Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strony świata, a rozkład pomieszczeń - POMÓŻCIE

Recommended Posts

witam

mamy działkę, lekki trapez, 12ar, szerokość 22-25m, długość 47-50m. Wjazd od strony pd - zach. Planujemy parterówkę w kształcie prostokąta z dachem dwuspadowym (domy w kształcie L, U itd odpadają ze względu na dodatklowe koszty, jakie generuje każde załamanie ścian i dachu - ma być jak najtaniej).

Zastanawiam się, którą opcję z 2 rozważąnych wybrać? I czy robić tak, jak jest zaplanowane, z tarasem od strony pd - wsch, czy może robić lustrzane odbicie i taras od pn - zach?

Która opcja byłaby najcieplejsza? I najbardziej słoneczna? Głównie zimą i jesienią, bo late słońca zawsze jest aż za dużo :) Chcielibyśmy, żeby dom "sam się grzał" przez okna na tyle, na ile to możliwe. Jak wg was najlepiej rozplanować wnętrze, by było optymalnie?

Usytuowanie domu musi zostać tak jak jest - z aklenicą prostopadłą do drogi :)

Działka: działka.jpg

Pomieszczenia: 20160909_154233.jpg

a kalenicą oczywiście - wkradła się literówka. Samo usytuowanie domu zależne oczywiście od tego, jak rozplanujemy środek - może być po prawej, może po lewej stronie działki. Chcielibyśmy też mieć podwójną wiatę samochodową, więc dom możliwie blisko granicy, żeby zostało miejsce i przestrzeń między wiatą a tarasem :)

najbardziej chyba pasowałaby mi wersja z salonem na scianie pd - wsch, tylko nie wiem, czy kotłownię dawać między salon a ulicę (plus to wspólny komin dla kominka i pieca - prawdopodobnie gaz, o ile się uda) czy też salon zrobić z oknem na ścianie pd - zach. (tu plus to więcej słońca w ciągu dnia i widok na wjazd). Sypialnie dzieci (1,2) chciałabym też od strony jak najbardziej słoneczne po pierwsze przez wzgląd na temperaturę, a po drugie lubię naturalne światło przy odrabianiu lekcji - nie chciałabym, żeby od 16 siedzieli w ciemnicy :)

nie musi. Po warunkiem, że to będzie wiata - czyli bez ścian bocznych i nie dłuższa niż 5 m.

Co prawda jest jeszcze przepis o miejscach postojowych, ale jeszcze nie spotkałam się z tym, by ktoś go egzekwował w budownictwie jednorodzinnym.

Inaczej przy zabudowie szeregowej w ogóle nie dałoby się ustawić samochodu pod domem.

nie musi. Po warunkiem, że to będzie wiata - czyli bez ścian bocznych i nie dłuższa niż 5 m.

Co prawda jest jeszcze przepis o miejscach postojowych, ale jeszcze nie spotkałam się z tym, by ktoś go egzekwował w budownictwie jednorodzinnym.

Inaczej przy zabudowie szeregowej w ogóle nie dałoby się ustawić samochodu pod domem.

Hej Elfir,

Mogłabyś podać odpowiedni paragraf odnośnie tych max 5m dla wiaty? niegdzie na ten temat nie moge nic znaleźć. Dzięki z góry

http://ladnydom.pl/budowa/7,106603,19239473,wiata-a-nowe-prawo-budowlane-pozwolenie-na-budowe-czy-budowa.html

tam jest podana podstawa prawna.

Te 5 m (i wysokość 3 m dla dachu płaskiego i bodajże 5 m dla skośnego) pamiętam być może ze starej wersji ustawy. Wówczas były takie zapisy, bo na potrzeby urzędu musiałam je klientowi wypisać.