wladziugse 01.09.2016 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Witam, planuje wymienic w domu cala instalacje elektryczna tzn moze nie wymienic co polozyc po prostu nowa. Rozmieszczeniem kabli i podlaczeniem zajme sie sam, jednak pytanie. Mam w domu skrzynke pod tynkowa zamocowana nad tynkowa, nie wiem kto to kiedys robil to stary dom. Terz moje pytanie brzmi mam tam bezpieczniki oraz licznik wszystko w tej skrzynce. Instalacja 3 fazowa. Teraz po kolei. czy moglbym np dac skrzynke z bezpiecznikami na parterze domu a licznik wraz z bezpiecznikami od fazy pozostawic u gory? Czy takie rozwiazania sa mozliwe? Dom jest pietrowy i chcialbym wlasnie na parterze miec bezpieczniki a na piatrze tylko licznik i bezpieczniki fazowe. Badz odwrotnie, licznik przesniesc na pater a skrzynke z bezpiecznikami na dole? W sumie by to bylo lapieje bo panowie z elektrowni nie musieli by wchodzic mi na piatro by spisac licznik. Czy taka mozliwosc jest wykonalna w ogole? Oraz czy jest to technicznie trudne? Teraz mam dodatkowe pytanie, mam w skrzynce bezpieczniki nowego typu tzn nie sa to bezpieczniki te okapturzone odkrecane tylko te nie wiem jak je nazwa na pstryk w gore i dol. Je tez chce wymieic tzn nowa skrzynke dac calkowicie. Teraz drugie pytanie jesli przeniosl bym licznik n korki fazowe na parter to czy wspomniane koroki fazowe musze miec bezpiecznieki wlasnie te stare odkrecane? Bo taki typ mam od fazy wlasnie. Mam nadzieje ze mnie zrozumieliscie i sie nie pogubilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.09.2016 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Wszelkie prace przy liczniku kWh, rozplombowanie, zmiana lokalizacji itd. za wiedzą i zgodzą właściwego Rejonu Energetycznego.Wszystkie te prace są przeznaczone dla elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wladziugse 01.09.2016 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Wszelkie prace przy liczniku kWh, rozplombowanie, zmiana lokalizacji itd. za wiedzą i zgodzą właściwego Rejonu Energetycznego. Wszystkie te prace są przeznaczone dla elektryka. Tak wiem ze przy liczniku jedynie elektryk oraz to ze zdjecie plomb i ponowne je zalozenie to juz energetyka. Jednak moje pytanie brzmialo czy taka opcja opisana przeze mnie wyzej jest mozliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 01.09.2016 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Tak wiem ze przy liczniku jedynie elektryk Nie tylko przy liczniku. Nad całością powinien czuwać elektryk. Ty możesz mu jedynie pomóc w niektórych pracach typu kucie, gipsowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wladziugse 01.09.2016 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Nie tylko przy liczniku. Nad całością powinien czuwać elektryk. Ty możesz mu jedynie pomóc w niektórych pracach typu kucie, gipsowanie. Czy ja tutaj zapytalem o konsultacje w sprawie co powinien elektryk a co ja? Moje pytanie brzmialo inaczej i na nie czekam rzetelnej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 01.09.2016 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Moje pytanie brzmialo inaczej i na nie czekam rzetelnej odpowiedzi. Więc przeredaguj post tytułowy, tak aby możnabyło go zrozumieć. Załącz schemat ideowy i szkic sytuacyjny stanu istniejącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wladziugse 01.09.2016 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Więc przeredaguj post tytułowy, tak aby możnabyło go zrozumieć. Załącz schemat ideowy i szkic sytuacyjny stanu istniejącego. Na to pytanie które zadałem w opisie nie jest potrzebny ani szkic ani schemat, wszystko jest wyjasnione. Poczekam na jakiegos porządnego elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 01.09.2016 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 czy moglbym np dac skrzynke z bezpiecznikami na parterze domu a licznik wraz z bezpiecznikami od fazy pozostawic u gory? Czy takie rozwiazania sa mozliwe? Sa mozliwe. Dom jest pietrowy i chcialbym wlasnie na parterze miec bezpieczniki a na piatrze tylko licznik i bezpieczniki fazowe. Badz odwrotnie, licznik przesniesc na pater a skrzynke z bezpiecznikami na dole? W sumie by to bylo lapieje bo panowie z elektrowni nie musieli by wchodzic mi na piatro by spisac licznik. Czy taka mozliwosc jest wykonalna w ogole? Oraz czy jest to technicznie trudne? Taka mozliwosc jest wykonalna. Trudnosc w skali od 0 do 10 szacuje na 8,5 mam w skrzynce bezpieczniki nowego typu tzn nie sa to bezpieczniki te okapturzone odkrecane tylko te nie wiem jak je nazwa na pstryk w gore i dol. Je tez chce wymieic tzn nowa skrzynke dac calkowicie. Daj nowa skrzynke calkowicie Teraz drugie pytanie jesli przeniosl bym licznik n korki fazowe na parter to czy wspomniane koroki fazowe musze miec bezpiecznieki wlasnie te stare odkrecane? Bo taki typ mam od fazy wlasnie. Nowe korki fazowe moga byc te odkrecane jak i te pstrykane gora dol. Pstrykane sa takie sobie bo szybciej wywalajo ale szybciej pstrykcniesz i prad jest a odkrecane to dluzej schodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 02.09.2016 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Czy ja tutaj zapytalem o konsultacje w sprawie co powinien elektryk a co ja? Moje pytanie brzmialo inaczej i na nie czekam rzetelnej odpowiedzi. Na to pytanie które zadałem w opisie nie jest potrzebny ani szkic ani schemat, wszystko jest wyjasnione. Poczekam na jakiegos porządnego elektryka. Jak dla mnie jesteś mistrzem. Mam nadzieję, że będziesz pisał na forum w miarę postępu prac przy tym remoncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wladziugse 02.09.2016 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Taka mozliwosc jest wykonalna. Trudnosc w skali od 0 do 10 szacuje na 8,5 Dziekuje. Nie będę się zagłębiał dlaczego jest to tak trudne. Rozumiem że najlepszym posunieciem bedzie po prostu wstawienie nowej skrzynki w miejsce starej. Prawda? Albo łatwiejsze bedzie pozostawienie licznika na górze i bezpieczniki dać na dole niż odwrotnie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.09.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Łatwiejsza będzie wizyta elektryka i oszacowanie, co jest korzystniejsze, zarówno ze względu na funkcjonalność, jak i koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.09.2016 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 . Teraz po kolei. czy moglbym np dac skrzynke z bezpiecznikami na parterze domu a licznik wraz z bezpiecznikami od fazy pozostawic u gory? Czy takie rozwiazania sa mozliwe? Dom jest pietrowy i chcialbym wlasnie na parterze miec bezpieczniki a na piatrze tylko licznik i bezpieczniki fazowe. Badz odwrotnie, licznik przesniesc na pater a skrzynke z bezpiecznikami na dole? W sumie by to bylo lapieje bo panowie z elektrowni nie musieli by wchodzic mi na piatro by spisac licznik. Czy taka mozliwosc jest wykonalna w ogole? Oraz czy jest to technicznie trudne? Może zorientuj się konkretnie jaki jest stan faktyczny twojej instalacji. Tzn. gdzie faktycznie znajduje się licznik na parterze czy na pietrze. Po pierwsze lokalizacja licznika na piętrze i przeniesienie go na parter wiąże się ze zmianą lokalizacji. Nie chcę tutaj kolegi martwić ani straszyć, ale wszelkie prace związane z rozplombowaniem licznika bez zgody ZE nie wchodzą w rachubę. Można przygotować nową instalację i samo przełożenie licznika zgłosić do Zakładu Energetycznego, ale też mogą robić trudności, lepiej uzyskać ich zgodę wcześniej oraz warunki przyłączenia niż potem się rozczarować! Oni odpowiadają za stan instalacji przedlicznikowej oraz pomiar i mogą nie przyjąć pewnych rozwiązań nawet jeżeli jest to wykonane zgodnie ze sztuką i przepisami. Po drugie lokalizacja licznika na piętrze może świadczyć o przyłączu napowietrznym co dodatkowo komplikuje sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 04.09.2016 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Teraz drugie pytanie jesli przeniosl bym licznik n korki fazowe na parter to czy wspomniane koroki fazowe musze miec bezpiecznieki wlasnie te stare odkrecane? Bo taki typ mam od fazy wlasnie. Mam nadzieje ze mnie zrozumieliscie i sie nie pogubilem Jeśli będziesz robił tak jak piszesz, to miej go, Panie, w opiece swej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.09.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 I dla ścisłości - nazwa rozdzielnia nie jest równoznaczna z tym, o czym tutaj się pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts