bjorn 28.08.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 W wynajmowanym mieszkaniu zastałem instalację jak poniżej: Czy to jest bezpieczne? Jestem laikiem w tych sprawach, proszę o wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 28.08.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Brak przepisów normujących doprowadzenie gazu do kuchenki gazowej. Pozostaje zdrowy rozsadek Z praktyki- nie powinno się prowadzić przewodu elastycznego pomiędzy kuchenką a ścianą,- przewody gazowe elastyczne z tego co pamiętam z atestu, powinny być stosowane w temp. do 60 st. C. Poprowadzenie przewodu gazowego jak u Ciebie nie gwarantuje, że taka temperatura nie zostanie przekroczona,- gdyby to było łącze sztywne, można by zaakceptować takie rozwiązanie,- walory estetyczne pomijam. Poproś o gwarancję kuchenki. Powinien tam być wpis instalatora z uprawnieniami gazowymi i do niego zgłoś swoje wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.09.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 (edytowane) Estetyka estetyką ale zainstalowanie zaworu gazowego nad palnikami i to jeszcze w poziomie to jakieś mistrzostwo świata. Poza tym ten trójnik to nie wiem po co tam jest. Instalator prawdopodobnie nie miał "WENY" twórczej. Do kuchenki to sztywne łącze rurką a jak już mu się nie chciało to mógłby chociaż rurką zejść ponizej poziomu palników i dopiero potem zastosować wężyk.. Zawór gazu najlepiej gdzieś dalej od kuchenki może chociaż troszkę wyżej i pionowo tak aby w razie pożaru móc się do niego zbliżyć i odciąć dopływ. Instalator ma na to 1mb od króćca więc mógł pokombinować aby nie było to aż tak rażące w oczy. Nie znamy układu mieszkania ale rura z gazem na środku ściany to jakieś Alternatywy 4 Edytowane 8 Września 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 09.09.2016 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Niestety, ale to jest częsta sytuacja w blokach, szczególnie starszych. Z braku miejsca zawory są umieszczane bardzo blisko przy kuchence. Często są to jedyne zawory w mieszkaniach bo np. w bloku nie ma indywidualnych liczników gazowych i za gaz płaci się ryczałtem. Myślę, że w razie pożaru prędzej spalą się meble niż nastąpi eksplozja gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts