Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stodoła trochę nowoczesna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 449
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

różanecznik powinen być zimą zacieniony.

Krzewy kupuj po kilka-kilkanaście sztuk i tak komponuj rabaty.

Spójrz jak to wygląda, jak hortensji jest kilkanaście:

http://www.toptuinen.com/upload/projects/popup_1447422118IMG_4289.JPG

albo różaneczników:

00043cfab58bdf16ed566f77ea9ef5b4.jpg

A ja myślałam , że ten temat prowadzę właściwie sama dla siebie - cześć Wiwik :)

Bardzo mi miło, że zaglądacie :yes:

Elfir fakt że rośliny sadzone po kilka kilkanaście egzemplarzy tego samego gatunku i koloru wyglądają pięknie. Tworzą kolorowe plamy w krajobrazie ogrodu, a wiele z nich też w grupie lepiej rośnie. Taki ogród też łatwiej jest założyć.

Ale mnie różnorodność też się podoba. Podoba mi się różnorodność, a gdzieniegdzie kolorowe plamy :)

Są rośliny, które mi się nie podobają w ogrodzie, np rośliny cebulowe, ale to rzecz gustu oczywiście. Może nie jestem koneserem ale za różami też nie przepadam. Natomiast w życiu by mi nie przyszło do głowy, aby potępiać koneserów:no: Tak jak napisałam - to rzecz gustu.

Pozdrawiam wszystkich miłośników ogrodów :bye:

Właśnie naszła mnie myśl, że skoro do mnie zaglądacie to należą się Wam słowa wyjaśnienia odnośnie ogrodu.

Nasz ogród to żadne cudo, jest wręcz przeciętny jeśli chodzi o układ, kształt rabat, roślinność. Trzeba też zaczekać aż rośliny podrosną, bo na razie nic w nim nie widać. Brakuje też wielu rzeczy jeszcze jak np wykończenia tarasu i mojej wymarzonej ławki. Nie myślcie więc, że ja się tu zachwycam, a w zasadzie nie ma co oglądać:( Bieda z nędą.

Muszę Wam jednak powiedzieć, że jesteśmy bardzo dumni że tyle udało się nam zrobić zeszłej jesieni. Jasne, że ogrodnik pomagał, a w zasadzie my mu pomagaliśmy, ale i tak było pracy po kokardy. Przeprowadzka i zakładanie ogrodu to trochę dużo na raz, ale daliśmy radę i jakikolwiek by ten ogród teraz nie był to i tak przynosi nam dużo radości i satysfakcji.

Koniec oświadczenia ;)

Mieliśmy w weekend akcję gaszenia pożaru lasu niedaleko naszego domu. Nasza starsza córka piszczała z podekscytowania "Mama ! w końcu będę mogła opowiedzieć przyjaciółce o czymś innym niż tylko o Okruszku" Okruszek to nasz królik. Wy się nie śmiejscie- to jest dla mnie baaardzo ważna informacja. Bo oznacza, że jeszcze nie rozmawiają o chłopakach :lol2:

w-BMZhC62sLNvnDdGHJgxMHwSR84cjig_R85mlZfuvBWFYlpxcib961XucO92jKAt8vEJ7sSUgll0011StDYfyh6Yker73Xznz1plqj2aSVMNvP7fVW1lzoM4kW6FiAx8RFtRMqkFHyFSSqXWn-C7WcC1ZMX71XayD8rnUpiB4EUFT2JvA--nt8v1RtqL77BA_IML-RjGBWvJRuNquCDnqWZWqwEKMgRYqVtf9jhIzRoERGFNW77xrgkaDPI8WMzqZt9_tvR5CkOpIWQT4U4cvgpJJIvWbsTWJ3fXREgmO0CHsm-qaSAsa7D-zE8dummI76BcKws2IA2DPFP_yGG3WkrFMnEGmtaUXyqB0lSztnWDhoxTU7T_r9QaJQ35tYVjR5TScQgwX76qmMRFO2RPyv6qQ-5w8DE2rQrPm-uTGf0rPAkx3cfKnrXYTE3unWDqvi2UMVedfoXtDK1LbeGxyb-teLiATSCetf7aQjA0hvafnWgLVzFUxFc8dVo4wiY6fOPyBIYEYbd5IUFFsBUJuXwg8kLrjDaI5bEgnK3Di3KkPdy9OV2j3u8u40M5CaTJZ27F3MdW6MmWVmMMyregv9spR7ryN_08jaZw1T1zkqJk2d1Ol7n=w640-h384-no

7B9SIGLnboZVMH5oVY9Mf-1WEpUXQtbTFpB5J4RsCwh5ESQ71hIb9TQypxSKzmDzEileFGm1yIuDGzeMO8rJWzPjsrvv0S4s-dsbC1veCU7n-p024SvOwlqUElJR0sTNXUBzztpPobbZZNu6xNwEhMEsaHGMjjYm4nvKLholDTRD5-oDdNqBvePdLd3s_QIaLsfAi18S7F52nBbex5qUeVAEuFPUKseXcJC0EZSe1oZf7pn8BS4ws3L-J6xuhN6TvfpBnVkKPuV_YmRXewa1LADnFi1by-xRwHvuuXK_C4pvMJOIc7Kox3TYbjRBEbFif-C-sVmxtQ1z-TOumEDi_rKUJWaP21LpGftAs-KK_zxae-xIpuoRJJRqZpW3z1q3V14lL_REkfIroE1bkey7adavWkAADd_VWFdmDCOAndg9teK9SpSVEeQ5ek6LpjMVkxxiMfHhrR9s54l8ORgXgb2coxwQQMAJgY61ULM14LTDQeN3N7Dkptc1XGHJS8VsBfAaJZZjjZgtjrajNj86tOn7OU16LH6-uCSQ0N4wMU_0lHlZHQVnjz7LAqsySmELiTazcz9Vnmd55DTon4LiV7k-xz2y92TKp4Ma02YQN0rQEYg3bnEi=w367-h611-no

On jest naprawdę wyjątkowy. Starszej córce pozwala ze sobą robić wszystko. Oglądają razem bajki, Ala nosi go wszędzie po domu, Bawi się z nim w dzidziusia (królik jest w roli głównej oczywiście:D ) Od niedawna Alicja wyciąga mi wszystkie garnki z szuflady, rozkłada na podłodze i uczy królika skakać przez przeszkody. Królik grzecznie skacze do pierwszego momentu kiedy Ala odwróci wzrok. Jak tylko Okruch widzi że Ala patrzy w inną stronę to ucieka gdzie pieprz rośnie, no i tak się gonią po domu :lol2:

To że nasz królik uwielbia balony już pisałam. Popycha je nosem i gania za nimi po całym domu.

Do tego uwielbia z nami składać pranie

H1k69xPQ9Xl-Y-5tK8ljpkIWia64uM5Jwi_FhjobQUQySvdluPPQPXMbEf6wuUd0gMFIsjHTtmCtlxarxA3M8_AYM1YdMljEVBEsFLXR3bwyE3QBYxSjqaDh88eyDEwu7cskPsLEDncDeRkwEV1lo-Ozhetp7v7OfWw_fZvXOsK8_ur0TTEvU5KjBKljENEy_ZceAqs3yyu9HjJTCeEadj1lA3aFFfFPMKk9XtFdOR1UEzNwn1Kyg9xxGmTF9BL8YyOXJTxYCzw5bfrtEUqssXa1cR_qW_geXqZeaP7K3GJlbkQYYqgXIS4ZPJ7cqUGrp3gPBLG_qYXEo32aZ5EykUutmiyNRn2RAIE7AbAggUV9gWreftjj3HfpnhjCbkAMgxdU12qIC3R3sc8HOYeG51byaD2vnbawJjypXGI6r9zs9Z0vNL1D8fbY4-tmwPOZttVTYKEQoatDBMdFtUuk82TcanFvMDa9YzJceI3nTRTvFKHDRO6CeSDBVNupZNyrL6V9msL-_ChklqTUXN2ws3TC1Ly-B_l_lC5FmRLZDjP7lblc8M6X8UBpoiQBnXxn8xvYx8QU9IiENQhSn3uHQu42xY82zcvzpnjSDl0i_i6KJB86hxjD=w367-h611-no

Po zimie bałam się najbardziej o jukę kalifornijską, bo wiatr ją mocno stargał. W styczniu związałam jej liście do kupy bandażem, ale wydawało mi się, że to nic nie daje. Marnie wyglądała po zimie, ale widzę, że wypuszcza nowe liście i wygląda coraz lepiej :)

4vUwrYuEXUHL38lQ56LiHWTMM5Cy6_aKNjA0n3g_HT_O_pVxN9BNMyifnb2SqcRjpxLqwtTXSQtoqvNRzLf5nLiYXYS4EoriQ3-sgyYJFbD4quliEtr3AGSfW5rXQB5WyftIGHYZ5TUYaCZOBGrzn0KcTzLhs1reoFIghk_hSTikiKpu-tm0zNXepTsngf22ekvOvsd6ux-9YqE5Eno259S5_Vy3nKSNDrHY1sw_JSRHcafd0U1HiSFHOsZEkawjwDJ97wUoNt4Jy2DMRGUVMaEkEFr5duZb_MnLQhK0RIS5Ho4qKraG1PYUqxjB6PB0jfsVvskQiD02IMcfAAg3WoXxS97BrfCsZkl4tT9VSYpU4rrtYXWHEt4bcGW4L1bHRBC1EPQzmjXdugvGUIWlpPLTbb6E-z7RmWOU4JyjJFaID4oAp5y8Sqmiox79xPC8-9ccYUpDuTXROFrO4B-cH1TJhc3zTENWysnBHtwj4SuZtXfEmZx4N2heO_03Lxfemwp1VItUCiApcJMWJ0SLjWPQ2u72bjmhTRym7olPiDoINv0fbKiY6N6EFuauxtiz_cbo-cMPR1RJojbEfBe0v7dubIBWKeAW7ocLJRIzb_wQdW6cvAvX=w1019-h611-no

Czekamy na grubą korę, bo tę średnio zmieloną i drobną wiatr rozrzuca nam po całym ogrodzie. U nas niestety wieje nieustannie:roll:

Wokół juki kalifornijskiej zaplanowałam sobie poukładać otoczaki wielkości dłoni mniej więcej (o ile takie znajdę:yes:), a reszta zostanie obsypana do reszty korą. No i pytanie do Elfir: Czy jeśli tylko wokół juki będą kamienie to będzie ok? czy powinny być na całej rabacie?

Przez weekend byliśmy z mężem na kilkugodzinnym spacerze i zauważyłam, że prawie w każdym ogrodzie jest co najmniej jedna juka kalifornijska. To trochę tak jak kiedy byłam w ciąży to idąc ulicą wydawało mi się że same ciężarne widzę:lol2:

mogą być kamienie tylko wokół juki

Ja mam juki na froncie (tylko odmiana Color Guard). Rosły sobie wolno w piaszczystej ziemi. Ale dostały kopa dopiero jak zaczęłam obkładać je kamieniami. Lepiej zimują im liście (przedtem te leżące na ziemi gniły zimą) i szybciej rosną - widać różnice między tymi, które obłożyłam dwa lata temu a tymi, których jeszcze nie obłożyłam.

Z tym, że polecam ci tworzenie rabat wg. wymagań roślin. Juki zgromadzić wśród roślin sucholubnych (lawendy, rozchodniki, sucholubne trawy ozdobne, perowskie, przegorzany, mikołajki), a nie wśród wymagających wilgoci żywotników.

Wówczas łatwiej stworzyć im prawidłowe warunki.

A ja posadziłam żywotniki ponieważ to miejsce jest mokre, albo raczej wilgotne. Mamy niedaleko naturalny ciek wodny i woda gromadzi się przy ogrodzeniu i przenika przez fundament na nasz teren. Mamy zrobiony drenaż wzdłuż ogrodzenia, więc woda jest regularnie odprowadzana. Sucholubne by tam nie przetrwały:no:

Dziękuję Elfir za odpowiedź. :wiggle: