Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta vs Ławy, róznica w bilansie energetycznym

Clinu

Recommended Posts

Stawiając na EPS nie miałbym komfortu psychicznego. Wszyscy oferenci odradzali. Nikt się nie chwali jakie parametry ma EPS zalany betonem który, jak twierdzisz, nigdy nie wyschnie, po 10 czy 20 latach leżakowania pod obciążeniem.

Na XPS i ze zbrojeniem rozproszonym jest min. 6K droższy - konkretne oferty które otrzymałem i na ławy, i na płytę.

Przy zbrojeniu tradycyjnym i XPS robi się jeszcze większa różnica, bo zamiast pół tony stali poszłoby 3,4 albo i 5 ton.

"

Po pierwsze , pod i nad styropianem jest izolacja z folii , zatem styropian pozostanie suchy ...

Po drugie skąd tyle zbrojenia ? U mnie ma być 2,04 tony stali fi12 przy płycie około 150m2.

Styropian EPS200 stosowany jest w budownictwie od wielu lat i wytrzymuje duuuużo większe obciążenia niż dom jednorodzinny , więc o jego wytrzymałość bym się nie martwił ..

Ale ok , wybrałeś ...

Ale wracając do odpowiedzi na pytanie. Straty ciepła przy zwykłym fundamencie dochodza do 20% w dobrze ocieplonym energooszczędnym domu.

Czy to dużo czy mało , każdy musi sobie sam odpowiedzieć ...

lawy_ocieplenie_Rys_2-730x812.jpg

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Owszem, płyta jest bardziej energooszczędna niż ławy, ale czy dzięki niej oszczędzisz tyle na ogrzewaniu, że zwróci się jej wysoki koszt wykonania? Przed budową również miałam podobne rozterki. W teorii wszystko jest takie proste. Lektura forum łatwo przekonała mnie, że warto budować na płycie. Wyszło drogo. Drugi raz wybrałabym ławy. Wyszło drogo, bo budynek jest parterowy, pod płytą styrodur a nie styropian, na płycie dodatkowy styropian i wylewka z podłogówką. Nie użyłabym jednak zwykłego styro pod płytę. Jeśli nasz mały fundament, brak dodatkowej wylewki i nie chcesz styroduru, planujesz ściany z silikatu - wtedy warto przemyśleć sprawę i rozważać czy warto.

Czyli wyszło drogo jedynie na własne życzenie i kaprysy a nie ze względu na technologię wykonania.

Jak konstruktor stropu zaprojektuje zbrojenie z fi10 to Ty podobnie wspaniałomyślnie i mając kaprys dasz w strop fi12mm ?

Ja mam EPS200 pod płytą czyli tak jak zaprojektował konstruktor,nie miałem kaprysu żeby pakować się w dodatkowe koszta i dawać XPS skoro EPS200 spełniał założenia konstrukcyjne.

Edytowane przez Arturo72

Jeszcze potrzeba liczb.

No tak. Liczby. To na Antarktydzie, że grunt na 1,2m głębokości ma jakieś -12*?

No i czym ta ława ocieplona? Czy w ogóle nieocieplona a ta kreska to folia kubełkowa?

Tutaj jest fajna tabelka:

http://www.wigry.org.pl/monit2003/4_1b.htm

Na głębokości metra temperatura wg tych danych pomirowych w ciągu roku nie spada poniżej 0*.

Te wszystkie wizualizacje jak to temperatura się rozkłada gdy grunt na głębokości metra ma kilkanaście stopni poniżej zera to chyba sprzedawcy ocieplenia produkują.

Sprzedawcy gruntowych pomp ciepła twierdzą wręcz przeciwnie:

temperatury_gruntu_w_zaleznosci_od_pory_roku_i_glebokosci_large.jpg

Źródło: http://www.solis.pl/index.php/projektowanie_instalacji/instalacje_zrodla/grunt_kolektory_plaskie

MSPANC

Akurat temperatura grunt nie ma tu wielkiego znaczenia ! bo U liczone jest dla wartości 1/1 ...

a że przyjmiesz deltę równą picset ;) stopni to już twoja sprawa.

Nie pokazałeś rysunku U, tylko rozkładu temperatur. Fikcyjną. Bardzo fikcyjną na niekorzyść ławy.

A U dla ściany ławy nie podałeś a wygląda na słabo albo wcale nieocieploną. Przyzwoita, ocieplona ściana fundamentowa ma U w okolicach 0,2. Bardzo podobną do ściany na Twoim obrazku. A dobrze ocieplona dużo lepsze U.

Ufundament.jpg

Nie na niekorzyść ławy - bo rozkład pod płytą będzie jeszcze "gorszy"

Dla płyty będzie lepiej wyglądało, gdy grunt będzie zimniejszy, bo jest cała izolowana. Właśnie w teorii ława słabo wypada, bo jest nieizolowana (sama ława). Tyle, tam, gdzie kończy się izolacja jest zawsze temperatura dodatnia - wiec ta delta t też jest bez sensu. Pod posadzką jest z 10 albo i kilkanaście stopni, jak ściana fundamentowa jest zaizolowana.

Nie na niekorzyść ławy - bo rozkład pod płytą będzie jeszcze "gorszy"

Ma U + PSI tj liniowy współczynnik przenikania ciepła - z programu muszę to PSI wyliczyć .. lub dać sobie spokój -

bo U jest uwzględnione w całym wyniku.

Ogólnie mało rozumiem z Twoich wypowiedzi w tym wątku.

Rozkład temperatur na wykresie jest chyba trochę absurdalny, jak się w ogóle ma do stref przemarzania gruntu, skoro na 1m poniżej jest mniej niż -14deg.

Rozumiem, że U nie ma nic wspólnego z deltą temperatur, ale mnie w gruncie rzeczy nie interesuje różnica współczynników między płytą a ławą, tylko ile pieniędzy ucieknie mi na zewnątrz jeśli zrobię ławy. Zgodzisz się chyba ze mną, że wtedy rozkład temperatur w gruncie ma znaczenie ogromne, tak?

Pokaż jeszcze rozkład temperatur dla płyty, skoro będzie jeszcze gorszy, bo nie wiem ile trzeba dać opaski przy takiej temperaturze w gruncie.

Same kolory nic nie mówią..

Jeszcze potrzeba liczb. Tu jest dom szkieletowy.. to zawsze ciut mniej traci na styku - przy tradycji. Ale widać jak się kolory załamują.

Niech zgadnę - opracowanie dotyczące domku w Norwegii, posadowionego na wiecznej zmarzlinie ?

Zgodzisz się chyba ze mną, że wtedy rozkład temperatur w gruncie ma znaczenie ogromne, tak?
Robiłem symulację dla -18 ze względu na ściany, nie ze względu na grunt. Tu maksymalnie wypada przyjąć ~-5 na zewnątrz ( program wykazuje stan ustalony).

Tyle ucieknie ile różnica współczynników właśnie. To że będzie cieplejszy grunt = zasługa większych strat.

grunt 07 temp posadzki 21 st.jpg U factor nas interesuje i jest to sumaryczne U całego fragmentu.

Przy -5 zupełnie inaczej wygląda rozkład temp w gruncie i jest bliski temu co faktycznie zachodzi.

Ale nie w tym rzecz U factor jest podawane +19st na zewnątrz +20 wewnątrz a heat flow jest mnożnikiem razy delta.

Z fundamentów ...

Dla mnie zwykłe fundamenty to już przeszłość ..

Za dużo możliwości wykonania błędów , fuszerek , niedoróbek , dodatkowo mnóstwo roboty ...

Przy płycie da się zrobić przynajmniej tyle samo błędów co przy ławie.

Osobiście płyta ma dla mnie jeszcze jedna dużą zaletę ...

Płyta to wieki monolityczny kawał betonu z dużą ilością stali. Tak wielka masa powoduje że cała konstrukcja domu jednolicie pracuje i osiada ...

Dodatkowo jest to tak naprawdę bardzo prosta konstrucja i naprawdę cieżko coś schrzniać ...

Ddoatkowo wszsytko widać jak na dłoni i jakieś nieprawidłowści łatwo wychwycić ...

Nawet jakby słabo zostało utwardzone podłoże pod płytę , to masa płyty spowoduje że sama płyta ustabilizuje podłoże ...

Płyta i ława są tak samo łatwe do wykonania, powiedz mi z ciekawości co chciałbyś schrzanić w ławach?

Jak nie zadbasz o odpowiednią stabilizację podłoża, to uwierz mi, że będziesz miał ogromne problemy zarówno w płycie jak i w ławach.

Z fundamentów ...

Dla mnie zwykłe fundamenty to już przeszłość ..

Za dużo możliwości wykonania błędów , fuszerek , niedoróbek , dodatkowo mnóstwo roboty ...

W Legalecie stosowali od lat styropian EPS100 (deweloper koło mnie też stosuje od 2 lat) i problemów zero ..

Jak osobiście wolę dopłacić trochę i zamiast EPS100 dać EPS200 i mieć 2x większą wytrzymałośc na ściskanie i mieć ten "komfort psychiczny" ;-)

Mi nigdy nie chodziło o wytrzymałość na ściskanie EPS 200, bo gdybym miał na to patrzeć, to wystarczy mi nawet EPS 100, chodzi mi o to nieszczęsne pełzanie, może jestem przewrażliwiony i z tym styro może nic się nie stanie po 30-40 latach po domem, ale póki żaden producent nie da mi deklaracji zgodności na ten materiał pod płytę to się na to nie zgodzę.

A teraz pytanie do Ciebie

Deweloper stosuje EPS100 i od 2 lat zero problemów. Dom na płycie osiada równomiernie.

Zatem...

Czy jest możliwe, że w ciągu 10 lat budynek równo zgniecie styropian o załóżmy 20% (zmniejszając jego parametry izolacyjne)? i tego nie zauważymy?

U factor nas interesuje i jest to sumaryczne U całego fragmentu.

Przy -5 zupełnie inaczej wygląda rozkład temp w gruncie i jest bliski temu co faktycznie zachodzi.

Ale nie w tym rzecz U factor jest podawane +19st na zewnątrz +20 wewnątrz a heat flow jest mnożnikiem razy delta.

Jaki zatem jest U factor dla ław ocieplonych 20cm styropianu zew, 5cm styro wewn, posadzka 20cm, i pustak Porotherm zasypany perlitem, albo zapiankowany pianką PUR? dasz radę coś takiego przedstawić? (przyjmując że pustak Porotherm zapiankowany ma przewodność betonu komórkowego)

Jaki jest U factor dla płyty 20 cm pod, 20 cm z boku.

Będę bardzo wdzięczny za taką symulację

Tyle ucieknie ile różnica współczynników właśnie

Trzeba jeszcze wiedzieć jaki % ciepła ucieka na styku ściany fund i ściany zewn? Wtedy będziemy mieć faktyczną różnicę w kwocie.

20% = to by zmiażdżył na kanapkę ...to nie jest kreseczka i liniowy wykres przyrostu naprężeń o odkształceń.

20% było rzucone od czapy. Co rozumiesz przez sformułowanie na kanapkę? 20% dla 20 cm to będzie 4cm tylko, więc zostanie jeszcze 16cm... nie taka kanapka.

Uważasz, że przesadziłem, a ja myślałem że nie doszacowałem.

Wiem, że istnieją na świecie zależności nieliniowe. Nie studiowałem reologii, ale jak przedstawisz mi wykres pełzania dla EPS200, to chyba dam jakoś radę odczytać wartości,które mnie interesują.

PS Problem, że takiego wykresu pewnie nie ma i żaden producent, albo nie robi badań, albo nie przedstawia wyników,

Dlaczego?

1. Może po badaniach okazałoby się że EPS jest po 50 latach miażdżony na kanapkę?

2. A może okazałoby się że EPS sobie dobrze radzi i producenci stracą klientów na XPS'a?

Edytowane przez Clinu

pod wpływem 1kN ugnie się 1cm ( oczywiście obraz, przestawienie, wyobrażenie)

pod wpływem 2 kN ugnie się nie 2cm a już 4 cm ..

pod wpływem 3 kN ugnie się 3cm a już 9cm ...

Chodzi oto że mamy przyrost prawie że geometryczny..

Dryfix 44.jpg wcale nie potrzeba zapełniać perlitem, czy pianką pustaka.

Tu przy 44 cm U wynosi 0,37 W/m2K .. a materiał rdzenia jest = cegle = lambda 0,8 W/mK.

Dryfix prostopadle.jpg zmiana i ustawienie nie tak jak trzeba pustaka dla przykładu.

I teraz jeszcze jedne problem- dodatkowe klejenie izolacji od wewnątrz.

20% = to by zmiażdżył na kanapkę ...to nie jest kreseczka i liniowy wykres przyrostu naprężeń o odkształceń.

[ATTACH=CONFIG]369093[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]369094[/ATTACH]

model ten sam - różna temp brzegowa zewnętrzna / -30 i -5 .. wyniki U factor równe.

Czemu ciągle nie uwzględniasz, że grunt na głębokości 1m z natury (w szczerym polu) w najzimniejszej chwili w roku pod Białymstokiem ma 0* - i nie chce mieć mniej?

Jak to jest, że wcale nieogrzewane i słabo ocieplone tradycyjne piwnice przez cały rok utrzymują dodatnią temperaturę?

Czy nawet tradycyjne kopce do przechowywania ziemniaków nie pozwalają im przemarznąć?

http://virkens.nazwa.pl/fresh/wp-content/uploads/2014/02/kopiec.jpg

Nie, te ziemniaki jeszcze nie fermentują ;)

Więc nawet jak z tej głębokości fundament "zaciąga" chłód do góry (wyżej jest izolowany we współczesnych domach wcale nie gorzej, niż ściana) to delta T jest niewielka, powierzchnia też niewielka. Jakie będzie U ściany fundamentowej "grubej" na 1m? Ile ciepła ucieknie, przy powierzchni obwód x 24cm? A nawet mniej - bo tu mamy styk fundamentu ze ścianą która też ma jakąś izolacyjność. Bezpośredniego styku ławy z wnętrzem budynku praktycznie nie ma.

Reszta posadzki jest współcześnie izolowana też nie gorzej od ścian, chociaż delta T jest już już całkiem śmieszna w porównaniu do różnicy między temperaturą zewnętrzną a wewnętrzną.

Edytowane przez Kaizen

Mnie zastanawia po co dalej ciągnąc ten temat ?

Płyta fundamentowa dzięki ciagłości izolacji ZAWSZE będzie cieplejsza niż zwykłe fundamnenty ...

Co z tego że w przypadku zwykłych fundamnetów ocieplimy fundamnet z jednej strony , jak od dołu i od wewnątrz nie będzie żadnego ocieplenia i zupełny brak ciągłości izolacji i właśnie tymi miejscami będzie ciepło uciekało ?

To tak jakby w zimę ubrać czapkę , grubą kurtkę , grube spodnie , na nogi nie zakładać skarpet i butów ...

Z tego co wyczytałem straty od podłogi dochodzą do 20% ? Czy to dużo czy mało każdy musi sam ocenić ...

Fundamenty tradycyjne nie pozwalają na zachowanie ciągłości izolacji , więc wyliczenia U przy braku ciągłości ocieplenia można sobie ...

Płytę fundamentową można zrobić w takiej samej cenie albo bardzo zbliżonej do ceny tradycyjnych fundamentów a w niektórzy przypadkach nawet taniej.

Więc naprawdę nie widzę powodu ani sensu bawić sie w zwykłe fundamnety jak w zbliżonej cenie można mieć dużo bardziej energooszczedne fundamenty ...

Mnie zastanawia jak to jest jak zwykły laik i amator zaczyna "wiedzieć" lepiej i modyfikować konstruktora.

Jeśli konstruktor wyliczy i stwierdzi że starczy styropian EPS200 czy nawet EPS100 i zbrojenie fi8 czy fi 10 czy fi12 to tak jest ...

Naprawdę konstruktor odpowiada za to co wyliczy ...

Płyty fundamnetowe są znane od kilkudziesieciu lat.

KB który zajmie się moją budowę (starczy człowiek) spotkał sie już wieloktotnie z takimi płytami już wiele lat temu (Niemcy)

Więc zastanawiam się skąd te fanaberie i brak wiary w to co zostało wyliczone ...

Jak starcza EPS200 i fi8 to po co ładowac się w bezsensowne wydatki i ładowac XPS lub bawić się w jakieś włókna rozproszone ?

Naprawdę nie wiem co niekttórzy chcą udowonić ?

Że tradycyjne fundamnety są tak samo energooszczędne jak płyta fundamentowa ? Nie są i nigdy nie będą , nawet jakby się napchało dużo styropianu , bo nie będzie ciągłości izolacji ..

Że są dużo droższe niż zwykłe fundamnety ?

Nie są , wystarczy słuchać konstruktora i nie przeginać ..

A podawanie jakieś wykresów , schematów i itd ?

Po co ?

Mnie to dziwi ...

Mnie zastanawia po co dalej ciągnąc ten temat ?

Płyta fundamentowa dzięki ciagłości izolacji ZAWSZE będzie cieplejsza niż zwykłe fundamnenty ...

Co z tego że w przypadku zwykłych fundamnetów ocieplimy fundamnet z jednej strony , jak od dołu i od wewnątrz nie będzie żadnego ocieplenia i zupełny brak ciągłości izolacji i właśnie tymi miejscami będzie ciepło uciekało ?

To tak jakby w zimę ubrać czapkę , grubą kurtkę , grube spodnie , na nogi nie zakładać skarpet i butów ...

Z tego co wyczytałem straty od podłogi dochodzą do 20% ? Czy to dużo czy mało każdy musi sam ocenić ...

Fundamenty tradycyjne nie pozwalają na zachowanie ciągłości izolacji , więc wyliczenia U przy braku ciągłości ocieplenia można sobie ...

Płytę fundamentową można zrobić w takiej samej cenie albo bardzo zbliżonej do ceny tradycyjnych fundamentów a w niektórzy przypadkach nawet taniej.

Więc naprawdę nie widzę powodu ani sensu bawić sie w zwykłe fundamnety jak w zbliżonej cenie można mieć dużo bardziej energooszczedne fundamenty ...

Mnie zastanawia jak to jest jak zwykły laik i amator zaczyna "wiedzieć" lepiej i modyfikować konstruktora.

Jeśli konstruktor wyliczy i stwierdzi że starczy styropian EPS200 czy nawet EPS100 i zbrojenie fi8 czy fi 10 czy fi12 to tak jest ...

Naprawdę konstruktor odpowiada za to co wyliczy ...

Płyty fundamnetowe są znane od kilkudziesieciu lat.

KB który zajmie się moją budowę (starczy człowiek) spotkał sie już wieloktotnie z takimi płytami już wiele lat temu (Niemcy)

Więc zastanawiam się skąd te fanaberie i brak wiary w to co zostało wyliczone ...

Jak starcza EPS200 i fi8 to po co ładowac się w bezsensowne wydatki i ładowac XPS lub bawić się w jakieś włókna rozproszone ?

Naprawdę nie wiem co niekttórzy chcą udowonić ?

Że tradycyjne fundamnety są tak samo energooszczędne jak płyta fundamentowa ? Nie są i nigdy nie będą , nawet jakby się napchało dużo styropianu , bo nie będzie ciągłości izolacji ..

Że są dużo droższe niż zwykłe fundamnety ?

Nie są , wystarczy słuchać konstruktora i nie przeginać ..

A podawanie jakieś wykresów , schematów i itd ?

Po co ?

Mnie to dziwi ...

Ech... nie wiem co na to odpowiedzieć, piszesz, że rozmawiają tu laicy, a nie wiesz kto jest po drugiej stronie

Piszesz ogólnikami. Coś tam wyczytałeś i wiesz lepiej, nie ma ciągłości, ściana zamarza i ucieka 20 % ciepła i to powtarzasz ze sporym uporem.

Piszesz, że płyta jest dużo bardziej energooszczędna, tzn ile? To ja się chce dowiedzieć z wyliczeń i wykresów.

Nie widzisz sensu w wykresach, nie widzisz sensu w wyliczeniach przedstawianych na forum, ale te od konstruktora są ok?

Konstruktor Ci wyliczył EPS 200 i to on wie lepiej...

Ten konstruktor, który podzielił Ci tak pręty, że całość zbrojenia górnego i dolnego łączy się w jednej lini/w jednym przekroju.

Ten konstruktor, który wyrysował Ci płytę poza obrys domu, żeby Ci przed domem chodnik nie zamarzał.

Ten konstruktor, który kazał zagęścić podbudowę do takiego stopnia, że nie obędzie się bez walca drogowego, który myli współczynik Id i Is.

To takie uwagi pobieżne, które, akurat pamiętam.

Nie chcę Cię urazić, ale nie bądź taki zadufany, nikt tu nie walczy z płytami.

Płyta często wychodzi taniej niż ławy, wtedy nie ma co się zastanawiać.

Ja sobie wyliczyłem, że mam różnicę około 5-6 tyś zł (w moim przypadku to 30%), chcę wiedzieć ile zaoszczędzę jeżeli wydam te pieniądze na płytę.

Mam zamiar budować sam, więc nie liczę robocizny.

Edytowane przez Clinu