wiwik 31.03.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 hurra zdjęcia! a ja myślałam że to tylko u mnie na komórce się nie wyświetlały i już się martwiłam, co za cuda mnie omijają dobrze się zapowiada i sprytnie, że owoce blisko tarasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.03.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 różanecznik powinen być zimą zacieniony. Krzewy kupuj po kilka-kilkanaście sztuk i tak komponuj rabaty. Spójrz jak to wygląda, jak hortensji jest kilkanaście: http://www.toptuinen.com/upload/projects/popup_1447422118IMG_4289.JPG albo różaneczników: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sitoo 03.04.2017 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 A ja myślałam , że ten temat prowadzę właściwie sama dla siebie - cześć Wiwik Bardzo mi miło, że zaglądacie Elfir fakt że rośliny sadzone po kilka kilkanaście egzemplarzy tego samego gatunku i koloru wyglądają pięknie. Tworzą kolorowe plamy w krajobrazie ogrodu, a wiele z nich też w grupie lepiej rośnie. Taki ogród też łatwiej jest założyć. Ale mnie różnorodność też się podoba. Podoba mi się różnorodność, a gdzieniegdzie kolorowe plamy Są rośliny, które mi się nie podobają w ogrodzie, np rośliny cebulowe, ale to rzecz gustu oczywiście. Może nie jestem koneserem ale za różami też nie przepadam. Natomiast w życiu by mi nie przyszło do głowy, aby potępiać koneserów:no: Tak jak napisałam - to rzecz gustu. Pozdrawiam wszystkich miłośników ogrodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sitoo 03.04.2017 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Piękne hortensje - to chyba Annabell? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sitoo 03.04.2017 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Właśnie naszła mnie myśl, że skoro do mnie zaglądacie to należą się Wam słowa wyjaśnienia odnośnie ogrodu. Nasz ogród to żadne cudo, jest wręcz przeciętny jeśli chodzi o układ, kształt rabat, roślinność. Trzeba też zaczekać aż rośliny podrosną, bo na razie nic w nim nie widać. Brakuje też wielu rzeczy jeszcze jak np wykończenia tarasu i mojej wymarzonej ławki. Nie myślcie więc, że ja się tu zachwycam, a w zasadzie nie ma co oglądać Bieda z nędą. Muszę Wam jednak powiedzieć, że jesteśmy bardzo dumni że tyle udało się nam zrobić zeszłej jesieni. Jasne, że ogrodnik pomagał, a w zasadzie my mu pomagaliśmy, ale i tak było pracy po kokardy. Przeprowadzka i zakładanie ogrodu to trochę dużo na raz, ale daliśmy radę i jakikolwiek by ten ogród teraz nie był to i tak przynosi nam dużo radości i satysfakcji. Koniec oświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sitoo 03.04.2017 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Mieliśmy w weekend akcję gaszenia pożaru lasu niedaleko naszego domu. Nasza starsza córka piszczała z podekscytowania "Mama ! w końcu będę mogła opowiedzieć przyjaciółce o czymś innym niż tylko o Okruszku" Okruszek to nasz królik. Wy się nie śmiejscie- to jest dla mnie baaardzo ważna informacja. Bo oznacza, że jeszcze nie rozmawiają o chłopakach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2017 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Na zdjęciu jest chyba hortensja Limelight lub jakaś analogiczna (np. Phantom"). Nie jestem fachowcem w rozpoznawaniu na miarę szkółkarzy czy kolekcjonerów jak babopielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.04.2017 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Mnie się też wydaje, że to Limelight. Macie królika Też mieliśmy kiedyś miniaturowego rudzielca ze smieszną grzywką, jeszcze w mieszkaniu. Tuptuś był kochany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sitoo 04.04.2017 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Mamy królika miniaturkę rasy Teddy.. Oto on: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sitoo 04.04.2017 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 On jest naprawdę wyjątkowy. Starszej córce pozwala ze sobą robić wszystko. Oglądają razem bajki, Ala nosi go wszędzie po domu, Bawi się z nim w dzidziusia (królik jest w roli głównej oczywiście:D ) Od niedawna Alicja wyciąga mi wszystkie garnki z szuflady, rozkłada na podłodze i uczy królika skakać przez przeszkody. Królik grzecznie skacze do pierwszego momentu kiedy Ala odwróci wzrok. Jak tylko Okruch widzi że Ala patrzy w inną stronę to ucieka gdzie pieprz rośnie, no i tak się gonią po domu To że nasz królik uwielbia balony już pisałam. Popycha je nosem i gania za nimi po całym domu. Do tego uwielbia z nami składać pranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sitoo 04.04.2017 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Jak napisałyście, to mnie się też już wydaje że to może być Limelight, faktycznie kwiaty są biało zielonkawe Jak widać ja też nie jestem znawczynią hortensji:lol2: Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez sitoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sitoo 05.04.2017 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) Kilka dowodów wiosny Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez sitoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sitoo 05.04.2017 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Wymieniliśmy też jałowca chińskiego na świerka białego. Miałam nadzieję po zimie, że jałowiec jednak weźmie się za siebie, ale niestety gałązki obeschły całkowicie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sitoo 05.04.2017 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Po zimie bałam się najbardziej o jukę kalifornijską, bo wiatr ją mocno stargał. W styczniu związałam jej liście do kupy bandażem, ale wydawało mi się, że to nic nie daje. Marnie wyglądała po zimie, ale widzę, że wypuszcza nowe liście i wygląda coraz lepiej Czekamy na grubą korę, bo tę średnio zmieloną i drobną wiatr rozrzuca nam po całym ogrodzie. U nas niestety wieje nieustannie:roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.04.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Juka nie na korze!Zdecydowanie kamienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sitoo 06.04.2017 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Aha, no to dobrze że mówisz. Zaraz zgłębię temat. Planowałam kamień, ale akurat nie w tym miejscu Wymienimy korę na kamień, na szczęście to żaden problem:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sitoo 06.04.2017 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Przez weekend zaszły małe zmiany. Sami oceńcie czy Wam się choć trochę podoba, bo moja własna opinia wydaje mi się mało obiektywna:rolleyes: Tak było A tak jest: I jeszcze zdjęcie z tarasu: Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez sitoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sitoo 10.04.2017 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Wokół juki kalifornijskiej zaplanowałam sobie poukładać otoczaki wielkości dłoni mniej więcej (o ile takie znajdę), a reszta zostanie obsypana do reszty korą. No i pytanie do Elfir: Czy jeśli tylko wokół juki będą kamienie to będzie ok? czy powinny być na całej rabacie? Przez weekend byliśmy z mężem na kilkugodzinnym spacerze i zauważyłam, że prawie w każdym ogrodzie jest co najmniej jedna juka kalifornijska. To trochę tak jak kiedy byłam w ciąży to idąc ulicą wydawało mi się że same ciężarne widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.04.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 mogą być kamienie tylko wokół juki Ja mam juki na froncie (tylko odmiana Color Guard). Rosły sobie wolno w piaszczystej ziemi. Ale dostały kopa dopiero jak zaczęłam obkładać je kamieniami. Lepiej zimują im liście (przedtem te leżące na ziemi gniły zimą) i szybciej rosną - widać różnice między tymi, które obłożyłam dwa lata temu a tymi, których jeszcze nie obłożyłam. Z tym, że polecam ci tworzenie rabat wg. wymagań roślin. Juki zgromadzić wśród roślin sucholubnych (lawendy, rozchodniki, sucholubne trawy ozdobne, perowskie, przegorzany, mikołajki), a nie wśród wymagających wilgoci żywotników. Wówczas łatwiej stworzyć im prawidłowe warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sitoo 10.04.2017 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 A ja posadziłam żywotniki ponieważ to miejsce jest mokre, albo raczej wilgotne. Mamy niedaleko naturalny ciek wodny i woda gromadzi się przy ogrodzeniu i przenika przez fundament na nasz teren. Mamy zrobiony drenaż wzdłuż ogrodzenia, więc woda jest regularnie odprowadzana. Sucholubne by tam nie przetrwały:no: Dziękuję Elfir za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts