Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stodoła trochę nowoczesna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 449
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To okno w którym odbija się stół jest przesuwne. Super sprawa. Tym oknem wychodzi się na nasz podcień. To drugie okno to FIX , czyli nieotwieralne. Dobrze, że zrobiliśmy płytki w jadalni, bo nie zawsze chce mi się zdjąć buty kiedy wchodzę z ogrodu do domu. Płytki na podłodze są bardzo bardzo praktyczne. Trzeba je pochlapać porządnie błotem, aby było widać że są brudne;) To nie znaczy , że ich nie myjemy :D Tylko tyle, że mop nie musi stać przy drzwiach na ogród. Edytowane przez sitoo

nvBvM4TMlFezpA7teGD96WwEUkpw2ZzAPznMOfAeUROQatnSPBju7wXSLyyVmtJp10ufurM_lrOLoG6mqfAv-OQa8Kzh4bQJIFhzJVJmd2CvZ7whC0wX-XzylROn3vg65T8-isQ5SvEAu-b6Tsx-HZM_T3_wI_oqB6R5DBMgFl2-_mxDg0sp_1jSICeY61z1L0Kwo93hUDwdltlX4nCgnUBpeciB4kS8TYfyFCzocOGQZp5d3O50ryp8W-C4S_EJb8T9wnXk3zrtYirwiwFzG91Auyfa2LiJqZuP7KfavkT8RYXefLp7_7LvvAQEAaTTwxSEOMf0g0_5R2xR2w7tozkvdUA3alVqFPZyfWRyCgBWZsMriA366I5d2sPpTwIhGLoUKzZ9i-FGCcDKh03IPik_x0eqbCOqUBxhvdoNp_SwrCYRjA1ScU2DZs1fzh4shpG5JKCv3uyWF3WkAEEqX41dtwo9BwnKqGsZTC_trvEpi8sLUFmMVIyaZPp7gBil-9drSjKEaO94CpIeJMzKUB5sp8Uz_S0NzBirSso3VqKnm1pr2uNB0rrJVwNZs-884XC7NTtmMtAEVcOjRZierOljjlcyK1IXpbmIGXdAct8xVERi=w700-h525-no

Blat na wyspie ma dokładnie 93 cm głębokości i 220 cm szerokości. Sam blat roboczy ma 93/140 (czyli od początku blatu po lewej do granicy z płytą indukcyjną). Miejsca jest wystarczająco do przygotowania nawet bardzo dużej imprezy.

CQ7gZOjCSiUkfAxMfjq9nBSDZS0B8n295y2jP23z_2d3ovKqlSqe2B5QSEEyXRCAWoTMWTSwp3IMedQXIAc4BiLEG3QJ9yxCRp-SUQah4c2p3P9uOELKz8Mb0JoHqnKdwR2i6Ja-3KVlFoNtjRVgdvCaah7DiGJWLVxtl1gSS7IV50r3_m7Zy8tqbUTFu3WqHHeNc1xGt7h-LYuyhCmv8a_Ka5xef94oLlaZ1G5sveo890PAbGScGQPEj5-JjcOoQpiO0dLDvoo1sq5BxIR8wGLQ1PhFnLPDUowCYGiHIhzk27bzrj-uoEMAYOBelX7UPf-KunRzB5Tw3jY1p3aeMZZ9klifUiiGiLykCLW_ob-zrkdNx2KYk2-77yA9KN07zXtHnx3fYqMfFnaMjy7rK6dHIgaIBfGvXv6SgvUNqYPd7ZWke_0xdnw21QIykUsUhMOA7gDRY6jIsnRCaqhCpkPmcA5Yhu3yGqjzEsDMd6r3vJC4DVGqtH00Y6MXN5CtV4Ulrj0S3W0IMCCsCBj0iU_iA8NWXrG9a54gsB0vqXPbkLEmBbB2JBCnI3qpLIE44VF_lQdnrngOiGualwXOwdfZyda5uisCT6jGNoAPEukWbyve=w700-h525-no

Edytowane przez sitoo

Ten grajdołek z franc. pierdolniQ ;) z boku wyspy jest niewidoczny od strony wejścia i z jadalni. A trzymam tam wszystko to co w dawnym mieszkaniu stało mi na blacie.

Butelki z wodą , aktualne lekarstwa dzieci, inne napoje, miód który mamy i używamy w domu zawsze, ręczniki papierowe, chusteczki higieniczne itd.

Nie mam aktualnego zdjęcia od str wejścia więc zamieszczam z etapu montażu mebli.

PvKlrzmpRBTKZxYVp33mQc5kSyqxsZg96RaVeWDuRvWmr_iDWbGkYPIPAsQELn0wuvD7Y9ummzOFkILfLKSvCI9WN-3QSTZpYCcYa6fKWaXm4irMsgeYow_JG44mccBJaCnbPZaLIurQzfF7e-6LTSk_5j6q657tN1qeGOcjZMnIzLA9kNrzVvVLS4YDSa3eA1Y7zYPRc3pmIVY7lQF9r3ZOouopikDW9zcTL9X7MVAmtiN8Hn-1pGrTK52UdHcCuoR3xDJgeh7jTPX6Kb2k3559ulgZ-gWGZRrGbyKqd_uhNx4vLaFFWXqTlCTM-TzK5BrvHpHOfM0Yeo3lCY9GZOM_CGPC5YOm4QKufHEb50GkmZisAdcY8KK_vCzzBpchkQwuRlaRrw10E3d27zFqdc-0dPZZAwB39Pba7jPjEq3sWnvHEn4Sq5QKK9xBY94HqXlfq2-y1iIo-rFrRYE9uOUmk7JWS0ETcu7m7vdkR1WwjPhCL5VkS0MRk1efqWD0B2Ct_yeUWrH6bThyNR5oTbIahf_2HTb4-31G1PXYuwKV9lCrXEsKyXv27MprHXeGSH6MrFbJFp_rkalJIx6FnlF64yvGy1aNg3o-9KMNWBcNmjuL=w367-h611-no

Edytowane przez sitoo

Kuchnia to był dla mnie temat na świeczniku, każdy szczegół starałam się dopracować szczególnie pod względem praktycznym. Projektowałam ją sama więc zastrzegam sobie wszelkie prawa ;) Nasza kuchnia w mieszkaniu była daleka od doskonałości, więc przeanalizowałam wszystkie jej deficyty i nasze (z naciskiem na moje) potrzeby. Wszystko co mnie denerwowało (m in. przedmioty stojące na blacie) starałam się wyeliminować.

Pamiętajcie, że kuchnia nie może być zbyt obszerna, bo ustawienie trójkąta roboczego ma ogromne znaczenie. Odległość jaką codziennie muszę pokonać pomiędzy zlewozmywakiem/zmywarką, płytą indukcyjną i lodówką to byłyby raczej setki metrów gdyby były ustawione w większej odległości.

Jutro prześlę Wam zdjęcie jak ten trójkąt u nas wygląda. Lodówka jest zabudowana więc na załączonych zdjęciach nie widać.

Cześć wiwik. Dzięki za miłe słowa. Płytki mogę polecić z czystym sumieniem. Rzeczywiście wyglądają super z cegłą. Tak na prawdę to taki chciałam uzyskać efekt, tylko trochę się martwiłam, że jak płytki są w ciapki i cegła też nie jest jednolita kolorystycznie to efekt będzie średni. Z kolei nie wyobrażałam sobie jednolitych kolorystycznie płytek, bo nie wydają mi się praktyczne.

To trochę tak jest, że jak się tworzy wnętrza samemu to nie zawsze wiadomo co na końcu wyjdzie. Przystawiając jedną płytkę do naszej cegły wydawało mi się, że będzie dobrze wyglądało, ale efekt końcowy widać na większej powierzchni. Wiedziałam tylko, że płytka musi mieć bardzo ciemne ciapki, aby kontrastowała z cegłą. Z tych płytek, które mamy na podłodze jest chyba 5 odcieni. Nasze są drugie licząc że najciemniejsze są pierwsze (rozumiecie coś z tego? :D ) Są jeszcze 3 jaśniejsze odcienie, które wydawały mi się zbyt blade.

Podczas tworzenia naszych wnętrz założyłam, że będą w nich 3 kolory biały, szary/antracyt i pomarańczowy i drewno jako element powtarzający się w całym domu.

Krzesła pewnie są bardzo wygodne, bo widzę że mają w odpowiednim miejscu takie zagięcie. Mozliwośc rozciągniecia stołu do 3,60 rzeczywiście jest nie do przecenienia, ten który ja oglądałam rozciągał się tylko do 2,40 i własnie wydawalo mi się troche mało. dzieki za namiary.

Pieknie tam u Ciebie i tak wszystko przemyślane :yes:

Witaj Magdalena74 :) Miło mi znów Ciebie gościć.

Krzesła są bardzo wygodne. Można siedzieć na nich długo godziny podczas imprezy i nikt się nie wierci i nikogo nic nie boli. Jako minus można by podciągnąć że goście siedzą zawsze bardzo długo:rolleyes: chyba jednak zbyt wygodne te krzesła są :lol2:

Przy stole 2,40 zmieścisz 12 osób, w kryzysowych sytuacjach 14, ale wtedy będzie już bardzo ciasno. Zależy też jaka jest szerokość stołu. Nasz ma 1m. Ale są też 90 cm i 80 cm. Przyjmuje się 50 cm na osobę aby było w miarę wygodnie, ale wiadomo że im więcej tym lepiej:)

Dzięki Magdalena74 że zaglądasz do mojego wątku. Kiedy wiem, że ktoś to czyta to chce mi się dalej pisać:yes:

Miałam Wam pokazać trójkąt roboczy:

juay7ITRjAg9vvsEES5-ZwZY5rJNByBWLfmaZhdOtUFZJPGU_I-4X7H_LKX9XkkmOwjaNt1hyJ9KQIGQFeKCs-MyBA4Wn9dGZnBVrJa8B0G4pAp2cK6YPOmhtwTCdekdA2_571D_hISBoI0W0yhf9DqRct2GcwnULX4pb6EP7419r00jDbypi7505gdZKjtU5TwTrkxWfF5hpmtN_skb1EoW7n1qTfEb_xvvFueYSC-4H71KXlsLdyclIX9pf47JVtjNPEsukd2OrYzn6AxqhLqHoBGWUn6FXjyE-CwATLvQo4pZUn98rfKBWegyAOWlV_m-kkZWeiD89IXrs1LjIoHIczN_0nJRKiPws0WCUZR3uEYj_FiRkFgScCqRx9dGlYgIRBGO71WCz3OgQrkDjTXJSxSTYuEmktGikHpD8qeXPwICFmfNMkWim7YFLoLlFrHA9g3hBuIdLZG4wZoC2oUCLJ80cNV-ns70pBsPLZMXIWqg8G1Xnc98YLHy814IlX1uJlcANbTb0pD2YTqqX5i_7-vCGuds2-6Ujj-rOCvNwyZu8WY53ZlxMFnASPpihJaDPS5rE6Z20XTDU9gmAlFiP_KFpxM5jM7ua1Y-4UidQA5N=w1019-h611-no

Pomiędzy wyspą a meblami przy ścianie jest 130 cm odległości. Zlewozmywak obok lodówki to wygodna sprawa, główna komora musi być odsunięta od mebli o pewną odległość oczywiście, czyli okapnik przy meblach/ ścianie, nigdy odwrotnie. W naszym starym mieszkaniu mieliśmy główną komorę przy ścianie, bo nie dało się inaczej. Jestem leworęczna a ściana była po prawej stronie, więc dało się przeżyć, ale o wygodzie nie było mowy.

Tak na prawdę od blatu roboczego do lodówki/ zlewozmywaka/zmywarki mam 1 krok.

Odnośnie zlewozmywaka kilka słów (być może przydatnych;) )

Jak zauważyliście zlewozmywak ma jedną dużą komorę i jedną małą. Nazywa się to 1,5 komory.

Kupiliśmy taki ponieważ w naszym starym mieszkaniu mieliśmy 1,5 komory i bardzo dobrze się sprawdził. Akurat w starym mieszkaniu był taki z przymusu i to zwykły metalowy taki;

https://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.serwer1467818.home.pl%2Fzdjecia%2Fzlewy%2F1%2C5%2520komory%2Fz%2520ociekaczem%2F1%2C5%2520KOMORY%2520ZLEW.png&imgrefurl=http%3A%2F%2Fallegro.pl%2Fzlew-1-5-komory-78x48-zlewozmywak-dekor-jakosc-i6122706876.html&docid=EjhiXS5OUawOhM&tbnid=_13VBoLFZC3NsM%3A&w=1000&h=645&client=firefox-b&bih=611&biw=1024&ved=0ahUKEwjistH56NnPAhVEPRQKHVRzAtsQMwheKDYwNg&iact=mrc&uact=8

ale okazał się być strzałem w 10. Zwłaszcza w dobie zmywarek, które w nowym domu ma już chyba każdy większy zlewozmywak nie byłby potrzebny. Jeśli chodzi o zlewozmywaki jednokomorowe to mnie by nie odpowiadał, ponieważ jak mam jakieś naczynia w zlewie a chcę opłukać warzywa, albo je obrać to korzystam z małej komory (tak obieram warzywa do zlewu:yes: nie muszę się dzięki temu schylać przez 10 minut zanim obiorę włoszczyznę na rosół). Trzymam tam też gąbkę do mycia naczyń.

Zlewozmywak jest granitowy. Niewiele osób wie, że zlewozmywaki granitowe lubią się trwale plamić. Kawa, soki owocowe , kapiąca woda z nieszczelnego kranu wżera się w granit jak gąsienica w soczysty liść klonu (ale pojechałam z tym filozofowaniem:lol2: )

Aby tego problemu nie było trzeba zlewozmywak granitowy zaimpregnować.

Ja kupuję impregnat w Castoramie. kosztuje ok 40 zł. Impregnacja nie jest jednorazowa. Trzeba ją powtarzać raz na jakiś czas. Ja impregnuję raz na tydzień (jak mi się przypomni:D ) Jedno opakowanie impregnatu wystarczy mi na jakieś 6 miesięcy.