Clinu 03.10.2016 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 O Tym czy dany materiał nadaje się do budowy konstrukcji czy nie nie decyduje producent tylko KONSTRUKTOR opierając się na danych wytrzymalosciowych danego materiału a nie na ulotkach reklamowych danego producenta. Na piasku czy kruszywie nie ma ulotek reklamujacych te materiały jako podbudowe pod plyte a to znaczy,że nie można ich stosować w tym celu ? Wolałbym nie odpisywać na takie zaczepki. Odpowiem Ci jednak, że to prawda co napisałeś o tym, że konstruktor decyduje, ale konstruktor zawsze decyduje na podstawie czegoś. Nic nie pisałem o ulotkach reklamujących, to są TWOJE słowa. JA pisałem o deklaracji zgodności, które odnosić się będą w specyfikacji do Aprobaty technicznej, certyfikatu lub normy zharmonizowanej. Piasek czy kruszywo to skąd brałeś na podbudowę? ULOTEK REKLAMOWYCH nie muszą mięć, ale każda szanująca się żwirownia/skład jest w stanie wystawić Ci deklarację właściwości użytkowych odnoszącą się w specyfikacji do normy, określającej parametry kruszyw. Zwrócić Ci się może gorzalka jak zmierzasz a nic więcej. Czytałem sporo Twoich wypowiedzi, które piszesz w wątku o pompach. Szkoda, że często pomocne i merytoryczne odpowiedzi przeplatasz takimi bardzo słabymi konkluzjami lub czasem wulgaryzmami. W taki sposób można się obrażać w Sejmie lub przy ośmiorniczkach, nie na forum z dorosłymi ludźmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.10.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 (edytowane) Wolałbym nie odpisywać na takie zaczepki. Odpowiem Ci jednak, że to prawda co napisałeś o tym, że konstruktor decyduje, ale konstruktor zawsze decyduje na podstawie czegoś. Nic nie pisałem o ulotkach reklamujących, to są TWOJE słowa. JA pisałem o deklaracji zgodności, które odnosić się będą w specyfikacji do Aprobaty technicznej, certyfikatu lub normy zharmonizowanej.. Zatem pokaż mi chociaż jedną Aprobatę Techniczną,Certyfikat,Atest czy wyniki badań a nie ulotkę reklamową gdzie producent XPS zawiera sformułowanie "do płyt fundamentowych". Konstruktor opiera się na wynikach badań wytrzymalosciowych danego materiału a nie na ulotkach reklamowych. Atesty,certyfikaty wystawiane sa na potwierdzenie tych badań z konkretnymi wartościami a nie na folderze reklamowym czy stronie internetowej producenta gdzie jest napisane "do płyt fundamentowych" . Na jakiej podstawie miałby takie sformułowanie na atescie umieszczać skoro nie zna szczegolow konstrukcyjnych danego elementu ? Do kurnika z drewna na izolowanej płycie fundamentowej też trzeba stosować XPS bo tak pisze producent na swojej stronie ? Edytowane 3 Października 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clinu 03.10.2016 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Zatem pokaż mi chociaż jedną Aprobatę Techniczną,Certyfikat,Atest czy wyniki badań a nie ulotkę reklamową gdzie producent XPS zawiera sformułowanie "do płyt fundamentowych". Konstruktor opiera się na wynikach badań wytrzymalosciowych danego materiału a nie na ulotkach reklamowych. Atesty,certyfikaty wystawiane sa na potwierdzenie tych badań z konkretnymi wartościami a nie na folderze reklamowym czy stronie internetowej producenta gdzie jest napisane "do płyt fundamentowych" . Na jakiej podstawie miałby takie sformułowanie na atescie umieszczać skoro nie zna szczegolow konstrukcyjnych danego elementu ? Do kurnika z drewna na izolowanej płycie fundamentowej też trzeba stosować XPS bo tak pisze producent na swojej stronie ? Myślę, że gdybym zwrócił się do producenta XPS'a o deklarację zgodności na izolację pod płytę fundamentową z przedstawieniem występującego obciążenia itp. to taką deklarację bym dostał. Nikt mi takiej deklaracji pewnie nie wystawi, żeby udowodnić coś komuś na forum, ale spróbuję coś takiego uzyskać, z czystej ciekawości. Przy większych inwestycjach producent wystawia deklarację zgodności produktu do danego zastosowania. Może postarasz się o coś takiego dla EPS'a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.10.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Tu nie chodzi o materiał - a o zakres wytrzymałości.Bo zaczynamy wchodzić - ten to i koniec, ten tamto i koniec.Deklarowana nośność - przy 10% odkształceniu - to postawa i większość "dach parking" EPS'ów ma te parametry podane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.10.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Myślę, że gdybym zwrócił się do producenta XPS'a o deklarację zgodności na izolację pod płytę fundamentową z przedstawieniem występującego obciążenia itp. to taką deklarację bym dostał. Nikt mi takiej deklaracji pewnie nie wystawi, żeby udowodnić coś komuś na forum, ale spróbuję coś takiego uzyskać, z czystej ciekawości. Przy większych inwestycjach producent wystawia deklarację zgodności produktu do danego zastosowania. Może postarasz się o coś takiego dla EPS'a? Jesteś pewny,że jak poprosisz producenta o atest i wyniki badań będzie tam napisane "do płyt fundamentowych" ? Mylisz się i nawet nie powielaj głupot. Dostaniesz atest czy certyfikat czy deklaracje zgodności ale tylko i wyłącznie z danymi dot.wytrzymałości i odpowiednich wartości.Tylko tyle. Sformułowanie "do płyt fundamentowych" może być umieszczane jedynie na stronie producenta lub folderze reklamowym i jest tylko reklamą i niczym więcej i o niczym więcej nie powinna świadczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 03.10.2016 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Jesteś pewny,że jak poprosisz producenta o atest i wyniki badań będzie tam napisane "do płyt fundamentowych" ? Mylisz się i nawet nie powielaj głupot. Dostaniesz atest czy certyfikat czy deklaracje zgodności ale tylko i wyłącznie z danymi dot.wytrzymałości i odpowiednich wartości.Tylko tyle. Sformułowanie "do płyt fundamentowych" może być umieszczane jedynie na stronie producenta lub folderze reklamowym i jest tylko reklamą i niczym więcej i o niczym więcej nie powinna świadczyć. Proszę: http://www2.basf.de/pl/produkte/plastics/schaum/product_range/styrodur_3035_cs.htm Wartość znamionowa naprężenia ściskającego pod płytami fundamentowym1) kPa kPa - DIBt Z-23.34- 1325 40-120 mm (jednowarstwowe) 185 140-200 mm (jednowarstwowe) 140 40-120 mm (wielowarstwowe) 185 Teraz pokaż taki parametr dla płyt fundamentowych EPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clinu 03.10.2016 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 (edytowane) @hajnel Tam to jest akurat napisane tylko na stronie internetowej, więc to jest jakby to powiedział Artur Ulotka Reklamowa Poza tym najważniejszy jest wskaźnik CC - ściśliwości jeśli chodzi o róznice XPS a EPS Jesteś pewny,że jak poprosisz producenta o atest i wyniki badań będzie tam napisane "do płyt fundamentowych" ? Mylisz się i nawet nie powielaj głupot. Dostaniesz atest czy certyfikat czy deklaracje zgodności ale tylko i wyłącznie z danymi dot.wytrzymałości i odpowiednich wartości.Tylko tyle. Sformułowanie "do płyt fundamentowych" może być umieszczane jedynie na stronie producenta lub folderze reklamowym i jest tylko reklamą i niczym więcej i o niczym więcej nie powinna świadczyć. Producent wydaje deklarację właściwości i ponosi za nią odpowiedzialność, więc wybacz, ale myślę, że o czymś ona jednak świadczy. https://synthosgroup.com/files/user/editors/Deklaracje/Prohlaseni_o_vlastnostech_SK_SYNTHOS_XPS_PRIME_S_30_PL.pdf Proszę deklaracja właściwości, gdzie producent dopuszcza stosowanie XPS'a i do płyt i do ław. Edytowane 3 Października 2016 przez Clinu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.10.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 (edytowane) Proszę: http://www2.basf.de/pl/produkte/plastics/schaum/product_range/styrodur_3035_cs.htm Wartość znamionowa naprężenia ściskającego pod płytami fundamentowym1) kPa kPa - DIBt Z-23.34- 1325 40-120 mm (jednowarstwowe) 185 140-200 mm (jednowarstwowe) 140 40-120 mm (wielowarstwowe) 185 Teraz pokaż taki parametr dla płyt fundamentowych EPS No tak jak mówiłem,sformułowanie "do płyt fundamentowych" do jest tylko slogan reklamowy. O tym czy jest to materiał nadający się pod płytę decyduje tylko i wyłącznie konstruktor na podstawie właśnie tych cyferek a nie na podstawie "do płyt fundamentowych". Edytowane 3 Października 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.10.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 (edytowane) @hajnel Tam to jest akurat napisane tylko na stronie internetowej, więc to jest jakby to powiedział Artur Ulotka Reklamowa Poza tym najważniejszy jest wskaźnik CC - ściśliwości jeśli chodzi o róznice XPS a EPS Producent wydaje deklarację właściwości i ponosi za nią odpowiedzialność, więc wybacz, ale myślę, że o czymś ona jednak świadczy. https://synthosgroup.com/files/user/editors/Deklaracje/Prohlaseni_o_vlastnostech_SK_SYNTHOS_XPS_PRIME_S_30_PL.pdf Proszę deklaracja właściwości, gdzie producent dopuszcza stosowanie XPS'a i do płyt i do ław. Dokładnie jest to to samo czyli slogan reklamowy "zamierzone zastosowanie" nie mające nic wspólnego z rzeczywistym przeznaczeniem. Ludzie,czy wy myślicie ? Czy płyta fundamentowa o wymiarach 1m*1m na XPS gdzie grubość takiej płyty będzie 3m czyli 3m3 betonu ze zbrojeniem o w sumie o wadze 100t będzie leżało na pow.1m2 XPS, będzie odpowiednią konstrukcją tylko i wyłącznie dlatego że producent XPS napisał w swoim folderze reklamowym że XPS jest do zastosowania pod płyty ? Weźcie się nie osmieszajcie. Edytowane 3 Października 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.10.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Oj tam oj : Bafs robi o krok dalej i podaje kawę na ławę - pomagając przy projektowaniu. Izolacja termiczna w budownictwie, a w szczególności: izolacja cieplna ścian poniżej poziomu gruntu z izolacją przeciwwodną silnie obciążona izolacja cieplna podłóg pod podkładem posadzkowym silnie obciążona izolacja cieplna podłogi na gruncie z podkładem posadzkowym, silnie obciążona wypełnienie konstrukcyjne nasypów drogowych, kolejowych, przyczółków mostów i innych konstrukcji inżynierskich warstwa izolująca przed przemarzaniem w konstrukcjach drogowych Robi się z tego niezły formalizm... http://www.bednarek.sklep.pl/images/genderka/KARTA%20TECHNICZNA/GENDERKA%20EPS200-036%20PARKING%20KARTA.pdf Ale bark mi jednego parametru - wagi kubika .. A o tym co się "nadje" decyduje konstruktor i to na jego głowie jest - aby wybrać materiał oraz tak wyliczyć obciążenia, żeby nie nastąpiło trach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.10.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Oj tam oj : A o tym co się "nadje" decyduje konstruktor i to na jego głowie jest - aby wybrać materiał oraz tak wyliczyć obciążenia, żeby nie nastąpiło trach. Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 03.10.2016 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Proste pytanie dlaczego dla basf xps Wytrzym. na ściskanie lub napręż. ściskające przy odkszt. 10 % jest 300 kPa, a dla płyt fundamerntowych już tylko 185 toć to słabszy materiał niż EPS 200... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 03.10.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Oczywiście, że decyduje konstruktor ale i odpowiada. Ze styro pod domem jest o tyle dobrze, że raczej żadne trach nie nastąpi i nikt tego nie sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.10.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 (edytowane) Powiem Ci jeszcze - że Basf jest jeszcze inny parametr i na pewno nie 185 kPa.Problem jest "świeży" konkurencja czuwa i niuanse są tu cenną i wartościową rzeczą. Jak faktycznie nastąpi trach - to budynek się zarysuje... Edytowane 3 Października 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 03.10.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Wiem CC(2/1,5/50) 110 ale tego już nikt dla eps nie podaje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.10.2016 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Proste pytanie dlaczego dla basf xps Wytrzym. na ściskanie lub napręż. ściskające przy odkszt. 10 % jest 300 kPa, a dla płyt fundamerntowych już tylko 185 toć to słabszy materiał niż EPS 200... Zapytaj się basfa na jakiej konkretnie podstawie to stwierdzili. Co to znaczy dla nich "płyta fundamentowa" na jakim gruncie ta "płyta fundamentowa",jaki odpor gruntu miała ta ich "płyta fundamentowa",jakie obciążenia były na ich "płycie fundamentowej",niech pokażą tą "modelowa płytę fundamentowa" bo zapewne każda "płyta fundamentowa" jest taka sama,każdy grunt jest taki sam i każdy dom jest taki sam wytwarzający takie same obciążenia. Ludzie myslcie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clinu 03.10.2016 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Dobra nieważne,Każdy niech sobie założy co che i będzie dobrze, to i tak nie miał być temat dyskusji, nie ma co tego dalej ciągnąć w tym kierunku.Ja co chciałem się dowiedzieć to się mniej więcej dowiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.10.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Dobra nieważne, Każdy niech sobie założy co che i będzie dobrze, to i tak nie miał być temat dyskusji, nie ma co tego dalej ciągnąć w tym kierunku. Ja co chciałem się dowiedzieć to się mniej więcej dowiedziałem. Każdy niech sobie założy nie co chce tylko co mu konstruktor zaprojektuje. Przy budowie domu nie ma miejsca na pomysłowych Dobromirkow jeśli chodzi o konstrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.10.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 (edytowane) Dokładnie jak piszesz. Fasadowy z marketu swoje wytrzyma - kwestia obliczeń.Oczywiście pod płytę się nie nadaje - nie ten rząd wytrzymałości - Edytowane 3 Października 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clinu 03.10.2016 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Zapytaj się basfa na jakiej konkretnie podstawie to stwierdzili. Co to znaczy dla nich "płyta fundamentowa" na jakim gruncie ta "płyta fundamentowa",jaki odpor gruntu miała ta ich "płyta fundamentowa",jakie obciążenia były na ich "płycie fundamentowej",niech pokażą tą "modelowa płytę fundamentowa" bo zapewne każda "płyta fundamentowa" jest taka sama,każdy grunt jest taki sam i każdy dom jest taki sam wytwarzający takie same obciążenia. Ludzie myslcie.... Ale pełzanie będzie zawsze na tym styro. Problem w tym, że dla XPS'a wiemy ile będzie ale dla EPS'a nie wiemy. Uważasz, że konstruktor wyczyta tam coś więcej niż my? nie ma tej wartości podanej dla EPS i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts