Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kilka decyzji przed zaczeciem budowy domu dla poczatkujacego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie widzę żadnego problemu. Tak jak domu budujemy pod siebie i dla siebie, tak samo jest z rozwiązaniami i instalacjami.

Wszyscy piszą tylko o prysznicu, jakby innych odbiorników nie było. Ponoć można kąpać się tuż po sobie i wtedy tylko pierwsza osoba ma na początku zimną wodę - taki bardzo mądry polecony artykuł. Tylko w końcu dom dla mnie czy ja dla domu. Dla mnie - nie do pomyślenia.

Kilka przykładów czego bym nie chciał:

Zima - idę do toalety, po niej chcę umyć ręce, czyli razem z początkiem działania, odkręcam wodę i sprawdzam co jakiś czas kiedy będzie ciepła. Myję po sprawie ręce w ciepłej wodzie.

Przyjeżdża rodzina na Święta i zostaje kilka osób u mnie. Jak im powiedzieć żeby myli się po sobie i o patentach na korzystanie z wody i że kubiki wody wylewane mi nie przeszkadzają...

Wracam zimą do domu myśląc o ciepłej kąpieli i albo rozbierając się leję wodę aż doleci ciepła, tylko muszę czas rozbierania zgrać z prędkością wody, inaczej marnuję ciepłą i za to dodatkowo płacę lub stoję pod prysznicem, leję wodę do kratki bo na ścianę i podłogę szkoda bo wyziębię ścianę lub podłogę, a chcę ciepłą. Stoję i czekam na wodę.

Powiedzieć dziecku że ma myć ręce po toalecie i czekać na ciepłą wodę i myć w ciepłej, a potem to zobaczyć że tak robi.

PS. Mieszkałem w kilku miejscach, w każdym powyżej kilku miesięcy. Różne systemy grzewcze , wentylacyjne i rożnie czekałem na wodę. Ja mam takie zdanie, ale każdy może mieć inne i niech buduje pod siebie. Na forum był kiedyś ktoś co miał piloty po łazienkach porozkładane i naciskał, żeby mieć ciepłą wodę pod ręką. Zależy co dla kogo jest ważne.

Znam osoby którym wentylacja mechaniczna jest za droga, pompy ciepła za drogie, cyrkulacja za droga, bo to się nie zwróci. Natomiast kilka balkonów na których nic się nie dzieje od lat, kute balustrady na nich, ogrodzenie z klinkieru z kutymi elementami za krocie - to się zwróci na pewno. Każdy buduje dla siebie i każdy odczuwa komfort na swój sposób.

ja się z tym zgadzam, oczywiście. natomiast po okresie zwrotu, praktycznie cały osprzęt cyrkulacji jest do wymiany.

wygoda. tak. to się liczy. bez dwóch zdań. ja jednak wolę prostotę. mniej bajerów, mniej psucia. jak w starym aucie. nowe stoją w serwisie, dziadek 18 letni nie chce się zepsuć, bo nie ma co. i tak trzymać