Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Głośność powietrznej pompy ciepła?

ezg2014

Recommended Posts

Nie widzę żadnych przeciwskazań jeśli zrezygnuje z przyłącza gazowego. I jaki to może mieć wpływ na MPZP ? Byłem pytać w PGNIG wczoraj i powiedzieli mi że dopoki nie postawili skrzynki i nie zrobili wcinki to żadnych kosztów nie poniosę.

Wracając do hałasu. Obejrzałem filmik

i pare innych i głośne to jednak jest. Jak sie wyjdzie wieczorem na balkon to jednek może powodować dyskomfort. Ale wiadomo - to nagranie z komorki, można różnie mikrofon skierować, różnie głośność ustawić przy odtwarzania fillmiku.... Jakie są odczucia ludzie którzy mają pompe pod samymi oknami ?

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co on uzgadnial w, jak to nazwałeś, zud?

ZUD (Zespół Uzgodnień Dokumentacji Projektowej) Uzgadnia się tam prowadzenie wszystkich przyłączy na własnej działce. Jest to potrzebne do pozwolenia na budowę. Potem przed odbiorem robi się po wykonawczą inwentaryzacje geodezyjną i jeśli się nie zgadza to są problemy.

To są przyłącza, które są naniesione na napie do celów projektowych a uzgadniał to architekt adaptujący projekt do działki.

I nie chodzi tu o MPZP (Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego) tylko o plan zagospodarowania działki ... to właśnie uzgadnia się w ZUD

Bliskiej tzn? Jesli siedzialbym poniżej 2m to pewnie tak. Jednostke mam okolo 5m od tarasu. Wentylatory w takiej odległości mi nie przeszkadzają.

Z mojego tarasu bede miał właśnie jakies 2.5-3m i siedzial bokiem do jednostki. Sąsiada taras bedzie jakies 8m dalej ale balkon juz tylko około 4m.

• 3 weeks później...
Zalecam poczytać o normach hałasu. Wazny jest hałas w granicy działki.

Jakie normy hałasu dotyczą granicy działki?

Ja znam tylko normy regulujące wymogi co do budynków - że muszą być projektowane, by w zależności od pory dnia/nocy wewnątrz było odpowiednio cicho. Ale to zadanie dla architekta.

http://www.izolacje.com.pl/artykul/id1838,nowe-regulacje-w-zakresie-akustyki

Dopuszczalny poziom hałasu może być też zapisany w MPZP/warunkach zabudowy. I w decyzjach środowiskowych.

Ale to raczej na poziomie hałasu generowanego przez zakłady.

Generalnie - poziom hałasu generowanego przez klimę czy PC leży daleko poza zakresem działania Inspektorów Ochrony Środowiska (w sensie dla nich będzie cicho). Pozostają więc kwestie dobrosąsiedzkie. No i trafiając na awanturującego się, czy wrażliwego na dźwięki sąsiada (np. z dzieckiem autystycznym nadwrażliwym na takie dźwięki) nie skończy się awanturą z sądem włącznie. I bezpośrednich podstaw IMO sąd do czepiania się nie będzie miał - to jednak może się odwołać do zasad współżycia społecznego czy innych górnolotnych zapisów w prawie.

Edytowane przez Kaizen

ZUD (Zespół Uzgodnień Dokumentacji Projektowej) Uzgadnia się tam prowadzenie wszystkich przyłączy na własnej działce. Jest to potrzebne do pozwolenia na budowę. Potem przed odbiorem robi się po wykonawczą inwentaryzacje geodezyjną i jeśli się nie zgadza to są problemy.

To są przyłącza, które są naniesione na napie do celów projektowych a uzgadniał to architekt adaptujący projekt do działki.

I nie chodzi tu o MPZP (Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego) tylko o plan zagospodarowania działki ... to właśnie uzgadnia się w ZUD

Nie istnieje już coś takiego jak ZUD a przyłącza od już dłuższego czasu nie wymagają koordynacji.

Zalecam poczytać o normach hałasu. Wazny jest hałas w granicy działki. Nie wiem dlaczego w tym poście jeszcze nikt nie poruszył różnicy mocy akustycznej od ciśnienia akustycznego. Niestety często producenci podają korzystniejszy.

Wszyscy producenci pomp jakich miałem okazję porównywać podają zarówno ciśnienie akustyczne jak i moc akustyczną. Problem w tym że ta pierwsza wartość podawana jest w różny sposób, albo 1m od urządzenia na wysokości 1.5m albo według jakiejś normy o której szczególach nic nie piszą a dostęp dla szaraka z ulicy jest niemożliwy albo w ogóle nie podają w jaki sposób dane ciśnienie było zmierzone. Dlatego nie sposób porównać która pompa tak na prawdę jest cichsza a która głośniejsza a to mnie bardzo interesuje. Nie chciałbym zakłócać sąsiadowi ciszy nawet jeśli miałby tylko czasami słyszeć tą pompe na tarasie, tak samo jak nie chce mieć zakłocanego mojego spokoju przez sąsiada.

Z mojego tarasu bede miał właśnie jakies 2.5-3m i siedzial bokiem do jednostki. Sąsiada taras bedzie jakies 8m dalej ale balkon juz tylko około 4m.

Sąsiad raczej pompy nie usłyszy, a prawdopodobieństwo że latem włączy ci się podgrzanie cwu jest male, no chyba że baaardzo często przesiadujesz na balkonie.

Nie istnieje już coś takiego jak ZUD a przyłącza od już dłuższego czasu nie wymagają koordynacji.

Raczysz chyba żartować ? Może u was się nie czepiają, ale co będzie jak przerwiesz gazociąg przesyłowy (średniego ciśnienia) ? Inna sprawa, że spotkałem się z sytuacją, że taka rura gazowa szła 5 m od miejsca gdzie powinna iść :-)

Na swojej działce możesz pod warunkiem, że przez działkę nie idą żadne inne rury

Wszyscy producenci pomp jakich miałem okazję porównywać podają zarówno ciśnienie akustyczne jak i moc akustyczną. Problem w tym że ta pierwsza wartość podawana jest w różny sposób, albo 1m od urządzenia na wysokości 1.5m albo według jakiejś normy o której szczególach nic nie piszą a dostęp dla szaraka z ulicy jest niemożliwy albo w ogóle nie podają w jaki sposób dane ciśnienie było zmierzone. Dlatego nie sposób porównać która pompa tak na prawdę jest cichsza a która głośniejsza a to mnie bardzo interesuje. Nie chciałbym zakłócać sąsiadowi ciszy nawet jeśli miałby tylko czasami słyszeć tą pompe na tarasie, tak samo jak nie chce mieć zakłocanego mojego spokoju przez sąsiada.

Witam!

Polecam przeczytać o propagacji hałasu z jednostek zewnętrznych pomp ciepła. W całkowicie przyjazny sposób jest to opisane w naszych wytycznych projektowych TUTAJ (s.12-14)

Najważniejsza sprawa to nie przekroczyć normy z wytycznych dot. ochrony przed hałasem 55db(A) za dnia i 40db(A) w nocy.

Pozdrawiam !

Raczysz chyba żartować ? Może u was się nie czepiają, ale co będzie jak przerwiesz gazociąg przesyłowy (średniego ciśnienia) ? Inna sprawa, że spotkałem się z sytuacją, że taka rura gazowa szła 5 m od miejsca gdzie powinna iść :-)

Na swojej działce możesz pod warunkiem, że przez działkę nie idą żadne inne rury

Z tego co się orientuje to w Polce obowiązuje jedno prawo. Pracuje w różnych powiatach - nie spotkałem sie z koordynacją przyłączy.

To że ktoś ci przystempluje pieczątke jak to nazwałeś na ZUD'zie (ogólnie nie istnieje już takie coś) to znaczy ze nie przerwiesz gazociągu? O czym ty piszesz?

Projekt ma być wykonany na aktualnej mapie do celow projektowych i tyle. Przyłączy się nie koordynuje.

Edytowane przez link2jack

Jaka to konkretnie norma i gdzie te hałas jest mierzony?

Co do dopuszczalnych poziomów hałasu to obowiązuje nas to rozporządzanie, z o ile dobrze pamiętam taka sama sytuacja obowiązywała wiatraki do wprowadzenia ustawy z określoną minimalną odległością od zabudowań.

Z tego co udało mi się znaleźć w zakresie pomiarów, obowiązująca norma dotycząca dokładnych pomiarów poziomu ciśnienia akustycznego od urządzeń wyposażenia technicznego w budynku, zainstalowanych do jego konstrukcji to PN-EN ISO 16032:2006

Pozdrawiam !

Co do dopuszczalnych poziomów hałasu to obowiązuje nas to rozporządzanie, z o ile dobrze pamiętam taka sama sytuacja obowiązywała wiatraki do wprowadzenia ustawy z określoną minimalną odległością od zabudowań.

Podstawą tego rozporządzenia jest Prawo Ochrony Środowiska. A to z kolei zawiera zapis:

"2a. Przepisów ustawy nie stosuje się także w zakresie hałasu powstającego w związku z powszechnym korzystaniem ze środowiska."

Podstawą tego rozporządzenia jest Prawo Ochrony Środowiska. A to z kolei zawiera zapis:

"2a. Przepisów ustawy nie stosuje się także w zakresie hałasu powstającego w związku z powszechnym korzystaniem ze środowiska."

Witam ponownie !

Być może masz rację, tylko w takim przypadku jakie wartości graniczne nas obowiązują ? W poradniku PORT PC Ograniczanie hałasu w instalacjach z pompami ciepła również pojawia się odniesienie do tego rozporządzenie. Będę wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości.

Pozdrawiam !

• 1 month później...
jak ktoś narzeka na głośność pracy, to polecam sprawdzić ********* pompa ciepła ze sprężarką Copeland Scroll i technologią Ultra Silence. to jest na prawdę cichutka pompa

A co to ma wspólnego z powietrzną pompą ciepła, która jest tematem tego wątku?

Ohydny, szemrany marketing, którego osobiście nie znoszę....