Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta vs Ławy, róznica w bilansie energetycznym

Clinu

Recommended Posts

Jeśli konstruktor wyliczy i stwierdzi że starczy styropian EPS200 czy nawet EPS100 i zbrojenie fi8 czy fi 10 czy fi12 to tak jest ...

Naprawdę konstruktor odpowiada za to co wyliczy ...

(...)

Płyty fundamnetowe są znane od kilkudziesieciu lat.

KB który zajmie się moją budowę (starczy człowiek) spotkał sie już wieloktotnie z takimi płytami już wiele lat temu (Niemcy)

A propos Niemiec. Robimy czasami płyty pod domki, jeszcze się nie spotkałem z sytuację, żeby ktoś dał EPS, zamiast XPS. Jest też drenaż i chociaż mała wymiana gruntu. Zbroi też się solidnie, wszyscy się zabezpieczają przed odszkodowaniami.

@מרכבה

Masz może możliwość zrobienia rozkładu temperatur przy izolacji po obu stronach ściany fundamentowej?

Edytowane przez MiśYogi

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przepraszam za OT, ale widzę, że מרכבה przedstawia symulacje rozkładu temperatury gruntu w zależności od sposobu posadowienia budynku. Czy macie jakieś przykłady jak wyglądają izotermy dla płyty z opaską przeciwwysadzinową?

Zakładam opaskę 90 cm XPS (Synthos PRIME S o grubości 10 cm) i zastanawiam się jaki wpływ ma kąt pochylenia opaski na rozkład temperatur.

Płyta fundamentowa dzięki ciagłości izolacji ZAWSZE będzie cieplejsza niż zwykłe fundamnenty ...

To już jest wiara, a nawet fanatyzm.

O ile i jaka płyta będą lepsze od ław z mojego projektu?

Ile zaoszczędzę z 600zł rocznych kosztów ogrzewania?

Płyta z 10cm EPS 100 też będzie cieplejsza? A może i bez izolacji?

Masz na to jakieś obliczenia?

Mnie zastanawia po co dalej ciągnąc ten temat ?

Amen.

Gość Arturo72
A propos Niemiec. Robimy czasami płyty pod domki, jeszcze się nie spotkałem z sytuację, żeby ktoś dał EPS, zamiast XPS. Jest też drenaż i chociaż mała wymiana gruntu. Zbroi też się solidnie, wszyscy się zabezpieczają przed odszkodowaniami.

Polecam:

http://www.schwedenplatte.de/service/index.pl.html

90cm możę być mało - to nie jest tak że cały kraj na jednej szerokości opaski będzie działał.

Sprawa -płyta vs ławy jest prosta dość - jeśli w domu kran zacznie kapać, to nikt nie będzie liczył -

czy opłaca się go wymienić czy nie, nikt na złość sobie nie zapali ciągle 100 watowej żarówki i powie - co tam ...

1. Zwarta bryła budynku - bądź co bądź ława fundamentowa wystaje z takiego budynku niczym radiator.

w zależności od wartości liniowego współczynnika przenikania ciepła - ( mostku termicznego)

strata przez ten mostek spokojnie przekracza 1000 kWh rok na ~40mb obwodu.

Czy to dużo? Może i nie dużo. Odpuścimy tu- odpuścimy tam...

Jeśli chodzi o wykonanie - płyta jest bardziej przejrzysta, nie robi się nastu etapów - raz wylany beton i po sprawie.

, nikt na złość sobie nie zapali ciągle 100 watowej żarówki i powie - co tam ...

Tylko, że jeśli ktoś będzie musiał wydać 5000zł, żeby zgasić tę żarówką, to pewnie powie "a co mi tam... niech świeci"

Można też, zamiast robić płytę na 20cm XPS, zrobić ławy i podłogę na gruncie, na 25-30cm EPS i tez "zgasić" w ten sposób tę żarówkę....

Edytowane przez fotohobby

Popatrzyłem. :-) Faktycznie mają w ofercie EPS pod płytę.

Ja się nie spotkałem z tym na budowie. Te dwie warstwy po 10 cm, to też częste. W Polsce się szaleje, 30 cm pod płytą.

O ile i jaka płyta będą lepsze od ław z mojego projektu?

Ile zaoszczędzę z 600zł rocznych kosztów ogrzewania?

Płacisz tylko 600 zł rocznie za ogrzewanie mieszkając stale czy tylko sobie planujesz?

Edytowane przez MiśYogi

Ucieknie mniej :) choć nie zawsze - analizowaliśmy przykład kolegi Nydara i jego posadowienie wyszło

lepiej niż na płycie :lol2: Ale On ma szkielet i detal nad fundamentem - dobrze zrobiony.

Przy murowanym domu tego nie da się tak dobrze zrobić - przynajmniej nie tanio.

http://static.urzadzone.pl/gallery/1786/0_f17e0bf8a7702f5be312e95dffdf870a87dc887f.jpg

Sprawa -płyta vs ławy jest prosta dość - jeśli w domu kran zacznie kapać, to nikt nie będzie liczył -

Chcesz powiedzieć, że przy płycie nic nie kapie?

Czy to tylko tania demagogia?

w zależności od wartości liniowego współczynnika przenikania ciepła - ( mostku termicznego)

strata przez ten mostek spokojnie przekracza 1000 kWh rok na ~40mb obwodu.

A ile ucieknie przez płytę? 0?

Ile z tego oszczędzę, gdy zmienię na płytę?

LenaEkoZapotrzebowanieCO.png

Bo nie wierzę, że 1000kWh które przy PC będą kosztowały 200zł. Bo wtedy (gdyby dzięki płycie moje zapotrzebowanie było o 1000kWh ciepła mniejsze) płyta by się zwróciła już po ... 30 latach.

Edytowane przez Kaizen

Gość Arturo72

Płacisz tylko 600 zł rocznie za ogrzewanie mieszkając stale czy tylko sobie planujesz?

Nic nadzwyczajnego przy pompie p-w bo ja płacę 500zl za ogrzewanie za sezon ale pomimo tego nie wszedlbym w lawy.

Mieszkam stale od 3 lat ;)

Planuję płacić za ogrzewanie ze 200 zł na sezon (lubię kominek i mam kawałek lasu 300m od miejsca, gdzie buduję dom, więc drewno za darmo).

Ale na potrzeby tego wątku oczerniam swój dom, swoją oszczędność, PC i ławy i planuję za te nieco ponad 3K kWh ciepła przy PC policzyć COP 3.0 i 60gr/kWh. Ale nawet nie grzejąc kominkiem zdecydowaną większość ciepła wyprodukowałbym w tańszej taryfie czyli 1000kWh x 35gr = 350 zł.

Właście ciekawi mnie, ile mógłbym zaoszczędzić nawet przy tych 600zł/rok wg PCHE. Jak ktoś chętny mi udowodnić, że PCHE mam źle policzone - mogę podesłać projekt. 40cm wełny na stropie, 20cm na ścianach, 18 na ścianach fundamentowych, 22 pod posadzką (a i tak płytę wyceniają mi sporo drożej - dopiero płyta z 20cm EPS którego nie biorę pod uwagę wychodzi podobnie).

Edytowane przez Kaizen

Gość Arturo72
Planuję płacić za ogrzewanie ze 200 zł na sezon (lubię kominek i mam kawałek lasu 300m od miejsca, gdzie buduję dom, więc drewno za darmo).

Ale na potrzeby tego wątku oczerniam swój dom, swoją oszczędność, PC i ławy i planuję za te nieco ponad 3K kWh ciepła przy PC policzyć COP 3.0 i 60gr/kWh. Ale nawet nie grzejąc kominkiem zdecydowaną większość ciepła wyprodukowałbym w tańszej taryfie czyli 1000kWh x 35gr = 350 zł.

Właście ciekawi mnie, ile mógłbym zaoszczędzić nawet przy tych 600zł/rok wg PCHE. Jak ktoś chętny mi udowodnić, że PCHE mam źle policzone - mogę podesłać projekt. 40cm wełny na stropie, 20cm na ścianach, 18 na ścianach fundamentowych, 22 pod posadzką (a i tak płytę wyceniają mi sporo drożej - dopiero płyta z 20cm EPS którego nie biorę pod uwagę wychodzi podobnie).

Płyta to nie tylko pozbycie się mostkow,to również prostota wykonania i czas no i koszt podobny do law jak ktoś nie glupieje i ma kumatego konstruktora.

5 dni roboczych i płyta gotowa,na plyte nie dawalem juz izolacji tylko od razu wylewka,koszt w moim przypadku z zabezpieczeniami na szkody górnicze to 300zl/m2 pow.zabudowy,gdyby nie szkody koszt byłby 250zl/m2.

Żaden argument zatem nie przemawiał za lawami.

Nie mam uprawnień do tego żeby głupiec i kwestionować projekt konstruktora czy to chodzi o izolację czy o zbrojenie a niektórzy widać bawią się w lekarza po studiach na AGH :D

Edytowane przez Arturo72

90cm możę być mało - to nie jest tak że cały kraj na jednej szerokości opaski będzie działał.

מרכבה, przepraszam za brak szczegółów.

Okolice Katowic, II strefa przemarzania (Hz = 1.0 m). Pod płytą min 50 cm piachu (50 cm do 80 cm), grunt rodzimy to wg badań geotechnicznych piasek pylasty. Płyta ocieplona 10 cm XPS'a (pod płytą i na bokach). Górna krawędź opaski będzie około 10-20 cm pod poziomem gruntu.

Myślałem o opasce 90 cm (dokładnie 90,7 ze względu na rozmiar płyt XPS - 1,5 płyty). Jeśli 90 cm szerokości nie jest wystarczające, to dołożę.

Jestem ciekawy, czy kąt opaski ma wpływ na rozkład temperatury gruntu.

Soory Kaizen ale dla mnie jesteś uparty jak stara baba ...

Nie ... bo nie ...

Najpierw bardzo wazna akumulacja ciepła , więc nie chcesz wylewki na płycie i styropianu na płycie , a teraz przy ławach brak akumulacji już nie jest problemem ...

Masz projekt płyty ? Czy "projekt" płyty to Twoja "radosna" twórczość ?

Czy konstruktor kategorycznie powiedział że nie możesz użyć EPS200 , EPS100 ani zwykłej stali a musisz włókna rozproszone ?

Bo jak dla mnie to Twoje jakieś dziwne fanaberii i dziwne pomysły ...

A potem zdziwienie że wychodzi drogo ..

Mnóśtwo ludzi ma płyty na EPS. Problem wilgoci likwiduje się dając folię nad i pod styropianem,

EPS ma wystarczjacą wytrzymałośc w domu ...

Ludzie jakoś np. budują domy na gazobetonie który ma 5x mniejszą wytrzymałość na ściskanie niż silikat/cegła a jakoś domy się nie zawalają ;)

Znajdź kumatego projektanta , niech zaprojektuje płytę .

Sądze że spokojnie można dać EPS200 a w opasce EPS100 . Można tez podzielić ilośc ilośc styropianu pod płytę i nad płytą i dzięki temu jeszcze ograniczyć koszty , bo na płycie można dać tańszy styropian EPS100.

Zbrojenie sądzę że albo można by dać siatki fi8 15x15 albo z pręta fi12 co 25cm , beton albo 20cm albo 25cm , ale to już wylicza konstruktor ...

Trochę się postarać i tyle ...

Ja od początku chciałem płytę , ale poczytałem , porozmawiałem , pooglądałem płyty i starałem się aby płyta wyszła mi w cenie ław albo bardzo zbliżonej i tyle ...

Edytowane przez kaszpir007

Masz projekt płyty ? Czy "projekt" płyty to Twoja "radosna" twórczość ?

Czy konstruktor kategorycznie powiedział że nie możesz użyć EPS200 , EPS100 ani zwykłej stali a musisz włókna rozproszone ?

Ludzie jakoś np. budują domy na gazobetonie który ma 5x mniejszą wytrzymałość na ściskanie niż silikat/cegła a jakoś domy się nie zawalają ;)

Twój projekt wygląda jak radosna twórczość, więc ta argumentacja nie trafia do mnie w ogóle.

Konstruktor może Ci to zaprojektować, żeby było tanio, ale on w tym domu nie będzie mieszkał.

Nie wymieniaj konstruktorów i ludzi, którzy mają EPS pod płytą, wymień mi PRODUCENTA, który daje deklarację zgodności na ten produkt, w której jest wyszczególnione, że materiał nadaje się pod płytę fundamentową.

Ile objętości straci gazobeton obciążony w obciążeniem równym 30% wytrzymałości charakterystycznej po 50 latach?

Mnie interesuje strata ciepła, a nie kto z czego buduje, bo czy XPS czy EPS to już swoje zdanie mam.

Skoro stracę 1000kwh na każde 40mb ław, to dla mnie przy PC PW COP=2,5, prąd w taniej taryfie (nie wiem nawet ile u mnie jest, niech będzie 40gr)

1000/2,5*0,40=160zł rocznie

Chyba dobrze to liczę, tak?

Płyta droższa od ław 5500zł

5500/160=34 lata - czas zwrotu

Gość Arturo72
Twój projekt wygląda jak radosna twórczość, więc ta argumentacja nie trafia do mnie w ogóle.

Konstruktor może Ci to zaprojektować, żeby było tanio, ale on w tym domu nie będzie mieszkał.

Nie wymieniaj konstruktorów i ludzi, którzy mają EPS pod płytą, wymień mi PRODUCENTA, który daje deklarację zgodności na ten produkt, w której jest wyszczególnione, że materiał nadaje się pod płytę fundamentową.

Ile objętości straci gazobeton obciążony w obciążeniem równym 30% wytrzymałości charakterystycznej po 50 latach?

Mnie interesuje strata ciepła, a nie kto z czego buduje, bo czy XPS czy EPS to już swoje zdanie mam.

Skoro stracę 1000kwh na każde 40mb ław, to dla mnie przy PC PW COP=2,5, prąd w taniej taryfie (nie wiem nawet ile u mnie jest, niech będzie 40gr)

1000/2,5*0,40=160zł rocznie

Chyba dobrze to liczę, tak?

Płyta droższa od ław 5500zł

5500/160=34 lata - czas zwrotu

O Tym czy dany materiał nadaje się do budowy konstrukcji czy nie nie decyduje producent tylko KONSTRUKTOR opierając się na danych wytrzymalosciowych danego materiału a nie na ulotkach reklamowych danego producenta.

Na piasku czy kruszywie nie ma ulotek reklamujacych te materiały jako podbudowe pod plyte a to znaczy,że nie można ich stosować w tym celu ?

Zwrócić Ci się może gorzalka jak zmierzasz a nic więcej.

Płacąc za ogrzewanie 500zl powtórnie zrobilbym płytę bo kosztowo wychodzi podobnie do law.

Edytowane przez Arturo72

Pierwsze zaczął bym od gruntu - nie wszędzie da się wykonać ławy.

Wysoki stan wody gruntowej( tu wymaga się już izolacji przeciw wodnej, a ta tania nie jest.

Piwnica + wysoka woda - tak że = płyta.

Przykład Nydara -szkielet - wyszło lepiej jak płyta.

Co do wytrzymałości materiału - są pewne niezależne cechy - które pozwalają dobrać materiał ESP'sowy i spać spokojnie. Ale szanujmy się na wzajem, bo jak chcę od mechanika wydębić poradę za "free" to milczy jak grób. Temat płyt w Polsce jeszcze kuleje- chodzi o te na izolacji termicznej. Niektórych ogarnia strach przed takimi cudami.

Sam mam dom z podpiwniczeniem i wywalam stare betonowe fundamenty - choć kusi je naprawiać i bawić się w skrobanie, kucie itp ... Na parenaście lat taka partyzantka starczy.

Edytowane przez מרכבה