Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zerowanie we współczesnych gniazdach

Recommended Posts

Pytanie

Jakie gniazda pozwalają na połączenie N z bolcem jednym kablem bez przerw?

Chodzi mi o to czy błędem jest dociągnięcie Zera Kablem A i wykonanie mostka kablem B?

Dodatkowy mostek przy stosowaniu obecnych typów gniazd nie jest błędem a koniecznością pod warunkiem że wykonamy go od przewodu neutralnego podłączonego do tzw. bolca..... nigdy odwrotnie.

Niektóre starsze typy gniazd nie posiadające otworów do mocowania przewodów tylko zaciski z wkrętem umożliwiają połączenie jednym kablem bez przerw.

Niestety odeszły one bezpowrotnie do lamusa.

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dodatkowy mostek przy stosowaniu obecnych typów gniazd nie jest błędem a koniecznością pod warunkiem że wykonamy go od przewodu neutralnego podłączonego do tzw. bolca..... nigdy odwrotnie.

Niektóre starsze typy gniazd nie posiadające otworów do mocowania przewodów tylko zaciski z wkrętem umożliwiają połączenie jednym kablem bez przerw.

Niestety odeszły one bezpowrotnie do lamusa.

tak jest

Zero dociągam do bolca. Następnie innym kablem łączę bolec z N.

Współczesne gniazda mają przynajmniej 2 sloty, które to umożliwiają

A jaki jest najlepszy sposób na przedłużenie kabla?

W niektórych gniazdkach kable są naprawdę krótkie

tak jest

A jaki jest najlepszy sposób na przedłużenie kabla?

W niektórych gniazdkach kable są naprawdę krótkie

Jeśli masz jeszcze aluminium to zastosuj złączki WAGO.

Najlepiej przejdź się do hurtowni i kup coś oryginalnego a nie tanie chińskie podróbki z marketu.

Zacisk sprężynujący zapewni dobre połączenie dłużej niż skręcane listwy zaciskowe w których z aluminium następuje efekt "pełzania" co w efekcie po jakimś czasie powoduje luzy na stykach.

Poza tym zajmują one mało miejsca w puszce.

Skręcanie dwóch przewodów aluminiowych i umieszczanie ich w złączkach odradzam gdyż w starszej instalacji przewody bywają tak kruche że jakakolwiek siłowa ingerencja jest niemożliwa.

Jeśli to jest miedź przedłużanie przewodów jest prostsze gdyż możliwe jest zastosowanie wszystkich rozwiązań.

Kurna, fazer w Twojej dłoni stał się miernikiem? Masz ręce o cudownych właściwościach! Kasę można na tym zbić...

Czepiasz się

Bardzo fajny przyrząd, polecam każdemu amatorowi - pozwala uniknąć wbijania kołka w ścianę z kablem pod spodem

Gwoli ścisłości Fazer to próbnik

Czy mógłby mi ktoś pomóc? Instalacja jest TN-C dwużyłowa.

Dwa kable, faza i neutralny krążą od gniazdka do gniazdka.

Ja mam pęk 4 kabelków wystających z puszki, którą osadził uwaga: elektryk z uprawnieniami. TAK - DAŁEM zarobić, rozumiem jesteś bardzo zdziwiony z tego powodu. Sprawdzał całą instalację.

Nie montował gniazdek, bo nie miałem wtedy kupione chce zrobić to teraz.

Pomoże ktoś?

Jakie kolory, albo fotografia.

A zapłaciłeś pomocnikowi murarza, nie elektrykowi. Bo prawdziwy elektryk wie, że od ponad dwudziestu lat tych przewodów (a nie żadnych kabelków) w Twoim przypadku winno być sześć.

Prawdziwy elektryk, który nie jest pomocnikiem murarza, chciał 2700+materiał za wymianę instalacji. Ponieważ instalacja jest w całości miedziana, nie jest jest upalona, była badania miernikiem za kilka tys. i nie wykazywała żadnych oznak zniszczenia, przerwania obwodów, iskrzenia, została na moją prośbę pozostawiona w takim kształcie jakim jest

Kolorów celowo nie podałem, bo są standardowo 2 czarne, 2 niebieskie.

Mógłbym np. skręcić 2 czarne i zobaczyć czy w następnym gniazdku pojawiła się faza?

Edytowane przez Robin77

Nie wiem ile lat ma, kupiłem używane mieszkanie, które ma około 40lat.

Musiałbym o to zapytać w spółdzielni. Natomiast elektrycy, są raczej zdziwieni, że mam miedzianą instalację, co w pewien sposób mnie uspokaja :)

Wracając do tematu

Tego nie rozumiem

Mam 4 kable: 2 czarne i 2 niebieskie

W czarnym jest faza a w 3 pozostałych nie wiadomo co jest

Mogę połączyć 2 czarne licząc, że są od "fazy", ale:

Co się stanie jak połączę tą fazę z zerem z poprzedniego kontaktu?

Edytowane przez Robin77

Sprawa prosta :

- przewód zasilający, 2-żyłowy ; napięcie pomiędzy tymi żyłami 230 V ; barwy żył niebieska i czarna

- przewód 2-żyłowy, tzw. odejściowy (do następnego gniazda) ; barwy żył niebieska i czarna

Co się stanie jak połączę tą fazę z zerem z poprzedniego kontaktu?
Jeżeli od strony zasilania, to klasyczne zwarcie :p

Sprawa prosta :

- przewód zasilający, 2-żyłowy ; napięcie pomiędzy tymi żyłami 230 V ; barwy żył niebieska i czarna

- przewód 2-żyłowy, tzw. odejściowy (do następnego gniazda) ; barwy żył niebieska i czarna

Jeżeli od strony zasilania, to klasyczne zwarcie :p

Dziękuję za odpowiedź

Problem jest taki, że ja nie widzę, które są zasilające, a które odejściowe. U mnie w gniazdku to jest pęk 4 kabli.

Musiałbym ryć ścianę, a mam już pomalowaną :)

Musiałbym zdemontować puszkę, ale wolałbym nie..

O Boże !

Czytaj post #28 !

Fazer nie jest miernikiem - on pokazuje obecność fazy, ciągłość przewodów, tzw. przejście , wykrywa fazę w ścianie itd.

Nie pokaże napięcia - różnicy potencjałów pomiędzy przewodem fazowym a zerowym/neutralnym itd.

Weź sobie kolego odpuść i wołaj elektryka.

On ma takie cudo, co nazywa się woltomierz (również multimetr) i pokaże Ci, co to jest napięcie.

Ostatecznie można zbadać przewody beznapięciowo, i do tego fazer jak znalazł - robimy test przejścia, czyli "przedzwaniamy" przewód.

Edytowane przez elpapiotr

A jakie tam prucie muru.

Wyłączamy napięcie zasilające do tych gniazd, zwieramy zaciski w następnym gnieździe, wracamy się do tego rozbebeszonego i fazerem robimy test przejścia dwóch przewodów (fazowy/zbadany zasilający pomijamy). Przejście powinno być pomiędzy drugim fazowym (czarny) a którymś niebieskim. Oznacza to, że jest to przewód do następnych gniazd.

A na upartego połączyć niebieskie razem, czarne razem, załączyć zasilanie, sprawdzić napięcie na tej linii.

Prościej nie da się wytłumaczyć.

Sprawę podłączania kołków ochronnych tutaj pomijam.