Mareks77 04.09.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Pytanie Jakie gniazda pozwalają na połączenie N z bolcem jednym kablem bez przerw? Chodzi mi o to czy błędem jest dociągnięcie Zera Kablem A i wykonanie mostka kablem B? Dodatkowy mostek przy stosowaniu obecnych typów gniazd nie jest błędem a koniecznością pod warunkiem że wykonamy go od przewodu neutralnego podłączonego do tzw. bolca..... nigdy odwrotnie. Niektóre starsze typy gniazd nie posiadające otworów do mocowania przewodów tylko zaciski z wkrętem umożliwiają połączenie jednym kablem bez przerw. Niestety odeszły one bezpowrotnie do lamusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.09.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Nie odeszły.Wystarczy wizyta w hurtowni i przegląd aktualnego asortymentu, by to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 04.09.2016 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Dodatkowy mostek przy stosowaniu obecnych typów gniazd nie jest błędem a koniecznością pod warunkiem że wykonamy go od przewodu neutralnego podłączonego do tzw. bolca..... nigdy odwrotnie. Niektóre starsze typy gniazd nie posiadające otworów do mocowania przewodów tylko zaciski z wkrętem umożliwiają połączenie jednym kablem bez przerw. Niestety odeszły one bezpowrotnie do lamusa. tak jest Zero dociągam do bolca. Następnie innym kablem łączę bolec z N. Współczesne gniazda mają przynajmniej 2 sloty, które to umożliwiają A jaki jest najlepszy sposób na przedłużenie kabla? W niektórych gniazdkach kable są naprawdę krótkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.09.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Nie wiemy, z jakiego materiału są te "kable"Nie wiemy, jakie puszki są zainstalowane w ścianach (Bergmann, PCV płytki, głębokie itd.)A najprostrzym sposobem jest ... listwa zaciskowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 04.09.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 A jaki jest najlepszy sposób na przedłużenie kabla? Nie wiem czy najlepszy (dla mnie najlepsze to skręcenie i zlutowanie ), ale popularny wśród elektryków to złączki WAGO - wiadomo czas to pieniądz poza tym są niezłe i polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.09.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 tak jest A jaki jest najlepszy sposób na przedłużenie kabla? W niektórych gniazdkach kable są naprawdę krótkie Jeśli masz jeszcze aluminium to zastosuj złączki WAGO. Najlepiej przejdź się do hurtowni i kup coś oryginalnego a nie tanie chińskie podróbki z marketu. Zacisk sprężynujący zapewni dobre połączenie dłużej niż skręcane listwy zaciskowe w których z aluminium następuje efekt "pełzania" co w efekcie po jakimś czasie powoduje luzy na stykach. Poza tym zajmują one mało miejsca w puszce. Skręcanie dwóch przewodów aluminiowych i umieszczanie ich w złączkach odradzam gdyż w starszej instalacji przewody bywają tak kruche że jakakolwiek siłowa ingerencja jest niemożliwa. Jeśli to jest miedź przedłużanie przewodów jest prostsze gdyż możliwe jest zastosowanie wszystkich rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 12.09.2016 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Wróćmy: Mam instalację 2 żyłową Z gniazdka wystają mi 4 kable, w jednym jest faza. W jaki PROSTY sposób sprawdzić, które 2 kable powinienem puścić dalej? PS Dysponuje miernikiem Fazer777, ewentualnie jakimś multimetrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 12.09.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 PS Dysponuje miernikiem Fazer777, Kurna, fazer w Twojej dłoni stał się miernikiem? Masz ręce o cudownych właściwościach! Kasę można na tym zbić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 12.09.2016 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Kurna, fazer w Twojej dłoni stał się miernikiem? Masz ręce o cudownych właściwościach! Kasę można na tym zbić... Czepiasz się Bardzo fajny przyrząd, polecam każdemu amatorowi - pozwala uniknąć wbijania kołka w ścianę z kablem pod spodem Gwoli ścisłości Fazer to próbnik Czy mógłby mi ktoś pomóc? Instalacja jest TN-C dwużyłowa. Dwa kable, faza i neutralny krążą od gniazdka do gniazdka. Ja mam pęk 4 kabelków wystających z puszki, którą osadził uwaga: elektryk z uprawnieniami. TAK - DAŁEM zarobić, rozumiem jesteś bardzo zdziwiony z tego powodu. Sprawdzał całą instalację. Nie montował gniazdek, bo nie miałem wtedy kupione chce zrobić to teraz. Pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 12.09.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Ja mam pęk 4 kabelków wystających z puszki, Jakie kolory, albo fotografia. A zapłaciłeś pomocnikowi murarza, nie elektrykowi. Bo prawdziwy elektryk wie, że od ponad dwudziestu lat tych przewodów (a nie żadnych kabelków) w Twoim przypadku winno być sześć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 12.09.2016 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 (edytowane) Jakie kolory, albo fotografia. A zapłaciłeś pomocnikowi murarza, nie elektrykowi. Bo prawdziwy elektryk wie, że od ponad dwudziestu lat tych przewodów (a nie żadnych kabelków) w Twoim przypadku winno być sześć. Prawdziwy elektryk, który nie jest pomocnikiem murarza, chciał 2700+materiał za wymianę instalacji. Ponieważ instalacja jest w całości miedziana, nie jest jest upalona, była badania miernikiem za kilka tys. i nie wykazywała żadnych oznak zniszczenia, przerwania obwodów, iskrzenia, została na moją prośbę pozostawiona w takim kształcie jakim jest Kolorów celowo nie podałem, bo są standardowo 2 czarne, 2 niebieskie. Mógłbym np. skręcić 2 czarne i zobaczyć czy w następnym gniazdku pojawiła się faza? Edytowane 12 Września 2016 przez Robin77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.09.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Mógłbyś.A tak z ciekawości - ile lat ma ta badana za kilka tysięcy instalacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 12.09.2016 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 (edytowane) Nie wiem ile lat ma, kupiłem używane mieszkanie, które ma około 40lat. Musiałbym o to zapytać w spółdzielni. Natomiast elektrycy, są raczej zdziwieni, że mam miedzianą instalację, co w pewien sposób mnie uspokaja Wracając do tematu Tego nie rozumiem Mam 4 kable: 2 czarne i 2 niebieskie W czarnym jest faza a w 3 pozostałych nie wiadomo co jest Mogę połączyć 2 czarne licząc, że są od "fazy", ale: Co się stanie jak połączę tą fazę z zerem z poprzedniego kontaktu? Edytowane 12 Września 2016 przez Robin77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.09.2016 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Sprawa prosta : - przewód zasilający, 2-żyłowy ; napięcie pomiędzy tymi żyłami 230 V ; barwy żył niebieska i czarna - przewód 2-żyłowy, tzw. odejściowy (do następnego gniazda) ; barwy żył niebieska i czarna Co się stanie jak połączę tą fazę z zerem z poprzedniego kontaktu? Jeżeli od strony zasilania, to klasyczne zwarcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 12.09.2016 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Sprawa prosta : - przewód zasilający, 2-żyłowy ; napięcie pomiędzy tymi żyłami 230 V ; barwy żył niebieska i czarna - przewód 2-żyłowy, tzw. odejściowy (do następnego gniazda) ; barwy żył niebieska i czarna Jeżeli od strony zasilania, to klasyczne zwarcie Dziękuję za odpowiedź Problem jest taki, że ja nie widzę, które są zasilające, a które odejściowe. U mnie w gniazdku to jest pęk 4 kabli. Musiałbym ryć ścianę, a mam już pomalowaną Musiałbym zdemontować puszkę, ale wolałbym nie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.09.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Ale miernik (albo zwykła próbówka żarówkowa) zobaczy - powinno być napięcie pomiędzy żyłą czarną (fazer wskazuje) a którąś żyłą niebieską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 12.09.2016 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 jak to fazer może wskazać, czy ja dobrze rozumiem fazer może mi wskazać fazę i neutralny z tych 4 kabli? Jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.09.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 (edytowane) O Boże !Czytaj post #28 !Fazer nie jest miernikiem - on pokazuje obecność fazy, ciągłość przewodów, tzw. przejście , wykrywa fazę w ścianie itd.Nie pokaże napięcia - różnicy potencjałów pomiędzy przewodem fazowym a zerowym/neutralnym itd.Weź sobie kolego odpuść i wołaj elektryka.On ma takie cudo, co nazywa się woltomierz (również multimetr) i pokaże Ci, co to jest napięcie. Ostatecznie można zbadać przewody beznapięciowo, i do tego fazer jak znalazł - robimy test przejścia, czyli "przedzwaniamy" przewód. Edytowane 12 Września 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 12.09.2016 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 czyli będę pruł mur, dzięki za wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.09.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 A jakie tam prucie muru.Wyłączamy napięcie zasilające do tych gniazd, zwieramy zaciski w następnym gnieździe, wracamy się do tego rozbebeszonego i fazerem robimy test przejścia dwóch przewodów (fazowy/zbadany zasilający pomijamy). Przejście powinno być pomiędzy drugim fazowym (czarny) a którymś niebieskim. Oznacza to, że jest to przewód do następnych gniazd.A na upartego połączyć niebieskie razem, czarne razem, załączyć zasilanie, sprawdzić napięcie na tej linii.Prościej nie da się wytłumaczyć.Sprawę podłączania kołków ochronnych tutaj pomijam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts