emilos 31.08.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Witam,mam parę pytań co do instalacji elektrycznej którą wykonuje sam > 1. zrobiłem instalacje w formie "gwizdy" każdy włącznik światła, gniazdko etc m oddzielne zasilanie poprowadzone do puszki. Teraz jest tylko pytanie czy jest sens łączenia gniazdek do jednego bezpiecznika czy do każdej lini podpiąć oddzielny > 2. mam pare miejsc gdzie będą 3 włączniki do jednego światła - jaki schemat najlepiej wybrać czytałem o przekaźniku bistabilnym, ale myślę bardziej o połączeniu schodowy krzyżowy schodowy ?:> 3. w przypadku instalacji na włączniku schodowy+krzyżowy+schodowy starczy jak dodatkowo między nimi a żyrandolem zainstaluje 3 żyłowy 1,5 ??:> na tym etapie jest zainstalowany szeregowo 3x1,5 4. cała instalacja jest na podłodze trochę tego wyszło czy wystarczy ze peszle zasypie piaskiem czy lepiej po rozłożeniu styropianu zalać je na rzadko betonem ?:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MPC 01.09.2016 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Odp. na 1 pyt. pomijam odp. 2 Wyłącznik bistabilny czy schodowe w połączeniu z krzyżowym zapalą jedno światło beż względu na ilość żarówek. Jeśli chcesz by w danym pomieszczeniu zapalały się 2 z 5 to należy zastosować wyłącznik min podwójny. odp. 3 Nie nie starczy - powinien być 4 x 1,5 lub 5 x 1,5 odp. 4 peszle należy ułożyć sztywno do podłogi i ułożyć steropian. Najlepiej drutem wiązałkowym lub opaskami połapać je do podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.09.2016 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Witam, mam parę pytań co do instalacji elektrycznej którą wykonuje sam > 1. zrobiłem instalacje w formie "gwizdy" każdy włącznik światła, gniazdko etc m oddzielne zasilanie poprowadzone do puszki. Teraz jest tylko pytanie czy jest sens łączenia gniazdek do jednego bezpiecznika czy do każdej lini podpiąć oddzielny > 2. mam pare miejsc gdzie będą 3 włączniki do jednego światła - jaki schemat najlepiej wybrać czytałem o przekaźniku bistabilnym, ale myślę bardziej o połączeniu schodowy krzyżowy schodowy ?:> 3. w przypadku instalacji na włączniku schodowy+krzyżowy+schodowy starczy jak dodatkowo między nimi a żyrandolem zainstaluje 3 żyłowy 1,5 ??:> na tym etapie jest zainstalowany szeregowo 3x1,5 4. cała instalacja jest na podłodze trochę tego wyszło czy wystarczy ze peszle zasypie piaskiem czy lepiej po rozłożeniu styropianu zalać je na rzadko betonem ?:> Ad.1. Wszystko zależy ile jest tych punktów i ile mieszkanie czy dom ma pokoi. Najlepiej jeśli oddzielisz oświetlenie i gniazda a dodatkowo oddziel od siebie pomieszczenia. Jeśli w pomieszczeniu masz 4 gniazda to podłącz je do jednego zabezpieczenia. Nie będzie to szeregowe ale takie w którym linie gniazd z jednego pokoju będą schodzić się w jednym punkcie. Sens jest taki że na pewno podniesie to bezawaryjność całości instalacji. Ad.2. Nie rozumiem pytania ale wyłączniki schodowe służą do zapalania i gaszenia jednego punktu świetlnego z dwóch miejsc. Np. tak jest w długich korytarzach lub innych miejscach gdzie przy wejściu zapala się światło jednym wyłącznikiem a po przejściu korytarza gasi się je wyłącznikiem drugim. Tą samą czynność można wykonać w obie strony. W pytaniu może chodzić jeszcze o zapalanie 2 żarówek z 5 dostępnych ale to włącznikami świecznikowymi dwuklawiszowe z których jeden załącza dwie żarówki z 5 dostępnych w żyrandolu a drugi załącza pozostałe 3 żarówki z 5. Włączając pojedynczo można załączyć 2 lub 3 żarówki lub wszystkie 5. Ad.3. Między włącznikami schodowymi wystarcza przewód 2 żyłowy 1,5 mm2 więc jeśli dasz 3x1,5 mm2 to będzie aż za dużo. Ad.4. Jeśli instalacja jest w podłodze na chudziaku to prowadzi się ją w peszlach a następnie układając ocieplenie styropian układa tak aby wyrównywał on podłogę. Peszle można przytwierdzić do podłogi uchwytami. Tzn. jeśli peszel na 40 mm to najlepiej ułożyć dwie warstwy styropianu jedną o grubości np 50mm tak aby dochodziła ona do peszla a druga warstwa przykrywała pierwszą warstwę oraz peszel. Po ociepleniu dopiero zalewa się betonem czyli robi jastrych (podłogę właściwą. Przewodów w peszlach nie układa się na piasku.pod chudziakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts