebranie i jeśli to ruszy na podobnym procenciku -to już się nie muszę martwić o zwrot inwestycji. pzdr PS rzeczywiście jest pewna niekorzystna sytuacja-mogą mnie w przyszłości opodatkować za PV... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 05.12.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Mam tylko jedno pytanie : czy jako prosument będę miał gwarancję niezmiennej wartości rozliczeniowej (w moim przypadku 80%) w okresie min 10 lat ? Witam ! Zgodnie z najnowszą ustawą o OZE "Obowiązek rozliczenia, o którym mowa w art. 4 ust. 1, powstaje od daty wytworzenia po raz pierwszy energii elektrycznej z odnawialnego źródła energii i trwa przez okres kolejnych 15 lat, nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2035 r" . Dla dofinansowania 85% masz duże szanse, że do tego czasu spokojnie Ci się to zwróci. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.07.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 U mnie przy dofinansowaniu 85% i należnym vacie, fundacja szacuje koszt 1 kwp na 1700-2000zl.Można dobrać sobie do zestawu pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 24.07.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 U mnie przy dofinansowaniu 85% i należnym vacie, fundacja szacuje koszt 1 kwp na 1700-2000zl. Można dobrać sobie do zestawu pompę ciepła. Dobrze zrozumiałem? Po 85% dotacji do każdego 1 kWp trzeba dołożyć 1700-2000 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 26.07.2017 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Dobrze zrozumiałem? Po 85% dotacji do każdego 1 kWp trzeba dołożyć 1700-2000 zł? To raczej cała instalacja za tę kwotę , taka 3kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 26.07.2017 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 To raczej cała instalacja za tę kwotę , taka 3kw No własnie dlatego chciałem dopytać.... też wydaje mi się zbyt dużo jak na 85% dofinansowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.07.2017 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 (edytowane) Ulotka mówi o 1250 zł za kwp. W trakcie rozmowy podają 1700 do 2000zl za kwp. Co tydzień kwota idzie do góry. W zeszłym tygodniu w trakcie rozmowy było iż kwota końcowa nie przekroczy 1700zl. Kiedy dzwoniłem w poniedziałek, była już mowa o 1700, ale nie wiecej niż 2000 zl. 2 tygodnie temu było 1500zl. Kwoty za 1 kwp Ponizej link do fundacji. http://fundacjaekodom.pl/ Edytowane 26 Lipca 2017 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwlkp2014 11.10.2017 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Hej. Ja mam miec 30% dotacji i 5 kw instalacja z 3 f falownikiem brutto 25000 i od tego bedzie dotacja. W mojej gminie dotuja bardzo slabo ale ceny bez dotacji 5000 PLN na kW za caly zestaw. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 11.10.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 A słyszeliście już o kolejnej edycji programu Prosument? Bank Ochrony Środowiska rusza z EKOkredytem Prosument II. Preferencyjne kredyty na zakup i montaż m.in. instalacji fotowoltaicznych, kolektorów słonecznych, pomp ciepła czy kotłów na biomasę będą dostępne w BOŚ od 16 października 2017 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwlkp2014 12.10.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Tak. Rusza Prosument II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts