Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z trzema gniazdkami elektrycznymi w mieszkaniu

Recommended Posts

Witam,

kilka dni temu pojawił się u mnie problem z trzema gniazdkami elektrycznymi w mieszkaniu (1 szt. w jednym pokoju i 2 szt. w drugim, ale na tej samej ścianie). Po podłączeniu sprzętu do gniazdka sprzęt nie działał - sprawdziłem więc próbówką i okazuje się, że na jednym z kabli jest faza, ale na drugim też jest jakieś przebicie ponieważ próbówka delikatnie świeci. Dodam, że stało się to niespodziewanie, wcześniej wszystko było dobrze - przez ten czas na pewno nic nie było majstrowane w gniazdkach, nie były wiercone żadne dziury w ścianach, ani wbijane gwoździe. Czy to jakiś problem u mnie w mieszkaniu czy może być, że np. w całym bloku wystąpił taki problem?

Przed chwilą rozkręciłem wszystkie trzy gniazda i co się okazuję na obu przewodach, które wychodzą ze ściany jest napięcie. Nie powinno być na brązowym, a jednak jest. Nie wiem tylko dlaczego ponieważ jak już wspominałem nic nie było wiercone w ścianach itp.

Taki sposób sprawdzania napięcia czasami może wprowadzać w błąd zwłaszcza jak piszesz że słabiej świeci.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

@Remiks,

na pozostałych gniazdkach, które działają próbówka świeci tylko na jednym z przewodów.

Przed chwilą sprawdziłem przewody w puszce, popoprawiałem i dalej bez zmian....żaden nie jest też poprzepalany...

Edytowane przez MarcinGS

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

@Remiks,

na pozostałych gniazdkach, które działają próbówka świeci tylko na jednym z przewodów.

Przed chwilą sprawdziłem przewody w puszce, popoprawiałem i dalej bez zmian....żaden nie jest też poprzepalany...

Nie ma znaczenia jak jest na pozostałych gniazdach przecież ona działają, ja pisałem że Twój przyrząd pomiarowy nie jest doskonały. Problemem może być czwarte działające gniazdo do którego podłączone są wadliwe trzy, chyba że instalacja z puszkami, a i w "rozdzielni" na listwie N.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i chęć pomocy. Zgodnie z sugestią wrzucam zdjęcia.

1. Bezpieczniki - gniazda z pokoi (te działające też) są podłączone pod jeden

999ca5cbd938.jpg

2. Puszka - zaznaczone gdzie jest napięcie, a gdzie nie ma.

0e464c187ae9.jpg

3. Gniazdo w pierwszym pokoju - pierwsze w kolejności

f84e7a78243f.jpg

4. Gniazdo w drugim pokoju - drugie w kolejności

86010ab72503.jpg

5. Gniazdo w pierwszym pokoju - trzecie w kolejności

brak zdjęcia, ale tam też jest napięcie na obu przewodach

Edytowane przez MarcinGS

No to teraz pora na zdjęcie osłony z tej rozdzielnicy i zrobienie zdjęcia.

Mały przegląd wszystko wyjaśni.

PS. Zdjęcie nr 2 to obwód oświetleniowy, nie gniazdowy - fajna mieszanka kolorów.

Dalsze uwagi co do tej rozdzielnicy w późniejszym czasie.

Edytowane przez elpapiotr

Masakra !

Sprawdzić, czy dokręcone są wszystkie przewody niebieskie na szynie prawej górnej, oraz czy nie jest poluzowany jakiś przewód niebieski w zacisku Wago na dole.

Nie pasuje mi ilość przewodów z-ż z ilością niebieskich, a powinna być jednakowa, pomimo że wyłącznik samoczynny B10 jest wydzielony przed RCD 4-polowym (obwód oświetlenia - brakło miejsca na oddzielną szynę N :D)

Ciekawe, jak oświetlenie łazienki podłączone (?)

Edytowane przez elpapiotr