Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stodoła trochę nowoczesna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 449
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja wróce jeszcze do stołu, bo byłam akurat dzisiaj w agacie i widziałam krzesła (faktycznie super sa i jeszcze sie bujają :yes: ) ale stołu nie mieli na ekspozycji, mozesz zdjecie zbliska pokazać , szczególnie na naroznikach jak jest wykończone. I czy jestes zadowolona z tego stołu? Jak ze śladami po goracych kubkach, rozlanym winie itp Ile czasu juz go uzytkujecie?

Cześć. Stół użytkujemy od 26 sierpnia 2016. Znalazłam go w Agacie na etapie fundamentów i nawet wtedy już chciałam go kupić, ale mąż mnie powstrzymał (postrzeloną wariatkę-zakupoholiczkę:rolleyes:) i potem na etapie urządzania pojawiła się koncepcja zrobienia takiego na wymiat u stolarza. Dostaliśmy namiar od sąsiadów. Ale sąsiedzi mają stół rozkładany do 220 cm i wkładki są dokładane od zewnętrznej strony stołu (od str krótszych boków), przy stole 360 cm byłby problem z jego wykonaniem. Baliśmy się trochę o mechanizm rozkładania stołu, naczytałam się że mało który stolarz potrafi zrobić stół z porządnym mechanizmem.

Paged stoły w takim rozmiarze robi już od dobrych kilku lat, więc mechanizm mają sprawdzony. Nie ma negatywnych komentarzy na temat naszego stołu w internecie. Zdecydowaliśmy się w końcu na Paged Montana i jesteśmy zadowoleni.

Zrobiłam kilka zdjęć z bliska:

cDAwfhMEGRjz4f7VrHrlW4_5l3Wt7ZncCk0hwuJ6qoAZqnVfuTgJMvRJYLm9USUw6uJFMDhiO6SIJWfKqRUBBxYr3XMzp9aR4ZkdReZuM781cMS7VGPsWMcn2nzK5Y2wYE9rRRyvGWu6MzlozLX2hJ2gPBWFA95110XiGGzE1OAZKAy5dMOPxD3G5nXgWWH9C4UyC92c2FQa25b7tcNKXDN5v_z0B48jKORKvkjlErNlMY5xDsIetKaKK5zrnjxzri0gAv01vM58UTeNm8HmK89noPmbMJAU1PrhZsIKuFc03ppU5Ie9arjuzrk2gZI63-RptcA387tHTnI5yOkFsgqICYIfXYls8o2edDZkTMp8Q9lHU_5pj28Fzx3Rt6jwi7coez7MRuWlX1AZ7HwFkdofwxfQ5_f8lKl_oS06R1kOl-UBMPLNRwWG9e39WZ5cvZTAEA3Sh49wfO7GD4otkhG5Bx4GC5B9z1rC_sLGyc-YXeVQuDt945DTMeP5zhHpiCNo4Vmoik8i3pCym_gVWg8wh0eSJ49uQRkx513NpjBjwARQ-sevJRfGAltQISKQxb30a1JJCXqtr6THCl807ENDU28qQwjZ6feVX-_Dwf47IQfC=w367-h611-no

Z5pHK9llZqNyrdnLvFM5vnK_oJQH9X9L3yLhpijfNkctroDSnjpP5toBirUGdufc4iSVI6oX2ZsjE6zzpZsLLqElu4DMxihT8L4O7YdmrxrvJYZwqhSMDde6PvEfQUMNCgcR66NZsVaTlv3YxQtvnKIHXeQ7YMLyU4uQHkc38UHKSizMAawgN1JTiUZIg4eA5r9s3Zb5_gb2V-sNnvw6j0bsHAU3x6acz9rOYkjW3f5UO_v-DhXLsb6pW-3W4kB8Ps_DbPTELHY5qE9DPNBpWKABiu9eSGtp-K23kR-sbxkgOLT9lqk-Enra_ekBQfwy_jbTEZwKhJK-ELEi5gN8VtWpSHIbox7Q6aWLQpoprljD8Seq-4ZZPNVhZ93Vc0-HpZJJgBkecfUZgO1nkfWmKPy9MJ9w2ln93KzBji5rZu9rwRQl8blvgdT3msRPt2Kz65N1-SK77p-RithEmGCpDV_Qt1claf7xW-uSRaQbYJASGAs9Si1YGIG8XXRGYp8UbKkKtE1MuFB9GIpRuN9YzRNRjwwefrsfTlAQVrQI_8EnmgrPHrS7xFLYciJlAQWTZQM17MOmus708_-bJKlwBb2wDW68gagbXJJlA2GZnEVCZEt3=w367-h611-no

mIQM1u5T8bX-nryDkmbn2tqgj8aqMOKzQvLHD-FH52Fzt0UgAFtaRRpsn_lm7856wPl_PWawddAQmxz7cYVihVhOODefzU938b01wwEbJSo6hHZZ4Di41I8dRxdacbHHAMS_wCOfGt0Q5yp0HiLNq5zR8skY6RONqQ2TOmV8Y1rE3O4DeR_2PnK8LdKsM2r7wCbDr8da6usbuiqWNVzELiYyHDGzC-Re6BShOqrroIJx0Hnl52tVuAADPTeVXBAOUtT-ivtSS0O4IG9HmCC3BkL8MjukJRxKtEsme3nyJe8sIM6-mY8ZQfyiYLtzarLOQvPYK9keVLtxCSMCmVhpKF6nPhC-9UilM20BBK1x6CSvtM560E1YO7y1F-y_93kJ3qJdx_2FtcjeKhx-mdZYt_oFPmH5XaIEfdta0vtCrJGpWZqcSmU6IhvQp9pEJgnPEvLUrNoTYUYEdKgipFPDyAZIeP3VsDhK_lVPajmijO3CO3e6QxfbkMPnFiZfQzbxuARZ8BiHJZHQ1UD5EftJhRcXARadYd-lI1gTH6d9bub0SkOv_pUicZOjb5wSabRMWCH-6v7awm7gR2obni0ue8UYow1SO7Pwg5h4-USlej7zwRQV=w1019-h611-no

Edytowane przez sitoo

Cześć, z jakiej firmy masz lodówkę bo też chcemy lodówkę do zabudowy bez zamrażarki.

Witaj. Lodówka to Liebherr IK 3510 COMFORT. Bardzo ciężko jest zobaczyć i dotknąć lodówki do zabudowy bez zamrażalnika w sklepie ponieważ oni na ekspozycję takich nie sprowadzają , bo bardzo mało się ich sprzedaje. Oglądnęłam w necie wszystkie tego typu jakie znalazłam i po weryfikacji opinii i funkcjonalności w środku stwierdziłam że Liebherr to najbardziej pewna na dzień dzisiejszy propozycja.

Co do funkcjonalności to koniecznie chciałam mieć lodówkę ok. 180 cm wysoką bez zamrażalnika, czyli dużą:yes: dwie duże osobne szuflady, podświetlenie LED oraz szklane półki i porządny plastik w środku.

Ceny tych lodówek bez zamrażarki wysokich na 180 cm krztałują się od 1 800 do nawet 15 000, ale tej ostatniej może nie wymawiaj głośno, albo może najpierw usiądź:jawdrop:

Jak sprawdzisz cenę naszej to przekonasz się, że jest jeszcze w miarę rozsądna bo Liebher model wyżej to już jakiś kosmos. Ale to tylko moja opinia oczywiście:yes: Model wyżej ma taką szufladę FRESH w której jest obniżona temperatura i można przechowywać mięso i ryby dłużej niż zwykle. Powiem jednak szczerze, że nie znalazłam wiarygodnych opinii potwierdzających funkcjonalność tego rozwiązania. Bardzo chciałam mieć taką szufladę, ale nie mam i wcale mi jej nie brakuje (pewnie dlatego, że jej nie mam:lol2:)

W poprzednim mieszkaniu mieliśmy zabudowaną lodówko-zamrażarkę Whirpool i przez 10 lat chodziła. Przed wyprowadzką skraplała się woda pod szufladami na warzywa(cokolwiek to znaczy:cool:), ale lodówka i zamrażalnik nadal były sprawne. Jedyna jej wada była taka że dla 4 osobowej rodziny była za mała.

Jeśli chodzi o lodówki do zabudowy to jest jeden fakt, który musisz wziąć pod uwagę. Są one znacznie mniejsze w środku (pojemnościowo) niż lodówki wolnostojące. Moja Siostra miała w wolnostojącą i wymieniła na zabudowaną. Nie mogła się przyzwyczaić przez pierwszych kilka tygodni do rozmiarów tej drugiej:eek:.

Różnica jest ok 1/3 pojemności.

Sitoo bardzo dziekuję za odpowiedź i za zdjęcia, W necie widziałam te stoły z jakąś ramką w miejscu łaczenia nóg i blatu i nie podobało mi sie to, wydawało mi sie że u Ciebie tego nie ma i faktycznie masz bez. A jak z tym winem i goracymi kubkami?

Przeoczyłam temat lodówki u Ciebie a teraz doczytalm że masz bez zamrazalnika i ja tez taką u siebie zaplanowałam, tylko wybrałam elektroluxa bo najtańszy.

Parapety zamówiłam drewnopodobne i wystajace po centymetrze z kazdej strony, zobaczymy jak wyjda :)

Wyslałam Ci jeszcze cos na priv wcześniej.

6 stron temu obiecałam Wam pokazać schody z balustradą. Dziś moja obietnica nabrała mocy prawnej ;)

Zrobię sobie porównanie bez i z balustradą;

xc67FSIV6pxFZLMeKlj_jkOvJxuL_Vjnp5Hzzzd0FNCjYn6DVQA5bjoUUBqKhXeqX0Ri9VqrsclCzVjtcVS1UWsqaxGNgLtTIykI3P0iOTJCjk82B98Y4e0qsd4R-oD8bQUgutl5j3YsWUycZ0kzFIJMiWAmij7vL0SlcF2ZKcY654o0q9NFAQTilbQNCYhTacXmxe1rbq7El1vGJXvX4qjNSmrPCf4sOtQesv6ZauGn-0YgIl6jhSnFQfm95iFmKqTOcZCuxV8h79-KGOHTLDPpIiaIeKM-OT8yig6h9ugNwP_XZRQCAtbRC6I-UKqAAe14la8l43UeFKA_W-Tu5xkceF5Bdj8JQbhIkXu95yqiADYmi2K5GpHMxjW9IrcVVwTpDXiLeTRCA5MNfMZ48Td2cfK48D0OK8X7S9ULyGtFqK4hHAsCve7Q5QKt60p61n_IJ5iYvEIO7TUTjoFFqdL8_fKclj7O6aZYGrDJj2_C7h2y1Z-lwbQAacQ9OwnO6cTKe5Xz-8ujagt9bWMSKo5XeBL-_ACMCaLxG1a44GscISIAlNVVgloJuw-Mu_CbSHJyfGN5dkNnqCPcMWaxJhipSLCFA0pC52YIGBLNbqd19QGu=w459-h611-no

amHAF1geXJCMMv3BndXP9iuqJ4FrneXA_XDr9aJQ8XLZYZXrXJQABil0pYNF_mwcRI_Y776ERaRC5MSi74RTNck3W3WvSxYeLyLpqoDzBAEpGnD8VtejT5UZR5sGCEoU2FXQi04s_ocAT-nMlu5ormD5ToHRCRJIRQbJ8kz9TiA-BsXoDW0C2scnexdI_6a_0csjT9rBD4SaNv7qVS3m23WjxaRgG1K9Dt_vfTsvfjIgsqUjMaomK8wm4nSZaLCvQqQn5yh9Yv3lfgztmM2olAeh4Zm4LodnTrV3-RloTfA-dM9Qz2VV9Og9n9Ro97Lk6N9Bv_NIGnTwl_h6-LZ6F4HTzsd4LlgR-WC9P3g_0_YXWsJ_FteSnlWKQTaxTf5xqOPlS9XcPihRulz9CCO6-617uKhcujQFA_c5oDhDyBOdjRnbUjB84sv3r0ZgJ-5ZHKlhWG6ERZiSEZpaEy7dCEk-EC9Rs3cUdClYMDNSHxY0cKbjDm--nG4BFhIoVbZ9iHvFjOe8pwrdzh35eozoq-X3UmDUARE4T2CwcOZdfOuCmPYcnN801to48PEhJmAXBLXMYAamYbNS3SvCATRGWuZKVawXUUGZMuoNPfiqRFmOfvPU=w700-h525-no

PEs4najkXzfsAz-NC9A5hdqRA5V6O3ybc_7DtXbQTRXqf_yEwk4E4rGdMYk1d94x1dGlH5mlibLygH_7D8toj-GZt7MWicgpRzDcUCJaTe1ppnloAaca1mgekyBMD5xPEK6qNVOoYN1VnaEkIh2qRhdPOVBzVnYFb7zXjhmwCbLvnuoDUedr3wk5QqIUUWvfekUYfNJ3IynRzlt9M0ktb0-q0p-Bb-Zv3bYxy6flf7ixNeOQllZtn7sjnHNKkIgutgNJQxD2vnTfBZktjQRZtlCkzP7OcPqsbSPBPZItQvuD0tQPMEGNMztJn5F-1jxTrVCBP3inNhr_aN9Olv1H-NYc0XTzr15HBijjMK6CcNbRIZGhrsbdXLrxmrYTrCw-zroNbnWy_n-D8KPtrKKfJ30Cxn8P2kYhz7zPG3LqeCLhr7_tgE1QRKTfYd7l0q04nBC0hs8oY6oxTssZD0hzWbo333jpXrQSe2gr-kMpR8tLOOK3dyGdogJJHJEFVSyci_VleUKlPaIxMTyDEeZx9UrBhvY-FvS7UeXkcDzAMjHouPXzcB5fyfbDjIJkGx1N7gxjfEbCIZakAOhiPwmQukIkxbwCHCvTr7amIFRA6gnK2zZ6=w367-h611-no

_PjeE4CV01qLUIf3hsB4n-NgYqFB2wFaSf45jiIBlEK3nkzvo6qAwIVXvIy3tgHO_FgOngXsvwE4U_7deU9BZGhd_mWEdALhoYySw92ATXXAaNxEEHh-NDqwe7m4M7RHPbMrfAWKpxJHZrJrAUDthL-AgO8s_0nz-oHHWyxJUrRxor4XMi_s1iwfSXG_f0kFlEbDA2V3h7dQ_Kj2FuxUlD3RYt1Gwf5cg1zU5xIzRtGpQBzu3K6BU-OAPPLt7m45pEEHTeztFM2G3mh954j2VUg3rtzVUNZndmgpvjiRAk0whqhIGsIZxj1ee4h0f0gXZebLrTn2cKzhiL8lexRSv_fNqI9G8Q6LX5MwoQVDL14kB-VATyJoLJgLIeIB_gJVkXZDfAWEt8eZorb02CSoH9z6pmMERJ_yASw9m1U82l6BZv-6CWuKCYPig2sw6RNY3f5RQBMarSGQZrzG9RxXG8FLlEMX0EiKQXZBdDV56TUDpFqwUjNLA-YJJKrzMlbcgUWiUJdejwDxbnkESQbb-WCw5DB7phTGKhHC_z68z-wNErvbP0S7w3uyXDZSIqWRGVlmiJwLOyWga3ellRGptHOw0Eb5R0Yi2zxpaNv814Uujbrb=w367-h611-no

Po kilku tygodniach miaszkania bez balustrady myśleliśmy o tym żeby jej w ogóle nie robić. Wyżłobienie pod szybę by się czymś zakleiło i już. Podobała się nam taka otwarta przestrzeń. Dziewczyny schodząc na dół nie korzystały w ogóle z 5 ostatnich schodów bo z 6. schoda skakały na dół- miały niezłą frajdę. Jednak teraz dopiero te schody wyglądają na dokończone (tak ja to widzę :rolleyes:

A co Wy sądzicie o wesji bez i wersji z ?

Zdecydowanie z balustradą lepiej, a ta drewniana poręcz to taka kropka nad i, bardzo ładnie.

a zdjęcia z klejenia korka z miłą chęcia zobaczę, choć ja będę musiała mieć jakiś podkład bo korek laczy mi sie z płytkami, a one będą jakies 2 cm wyzej.

A miałam jeszcze pytać o to rozlane wino i gorace kubki na stole, dzieje się coś?

Edytowane przez Magdalena74

a zdjęcia z klejenia korka z miłą chęcia zobaczę, choć ja będę musiała mieć jakiś podkład bo korek laczy mi sie z płytkami, a one będą jakies 2 cm wyzej.

A miałam jeszcze pytać o to rozlane wino i gorace kubki na stole, dzieje się coś?

Ad 1. 2 cm różnicy? płytki mają ok. 10 mm +klej ok 4 mm to jest 14 mm. Czy macie różny poziom wylewki pomiędzy korytarzem a pokojami? U nas też wyszła różnica, ale została wyrównana klejem (podczas klejenia hydrocorku) a na łączeniu płytek z hydrocorkiem jest listwa progowa na górze, a na dole korek. Jutro prześlę zdjęcia jak to wygląda.

Magdalena74 chciałabym wyprowadzić Cię z błędu. Hydrocork to nie jest korek, żebyś nie była rozczarowana. Korka na podłodze nie widać, on jest warstwą podłogi grubości 3 mm i nie jest to warstwa wierzchnia.

http://www.wicanders.pl/images/rozwiazania_techniczne/hydrocork.jpg

Ad 2. Jeśli chodzi o stół to nic się nie odparza. Plamy też nie zostają. Kladę na nim szklanki ze świeżo zaparzoną herbatą/kawą, szklany dzbanek z herbatą (bez podstawki) i nic. Nie próbowałam kłaść garnków ściągniętych prosto z indukcji, ale chyba zaoszczędzę sobie takich eksperymentów, chociaż jak sobie o tym pomyślę to trochę mnie korci :lol2:

Wylane na stół było już chyba wszystko (za wyjątkiem zmywacza do paznokci :) ) i nie ma żadnych plam :no:

Ostatnio starsza córka porysowała stół pastelami olejnymi (to takie farby wyglądają jak świecowe) i zeszło wszystko wilgotną szmatką.

Edytowane przez sitoo

A propos mojej starszej córki. W przedszkolu jest konkurs Aquafresh. Dzieci przynoszą paragony z zakupu produktów Aquafresh i za to będą nagrody. Moje dzieci lubią oglądać reklamę tej marki i śpiewać piosenki, które puszczane są na kanałach dziecięcych. Każdy kto ma dzieci to wie, że one uczą się dialogów z reklam na pamięć i to się dzieje jakby samo. Trudno im nauczyć się własnego imienia i nazwiska ale dialogi z reklam wchodzą im do głowy bez najmniejszego trudu :no:

Wychodzimy do przedszkola. Alicja machając paragonem mówi do mnie :

" Mama a Ty wiesz co w tej reklamie mówią? (to było pytanie retoryczne) Mówią tak: Konkurs Aquafresh! Nagrody gwarantowane. Patron medialny Polska....."

I ciągnie dalej:

" Mama a Ty wiesz kim jest ten patron medialny?"

Poruszona geniuszem mojego dziecka zrobiłam oczy jak 5 polskich złotych i z zainteresowaniem zapytałam:

"Kim on jest Kochanie?"

Moje dziecko widząc dodatkowo moje poruszenie nabrało powietrza w płuca:

" To jest ten dinuś z reklamy - ten fioletowy!!!"

:rotfl::rotfl::rotfl:

Korek mówię w skrócie:lol2: Ale Wy wyrównaliscie cała powierznie pokoju do równego czy tylko w okolicach drzwi?

Nie nie stawiaj gara bo bedzie na mnie:P

No to ok. Bo już myślałam że Cię w błąd wprowadziłam :rolleyes:.

Nie było wyrównywane na całej powierzchni, ale tuż pod drzwiami też nie. Tylko ostatnie kilkadziesiąt centymetrów podnosili aż zniwelowali różnicę. W każdym razie gołym okiem tego nie zobaczysz.:no:

No dobra pytanie jeszcze o amortyzacje, czy odczuwasz ją na korku? Czy sie po tym chodzi jak po zwyczajnych panelach?

Niestety nie mogę odpowiedzieć Ci obiektywnie na to pytanie. My mamy Hydrocork klejony do podłogi, a Ty będziesz miała podkład. To jest duża różnica, bo podkład amortyzuje. Nie chodziłam po Hydrocorku z podkładem ale chodziłam po panelach z podkładem bo takie mieliśmy w poprzednim mieszkaniu. Po naszej podłodze chodzi się komfortowo. Nie czuć pod stopami żadnych nierówności.Podłoga nie jest twarda tak jak panele, jest elastyczna, a twarde przedmioty np klucze które spadają na Hydrocork nie zapadają się w nim robiąc dziurę tylko mają moment delikatnego odbicia zanim całkiem upadną na ziemię. Jakby spadły na coś elastycznego (bo ta podłoga jest elastyczna:yes: )