apiro 10.09.2016 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 (edytowane) witam, obserwuje kilka projektow malych domkow i mam watpliwosci. potrzebuje parady doswiadczonych osob zwiazanych z kosztami budowy. ewentualnie propozycji innych projektow.narazie mam na oku projekt - Z139 (http://z500.pl/projekt/131/Z139,parterowy-dom-tani-w-budowie-z-trzema-pokojami-takze-na-mala-dzialke.html) - C272d Filigranowy IV (http://projekty.muratordom.pl/projekt_filigranowy-wariant-iv,2875,0,0.htm#koszty) jaki moze byc realny koszt budowy takiego domu gotowego do zamieszkania (bez wyposazenia, ogrodzenia)? | generalnie to oferowanych projektow jest mnostwo. jednak ciezko mi ocenic ktory jest faktycznie tani w budowie. Czy ktos jest w stanie zaproponowac podobne projekty? metraz ok. 60-70m, chodzi glownie o jak najtansza budowe (nie chodzi o jakosc materialu) czyli najprostsze rozwiazania projektu Edytowane 10 Września 2016 przez apiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 10.09.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 Z139 - żeby było taniej, zamieniłabym strop betonowy na drewniany i przeprojektowałabym zadaszenie tarasu Filigranowy - zamiast okna narożnego 1 lub 2 odrębne, ogrzewanie zrobiłabym na prąd. Z gazu bym zrezygnowała, zresztą tak zdecydowałam przy swojej budowie, kilka tys. zł zostaje w kieszeni. Buduję z7, 82 m2, jest prosty i tani. Wybór przemyślany w 100%, żeby w trakcie nic nas nie zaskoczyło, zarówno finansowo jak i wykonawczo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apiro 10.09.2016 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 (edytowane) jak sie ma z7 do w/w? spora roznica? jak wyglada twoj kosztorys? generalnie tych projektow od z500 jest tyle ze glowa boli. jednak nie wiem jak realnie patrzec na orientacyjne koszty budowy. koszty SSZ nieraz sa zroznicowane, wieksze domy sa nieraz tansze w budowie. duzo zmienia kwestia kosztow wykonczenia a przeciez nie trzeba wykanczac domu tak jak w projekcie tylko mozna bardziej ekonomicznym sposobem. chodzi o to ze nie wiem czym sie kierowac przy ogladaniu projektow jesli chodzi o ogranieczenie finansowo budowe do maksimum Edytowane 10 Września 2016 przez apiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.09.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 w tych małych domkach jest bardzo mało miejsca na przechowywanie. Chociażby taki odkurzacz, mop, wiadro, zapasowa pościel.Filigranowy jest tak mały, ze poza funkcją letniaka, byłby nawet niewygodny jako dom.Z-tka na szczęście ma szafę w korytarzu na takie rzeczy. Ale już w sypialnie rodziców miejsca na szafy praktycznie nie ma wcale. Zetka ma tak mały wiatrołap, że jego robienie jest kompletnie bez sensu.Zastanawia mnie ściana nośna w tej Z-tce. Rozpiętość domu po zewnętrznej to tylko 7,14 m. Nawet terriva mogłaby być bez podparcia.Z-tak dla dwojga, ewentualnie 2+1. Dla czterech osób to już jest za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apiro 10.09.2016 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 rozumiem. ale najwazniejsza kwestia to dom maksymalnie tani i prosty w budowie. kwestie komfortu odchodza na drugi plan niestety. przypominam tylko ze mnostwo rodzin zyje w mieszkaniach po 50m2 i nie narzekaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 10.09.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 (edytowane) Z7 jest jednym z najprostszych projektów a zarazem najtańszych w budowie jakie można znaleźć w sieci nie bez powodu sprzedano go już w tak ogromnej ilości , na samym tym forum jest wiele dzienników które budują ten zgrabny i niedrogi domek. Te co wybrałeś są nieco mniejsze, ale w kosztach budowy wcale nie muszą wyjść taniej skoro jest strop betonowy jest tez ściana nośna zapewne i to już podnosi koszt a nie zwiększa m2 powierzchni użytkowej. Ja za stan surowy otwarty Z7 zapłaciłem jakieś 55 tyś z tym, że wszystko wykonuję sam z tatą, ale na materiałach nie oszczędzam.Niestety Elfir ma trochę racji te domki mogą być za małe, Z7 tez jest niewielki ja go jeszcze powiększyłem aby było więcej miejsca, myślę że na dom mieszkalny te 80 m2 to raczej minimum. Pytanie czy będziesz budować sam czy firmami ? Edytowane 10 Września 2016 przez kamil2k3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Lidia 10.09.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 Z139 - żeby było taniej, zamieniłabym strop betonowy na drewniany Buduję z7, 82 m2, jest prosty i tani. Wybór przemyślany w 100%, żeby w trakcie nic nas nie zaskoczyło, zarówno finansowo jak i wykonawczo. Mam w Z7 L 35 strop drewniany, na obecną chwilę nie jest problemem, bo poddasze pełni rolę strychu i pomieszczenia technicznego. Minusem takiego stropu przy eksploatacji codziennej jako pomieszczeń mieszkalnych jest słaba izolacja dźwiękowa, słychać każdy krok chodzącego. A Z7 to bardzo fajny projekt, żałuję tylko że nie wydłużyłem domu po stronie salonu o jakiś metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apiro 10.09.2016 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 (edytowane) wiekszosc firma. niektore proste rzeczy sam, czyli na poczatku i koncu budowy czyli proponujecie z7? widzialem zdjecia domow z7 bez tarasuz zadaszeniem. ciekawe czy sporo by to ograniczylo koszty a ogrzewanie takiego domu? jest sens instalowania ogrzewania na paliwo stale? i z czego warto budowac? Edytowane 10 Września 2016 przez apiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 10.09.2016 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 Ja wydłużyłem właśnie bok Z7 mam 90 m2 użytkowej i miejsca wystarcza, wiadomo jak bym był bogaty pewnie zrobił bym 300 m2 ale liczę siłę na zamiary tak aby nie brać kredytu i powoli sobie zrobić własne lokum więc kibicuję wszystkim którzy robią małe domki, ale 60-70 m2 na dom to jednak dość ciasno co by nie mówić. Z7 ma ten plus że jest naprawdę prosty i o ile tylko masz czas i chęci to sobie poradzisz zarówno ja jak i mother nature budujemy samemu więc się da z tym, że nam się nie spieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 10.09.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 Zobacz też projekt Paulinka, kiedyś się do niego przymierzałem.Standardowo 60m2 ale po podniesieniu trochę ścianki kolankowej jest ok 70 m2.Projekt tani w realizacji i dość nowocześnie wyglądający.Niestety 60 m2 to bardzo mało dla wygodnego zycia nawet małej rodziny.Niestety pewnie lepsze to niż nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 10.09.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 wiekszosc firma. niektore proste rzeczy sam, czyli na poczatku i koncu budowy czyli proponujecie z7? widzialem zdjecia domow z7 bez tarasuz zadaszeniem. ciekawe czy sporo by to ograniczylo koszty a ogrzewanie takiego domu? jest sens instalowania ogrzewania na paliwo stale? i z czego warto budowac? rezygnacja z zadzaszenia - żadna oszczędność, bo to w sumie dwa słupy żelbetowe i kilka m dachówki. Ogrzewanie takiego domu - gaz albo prąd. Gdzie ty chcesz zmieścić piec na paliwo stałe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 10.09.2016 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 W z139 jak chcesz obniżyć koszty to okno przesuwne należałoby zmienić na zwykłe otwierane i wyprostować ten wykusz w salonie. I faktycznie wiatrołap jest tam bez sensu. Ogrzewanie chyba tylko prądem, bo nawet nie bardzo jest gdzie zmieścić kocioł gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 10.09.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 Jedna bardzo ważna rzecz NIE BUDUJ PIĘTROWEGO domu prz tak małym metrażu nie wyjdzie ani taniej ani na pewno wygodniej niż parterowy o tym samym metrażu.Schody i strop wyjdą znacznie drożej poza tym w tak małym domu zajmują za dużo cennego miejsca , sama klatka schodowa zajmie z 7m2 pewnie. Byłem na Twoim miejscu i ktoś mi polecił właśnie Z7 dom mi się bardzo spodobał i nawet przez chwilę nie żałowałem, że na ten projekt się zdecydowałem.Również Tobie polecam pomyśleć o Z7 to takie minimum na wygodny mały domek, sąsiad buduje podobnej wielkości tylko z poddaszem i za wszystko płacił więcej, mówią że w parterowym fundament jest droższy BZDURA ! W parterówce na dobrym podłożu masz 1,4 m fundamentu sąsiad musiał na 2 metry robić do tego więcej wyszło metrów bieżących bo ściany nośne miał w środku.Z dachem też wcale nie wychodzi dużo drożej bo połacie są może i dłuższe ale za to krótsze jak się robi na 22 stopnie a nie 45. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.09.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 (edytowane) rozumiem. ale najwazniejsza kwestia to dom maksymalnie tani i prosty w budowie. kwestie komfortu odchodza na drugi plan niestety. przypominam tylko ze mnostwo rodzin zyje w mieszkaniach po 50m2 i nie narzekaja Dom to nie jest mieszkanie bez sąsiadów. W bloku wiatrołap zastąpiony jest klatką schodową, a kotłownia cieplikiem miejskim lub wspólną kotłownią w piwnicy - czyli nie wliczasz tego do powierzchni mieszkania. A w domu musisz przewidzieć miejsce na te elementy. Poza tym w bloku mało cie interesuje odśnieżanie, czy remonty, bo to załatwia administracja. W domu musisz mieć drabinę i zestaw podstawowych narzędzi, wiertarkę, zapas kilku płytek czy paneli - też trzeba to gdzieś trzymać. Na dodatek wiele mieszkań w blokach ma przynajmniej małe piwnice na rzadko używane rzeczy jak sanki dla dziecka, rower, ozdoby choinkowe, zapasowe krzesła na wypadek wizyty większej liczby gości, itd. W blokach są też suszarnie. Poza tym właśnie mieszkańcy z tych 50m2 chcą się budować, bo mieszkania są za małe i narzekają. Nie da się bez narzekań mieszkać w ciasnocie. Co najwyżej ludzi nie stać na większe. Edytowane 10 Września 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.09.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 Zrezygnowałabym z kominka na rzecz kozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.09.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 dla 2+1 można urządzić tak:http://images77.fotosik.pl/883/f7ab0c01e1592402gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 10.09.2016 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 To wasza decyzja, ale 60 m2 to naprawdę malutko na dom całoroczny przemyślcie to jeszcze ja was szczerze namawiam na Z7 lub podobny typ projekty nie wyjdzie drożej wybudowanie SSZ będzie w podobnej cenie co te małe ze względu na koszta stałe domu które i tak trzeba ponieść ale to jest zawsze 20 m2 więcej te 82 m2 to rozsądne minimum do wygodnego życia ... Skąd jesteście ? może warto by było kogoś w pobliżu na budowie odwiedzić i zobaczyć na własne oczy jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apiro 11.09.2016 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 (edytowane) no dobra to zalozmy ze sie decyduje na z7. ile orientacyjnie trzeba by bylo przeznaczyc na budowe takiego domu do stanu deweloperskiego? stawiajac na lepsza jakosc materialow. mozna by bylo odliczyc koszty przylacza wody oraz sciekow i pytanie z czego najlepiej budowac z7? Edytowane 11 Września 2016 przez apiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 11.09.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 no dobra to zalozmy ze sie decyduje na z7. ile orientacyjnie trzeba by bylo przeznaczyc na budowe takiego domu do stanu deweloperskiego? stawiajac na lepsza jakosc materialow. mozna by bylo odliczyc koszty przylacza wody oraz sciekow i pytanie z czego najlepiej budowac z7? Chcesz budować sam czy z wykonawcą? My budujemy podobny do Z7. Jesteśmy jeszcze na etapie koncepcji i robienia kosztorysów. Ma być tanio ale raczej z racji małego metrażu a nie gorszych materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.09.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 najlepiej spytać tych, co wybudowali:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177224-Mały-domek-jasia-i-kasi-z7http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205027-Z7-82m2-energooszczędnie-i-chyba-taniohttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?167808-projekt-Z7-pracownia-STUDIO-Z500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts