Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła do C.W.U z 2 wężownicami - co proponujecie?

wojgoc

Recommended Posts

@myjk

zapotrzebowanie domu na chłód wcale nie jest małe. Chyba, że wyłączysz wentylację, spuścisz rolety i zamkniesz się jak w sarkofagu.

poczytaj

Akurat PC do cwu bez problemu można wykorzystać do obniżenia temperatury. Jest to niesterowalne i mało wydajne, ale jest. Mamy do dyspozycji z 400-500m3/h. Możemy to wpuścić bezpośrednio np. do salonu. W ogrzewaniu nadmuchowym,,które wykonujemy na PC powietrze/powietrze, wpinamy taką pompę poprzez układ przepustnic do kanałow. Latem dochładza powietrze świeże, a zimą pracuje na powietrzu dodatnim wyrzucanym z centrali, zachowując stałą sprawność.

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@myjk

zapotrzebowanie domu na chłód wcale nie jest małe. Chyba, że wyłączysz wentylację, spuścisz rolety i zamkniesz się jak w sarkofagu.

poczytaj

Akurat PC do cwu bez problemu można wykorzystać do obniżenia temperatury. Jest to niesterowalne i mało wydajne, ale jest. Mamy do dyspozycji z 400-500m3/h. Możemy to wpuścić bezpośrednio np. do salonu. W ogrzewaniu nadmuchowym,,które wykonujemy na PC powietrze/powietrze, wpinamy taką pompę poprzez układ przepustnic do kanałow. Latem dochładza powietrze świeże, a zimą pracuje na powietrzu dodatnim wyrzucanym z centrali, zachowując stałą sprawność.

Rozumiem, że wyrzut z centrali to tylko 10 - 20% całego powietrza jakie zużywa pompa CWU. (zimą)

Czy wilgotny wyrzut z centrali wentylacyjnej nie przeszkadza w pracy takiej pompie CWU?

Nie. Najbardziej popularne wielkości central to 350-500-650, a wydatek PC do cwu to 300-500m3/h. Oczywiście trzeba to zbalansować.

Natomiast montujemy głownie centrale z wymiennikiem entalpijnym, gdzie mamy odzysk wilgoci z powietrza wywiewanego do nawiewanego. Ale nawet bez tego nie ma to znaczenia. Nie wywiewasz przeciż powietrza z sauny parowej, a w okresie zimowym z wentylacją mechaniczną masz głownie problem z za niską wilgotnością, niż z za wysoką.

Pytanie tylko, czy są pompy powietrzne które potrafią chłód odpadowy z grzania CWU wykorzystać do chłodzenia?

Tak, choćby Viessman Vitocal 161, o którym wspominałem czy Biawar OW-PC 300.1 R albo jego mniejszy brat.

Do tego chłodzenie podłogówką do mnie nie przemawia -- to mało komfortowe rozwiązanie (podobnie jak grzanie kalafiorami w lato) -- zimno w stopy, gorąco w głowę.

Pompa ciepła PW grzejąc wodę chłodzi powietrze. Zamierzam w salonie nad kominkiem zrobić "czerpnię" a gdzieś indziej "wyrzutnię" powietrza. Drugi zestaw czerpni i wyrzutni korzystałby z powietrza zewnętrznego.

Edytowane przez Kaizen

Dom 200m2 4 osoby kocioł węglowy, spalanie 6-7t rocznie z czego 2-2,5t od kwietnia do października na cwu

trochę naciągany ten przykład. po pierwsze nie wierzę, że w tym czasie grzane jest tylko CWU. po drugie, jeśli jest grzane tylko CWU, to oznacza przy sprawności kotła 30% (tyle zwykle się osiąga w takich sytuacjach codziennego rozpalania) i kaloryczności węgla 24 MJ, że ci ludzie w tym okresie zużywają 5000 kWh na grzanie CWU, czyli rocznie ile? 10 tys. kWh na CWU? jeśli założysz sprawność 50%, to roczne zapotrzebowanie na CWU wynosi dobre 16 tys. kWh.

przy okazji - cena 60 gr za kWh w G11 też nieprawdziwa, przynajmniej nie w Rybniku - podajesz cenę z faktury, a tak naprawdę opłaty stałe się nie zmieniają. stanowią one duży udział w rachunku nieogrzewających prądem. dodanie kolejnego urządzenia zasilanego prądem sprawia, że cena dąży do niższych wartości.

i czy pompa jest podłączona przez jakiś licznik, czy to tylko właściciele twierdzą, że płacą 600 zł za prąd na grzanie CWU? bo znam wielu takich, co grzeją latem w G11 elektryczny bojler (normalnie grzeją węglem) przy czteroosobowej rodzinie i wannie i twierdzą, że to kosztuje 50 zł miesięcznie. zamiast podawać ile to kto płaci, podajemy zwykle zużycie z podlicznika CWU czy CO

Czy ktoś ma lub może coś powiedzieć o PC CWU Euros Aqua++?

Dane techniczne:

COP A25/W455,5

Moc grzewcza A20/W453,6 kW

Moc zapasowej grzałki2,0 kW

Max. temp. wody (z grzałką)+55°C (+70°C)

Przepływ powietrza250 - 400 m3/h

Pojemność zasobnika CWU285 l

Poziom hałasu48 dB

Rozmiar710 x 710 x 2047 mm

Waga110 kg

Czynnik chłodniczyR410A (500 g)

Pow. dodatkowej wężownicy1,5 m2

• 3 weeks później...

Witam serdecznie

Podepnę się pod temat.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad pompą ciepła do CWU. Nie biorąc pod uwagę czynników ekonomicznych, bo w moim przypadku wyjdzie to taniej w miesięcznym bilansie, a czy się spłaci czy nie to nie ma to znaczenia.

W sezonie grzewczym woda będzie grzana przez kocioł na węgiel - czyli od października/listopada do lutego/marca przez resztę roku grzałka elektryczna lub pompa ciepła jeśli się zdecyduje.

Zapewne odezwą się głosy, że węgiel tylko na CWU. Ja osobiście jestem przeciwnikiem grzania wody w taki sposób bo w piecu się nie pali tylko bździ piec cierpi pomijając kopcenie w lecie - dla mnie chora sprawa i nie ma o czym dyskutować.

Na chwilę obecną zastanawiam się nad dwoma modelami:

- Dimplex DHW 300+ http://dimplex.pl/category/pompy-c-w-u/#wprowadzenie

- Tweetop EcoHeat Pro http://www.tweetop.pl/system-tweetop-home/pompy-ciepla-tweetop/ecoheat-pro/

Moja pytanie czy ktoś z forumowiczów ma któraś z ww. pomp ciepła i czy może powiedzieć o nich coś dobrego lub złego? Ewentualnie czy ktoś ma wynalazek innej firmy, który może polecić.

Dom 200m2 4 osoby kocioł węglowy, spalanie 6-7t rocznie z czego 2-2,5t od kwietnia do października na cwu

To szczerze powiem nie mam pojęcia skąd takie dane - No chyba, że mowa o nieocieplonym domu z lat 80 grzaniu na max przez cały dzień oraz instalacji bez termostatów a regulacja temp odbywa się przez otwieranie okien? To wtedy mogę się zgodzić.

jeśli założysz sprawność 50%
Dlaczego taka niska? No chyba, że też mowa o kotle z lat 80 na wrzucałkę? No chyba, że to tylko założenie tak niskiej sprawności do obliczeń. Sprawność normalnego kotła węglowego jest znacznie wyższa. Edytowane przez doin_oakenhelm

Dlaczego taka niska? No chyba, że też mowa o kotle z lat 80 na wrzucałkę? No chyba, że to tylko założenie tak niskiej sprawności do obliczeń. Sprawność normalnego kotła węglowego jest znacznie wyższa.

przy grzaniu CWU latem raczej małe prawdopodobieństwo, że sprawność jest wyższa. dlatego my grzejąc grzałką w G12 latem CWU mamy znacznie niższe koszty niż sąsiad grzejący starym kotłem, czy teść grzejący ekogroszkiem. jeśli dodać do tego jeszcze prąd zużyty przez taki kocioł ekogroszkowy, to różnica jest ogromna.

przy grzaniu CWU latem raczej małe prawdopodobieństwo, że sprawność jest wyższa. dlatego my grzejąc grzałką w G12 latem CWU mamy znacznie niższe koszty niż sąsiad grzejący starym kotłem, czy teść grzejący ekogroszkiem. jeśli dodać do tego jeszcze prąd zużyty przez taki kocioł ekogroszkowy, to różnica jest ogromna.

Jeśli mowa o grzaniu CWU latem to się zgodze - myślałem, że ta sprawność dotyczy ogólnie kotłów. To jest tak jak pisałem wyżej po za sezonem grzewczym, ja mam w planie albo grzałka ewentualnie pompa ciepła - decyzja nie zapadła. Wg moich obliczeń to pompa spłaci się po ok 5/6 lat.

Witam serdecznie

Podepnę się pod temat.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad pompą ciepła do CWU. Nie biorąc pod uwagę czynników ekonomicznych, bo w moim przypadku wyjdzie to taniej w miesięcznym bilansie, a czy się spłaci czy nie to nie ma to znaczenia.

W sezonie grzewczym woda będzie grzana przez kocioł na węgiel - czyli od października/listopada do lutego/marca przez resztę roku grzałka elektryczna lub pompa ciepła jeśli się zdecyduje.

Zapewne odezwą się głosy, że węgiel tylko na CWU. Ja osobiście jestem przeciwnikiem grzania wody w taki sposób bo w piecu się nie pali tylko bździ piec cierpi pomijając kopcenie w lecie - dla mnie chora sprawa i nie ma o czym dyskutować.

Witaj, własnie pod tego typu instalacje mamy dedykowane urządzenie jakim jest pompa ciepła do cwu Vitocal 060-A. Już wczesniej o tym urządzeniu wspominałem. To urządzenie właśnie do współpracy z istniejącym systemem grzewczym, który w zimie może po prostu spełniać zadanie zasobnika na cwu, a w pozostałych okresach produkować cwu efektywnie i wygodnie, bez rozpalania z kotle węglowym w środku lata.

Kompaktowa pompa ciepła Vitocal 060-A została wyposażona we wszystkie komponenty służące do efektywnego podgrzewania ciepłej wody. W jej kompaktowej obudowie mieści się obok modułu pompy ciepła również zasobnik ciepłej wody użytkowej o pojemności 250 litrów i regulator.

Vitocal 060-A może wykorzystywać zarówno powietrze zewnętrzne jak i powietrze obiegowe do wydajnego i ekonomicznego podgrzewania ciepłej wody użytkowej. Dzięki temu można ją stosować w nowych i już istniejących domach jednorodzinnych. Idealnym zastosowaniem dla pompy są sytuacje, kiedy trzeba chłodzić powietrze w pomieszczeniach – na przykład w piwnicach na wino czy też w komorach chłodniczych z artykułami spożywczymi.

Masz jakieś konkretne wymagania - pytania co do tego urządzenia? TUTAJ znajdziesz więcej informacji.

Cena już od 8 400 PLN.

Pozdrawiam i pozostaję do dyspozycji!

Moszesz przedstawic te obliczenia?

Też bym chciał :)

Bo mi wychodzi, przyjmując że zasobnik i tak jest już, do grzania kotłem i że można do niego za drobną kwotę wstawić grzałkę, to różnica w kosztach PC vs grzałka to min. 5 tys zł. I będzie się długo zwracała przy grzaniu góra 5 miesięcy w roku.

Edytowane przez Kaizen

Witaj, własnie pod tego typu instalacje mamy dedykowane urządzenie jakim jest pompa ciepła do cwu Vitocal 060-A.

Na podlinkowanej stornie jest taka grafika:

wykres2.jpg

Czyli że podgrzanie 200l wody tą pompą kosztuje 43zł? Czyli 215zł/m3? A prądem ma kosztować 775 zł/m3?

No i z tych kwot wychodzi COP 3,6 a nie 3,3.

Witam

Moszesz przedstawic te obliczenia?

Licząc to w prosty sposób wychodzi :

U mnie w domu na ogrzewanie CWU miesięcznie wychodzi ok 150 zl - woda grzana jest w 100% grzałką elektryczna 4 osobowa rodzina - sprawdzone zakładając dodatkowo liczydło. Zakładając ze pompa ma współczynnik 3 - to ogrzanie wody pompa wychodzi 50zł.

Zasobnik CWU 150L + grzałka to jakies 1000zł - Pompa z zasobnikiem to ok 6000 zł - Czyli 5000/1200 zł = wychodzi 4 lata z kawałkiem a ja napisałem 5/6 lat.

Witam

Licząc to w prosty sposób wychodzi :

U mnie w domu na ogrzewanie CWU miesięcznie wychodzi ok 150 zl - woda grzana jest w 100% grzałką elektryczna 4 osobowa rodzina - sprawdzone zakładając dodatkowo liczydło. Zakładając ze pompa ma współczynnik 3 - to ogrzanie wody pompa wychodzi 50zł.

Zasobnik CWU 150L + grzałka to jakies 1000zł - Pompa z zasobnikiem to ok 6000 zł - Czyli 5000/1200 zł = wychodzi 4 lata z kawałkiem a ja napisałem 5/6 lat.

Liczenie opłacalnosci pompy cwu nie jest takie proste. Zakładasz ze pompa w miesiacach zimowych (szczegolnie styczen i luty) pracuje z COP=3 a tymczasem ona w te miesiace będzie grzała grzałką, w pozostałe miesiace nie zawsze będzie COP=3. Kazdy liczy jak mu pasuje, najwazniejsze dobre samopoczucie z dokonanego wyboru. Efekty finansowe jakby mniej wazne.

Liczenie opłacalnosci pompy cwu nie jest takie proste. Zakładasz ze pompa w miesiacach zimowych (szczegolnie styczen i luty) pracuje z COP=3 a tymczasem ona w te miesiace będzie grzała grzałką, w pozostałe miesiace nie zawsze będzie COP=3. Kazdy liczy jak mu pasuje, najwazniejsze dobre samopoczucie z dokonanego wyboru. Efekty finansowe jakby mniej wazne.

PC ma pracować tylko latem /6 m-cy w roku/. Przyjmując nawet uproszczone liczenie zastosowane przez doin_oakenhelm, oszczędność 100 zł/m-c - stopa zwrotu wynosi 5 000 zł : 600 zł/rok = 8 lat.

Jak rozumiem, rozmawiamy o uzupełnieniu istniejącej instalacji ogrzewanej węglem - czyli zasobnik jest.

Kolejna kwestia, to że woda ma być ogrzewana tylko poza sezonem grzewczym - jakieś 5 miesięcy w roku.

Pompa do CWU z zasobnikiem za 6K będzie miała COP <3. W praktyce pewnie sporo poniżej 3. Zwłaszcza, jak nie pociągniesz jej powietrza z zewnątrz tylko będzie chłodziła pomieszczenie w którym stoi.

Uwzględnij jeszcze płatne preglądy pompy (przynajmniej raz do roku) - to zje oszczędności z jednego czy dwóch miesięcy rocznie.

Zgadzam sie wszystko zalezy jak liczyc.

Przyjalem dosc uproszczone liczenie bo mozna brac pod uwage np zbiornik cwu np. Z termica ktory kosztuje 2500zl albo zbiornik za 400zl tak samo mamy pompy za 3000 i za 10 000.

Ja mowilem tylko i wylacznie o moim przypadku. W domu w ktorym mieszkam caly rok woda grzana jest elektrycznie (nie bede opisywac czemu ale tak jest i tyle)

Mozna brac powietrze z kotlowni w ktorej w okresie zimowym jest cieplo a w okresie letnim powietrze moze byc czerpane z zewnatrz.

JAK juz pisalem w pierwszym poscie nie ma dla mnie wiekszego znaczenia czy urzadzenie sie splaci czy nie.

Jesli pompa pociagnie z 8 do 10 lat - nie mam pojecia czy pompy maja tyle lat zywotnosci to jest ok.

Gwarancja jest chyba srednio na 5 lat.

To jest jeden przyklad mojego liczenia.

A drugi to pompe chce zainstalowac w nowym domu w ktorym nie ma jeszcze zasobnika cwu wiec dlatego licze roznice bo tak czy inaczej trzeba go kupic.

Tam bedzie cwu z kotla na wegiel i albo wlasnie grzalki albo pompy.

Wiec nawet liczac w prosty sposob ze sezon grzewczy to 0,5 roku choc ja sie sklaniam bardziej przy 4 msc to nawet 8 lat splaty jest ok - bo w miesiecznym bilansie kosztow wyjda oszczednosci a czy na calosci wyjdzie sie na 0 czy nie to juz bez wiekszego znaczenia. Bo mozna brac pod uwage jeszcze wydluzona zywotnosc pieca weglowego ktory nie bedzie cierpial z powodu palenia na Cwu w lecie tak samo komin i ogolna wygoda i powiedzmy ochrona srodowiska choc to do mnie nie przemawia :)

Wiec podsumowujac 6 czy 8 lat nie ma to jakiegos wiekszego znaczenia.

mamy pompy za 3000 i za 10 000.

Nie widziałem PC z zasobnikiem w cenie niższej niż 5999 (z 8% VAT). Jaką widziałeś tańszą?

Mozna brac powietrze z kotlowni w ktorej w okresie zimowym jest cieplo a w okresie letnim powietrze moze byc czerpane z zewnatrz.

W kotłowni ciepło się bierze ze spalania węgla w tym przypadku. Schłodzisz kotłownię - schłodzisz też pomieszczenia sąsiednie (w końcu nie ma tam izolacji) i będziesz musiał więcej węgla spalić, żeby je ogrzać. Do tego ilość ciepła w kotłowni nie jest jakaś ogromna - spadnie COP. Kolejna rzecz, to zimniejsze otoczenie, to większe straty z kotła, rur, zasobnika itd.

JAK juz pisalem w pierwszym poscie nie ma dla mnie wiekszego znaczenia czy urzadzenie sie splaci czy nie.

To co ma znaczenie, skoro nie tańsze używanie? PC generuje sporo więcej hałasu niż grzałka, wymaga regularnych, płatnych przeglądów żeby gwarancji nie stracić, jest droga w nabyciu i droga w naprawach.

Gwarancja jest chyba srednio na 5 lat.

Standard to raczej 2 lata. I płatne przeglądy co roku albo i dwa razy do roku.

Swoją drogą, to ciekawe, jak wygląda koszt naprawy-wymiany zasobnika.

To, co mnie przekonuje do osobnej PC do CWU, to darmowy chłód w upały i możliwość jednoczesnego grzania CWU i CO przy dwóch pompach. Ale jak się okaże, że wymiana zasobnika zintegrowanego z PC kosztuje krocie, to wszystkie oszczędności i zalety zostaną roztrwonione.

Wiec nawet liczac w prosty sposob ze sezon grzewczy to 0,5 roku choc ja sie sklaniam bardziej przy 4 msc

Grzejesz już? To w lutym już nie będziesz grzał? IMO i w maju, i we wrześniu fajnie jest już włączać CO. Na upartego czy w wyjątkowe lata CO może być wyłączone przez 5 miesięcy (maj-wrzesień). Z czego 1-2 miesiące oszczędności zjada serwis.

Bo mozna brac pod uwage jeszcze wydluzona zywotnosc pieca weglowego ktory nie bedzie cierpial z powodu palenia na Cwu w lecie tak samo komin i ogolna wygoda i powiedzmy ochrona srodowiska choc to do mnie nie przemawia :)

Ten sam efekt osiągniesz montując grzałkę elektryczną. Zresztą kupując PC do CWU też trudno się bez niej obejść, bo trudno sprężarką otrzymać temperaturę zabezpieczającą przed legionellą.

IMO osobna PC do CWU ma dyskusyjną opłacalność przy całorocznym używaniu. A przy sezonowym to już całkiem. Albo pomyśl o grzałce, albo o solarach jak tylko w lecie chcesz grzać.

OK. to rozpatrzmy konkretny przypadek - mojego nowego domu - starego nie bierzemy w ogole pod uwagę. Więc kotłownia jest w piwnicy piec będzie na ekogroszek z podajnikiem w całym domu jest podłogówka + 9 grzejników + CWU z cyrkulacją.

Do wyboru mam dwa rozwiązania:

1) ekogroszek + zasobik CWU z wężownicą ok 150L + grzałka elektryczna (załóżmy 1200zł)

2) ekogroszek + PC ok. 300L (wiadomo wężownica + grzałka w komplecie) (załóżmy wcześniejsze 6000 zł do równego rachunku 6200 czyli pompe tak na prawdę mam za 6200-1200=5000)

Grzanie węglem (ogrzewanie + CWU ) 4 msc w roku reszta roku czyli 8 msc - dogrzewanie w chłodne dni kominek CWU grzałka lub PC - 2 osobowa rodzina w nowym domu w starym 4 os.

Więc pytanie czy sens ma PC czy nie

Nie widziałem PC z zasobnikiem w cenie niższej niż 5999 (z 8% VAT). Jaką widziałeś tańszą?

http://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/103/wgj-hp-300-intelligent - nie Wnikajmy w to czy jest dobra czy zła - jest - kosztuje ok. 4500 zł + 23 %

http://plytki-lazienki.pl/p/260/37451/ariston-wiszaca-pompa-ciepla-do-podgrzewania-wody-80-nuos-evo-split-znnuosevo080-pompy-ciepla-ogrzewanie.html?gclid=Cj0KEQjwsai_BRC30KH347fjksoBEiQAoiaqsZu9uOjyXDwjbglPDKa97e3UDFOYN3mlUaZzP1-9Xr0aArol8P8HAQ Lipa bo LIPA ale jest

http://www.viteco.pl/index.php/produkty/pompa-ciepla-hpwt-3-0 3500 z 23% + zbiornik ok 1000 zł - 4500 zł

Po za tym jak pisałem wcześniej przyjąłem średnią cenę 6000 zł do obliczeń - tak samo zbiorniki są za 400 a i za 10 tys pewnie się znajdą

W kotłowni ciepło się bierze ze spalania węgla w tym przypadku. Schłodzisz kotłownię - schłodzisz też pomieszczenia sąsiednie (w końcu nie ma tam izolacji) i będziesz musiał więcej węgla spalić, żeby je ogrzać. Do tego ilość ciepła w kotłowni nie jest jakaś ogromna - spadnie COP. Kolejna rzecz, to zimniejsze otoczenie, to większe straty z kotła, rur, zasobnika itd.

To co ma znaczenie, skoro nie tańsze używanie? PC generuje sporo więcej hałasu niż grzałka, wymaga regularnych, płatnych przeglądów żeby gwarancji nie stracić, jest droga w nabyciu i droga w naprawach.

Kotłownia jest w piwnicy więc hałas nie ma znaczenia. Generalnie znaczenie dla mnie ma wygoda - ok grzałka a PC ta sama wyga - zalety PC osuszenie powietrza i ewentualnie wychłodzenie pomieszczeń w Lecie.

Jeśli PC będzie działać na tyle długo, że inwestycja ta wyjdzie na 0 to też jest to dla mnie argument na +. Bo koszty miesięczne grzania wody z PC + kocioł na węgiel będą niższe niż kocioł na węgiel i grzałka elektryczna. Przy inwestycji całości domu który kosztuje set tys + 4 tys dodatkowo za PC czy set tys + 1 tys za sam zbiornik z grzałka nie ma to znaczenia.

Mając starą instalacje + kupiony zbiornik to raczej bym się nad tym nie zastanawiał ale nie mając nic jest to propozycja do zastanowienia.

Grzejesz już? To w lutym już nie będziesz grzał? IMO i w maju, i we wrześniu fajnie jest już włączać CO. Na upartego czy w wyjątkowe lata CO może być wyłączone przez 5 miesięcy (maj-wrzesień). Z czego 1-2 miesiące oszczędności zjada serwis.

Nie grzeje jeszcze, bo w nowym domu nawet nie mam pieca:P a w domu w którym mieszkam aktualnie sezon grzewczy się jeszcze nie rozpoczął. A czy będę grzać w lutym to nie wiem powiem ci w lutym wszystko zależne będzie od pogody. Na ten sezon zimowy do domu rodzinnego w którym teraz mieszkam dziś zostały kupione 2 t węgla. A w tamta zimę też poszły max 2 tony.

Ten sam efekt osiągniesz montując grzałkę elektryczną. Zresztą kupując PC do CWU też trudno się bez niej obejść, bo trudno sprężarką otrzymać temperaturę zabezpieczającą przed legionellą.

IMO osobna PC do CWU ma dyskusyjną opłacalność przy całorocznym używaniu. A przy sezonowym to już całkiem. Albo pomyśl o grzałce, albo o solarach jak tylko w lecie chcesz grzać.

Ja się nie upieram, że musze mieć koniecznie pompe ciepła - rozważam taka możliwość bo jak mówie nie mam jeszcze zasobnika i zastanawiam się czy kupić zasobnik + wężownica + grzałka czy pompe.