MarcinGS 06.09.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Witam, kilka dni temu pojawił się u mnie problem z trzema gniazdkami elektrycznymi w mieszkaniu (1 szt. w jednym pokoju i 2 szt. w drugim, ale na tej samej ścianie). Po podłączeniu sprzętu do gniazdka sprzęt nie działał - sprawdziłem więc próbówką i okazuje się, że na jednym z kabli jest faza, ale na drugim też jest jakieś przebicie ponieważ próbówka delikatnie świeci. Dodam, że stało się to niespodziewanie, wcześniej wszystko było dobrze - przez ten czas na pewno nic nie było majstrowane w gniazdkach, nie były wiercone żadne dziury w ścianach, ani wbijane gwoździe. Czy to jakiś problem u mnie w mieszkaniu czy może być, że np. w całym bloku wystąpił taki problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.09.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 masz uszkodzone "0" w gniazdku które jest pierwsze w ciągu licząc od rozdzielni/bezpiecznika.(zakładam, ze na wszystkich trzech jest identycznie)Rozebrać, sprawdzić połączenia, podokręcać śruby przy przewodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinGS 06.09.2016 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Przed chwilą rozkręciłem wszystkie trzy gniazda i co się okazuję na obu przewodach, które wychodzą ze ściany jest napięcie. Nie powinno być na brązowym, a jednak jest. Nie wiem tylko dlaczego ponieważ jak już wspominałem nic nie było wiercone w ścianach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.09.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Przed chwilą rozkręciłem wszystkie trzy gniazda i co się okazuję na obu przewodach, które wychodzą ze ściany jest napięcie. Nie powinno być na brązowym, a jednak jest. Nie wiem tylko dlaczego ponieważ jak już wspominałem nic nie było wiercone w ścianach itp. Taki sposób sprawdzania napięcia czasami może wprowadzać w błąd zwłaszcza jak piszesz że słabiej świeci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
husar_pl 06.09.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Masz przerwane ,,0"!!!Musisz znaleźć przerwany lub rozłączony przewód (powinien być niebieski). Może być przepalony jeżeli jest stara instalacja,spróbuj szukać w puszce lączeniowej lub w gwiazdkach połączonych bezpośrednio z pierwszym niedziałającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinGS 06.09.2016 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 (edytowane) Dzięki wszystkim za odpowiedzi. @Remiks, na pozostałych gniazdkach, które działają próbówka świeci tylko na jednym z przewodów. Przed chwilą sprawdziłem przewody w puszce, popoprawiałem i dalej bez zmian....żaden nie jest też poprzepalany... Edytowane 6 Września 2016 przez MarcinGS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.09.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Może by jednak zajrzeć do tablicy bezpiecznikowej (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
husar_pl 06.09.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Jeżeli inne gniazdka działają to znaczy ,że masz problem tylko z tymi trzema,sprawdź czy są one na osobnym bezpieczniku,może tam jest jakiś problem. Wstaw zdjęcia rozdzielni,gniazdek w pokoju,puszek ,najprawdopodobniej coś w puszce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
husar_pl 06.09.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Jeżeli inne gniazdka działają to znaczy ,że masz problem tylko z tymi trzema,sprawdź czy są one na osobnym bezpieczniku,może tam jest jakiś problem. Wstaw zdjęcia rozdzielni,gniazdek w pokoju,puszek ,najprawdopodobniej coś w puszce. Może będzie lepszy obraz tego gdzie masz szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.09.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Problem jest taki, że autor nie ma rozdzielni.Nawet wiki zaprzecza Twoim "słowom" - https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozdzielnia I proszę nie powtarzać cudzych podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.09.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. @Remiks, na pozostałych gniazdkach, które działają próbówka świeci tylko na jednym z przewodów. Przed chwilą sprawdziłem przewody w puszce, popoprawiałem i dalej bez zmian....żaden nie jest też poprzepalany... Nie ma znaczenia jak jest na pozostałych gniazdach przecież ona działają, ja pisałem że Twój przyrząd pomiarowy nie jest doskonały. Problemem może być czwarte działające gniazdo do którego podłączone są wadliwe trzy, chyba że instalacja z puszkami, a i w "rozdzielni" na listwie N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.09.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 samo gdybanie, może tu, może tam, a może jeszcze gdzie indziej.Szukać przerwanego zera i tyle. Gniazdka, puszki, "rozdzielnia".Autorowi pozostaje albo poradzić sobie samemu, albo wezwać elektryka.Co jest uszkodzone juz wie, a gdzie, to musi sam znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinGS 07.09.2016 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 (edytowane) Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i chęć pomocy. Zgodnie z sugestią wrzucam zdjęcia. 1. Bezpieczniki - gniazda z pokoi (te działające też) są podłączone pod jeden 2. Puszka - zaznaczone gdzie jest napięcie, a gdzie nie ma. 3. Gniazdo w pierwszym pokoju - pierwsze w kolejności 4. Gniazdo w drugim pokoju - drugie w kolejności 5. Gniazdo w pierwszym pokoju - trzecie w kolejności brak zdjęcia, ale tam też jest napięcie na obu przewodach Edytowane 7 Września 2016 przez MarcinGS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.09.2016 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 (edytowane) No to teraz pora na zdjęcie osłony z tej rozdzielnicy i zrobienie zdjęcia.Mały przegląd wszystko wyjaśni.PS. Zdjęcie nr 2 to obwód oświetleniowy, nie gniazdowy - fajna mieszanka kolorów. Dalsze uwagi co do tej rozdzielnicy w późniejszym czasie. Edytowane 7 Września 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinGS 07.09.2016 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 A oto zdjęcie rozdzielnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.09.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 (edytowane) Masakra ! Sprawdzić, czy dokręcone są wszystkie przewody niebieskie na szynie prawej górnej, oraz czy nie jest poluzowany jakiś przewód niebieski w zacisku Wago na dole. Nie pasuje mi ilość przewodów z-ż z ilością niebieskich, a powinna być jednakowa, pomimo że wyłącznik samoczynny B10 jest wydzielony przed RCD 4-polowym (obwód oświetlenia - brakło miejsca na oddzielną szynę N ) Ciekawe, jak oświetlenie łazienki podłączone (?) Edytowane 7 Września 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinGS 07.09.2016 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Sprawdziłem na szynie czy wszystko dokręcone i było dokręcone, w wago też podociskałem przewody i dalej bez zmian.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.09.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Czyli problem leży po drodze, pomiędzy rozdzielnicą a pierwszym gniazdem, na którym nie ma napięcia.Pozostała tylko wizyta elektryka, który zlokalizuje przerwę na przewodzie neutralnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinGS 07.09.2016 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Dzięki za odpowiedzi. Dziwne to trochę, bo przez tyle lat działało dobrze i nagle samo z siebie przestało....Wezwę jakiegoś elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.09.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 (edytowane) Człowiek też żyje ... do ostatniej chwili I przestaje. Edytowane 7 Września 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts