doin_oakenhelm 27.09.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Jeszcze odpowiadając na twoja wiadomość - solarów sobie nie zrobie bo: 1 - paskudnie to wygląda2 - mieszkam pod lasem3 - zbyt często wyjeżdżam z domu Mam też pytanie, która PC do CWU wg ciebie jest warta uwagi - konkretna firma lub firma i model - powiedzmy cena nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 27.09.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 jednego nie rozumiem. dlaczego zamiast kombinacji typu kocioł + komin z wykończeniem i obróbkami + PC CWU + kotłownia (m2) + skład opału (m2) nie zakupiłeś jednej porządnej pompy ciepła do CO i CWU? byłoby taniej w inwestycji i eksploatacji. jak jeszcze napiszesz, że masz kominek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 27.09.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 jednego nie rozumiem. dlaczego zamiast kombinacji typu kocioł + komin z wykończeniem i obróbkami + PC CWU + kotłownia (m2) + skład opału (m2) nie zakupiłeś jednej porządnej pompy ciepła do CO i CWU? byłoby taniej w inwestycji i eksploatacji. jak jeszcze napiszesz, że masz kominek... Mam kominek A nie zrobiłem PC do CO i CWU z kilku powodów: 1 - pionowa pompa jest stosunkowo droga 2 - na pozioma nie mam az tak duzej działki 3 - PC działa na niski parametr więc musiałbym mieć w całym domu podłogówkę lub przewymiarowane kaloryfery lub klima konwektory - podłogówka na wchodzi w gre bo w większości domu mam podłogi drewniane deska 3cm - przewymiarowane kaloryfery nie wchodzą w grę bo nie ma na nie miejsca a dodatkowo wyglądają paskudnie W piwnicy mam 3 kaloryfery na parterze mam 1 grzejnik + 4 pomieszczenia z podłogówką na poddaszu mam 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.09.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 1 - pionowa pompa jest stosunkowo droga 2 - na pozioma nie mam az tak duzej działki A nie słyszałeś o PC PW? Chyba o takiej mowa w tym wątku. A są takie, co do -20 czy -25* działają bez problemu. Poniżej (z tydzień czy dwa w roku) grzejesz kominkiem albo grzałką. Kaloryfery - owszem, zmieniają COP. Ale skoro i tak myślisz o PC z grzaniem do 45*, to i tak COP pięknie nie będzie wyglądał. A w nowo budowanym domu rezygnując z komina można coś przyoszczędzić. A co do solarów, to nie rozumiem, co ma do rzeczy mieszkanie pod lasem (chyba że dosłownie - w bunkrze) czy wyjeżdżanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.09.2016 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 A nie słyszałeś o PC PW? Zapewne nie słyszał skoro che nowy dom ogrzewać węglem a dodatkowo jeszcze z grzejnikami sciennymi Sądzę,że wywodzi się z rejonów mocno nie cywilizacyjnych typu jaskiniowego(podobnie jak "suweren" PIS) gdzie pokutują mity,że podłogówka parzy albo żyły wodne z niej szkodzą zdrowiu a PC p-w zamarza i w mrozach nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 28.09.2016 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 A co do solarów, to nie rozumiem, co ma do rzeczy mieszkanie pod lasem (chyba że dosłownie - w bunkrze) czy wyjeżdżanie. Chociązby to, że jeśli od strony południowej i południowo - zachodniej jakies masz las ktory jest znacznie wyższy od domu przez wiekszosc dnia daje cien? A solary chyba potrzebują słońca no chyba, że o czymś nie wiem? Ale najważniejszym argumentem dla mnie jest to, że paskudnie to wygląda. Zapewne nie słyszał skoro che nowy dom ogrzewać węglem a dodatkowo jeszcze z grzejnikami sciennymi Sądzę,że wywodzi się z rejonów mocno nie cywilizacyjnych typu jaskiniowego(podobnie jak "suweren" PIS) gdzie pokutują mity,że podłogówka parzy albo żyły wodne z niej szkodzą zdrowiu a PC p-w zamarza i w mrozach nie działa Słyszeć słyszałem, ale nie zrobiłem bo nie chciałem. Lubie węgiel i ogrzewanie węglowe po za tym zostało to zrobione zgodnie z MPZP a każdy robi to na co ma ochotę. A do podłogówki nie zrobiłem w całym domu bo chciałem podłogę drewnianą z DESEK. A to, że teraz jest EKO - szajba coż ja jej nie popieram a jestem nawet przeciwnikiem. Dla mnie dom ma ładnie wyglądać a wcale nie musi być ekologiczny. Jak już pisałem wcześniej każdy buduje po swojemu to co mu się podoba i na co go stać. Po za tym to takie pi...lnie z waszej strony - bo zadałem konkretne pytanie o PC do CWU. A wy mi tu a czemu se nie zrobiłes tego czy tamtego - nie zrobiłem i już. Co zrobiłem to będę miał i ważne żebym to ja był zadowolony a nie sąsiad czy wy. A mimo, że pytałem o PC do CWU to jak narazie po za konsultantem nikt niczego nie polecil - tak samo nikt nie odp na moje pytanie w kwestii żywotności pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.09.2016 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 ....- tak samo nikt nie odp na moje pytanie w kwestii żywotności pomp. Nie przesadzaj,kto na takie pytanie ma odpowiedziec?, producent? przeciez takich danych zaden producent nie upubliczni bo chwalic sie nie ma czym, pojedynczy uzytkownik?, ale jakie wnioski wyciągnąc z pojedynczego przypadku? Były opisywane przypadki pomp hewalexa które po zakonczeniu gwarancji uszkadzały sie tak ze naprawa była nieopłacalna, zdaje sie ze ten problem usunięto. O innych przypadkach nie słyszałem co oznacza ze ich nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 28.09.2016 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Nie przesadzaj,kto na takie pytanie ma odpowiedziec?, producent? przeciez takich danych zaden producent nie upubliczni bo chwalic sie nie ma czym, pojedynczy uzytkownik?, ale jakie wnioski wyciągnąc z pojedynczego przypadku? Były opisywane przypadki pomp hewalexa które po zakonczeniu gwarancji uszkadzały sie tak ze naprawa była nieopłacalna, zdaje sie ze ten problem usunięto. O innych przypadkach nie słyszałem co oznacza ze ich nie ma. NO chociaż by taka odp ja twoja jest lepsza niż żadna wiadomo ze producent się nie pochwali. No, ale jeśli ktoś mi napisze miałem taka czy inna PC i padła mi np po 2 latach albo po 2 latach jest głośna jak czołg lub że ma PC już 8 lat i nigdy nie było problemu to to jest jakiś argument za. Jednak ludzie mają PC i coś tam mogą o nich napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 28.09.2016 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 doin_oakenhelm Dawno takich bzdurnych argumentów nikt tutaj nie przedstawiał. Ale tak jak napisałeś - lubisz węgiel - nie ma wyjścia, pal węglem. Piszesz że dom ma ładnie wyglądać, nawet często widzę takie sytuacje - w garażu Volvo za ćwierć miliona złotych a w kotłowni worki z czarnym złotem zwanym "eko" i kocioł na wypasie bo z podajnikiem (prawie bezobsługowy) To już jest dla mnie szczyt głupoty... Po wyjechaniu z salonu taki samochód traci na wartości więcej niż kosztuje instalacja pompy ciepła dająca niższe rachunki i KOMFORT. Może mi ktoś to racjonalnie wytłumaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 28.09.2016 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 @doin....Zapoznaj się z tym urządzeniem.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 28.09.2016 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Bardzo ciekawe rozwiązanie przedstawiłeś clarnet.Ile kosztuje katalogowo ta pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 28.09.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Dzieki - wieczorem na spokojnie sobie zobacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.09.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 dlatego powinien być zakaz stosowania paliw stałych w nowych domach. żeby ci, dla których jedynym sensownym argumentem za taką kotłownią jest sympatia do paliw stałych nie podtruwali sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.09.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 dlatego powinien być zakaz stosowania paliw stałych w nowych domach. żeby ci, dla których jedynym sensownym argumentem za taką kotłownią jest sympatia do paliw stałych nie podtruwali sąsiadów. I wszystko na to wskazuje, że możemy się w najbliższych latach spodziewać takiego zaostrzenia przepisów. Do tej pory na ekologiczne rozwiązania postawił Kraków, a teraz nad taką ustawą pracuje cała Małopolska - kto wie, może ten trend na zdrowe, czyste powietrze zawita również do Polski. Na dziś pozostaje nam jedynie czytać dobre praktyki i ciekawe przykłady rozwiązań np ze Skandynawii. I tu również w nawiązaniu do przedmówcy - o głupocie jaką jest ekologia...Nie wiem czy w takiej sytuacji jaką mamy dzisiaj można nasze działania sprowadzić jedynie do ekologii - to przecież walka o nasze zdrowie i życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 28.09.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 @wihajster No cóż. Nie jest tania. Model 300l to 11.300, a 500l to 12.990 - to oczywiście katalog... i do tego netto. Ale jak wiemy, w katalogu pompy się nie sprzedają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.09.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 @wihajster No cóż. Nie jest tania. Model 300l to 11.300, a 500l to 12.990 - to oczywiście katalog... i do tego netto. Ale jak wiemy, w katalogu pompy się nie sprzedają gdzie można znaleźć jakieś parametry techniczne takiej pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 28.09.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Każdy kto Ci taką pompę oferuje, (czy jakiekolwiek urządzenie c.o. cwu) ma obowiązek razem z ofertą dostarczyć Ci pakiet etykiet energetycznych.I tam masz wszystkie dane.Możesz rownież sam wejść na stronę producenta, czyli firmy Daikin i takie etykiety sobie wygenerować.Niestety nie wszyscy producenci dają takie możliwości. Nawet często Ci ze średniej i wyższej półki uniemożliwiają klientowi indywidualnemu wygenerowanie dowolnej etykiety z danymi technicznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.09.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 @wihajster No cóż. Nie jest tania. Model 300l to 11.300, a 500l to 12.990 - to oczywiście katalog... i do tego netto. Ale jak wiemy, w katalogu pompy się nie sprzedają A to nie jest cena bez jednostki zewnętrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.09.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Każdy kto Ci taką pompę oferuje, (czy jakiekolwiek urządzenie c.o. cwu) ma obowiązek razem z ofertą dostarczyć Ci pakiet etykiet energetycznych. I tam masz wszystkie dane. Możesz rownież sam takie etykiety sobie wygenerować. Niestety nie wszyscy producenci dają takie możliwości. Nawet często Ci ze średniej i wyższej półki uniemożliwiają klientowi indywidualnemu wygenerowanie dowolnej etykiety z danymi technicznymi. Witam, Dla sprostowania co do etykiet: Etykietę energetyczną produktu wystawia producent. Etykieta energetyczna zestawu jest z kolei generowana przez sprzedawcę ponieważ to on dokonuje kompletacji całej instalacji. W świetle Rozporządzeń zestawem jest ogrzewacz pomieszczenia uzupełniony o: - kolektor słoneczny - regulator temperatury - dodatkową wytwornicę ciepła Dla uściślenia: Obowiązkowi etykietowania podlegają produkty wykorzystujące, przetwarzające i magazynujące energię: - Kotły gazowe ≤ 70 kW - Kotły olejowe o mocy znamionowej ≤ 70 kW - Pompy ciepła ≤ 70 kW - Zbiorniki CWU ≤ 500 litrów - Pompy ciepła do CWU o pojemności zbiornika ≤ 500 litrów - Kogeneracja ≤ 50 kWel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts