Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trudna sypialnia, a w dodatku dziecię w drodze :)

dobczok

Recommended Posts

Witajcie,

przychodzę do Was po radę jak rozmieścić meble w sypialni o trudnym układzie.

Rzut załączam niżej, razem z wymiarami.

Niestety przeróbki z przestawianiem ścian nie wchodzą w grę ponieważ reszta mieszkania jest już urządzona.

W sypialni na pewno chciałabym zmieścić łóżko z materacem (minimum 140x200), szafę + łóżeczko dla dziecka, które pojawi się z początkiem nowego roku.

Z góry dziękuję za rady!

http://images77.fotosik.pl/877/d8d7773d350d6ef0.png

Moim zdaniem wstawanie do dziecka jest kompletnie niewygodne i dlatego nigdy tego nie robiłam.

A karmić da się przez sen praktycznie. Inaczej żadna matka pierwotna nie przetrwałaby pierwszego okresu po porodzie, zwłaszcza że one nie mają urlopu od roboty.

Ale jak ktoś się chce umęczać...

:popcorn:

Swoją drogą, zawsze mnie fascynuje ten "fotel do karmienia". Po pierwsze, siedzenie w ogóle przez jakiś czas, różny u różnych jednostek, bywa naprawdę nader kłopotliwe. Moim skromnym zdaniem połóg jest o wiele gorszy od porodu i jakby miała wybierać, to jednak poród razy trzy niż poród i połóg.

Po drugie - zadek wygojony, ale dla odmiany 5 nad ranem, czwarte karmienie tej nocy, nic tylko w fotelu się kiwać, miodzio.

Po trzecie - dzieciak je godzinami, można oczywiście siedzieć w fotelu i w uniesieniu wpatrywać się w cud natury, ale może ja jestem upośledzona emocjonalnie i mnie to raczej nudziło, po pierwszej chwili upojenia sytuacją , zupełnie wystarczało mi zerkanie, jak posiłek idzie , a spróbuj w fotelu karmić i czytać książkę. Albo neta przeglądać.

Podsumowując - zbędny grat w sypialni, ale z jakiś powodów wszędzie, we wszystkich pismach dla mamuś go wciskają.

Edytowane przez enedue

Fotel rzeczywiście niepotrzebny, zdecydowanie łatwiej karmi się na leżąco na łóżku:)

Zrobiłabym materac szeroki na 200cm i spałabym z dzieckiem:rolleyes:

Spaliśmy w trójkę najpierw na 140 potem na 160 - łóżeczko wykorzystałam w dzień dopiero jak mi dziecię samodzielnie z łóżka wstawało po obudzeniu:) wcześniej niepotrzebne:)

Nie mam dziecka, ale fotel w sypialni dzielonej z dzieckiem moim zdaniem przydatny jest. Nie każda matka karmi piersią, do butelki chyba wygodniej usiąść. Kilkutygodniowe czy potem kilkumiesięczne dziecko nie śpi z rodzicami - wstawać trzeba. Do pohuśtania dziecka na nogach wygodniej usiąść w fotelu niż na łóżku. Do bujania kołyski wygodniej usiąść na fotelu.

Fotel w sypialni fajny jest w ogóle :D

Nie wiem, nie karmiłam butelką, za leniwa jestem ;).

Nasze dzieci oczywiście że spały z nami od urodzenia do momentu, gdy mogły same do nas przyjść. Jak zaznaczyłam, jestem leniwa z natury.

Aha, w niczym śpiące z rodzicami dziecko nie przeszkadza. Moje, jakby co :razz: to budziły się w ciągu dnia, gdy spały w łóżeczku ze względu na bezpieczeństwo - w nocy robiliśmy z mężem za barierki. Miały jakiś szósty zmysł :lol:

Jako matka dwójki dzieci nie karmionych piersią mogę powiedzieć że łóżeczko powinno się znaleźć najbliżej łóżka rodziców.Sen matki jest czujny,wystarczy że dziecko się odezwie od razu podnosi głowę patrząc czy się obudziło i chce jeść czy po prostu śpi dalej.Nie wyobrażam sobie za każdym jego westchnięciem zrywać się z łóżka.Moje dzieci budziły w nocy sąsiadów i sprawdzał się u nas podgrzewacz bo nie było czasu na robienie mleka.Mąż waży 100kg spanie z dzieckiem w środku było dla mnie za dużym ryzykiem.

Jak dziecko podrośnie i dostanie swój pokój łóżko przesuwacie na środek tak jak wyrysowała Elfir,szafa zostaje.

http://images75.fotosik.pl/884/516485304cd3540cmed.png

Zazwyczaj dziecko podnosi się prawą ręką podtrzymując główkę,niby drobnostka ale to też ważne w którą stronę jest łóżeczko.

Edytowane przez kinka

Partner najlepiej niech w ogóle się wyprowadzi - matka będzie miała więcej miejsca. Niech tylko przysyła pieniądze i nie przeszkadza.

Elfir troche cię chyba posiosło :confused: Ja osobiście nie rozumiem partnerów,którzy z chwilą pojawienia się dziecka śpią w drugim pokoju a matka z dzieckiem,na wszystko jest sposób.