agao_83 09.09.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 witam mamy działkę, lekki trapez, 12ar, szerokość 22-25m, długość 47-50m. Wjazd od strony pd - zach. Planujemy parterówkę w kształcie prostokąta z dachem dwuspadowym (domy w kształcie L, U itd odpadają ze względu na dodatklowe koszty, jakie generuje każde załamanie ścian i dachu - ma być jak najtaniej). Zastanawiam się, którą opcję z 2 rozważąnych wybrać? I czy robić tak, jak jest zaplanowane, z tarasem od strony pd - wsch, czy może robić lustrzane odbicie i taras od pn - zach? Która opcja byłaby najcieplejsza? I najbardziej słoneczna? Głównie zimą i jesienią, bo late słońca zawsze jest aż za dużo Chcielibyśmy, żeby dom "sam się grzał" przez okna na tyle, na ile to możliwe. Jak wg was najlepiej rozplanować wnętrze, by było optymalnie? Usytuowanie domu musi zostać tak jak jest - z aklenicą prostopadłą do drogi Działka: Pomieszczenia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 09.09.2016 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 a kalenicą oczywiście - wkradła się literówka. Samo usytuowanie domu zależne oczywiście od tego, jak rozplanujemy środek - może być po prawej, może po lewej stronie działki. Chcielibyśmy też mieć podwójną wiatę samochodową, więc dom możliwie blisko granicy, żeby zostało miejsce i przestrzeń między wiatą a tarasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 09.09.2016 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 najbardziej chyba pasowałaby mi wersja z salonem na scianie pd - wsch, tylko nie wiem, czy kotłownię dawać między salon a ulicę (plus to wspólny komin dla kominka i pieca - prawdopodobnie gaz, o ile się uda) czy też salon zrobić z oknem na ścianie pd - zach. (tu plus to więcej słońca w ciągu dnia i widok na wjazd). Sypialnie dzieci (1,2) chciałabym też od strony jak najbardziej słoneczne po pierwsze przez wzgląd na temperaturę, a po drugie lubię naturalne światło przy odrabianiu lekcji - nie chciałabym, żeby od 16 siedzieli w ciemnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 masz podobnie jak u mnie. Mam salon od południowego wschodu + dodatkowe okno od ulicy doświetlające popołudniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 09.09.2016 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 elfir myślisz, że przy takim układzie jak 1 w sypialniach i salonie będzie wystarczająco jasno i ciepło, czy lepiej robić lustrzane odbicie? Tylko czytałam, że większość wiatrów u nas jest z zachodu i obawiam się, że przy lustrze będzie raczej zimno niż ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2016 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Sypialnie dzieci od południowego wschodu będą dobrze naświetlone zimą. Słońce i tak zachodzi o 16-tej. Sypialnia rodziców w dowolnym miejscu - chodzisz spać i tak o zmierzchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 09.09.2016 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 swoją sypialnią się nie przejmuję - boję się o salon i sypialnie dzieci - żeby nie było tak, ż o 15 już nie będzie słońca i będzie zimno i ciemno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2016 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 w tym kierunku:http://images77.fotosik.pl/880/09bb45a1a40dababgen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 09.09.2016 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 taki układ akurat odpada - chcę kuchnię oddzielną, nie aneks to po pierwsze, a po drugie od strony tarasu chcę jak najwięcej działki, co oznacza że też od strony tarasu musiałaby być wiata na 2 auta i trzeba by było z samochodu obchodzić dom na około, żeby do niego wejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2016 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 a co za problem oddzielić kuchnię ścianką?Wiata jest naniesiona przy kotłowni na jeden samochód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 09.09.2016 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 a wiata może przylegać do granic działki? nie musi być 3 m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2016 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 nie musi. Po warunkiem, że to będzie wiata - czyli bez ścian bocznych i nie dłuższa niż 5 m. Co prawda jest jeszcze przepis o miejscach postojowych, ale jeszcze nie spotkałam się z tym, by ktoś go egzekwował w budownictwie jednorodzinnym.Inaczej przy zabudowie szeregowej w ogóle nie dałoby się ustawić samochodu pod domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 09.09.2016 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 super, to trochę ułatwia mi sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 12.09.2016 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Elfir co sądzisz o takim układzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 12.09.2016 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 po lewej na dole wiata na dwa auta przysunięta bezpośrednio do granic działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.09.2016 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 tracisz najbardziej nasłonecznioną część domu na kotłownię i witarołap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 13.09.2016 05:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 wiem - ale chcę kotłownię koło salonu, żeby mieć jeden komin, a poza tym zależy mi na oknie salonowym od południa - będzie doświetlać salon przez znaczną część dnia. Kuchnię, sypialnię i łazienki wolę nawet od zachodu - teraz mam od południa i jest masakra z gorącem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.09.2016 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 jak ma być gaz to po co ci komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clinu 16.09.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 nie musi. Po warunkiem, że to będzie wiata - czyli bez ścian bocznych i nie dłuższa niż 5 m. Co prawda jest jeszcze przepis o miejscach postojowych, ale jeszcze nie spotkałam się z tym, by ktoś go egzekwował w budownictwie jednorodzinnym. Inaczej przy zabudowie szeregowej w ogóle nie dałoby się ustawić samochodu pod domem. Hej Elfir, Mogłabyś podać odpowiedni paragraf odnośnie tych max 5m dla wiaty? niegdzie na ten temat nie moge nic znaleźć. Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.09.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 http://ladnydom.pl/budowa/7,106603,19239473,wiata-a-nowe-prawo-budowlane-pozwolenie-na-budowe-czy-budowa.htmltam jest podana podstawa prawna. Te 5 m (i wysokość 3 m dla dachu płaskiego i bodajże 5 m dla skośnego) pamiętam być może ze starej wersji ustawy. Wówczas były takie zapisy, bo na potrzeby urzędu musiałam je klientowi wypisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts