Qba30 07.09.2016 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Jeśli nie masz czasu i pojęcia o budownictwie to zleć firmie całość- robota z materiałem i rozliczenie ryczałtowe podzielone za etapy.Z całą pewnością nie ryzykowałbym aby firma robiła zaopatrzenie w materiał i się z tego ze mną rozliczała.U mnie jeśli chodzi o etapowanie prac to:zacząłem 1 czerwca i do końca miesiąca będę miał SSOStolarka drzwiowa i okienna zamówiona, montaż na początku październikaPóźną jesienią i zimą będę robił instalacje a jak pogoda pozwoli to i tynki wewnętrzne i posadzki.Planuję taki stan pozostawić na kilka miesięcy aby dom sobie spokojnie wysechł, od późnej wiosny start z wykończeniami na koniec elewacja i mam nadzieję Boże Narodzenie 2017 spędzić w nowym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 07.09.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 (edytowane) To jest narazie projekt przykladowy, planujemy go kupic i lekko adoptowac, nie wiem czy takie jednak zmiany da rade wcisnac przy adaptacji czy moze sa za grube, orientujesz sie moze? Wybacz ale ten projekt jest ... taki sobie. Pewnie to jakaś realizacja z minionych lat. Jeśli tak jest to poproś Architekta o namiary gdzie dom został wybudowany, zrób sobie wycieczkę i posłuchaj opinii mieszkańców. Wycinam opinie na temat projektu. 3 kominy + dodatkowy kominek wentylacyjny oraz założenie 10 okien dachowych, izolacja 12 cm - przesądziły, Edytowane 7 Września 2016 przez Wykona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanGarnek 07.09.2016 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Wybacz ale ten projekt jest ... taki sobie. Pewnie to jakaś realizacja z minionych lat. Jeśli tak jest to poproś Architekta o namiary gdzie dom został wybudowany, zrób sobie wycieczkę i posłuchaj opinii mieszkańców. Mozesz rozwinac co jest nie tak z tym projektem? Nie chce sie uczyc na wlasnych bledach. Ogladamy z zona wiele projektow i taki wydawal nam sie sensowny ale wiem, ze moge nie wiedziec o wielu istotnych rzeczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 07.09.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Wybacz ale ten projekt jest ... taki sobie. Pewnie to jakaś realizacja z minionych lat. Jeśli tak jest to poproś Architekta o namiary gdzie dom został wybudowany, zrób sobie wycieczkę i posłuchaj opinii mieszkańców. ps. 1 Ciekawe jak architekt wyobraził sobie realizację - > patrz rzut parteru i garażu "przewód wentylacyjny połączony z kominkiem wentylacyjnym giętkim przewodem". Ogólnie projekt pod względem technicznym to porażka... Wygląda jak by miał z 15 lat i architekt nie brał pod uwagę współczesnych standardów i instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanGarnek 07.09.2016 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Ogólnie projekt pod względem technicznym to porażka... Wygląda jak by miał z 15 lat i architekt nie brał pod uwagę współczesnych standardów i instalacji. Zgaduje, ze wiekszosc gotowcow z biur ma ta przypadlosc? I tak naprawde tylko projekt indywidualny u solidnego architekta bedzie nowoczesny. Zgodzisz sie z tym czy moze jednak sa dobre gotowce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 07.09.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 (edytowane) Zgaduje, ze wiekszosc gotowcow z biur ma ta przypadlosc? I tak naprawde tylko projekt indywidualny u solidnego architekta bedzie nowoczesny. Zgodzisz sie z tym czy moze jednak sa dobre gotowce? Poszukaj gotowca w znanych biurach z500, galeria domów, etc. Tu masz artykuł o adaptacji tego projektu: http://www.budujemydom.pl/reportaze/20178-adaptacja-projektu-zaczerpnieta-z-forum-internetowego Projekt ma co najmniej 10 lat. Edytowane 7 Września 2016 przez Wykona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanGarnek 07.09.2016 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Poszukaj gotowca w znanych biurach z500, galeria domów, etc. Tu masz artykuł o adaptacji tego projektu: http://www.budujemydom.pl/reportaze/20178-adaptacja-projektu-zaczerpnieta-z-forum-internetowego Projekt ma co najmniej 10 lat. Dzieki wielkie za naswietlenie sytuacji. Ogladam wlasnie z500 i wiele domow mi sie podoba, nagle tez zaczely podobac mi sie domy w okolicach 155-160m@. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.09.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Dzieki wielkie za naswietlenie sytuacji. Ogladam wlasnie z500 i wiele domow mi sie podoba, nagle tez zaczely podobac mi sie domy w okolicach 155-160m@. Zwróć uwagę na piony. Najlepiej żeby kotłownia była przy dolnej łazience, a górna łazienka nad kotłownią lub dolną łazienką. Dobrze by było, żeby kuchnia też była blisko kotłowni. Chodzi o bliskość ciepłej wody, żeby móc zrezygnować z drogiej cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 07.09.2016 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Ehm czemu rekuperator może nie mieć sensu ? jeśli i tak planujemy WM i kupimy jakiś w rozsądnej cenie to jego koszt zwróci się po iluś latach. Na wielkie oszczędności nie ma co liczyć ale jakieś będą. Wcale nie musi to być dom energooszczędny - z resztą teraz nie buduje się innych (przynajmniej na papierze), materiały, stolarka, izolacje są na tyle dobre i w przystępnej cenie że coraz łatwiej zbliżyć się do standardów NF. Gorzej jest z wykonaniem tutaj ciężko będzie wymagać od ekip solidności i wiedzy na ten temat bo najczęściej tego nie robili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.09.2016 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Jeśli finanse pozwalają to lepiej zrobić wszystko w jeden rok. Jakie są przesłanki, że lepiej w jeden rok niż dwa, trzy? Ja słyszałem już kilka opinii od wykonawców, że dom w SSO powinien przezimować, żeby spokojnie osiadł. Mit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.09.2016 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Zgaduje, ze wiekszosc gotowcow z biur ma ta przypadlosc? I tak naprawde tylko projekt indywidualny u solidnego architekta bedzie nowoczesny. Zgodzisz sie z tym czy moze jednak sa dobre gotowce? Przecież kazdego gotowca możesz adaptowac. Wyrzucasz kominy wentylacyjne, zamiast 15 dajesz 20-25 ocieplenia itp. Spokojnie to zrobisz na gotowcu, bez konieczności zamawiania projektu indywidualnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 07.09.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Jakie są przesłanki, że lepiej w jeden rok niż dwa, trzy? Ja słyszałem już kilka opinii od wykonawców, że dom w SSO powinien przezimować, żeby spokojnie osiadł. Mit? Trochę MIT, trochę tak zostało, bo ludzie nie mieli kasy, nie było kredytów i budowało się kilka lat. Buduje na płycie fundamentowej, gdzie sprawdzono stopień zagęszczenia podbudowy, ściany z Dryfixu nie ma wilgoci wogóle...technologiczne teraz nie trzeba robić takich przestojów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 07.09.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Przecież kazdego gotowca możesz adaptowac. Wyrzucasz kominy wentylacyjne, zamiast 15 dajesz 20-25 ocieplenia itp. Spokojnie to zrobisz na gotowcu, bez konieczności zamawiania projektu indywidualnego. To nie takie proste, bo jak w projekcie ma wysokość na parterze 2,66 to zaraz zrobi się 2,5m wysokości jak w bloku, a dodanie np. jednego pustaka do ścian to już zmiana konstrukcyjna, zmienia się wizualizacja budynku itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 08.09.2016 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Chodzi o bliskość ciepłej wody, żeby móc zrezygnować z drogiej cyrkulacji. Tylko w bloku jak masz kocioł dwu-funkcyjny i kuchnię łazienkę za ścianą nie ma sensu robić cyrkulacji. W domku rzadko mamy tak blisko wszystkie punkty poboru, żeby jej nie robić. Jeżeli cyrkulacja jest droga w eksploatacji, to znaczy że jest bezsensownie wykonana. Pompy obiegowe pobierają poniżej 5W mocy; dobre ocieplenie, sterowanie i jest bardzo tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 08.09.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Ktoś kiedyś wyliczył, że rodzina 4 osobowa nie mając cyrkulacji wyleje do szamba 4m3 wody rocznie. Jeśli tak, nie widzę ekonomicznego sensu tej recyrkulacji, no chyba, że oszczędność 7-10 sekund rano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.09.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 (edytowane) Wcale nie musi to być dom energooszczędny - z resztą teraz nie buduje się innych . Dom spełniający minimalne warunki Rozporządzenia ministerialnego nie jest domem energooszczędnym. A gotowce najczęściej spełniają tylko owo minimum, poza specjalnie dedykowanymi do programów NF 40 i NF 15. Po co więc bawić się w znikomo procentowy odzysk ciepła z wentylacji skoro większość ucieknie przez mostki cieplne i kiepskie ocieplenie? Kotłownia na paliwo stałe wymaga wentylacji grawitacyjnej. Natomiast podstawową zasadą projektowania wentylacji jest nie mieszanie dwóch systemów w jednym domu. Podobnie garaż wymaga wentylacji grawitacyjnej - dlatego w domach energooszczędnych jest jakby osobnym budynkiem dostawionym do domu albo kompletnie odizolowany warstwą ocieplenia od domu, a nie wbudowany w dom. Edytowane 8 Września 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.09.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 To nie takie proste, bo jak w projekcie ma wysokość na parterze 2,66 to zaraz zrobi się 2,5m wysokości jak w bloku, a dodanie np. jednego pustaka do ścian to już zmiana konstrukcyjna, zmienia się wizualizacja budynku itp Ja mam kanały obudowane tylko w miejscach gdzie sa poprowadzone. Nie obniżałam całego sufitu na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.09.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Kotłownia na paliwo stałe wymaga wentylacji grawitacyjnej. Natomiast podstawową zasadą projektowania wentylacji jest nie mieszanie dwóch systemów w jednym domu. Wiesz dobrze, że nie jestem zwolennikiem paliw stałych, ale kotłownie można zrobić z osobną wentylacją grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.09.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 (edytowane) Owszem - pod warunkiem 100% szczelności drzwi do kotłowni, albo połączenia kotłowni z garażem, bez przejścia do domu (i szczelnych drzwi do garażu lub zrezygnowania z przechodzenia do garażu z wnętrza domu) . Bo inaczej WM będzie zasysać powietrze z kotłowni do wnętrza domu z powodu wymuszonej różnicy ciśnień.Tak samo jak można mieszać grzejniki z podłogówką.Można, tylko mały w tym sens. Poza tym wybrany projekt nie jest egergooszczędny. W takiej sytuacji większe są straty ciepła przez ściany, dach, podłogę niż wentylację. Inaczej jest w domu energooszczędnym, gdzie właśnie wentylacja jest głównym miejscem utraty ciepła i rekuperator temu zapobiega. Wybierając przestarzałe rozwiązania techniczne w jednym miejscu nie ma sensu inwestować w nowoczesne gdzie indziej. Edytowane 8 Września 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 08.09.2016 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Dom spełniający minimalne warunki Rozporządzenia ministerialnego nie jest domem energooszczędnym. A gotowce najczęściej spełniają tylko owo minimum, poza specjalnie dedykowanymi do programów NF 40 i NF 15. Po co więc bawić się w znikomo procentowy odzysk ciepła z wentylacji skoro większość ucieknie przez mostki cieplne i kiepskie ocieplenie? Kotłownia na paliwo stałe wymaga wentylacji grawitacyjnej. Natomiast podstawową zasadą projektowania wentylacji jest nie mieszanie dwóch systemów w jednym domu. Podobnie garaż wymaga wentylacji grawitacyjnej - dlatego w domach energooszczędnych jest jakby osobnym budynkiem dostawionym do domu albo kompletnie odizolowany warstwą ocieplenia od domu, a nie wbudowany w dom. Skoro nowe domy nie są energooszczędne to te stare jakie są ? I czemu od razu kiepskie ocieplenie i mostki cieplne. Obserwuję budowy w okolicy i uwierz mi nie spotkasz domu bez grafitu na ścianie, tylko bloki ocieplają zwykłym styropianem albo wyrobem styropodobnym. Nie trzeba z aptekarską precyzją wszystkiego robić aby trochę zbliżyć się do domu energooszczędnego. Domy NF40 i NF15 nie są zbudowane w kosmicznej technologii. Owszem cały projekt NF jest tak przemyślany żeby minimalizować straty ciepła - ale przeważnie takie rozwiązania są niewygodne dla użytkowania, stosuje się materiały drogie, wykonanie też jest drogie a przyszłe zyski nikłe bo żeby zaoszczędzić trzeba wielu lat a dom remontować trzeba. Dom można wybudować tak aby wykorzystać to co najlepsze i ekonomicznie uzasadnione. Kupowanie super energooszczędnego okna które ma powierzchnię dużej ściany jest właśnie bez sensu - owszem doświetla daje poczucie otwartości i przestrzeni ale kosztuje krocie i nigdy się nie zwróci. A po iluś latach uszczelki stracą swoje właściwości, rama również podda się działaniu UV itd. Gdyby postępować całkiem zgodnie z tym brakiem mieszania WM z WG to nic by się nie dało zrobić. Trzeba by nie mieć kotła na PS żeby mieć komfort wentylacji albo dusić się w domu i mieć węglówke. To tak jakby mieć w aucie klime i zaspawane okna i drzwi żeby przypadkiem nie otwierać podczas pracy klimatyzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts