elpapiotr 12.09.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Z zerowania we współczesnych gniazdach doszliśmy do łączenia przewodów od gniazda do gniazda.Ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 13.09.2016 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 uruchomiłem multimetr i wiem już na jakich 2 kablach jest napięcie Teraz pytanie o gniazdko: Gniazdo Berker Modul podwójneMa 3 razy po 2 dziurki Wytłumaczcie mi w jaki sposób mam podłączyć dwa kabelki N do Bolca a potem jeszcze zrobić mostek, mając 2 dziury do dyspozycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 13.09.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Normalnie - połączyć przewody pod gniazdkiem, a do gniazdka wyprowadzić osobne. Łączenie przewodów na zaciskach gniazdka, zwłaszcza w starej dwużyłowej instalacji, prędzej czy później skończy się jakąś katastrofą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 13.09.2016 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 (edytowane) nie rozumiem:/ do L mam 2 dziury - prostedo bolca mam 2 dziury - z uwagi na bezpieczeństwo powinienem N dołączyć bezpośrednio do bolca, w te dziuryjak potem zrobić mostek? z Bolca do N? Edytowane 13 Września 2016 przez Robin77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 13.09.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 13.09.2016 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]367265[/ATTACH] Dzięki Ja wymyśliłem coś takiego Wezmę dwie złączki WAGO z trzema dziurami W jednej złączce połącze 2 kable L i wyprowadzę jeden kabel do podłączenia gniazdka W drugiej złączce połącze 2 kable N i wyprowadzę jeden kabel do podłączenia gniazdka Potem montując gniazdko: kabel z fazą do L kable z N do bolca i mostek między bolcem i N Czy tak jest dobrze? Czy tak jest zgodnie z sztuką i normami państwowymi? Edytowane 13 Września 2016 przez Robin77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 13.09.2016 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Czy tak jest dobrze? Czy tak jest zgodnie z sztuką i normami państwowymi? Co jest źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 13.09.2016 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 (edytowane) nie rozumiem Więc odpuść sobie zabawy w 'bohatera domu" Radzę szczerze bez żadnych złośliwości. Ukatrupisz się szybciej niż twórcy prawa to przewidzieli. Albo ocalejesz, ale zbijesz kogoś z domowników. Wtedy pójdziesz siedzieć na długie lata za spowodowanie śmierci. A wówczas zupełnie inaczej zaczniesz postrzegać "dziurki" i "bolce".... Edytowane 13 Września 2016 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 13.09.2016 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 (edytowane) Więc odpuść sobie zabawy w 'bohatera domu" Radzę szczerze bez żadnych złośliwości. Ukatrupisz się szybciej niż twórcy prawa to przewidzieli. Albo ocalejesz, ale zbijesz kogoś z domowników. Wtedy pójdziesz siedzieć na długie lata za spowodowanie śmierci. A wówczas zupełnie inaczej zaczniesz postrzegać "dziurki" i "bolce".... Wiesz co, bolec to bolec Słowo dziura używam w kontekście w dobrym, otwory do podłączenia kabli w gniazdku do dziury, może Ci się wydaje że mi się wydaje, że prąd płynie z 2 dziur - nigdzie tak nie napisałem. Zamontowałem 3 gniazda, nie jest to łatwe Czasem mam wrażenie że trochę przesadzacie Człowiek nieświadomy zupełnie tego co ma w ścianach, jak to działa może być bardziej zagrożony, niż taki co cokolwiek wie Edytowane 13 Września 2016 przez Robin77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.09.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Czasem mam wrażenie że trochę przesadzacie Elektryk nigdy nie przesadza. Sam doświadczył porażenia prądem, i napatrzył się na innych, którzy z różnym skutkiem wyszli/albo nie z przygody z prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 13.09.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Dzięki Ja wymyśliłem coś takiego Wezmę dwie złączki WAGO z trzema dziurami W jednej złączce połącze 2 kable L i wyprowadzę jeden kabel do podłączenia gniazdka W drugiej złączce połącze 2 kable N i wyprowadzę jeden kabel do podłączenia gniazdka Potem montując gniazdko: kabel z fazą do L kable z N do bolca i mostek między bolcem i N Czy tak jest dobrze? Czy tak jest zgodnie z sztuką i normami państwowymi? Ujdzie Ale radzę sobie wziąć do serca uwagi kolegów zbich70 i elpapiotr. W przypadku zabawy z prądem lepiej wiedzieć co się robi, zamiast korzystać z przypadkowych porad randomowych osób z internetów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.09.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 (edytowane) Nie ujdzie. Jakim cudem połączy Potem montując gniazdko: kabel z fazą do L kable z N do bolca i mostek między bolcem i N trzy żyły/druty przewodów do zacisku bolca ? Edytowane 14 Września 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 13.09.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Nie trzy, a dwie. W puszcze są dwa przewody fazowe i dwa zerowe. Każda para będzie połączona trzyzaciskowym wago i dodatkowo z każdego wago będzie wyprowadzony trzeci przewód do gniazdka. Przewód fazowy na zacisk gniazdka, przewód zerowy na zacisk bolca i z zacisku bolca mostek do wolnego zacisku gniazdka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.09.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Nie trzy, a dwie. W puszcze są dwa przewody fazowe i dwa zerowe. Każda para będzie połączona trzyzaciskowym wago i dodatkowo z każdego wago będzie wyprowadzony trzeci przewód do gniazdka. Przewód fazowy na zacisk gniazdka, przewód zerowy na zacisk bolca i z zacisku bolca mostek do wolnego zacisku gniazdka... Jest lepszy sposób - dla przewodów zerowych złączka 4-torowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 13.09.2016 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Jest lepszy sposób - dla przewodów zerowych złączka 4-torowa Na to nie wpadłem, wolę sam nie wymyślać takich rzeczy Czy tak jest bezpieczniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 14.09.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Można to tak ująć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 16.09.2016 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Czy warto jest uziemiać każde gniazdko z mieszkaniu? Mam instalacje dwużyłową, czasem kable są takie długie, że mógłbym normalnie je wpiąć do gniazdka, korci mnie żeby nie uziemiać. Warto uziemiać? czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 16.09.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Czy warto jest uziemiać każde gniazdko z mieszkaniu? Mam instalacje dwużyłową, czasem kable są takie długie, że mógłbym normalnie je wpiąć do gniazdka, korci mnie żeby nie uziemiać. Warto uziemiać? czy nie? Warto nie grzebać przy tym co działa. Jak instalacja wymaga wymiany, to wymienić, a nie próbować pudrować trupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 25.09.2016 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 mam pod telewizorem 4 puszki ułożone poziomo jedna obok drugiej Jak to połączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.09.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Proszę bardzo :https://www.google.pl/search?q=łączenie+puszek+gniazd&client=opera&hs=pN&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjBoovZuqrPAhWGJSwKHTkYDo0Q_AUICCgB&biw=1680&bih=950 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts