Konrad Podgórski 03.12.2016 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Znam ekipę, co zrobi takie fundamenty jak Twoje w 3 dni Ale fakt faktem, że przy płycie można się samemu wyrobić dość szybko i ta podłoga na gotowa, która jest znaczą oszczędnością (choć więcej trzeba przemyśleć i do płyty upakować. U mnie musi być 5 dni + czas na odpowiednią pogodę bo muszę mieć czas się napatrzeć na to co tam upchnąć Mam w jednym rogu 50cm do podsypania + zabezpieczenie skarpy eko kratką oraz chcę dać kilka czujników temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EiK 03.12.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 "powszechnie" w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EiK 03.12.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Pytam ponieważ my również w przyszłym roku planujemy budowę. Rozwazalismy wykonanie płyty, jednak po wycenie materiałów i robót okazała się znacznie droższym rozwiązaniem niż klasyczne ławy. A czynnik ceny jest u nas istotnym kryterium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 03.12.2016 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Pytam ponieważ my również w przyszłym roku planujemy budowę. Rozwazalismy wykonanie płyty, jednak po wycenie materiałów i robót okazała się znacznie droższym rozwiązaniem niż klasyczne ławy. A czynnik ceny jest u nas istotnym kryterium. W internecie jest dużo porównań kosztów. Zależy kto liczy to wynik przechyla się na jedną albo drugą. Natomiast "znacznie droższym" myślę że w waszym przypadku jest spowodowane niechęcią wykonawcy do robienia płyty, lepiej posiedzieć na robocie 3-4 tygodnie niż 3-4 dni. Mi zależało na ciągłości izolacji i pomimo dobrych warunków gruntowych (woda na 5 metrach i piaski niewysadzinowe) to ław w ogóle nie brałem pod uwagę. Nawet gdybym miał robić fundament sam, metodą gospodarczą to i tak wybrałbym płytę. Jeżeli masz przynajmniej 1 ścianę nośną w środku to płyta musi wyjść taniej od ław bo nie robisz dodatkowych metrów bieżących ław w środku budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EiK 03.12.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 W internecie jest dużo porównań kosztów. Zależy kto liczy to wynik przechyla się na jedną albo drugą. Natomiast "znacznie droższym" myślę że w waszym przypadku jest spowodowane niechęcią wykonawcy do robienia płyty, lepiej posiedzieć na robocie 3-4 tygodnie niż 3-4 dni. Mi zależało na ciągłości izolacji i pomimo dobrych warunków gruntowych (woda na 5 metrach i piaski niewysadzinowe) to ław w ogóle nie brałem pod uwagę. Nawet gdybym miał robić fundament sam, metodą gospodarczą to i tak wybrałbym płytę. Jeżeli masz przynajmniej 1 ścianę nośną w środku to płyta musi wyjść taniej od ław bo nie robisz dodatkowych metrów bieżących ław w środku budynku. Nie sądzę, aby tu była niechęć wykonawcy. Ponieważ wycena składała się z materiałów i robocizny. To koszt materiałów zadecydowal o różnicy. Robocizna wyszła podobnie że względu na większą ilość zbrojenia przy płycie. Zresto wyceny przede wszystkim zależą od samego projektu. I płyta płycie nie równa. No ale odpowiedziales na moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 03.12.2016 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Robocizna wyszła podobnie że względu na większą ilość zbrojenia przy płycie. I tu może być problem, roboty przy płycie jest mniej i masz od razu zrobioną podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EiK 03.12.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 I tu może być problem, roboty przy płycie jest mniej i masz od razu zrobioną podłogę. Roboty mniej, tu się zgodzę. Co do podłogi to planowaliśmy zrobić inaczej. Tak czy siak, u nas wyszla taka wycena i jej się będziemy trzymać. Choć początkowo argumentem za płyta bylo faktycznie szybkie jej wykonanie. Nie chcemy tutaj niepotrzebnie przeplacac. Życzę powodzenia na budowie! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 06.12.2016 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Odwiedziłem dzisiaj budowę inwestorki z bloga Mihata.pl głównie po to aby zobaczyć na żywo praefę Wrażenia Teraz już wiem że moje zwiększenie grubości ścian do 20cm było kompletnie niepotrzebne, wracam do 15cm tak jak liczył konstruktor. Te ściany są zbrojone i naprawdę sprawiają wrażenie solidnych. Dzięki tej zmianie zyskuję gratis 2 metry powierzchni użytkowej i pewnie same ściany będą tańsze. Zdjęcia możecie zobaczyć u inwestorki, chyba nie ma tu dziennika ale super opisuje swoje działania na blogu http://mihata.pl/montaz-scian-z-prefabrykatow-keramzytowych/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prz3m0 13.12.2016 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Ja u zastanawiam się nad tą technologia http://www.Solcraft.pl tylko jak wspominałeś że chcesz strop monolityczny to pewnie odpada ta technologia. Szczerze nie wiem jak to wygląda w praktyce, ale wg mnie jakaś opcja jest. No i izolacja jest już w ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 09.01.2017 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 9 stycznia 2017 - mamy pozwolenie na budowę Wniosek był złożony 15 listopada, po drodze musieliśmy uzupełnić "braki", tzn dołączyć opis technologi oczyszczalni roślinno/korzeniowej. Na szczęście wystarczyło zebranie kilku opracowań z internetu i dołączenie tego jako opis. + dokumenty wybranego osadnika. Czekamy 14 dni i jedziemy z pracami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kademifaria 09.01.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Witam, Gratuluje pozwolenia !! Na pewno będę tutaj zaglądać , zwłaszcza że jesteśmy parę kroków za Wami i na razie walczymy z dokumentacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 09.01.2017 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Witam, Gratuluje pozwolenia !! Na pewno będę tutaj zaglądać , zwłaszcza że jesteśmy parę kroków za Wami i na razie walczymy z dokumentacją Dziękujemy, keramzytobeton trzyma się razem ps. zrezygnujcie z tych kotłów i dajcie grzanie prądem, szkoda miejsca na kotłownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 21.01.2017 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 (edytowane) Niewiele się dzieje, zima, smog w Warszawie. Marzy nam się już wentylacja mechaniczna z filtrami. Zaczeliśmy się zastanawiać co by się stało w przypadku braku prądu, nie mówię o kilku godzinnej przerwie tylko takiej np. 3 dniowej awarii przy -20. Może warto by jednak zrobić jakiś kominek? Nic z tych rzeczy Akumulacja dla niektórych to wada ale dla nas to olbrzymia zaleta. Dzięki akumulacji płyty, ścian i stropu monolitycznego nasz budynek będzie miał zgromadzone ponad 31kWh na każdy jeden stopień (kWh/K) Mając tą informację oraz projektowane obciążenie cieplne z OZC już łatwo policzyć ile nasz budynek będzię się "studził" po wyłączeniu ogrzewania. Jako dane przyjąłem temperaturę wewnętrz 23 stopnie (tyle lubimy) a jako minimum komfortu uznałem 16 stopni. Dla -20 na zewnątrz budynek będzie się chłodził z 23 do 16 stopni przez 4.5 dnia. Wyższa rozdzielczość Dla 0 stopni na zewnątrz budynek będzie się chłodził z 23 do 16 stopni przez ponad 11 dni Wyższa rozdzielczość Dlatego w przypadku całkowitego blackoutu możemy spokojnie przetrwać na grzejniku 2000W postawionym w salonie działającym na przedłużaczu i małym agregacie. Edytowane 21 Stycznia 2017 przez Konrad Podgórski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 24.01.2017 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Przylazłem prosto z dziennika ucia zaintrygowanym ideą oczyszczalni. Kiedys mocno się interesowałem tymi rozwiązaniami i planowałem robić coś samemu opartego na hydroponice i podobnych. Jak się poszuka jest trochę takich tworów udokumentowanych na YT. Będę czekał na efekty u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 25.01.2017 01:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Witaj w dzienniku Faktycznie, tyle co ja tych realizacji obejrzałem na YT... Dlatego jestem taki przekonany do tego rozwiązania, całą budowę nagram na timelapse + może jakaś relacja jak mi kamer starczy. Muszę ją zrobić szybciej niż później tak by roślinność się zadomowiła. Jak tylko powstanie płyta fundamentowa to wykonawca będzie robił dom dalej a ja sobie na boku będę robił osadnik + filtr roślinny. Myślałem żeby zrobić przed budową ale boję się że kanalizacja z domu wyjdzie mi trochę niżej niż bym tego oczekiwał i będę musiał pogłębiać. Dlatego już poczekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 03.02.2017 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Powoli do przodu, Przy okazji wizyty na działce odwiedziłem lokalnego sprzedawcę kręgów i innych prefabrykatów betonowych w celu oszacowania kosztu budowy komory wodomierzowej. Chciałbym cały sprzęt do pompowania i wstępnego uzdatniania schować pod ziemią. Mając na uwadze swój komfort nie będzie to jakaś studzienka 60cm tylko... średnca 200cm a co plan jest taki: 1. 50cm krąg o średnicy 60cm. 2. płyta żelbetowa 220cm z otworem 60cm 3. 3 kręgi o średnicy wewnętrznej 200cm całość ma kosztować 3000zł, sporo... ale oszczędzę dużo miejsca w samym domu. Z wzoru na pole koła wychodzi równe 3.14m2 wewnątrz studni. Lepsze 1000zł/m2 niż 2500zł/m2 w domu. Na początku w środku znajdzie się pompa głębinowa jakiś duży filtr na piasek i inne śmieci (tak by nie trzeba było go często wymieniać) i za nim zbiornik hydroforowy 300L tak by było jakieś ciśnienie nawet bez prądu. Niestety z racji otworu 60cm nie dam rady wsadzić nic większego niż 300L ale jeżeli będzie taka potrzeba to mogę dołożyć drugi. a pozwolenie na budowę się uprawomocniło, teraz czekam tylko na lepszą pogodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.02.2017 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Zastanawiam się czy jak w projekcie zrobisz sobie cały dach z fotowoltaiki żeby ci wyszło normalne Ep to czy ktoś będzie się ich braku czepiał przy odbiorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 04.02.2017 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Też mnie to zastanawiało dlatego dodałem w charakterystyce jako główne ogrzewanie pompę ciepła. Docelowo chciałbym fotowoltaikę bo dach do tego idealny (połać południowa bez okapu nad tarasem ma 13m długości, 5m wysokośći) więc 39 paneli jak znalazł.Jednak nie chciałbym aby te prawie 40 paneli było warunkiem odbioru bo taki zakup to trzeba rozplanować a nie śpieszyć się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 14.02.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Będę śledził, obserwował. Wasze wymagania względem domu są bardzo zbliżone do naszych, czyli: maks 90m2 podłóg;30m2 salonu + aneks kuchenny min. 7m2; Raczej tylko 2 sypialnie, ale za to przestronne, najlepiej około 15m2; łazienka oraz oddzielna ubikacja; ogrzewanie??? myślałem o PC PW, teraz zaczynam co raz częściej myśleć o kablach; płyta grzewcza na 20XPS z taką samą ramką; ściany silka 18cm; minimum 20cm styro na ścianach; strop miałby być lekki, podwieszany, ale najpierw muszę przeliczyć o ile więcej będzie kosztować monolit - dla kilku tysięcy faktycznie nie warto; wentylacja mechaniczna z GWC (u nas również duża działka, a GWC oczywiście własnymi rękoma robiony); Cały czas się zastanawiam czy nie pójść w FIXY... fotowoltaika, 5kw; nie wiem co na dach... blacha, gont bitumiczny, dachówka??? wszystko zależy od różnic cenowych... Jeśli nie jest to tajemnicą jaki jest Wasz budżet na doprowadzenie budynku do tzw. stanu deweloperskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 14.02.2017 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) Witaj w dzienniku na dzień dzisiejszy nadal załatwiam papiery ale na pewno będę miał kilka rzeczy które ci się przydadzą Aktualny rzut pomieszczeń My fixy mamy zaplanowane tylko w salonie, ze względów pożarowych nie chcieliśmy mieć fixów we wschodniej stronie domu gdzie wyjście znajduje się na zachodzie Opaski brzegowej do płyty nie dasz rady zrobić 20cm w momencie gdy elewacja będzie też miała 20cm, musi być jakaś 2-4cm różnica. Inna sprawa że 16cm XPS to maksymalna grubość jaką udało mi się znaleźć Co do kabli to bym je nawet wziął ale do rurek przekonała mnie perspektywa sprzedaży/wynajmu tego domu w ciągu kilku lat. Zawsze łatwiej będzie wytłumaczyć że jak się panu/pani nie podoba i nie wierzy pan/pani w tanie rachunki przy grzaniu prądem to możecie sobie zainstalować pompę ciepła Budżet narazie oscyluje w 310tys brutto, mam excella z poszczególnymi elementami którego stopniowo doprecyzowuje. W tej kwocie jest podłączenie wody ze studni i jej obudowa oraz wykonanie korzeniowej oczyszczalni ścieków Edytowane 14 Lutego 2017 przez Konrad Podgórski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts