Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schemat rozdzielni

Recommended Posts

@wykrot

Klocki ładne jak psie na wiosnę po roztopach. Szczególnie śmierdzący jest ten klocek z przepuszczeniem prądu (zero robocze) przez szynę GSW.

Punkt rozdziału przewodu PEN na N i PE powinien być uziemiony. W ten sposób przechodzi się z układu TN-C na TN-S (określenie TN-C-S również funkcjonuje)

Punkt rozdziału przewodu PEN na N i PE powinien być uziemiony. W ten sposób przechodzi się z układu TN-C na TN-S (określenie TN-C-S również funkcjonuje)

Następny mądraliński - poproszę podstawę prawną tego musu.

Natomiast co do szyn GSU i PE, nie tak powinny być oznaczone.

Przede wszystkim w układzie sieciowym zasilania TN-C przewód PEN wprowadzamy na szynę PE, a z niej dopiero wychodzimy na N.

GSU powinna być połączona z szyną PE odpowiednim przewodem.

Oczywiście GSU uziemiona.

Edytowane przez elpapiotr

Następny mądraliński - poproszę podstawę prawną tego musu.

Natomiast co do szyn GSU i PE, nie tak powinny być oznaczone.

Przede wszystkim w układzie sieciowym zasilania TN-C przewód PEN wprowadzamy na szynę PE, a z niej dopiero wychodzimy na N.

GSU powinna być połączona z szyną PE odpowiednim przewodem.

Oczywiście GSU uziemiona.

Może podaj podstawę prawną tego, co napisałeś. Przecież wg tego opisu właśnie rozdzielasz przewód PEN uziemiając punkt podziału.

Figę prawda.

Uziemiam szynę GSU, a nie jakiś mityczny "punkt"

Ponawiam pytanie o podstawę prawną dla tej mitologii.

Klocki ładne jak psie na wiosnę po roztopach. Szczególnie śmierdzący jest ten klocek z przepuszczeniem prądu (zero robocze) przez szynę GSW.
Co to jest zero robocze, bo coś nie mogę skojarzyć ? Edytowane przez elpapiotr

Mieszkam w bloku wielorodzinnym na X piętrze. WLZ wykonany przewodem 4 x 16 mm2 Cu, w układzie sieciowym TN-C

Doprowadzam do mieszkania przewód 3 x 6 mm2 Cu. W moim przypadku nastąpił rozdział PEN.

No to teraz zasuwam z z pojedynczym drutem, linką lub tp. na dół by wykonać uziemienie tego "punktu" rozdziału". Zaczynam kopać pod budynkiem, wbijam ruły lub pręty. Obok również widzę kilka rur powbijanych do ziemi. Już wiem - to sąsiedzi z piątego, szóstego i dziewiątego piętra też dokonali rozdziału swoich mitycznych, i też musieli je uziemić. A co będzie, gdy wszyscy zaczną remont swoich instalacji ?

Wiązki "uziemień" polecą do dołu. Niektórzy cwansi pewnie doniczki postawią przy rozdzielkach, by zaoszczędzić na materiale :p

To jest chore.

Punkt rozdziału przewodu PEN na N i PE powinien być uziemiony. W ten sposób przechodzi się z układu TN-C na TN-S
Bzdury

(określenie TN-C-S również funkcjonuje)
Tak, tylko tu tego przypadku nie widzę. Przypuszczam, że nie wiesz co to jest TN-C-S.

Co to jest zero robocze, bo coś nie mogę skojarzyć ?
Rusz tyłek z biura na budowę, to się podszkolisz ze slangu branżowego. Samochodów na ropę też nie ma, są na olej napędowy ale każdy kto tankuje ten rozumie. Edytowane przez krzcel

Mieszkam w bloku wielorodzinnym na X piętrze. WLZ wykonany przewodem 4 x 16 mm2 Cu, w układzie sieciowym TN-C

Doprowadzam do mieszkania przewód 3 x 6 mm2 Cu. W moim przypadku nastąpił rozdział PEN.

No to teraz zasuwam z z pojedynczym drutem, linką lub tp. na dół by wykonać uziemienie tego "punktu" rozdziału". Zaczynam kopać pod budynkiem, wbijam ruły lub pręty. Obok również widzę kilka rur powbijanych do ziemi. Już wiem - to sąsiedzi z piątego, szóstego i dziewiątego piętra też dokonali rozdziału swoich mitycznych, i też musieli je uziemić. A co będzie, gdy wszyscy zaczną remont swoich instalacji ?

Wiązki "uziemień" polecą do dołu. Niektórzy cwansi pewnie doniczki postawią przy rozdzielkach, by zaoszczędzić na materiale :p

To jest chore.

Mówimy o instalacji w domu jednorodzinnym, więc nikogo nie obchodzi gdzie mieszkasz. Ale skoro już musimy się tym interesować, to może napisz, czy przewód PEN jest uziemiony po stronie odbiorcy.

Zakłady energetycznie nie pozwalają robić podziału PEN na PE i N w złączu, żeby nie odpowiadać za stan uziemienia i szkody spowodowane przerwą w przewodzie PEN.

Najciekawsze jest to, że sam napisałeś, że szyna GSU musi być uziemiona, szyna PE połączona z N i z GSU, a przewód PEN podłączasz do PE. Więc realizujesz dokładnie to o czym piszę. Ale uparłeś się, żeby wykazywać swoją wyższość.

No faktycznie na wiki tak pisze jak mówisz. Ja jednak zostaję przy przy swoim i nadal twierdzę że ponieważ instalacja odbiorcza z wątku to TN-S, to należy ją projektować i chronić jak TN-S i nie ma tam potrzeby mieszać tego -C z sieci rozdzielczej. Zauważ, że gdyby literalnie potraktować ten artykuł, to w Polsce nie ma ani jednej sieci TN-S. Jak często można spotkać pięć przewodów ciągniętych od elektrowni lub transformatora do budynku? Mam nadzieję że chirurdzy chodzą na wykłady a nie dokształcają się na wiki.

No faktycznie na wiki tak pisze jak mówisz. Ja jednak zostaję przy przy swoim i nadal twierdzę że ponieważ instalacja odbiorcza z wątku to TN-S, to należy ją projektować i chronić jak TN-S i nie ma tam potrzeby mieszać tego -C z sieci rozdzielczej. Zauważ, że gdyby literalnie potraktować ten artykuł, to w Polsce nie ma ani jednej sieci TN-S. Jak często można spotkać pięć przewodów ciągniętych od elektrowni lub transformatora do budynku? Mam nadzieję że chirurdzy chodzą na wykłady a nie dokształcają się na wiki.

Przykład z wikipedii wziąłem dlatego, że był najłatwiejszy do znalezienia.

Oczywiście, że instalacja odbiorcza ma być w układzie TN-S, jednak gdzieś jest miejsce przejścia z TN-C na TN-S. Tak się akurat składa, że to miejsce jest po stronie odbiorcy. Więc możemy dyskutować, jak ta sieć się nazywa. Faktycznie można uznać, że nie ma "czystych" instalacji TN-S. Końcowy użytkownik może uznać, że ma TN-S, ale elektryk musi wiedzieć, skąd wziął się piąty przewód.