Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

maly i bardzo tani dom

apiro

Recommended Posts

Witam,

A co powiecie na taki dom?

http://www.abakon.com/projekty-i-ceny/abakon-2011-se

Według cennika w stanie developerskim można się zamknąć w kwocie ~210tys złotych, przy krótszym czasie budowy.

Poważnie pytasz, czy reklamujesz firmę?

Ja w cenniku widzę, że deweloperski to 243.530zł netto - ze stolarką. Do tego system grzewczy: 4.920 grzejniki i 22.860 instalacja. Jako opcja podłoga osb na strychu za 4.360. Czyli prawdziwy deweloperski wyjdzie (już liczmy bez tej podłogi na strychu) 271.310 netto, czyli jakieś 293 tysiące do zapłaty.

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poważnie pytasz, czy reklamujesz firmę?

Ja w cenniku widzę, że deweloperski to 243.530zł netto - ze stolarką. Do tego system grzewczy: 4.920 grzejniki i 22.860 instalacja. Jako opcja podłoga osb na strychu za 4.360. Czyli prawdziwy deweloperski wyjdzie (już liczmy bez tej podłogi na strychu) 271.310 netto, czyli jakieś 293 tysiące do zapłaty.

Przepraszam pomyliłem oferty, ale na tej stronce jest oferta 80m za te właśnie 217tys zł wliczając w to ogrzewanie.

Niczego nie reklamuje. Sam szukam najlepszego - i najtańszego zarazem - rozwiązania

W takim razie przepraszam. Niestety dużo wpisów reklamowych ostatnio na forum.

Zależy, który projekt i jaka funkcjonalność wnętrza. Cena za deweloperski dla 80 metrów taka sobie. Na plus szybkość budowy i jeden wykonawca.

Nie. Dla singla nie. Z wielu powodów - zaczynając od utraty mobilności zawodowej po szanse na związanie się z połówką z innego miasta.

Chyba, że singiel ma silną potrzebę grzebania w ogródku.

Wówczas szeregowiec lub coś podobnego.

Dom 50 m2 to chyba letniskowy, do sporadycznego mieszkania. Dom to nie jest mieszkanie bez sąsiadów. O mniej niż 80m2 bym nawet nie myślała. Bo pom. gospodarcze zajmą procentowo zbyt wiele powierzchni względem pow. mieszkalnej. Koszty stałe budowy (projekt, wynagrodzenie kierownika budowy, opłaty za przyłącza, źródło ogrzewania), też będą znaczącym udziałem w kosztach całkowitych.

Edytowane przez Elfir

Różne są w życiu sytuacje i mogę sobie wyobrazić, że i osiadły singiel chce mieć mały dom. W takim przypadku myślałabym raczej o projekcie indywidualnym, żeby dom był maksymalnie funkcjonalny i w miarę lekki konstrukcyjnie. Małe gotowce niestety nie idą w tym kierunku - ciężkie stropy, rozpiętości takie, że i ściany nośne w środku. Często w gotowcach wciśnięty jest dodatkowy pokój, a brak jakiegokolwiek pomieszczenia gospodarczego, większych szaf czy schowka. W gotowcach powtarzają się również maleńkie kuchnie i małe łazienki - moim zdaniem to kalka z domków letniskowych, gdzie w kuchni jest tylko kilka szklanek i talerzy, nie ma potrzeby wygospodarowania miejsca na chociażby singlowski zapas produktów spożywczych, nie przewiduje się miejsca na pralkę.

Subiektywny wybór do pooglądania: Filemon II , trochę większy Piękny , Z262, Biedronka, Cavalino.

te projekty, to niekiedy przykłady złego projektowania małych domów.

Przykład: Piękny - dom o pow. mieszkania ogrzewany kotłem na paliwo stałe? Architekt powinien zdrowo puknąć się w głowę. Na dodatek kocioł stoi w świetle okna. Ciekawe jak myje się to okno z pyłu węglowego? Albo sąsiedztwo kotłowni na paliwo stałe z sypialnią.

Ściana nośna i ciężki strop. Dwa kominy!

Biedronka podobnie przewiduje paliwo stałe. Kanapa na rysunku pomniejszona żeby wnętrze wydawało się przestronniejsze. Stół też mniejszy niż normalnie, o szerokości 70cm.

A jak projektują kotły gazowe, to na litość boską, po co komin do nich?

Przewodem przez ścianę. Przecież taki dom obleci najmniejszy kocioł na rynku (i tak będzie sporo przewymiarowany).

W ogóle gaz (pomijam kotły na paliwo stałe, gdzie to moim zdaniem wychodzi brak rzetelności architekta) w małym domu to inwestycja nieopłacalna. Tylko prąd.

A ja się zgadzam w całej rozciągłości co do grzania, kominów i przesadnych konstrukcji. Specjalnie wybrałam projekty, które mają pomieszczenie gospodarcze, bo nawet w małym domu a może zwłaszcza w małym domu jest potrzebne. :)

• 3 months później...

Mowa o małym domu.

Grzanie prądem nie wymaga posiadania kotłowni. Jest najtańsze do zrobienia. Nie wymaga komina.

Każdy piec na rynku (nie ma znaczenia czy pellet czy gaz czy miał) będzie przewymiarowany do takiego metrażu.

Piece na paliwo stałe, prócz wymagań dotyczących kubatury kotłowni, wymagają i tak drugiego podgrzewacza do CWU latem.

Ile będzie kosztować ogrzanie takiego maleństwa rocznie? 800-1000 zł?

Czy warto iść w gaz, który wymaga projektu, kosztów przyłącza i drugiego (po prądzie) abonamentu?

piece gazowe dwufunkcyjne nie koniecznie muszą mieć komin. do 21kw mogą być montowane bez komina. Wtedy pomieszczenie gospodarcze również jest zbędne?

A co myślicie o tym projekcie:

https://www.extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-przyjemnej-bis-KRK1348

gdyby wywalić tą wiatę i zrobić betonowy strop to czy budowa tego projektu była by sporo tańsza od z7?

apiro - piec gazowy potrzebuje przyłącza gazowego, instalacji wewnętrznej, grzejników lub podłogówki i osobnego abonamentu. Poza tym musiałbyś znaleźć model o zakresie, ja wiem 1-8 kW. inne będą przewymiarowane, a w przypadku kondensatów jest to niezalecane.

Sama mam piec o maksymalnej mocy 14kW i 160 m2 - a piec jest nadal za duży!

Kiedy to się zwróci?

Mogę się założyć, że koszt ogrzewania prądem takiego maleństwa będzie niewiele wyższy od abonamentu za gaz.

Edytowane przez Elfir

Witam ;)

A jaki jest metraż poddasza do adaptacji w tym projekcie z7? Widzę, że on w ogóle nie ma kotłowni, więc montaż pompy ciepła nie ma sensu, bo niby gdzie?

PS: A co sądzicie o projekcie AJR 03B? http://www.tooba.pl/projekt-domu-AJR-03-B-TCR-397

Czy możliwe jest wybudowanie tego domu do 250 tys na gotowo? I czy jest sens montażu w tym domu pompy ciepła, czy bardziej opłaca się ogrzewać normalnie prądem?

To nie jest mały dom, tylko przeciętny. Ma 140 m2 i tu prąd miałby sens po doprowadzeniu domu do stanu pasywnego. Bo obecnie nie wiadomo ile ciepła będzie zużywał, bo projektant nie pochwalił się Eu.

Licząc statystycznym 2,5 tyś/m2 daje to 350 tyś.

Mogę się założyć, że koszt ogrzewania prądem takiego maleństwa będzie niewiele wyższy od abonamentu za gaz.

ciekawa hipoteza. z rozmów ze znajomymi, którzy grzeją prądem lub gazem wynika, że prądem grzeją niemalże o połowę mniejszą powierzchnie niż ci, którzy grzeją gazem ponosząc podobne koszty.

ponownie pytam co myślicie o projekcie "Dom przy przyjemnej bis" https://www.extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-przyjemnej-bis-KRK1348

wywalając z niego wiatę na auto i zmieniając strop na drewniane, ewentualnie dach zmienić na 25 stopni. Ogrzewania to gaz (ewentualnie ten prąd) + koza. czy koszty budowy tego projektu mogą być znacznie niższe od budowy Z7?

ciekawa hipoteza. z rozmów ze znajomymi, którzy grzeją prądem lub gazem wynika, że prądem grzeją niemalże o połowę mniejszą powierzchnie niż ci, którzy grzeją gazem ponosząc podobne koszty.

ponownie pytam co myślicie o projekcie "Dom przy przyjemnej bis" https://www.extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-przyjemnej-bis-KRK1348

wywalając z niego wiatę na auto i zmieniając strop na drewniane, ewentualnie dach zmienić na 25 stopni. Ogrzewania to gaz (ewentualnie ten prąd) + koza. czy koszty budowy tego projektu mogą być znacznie niższe od budowy Z7?

A domy wybudowali 20 lat temu albo w nosie mieli dbanie o to, by były energooszczędne.

Koszt ogrzewania już nie zależy tak bardzo od nośnika, ale od ocieplenia i likwidacji mostków cieplnych!

Co daje ci informacja, że na forum dom 160 m2 ktoś ogrzewa gazem za 3 tyś rocznie a ktoś inny za 1500 zł rocznie?

NIC.

Forumowicz MAG ma dom 260 m2 ogrzewany prądem. I kosztuje go to rocznie 1500 zł.

Świadomy inwestor buduje tak, by koszty eksploatacji były w przyszłości jak najmniejsze, bo cena nośników (także węgla) będzie tylko rosła. A różnica roczna w ogrzewaniu gazem, węglem a prądem małego, energooszczędnego domu to różnica, ja wiem, 200 zł?

Edytowane przez Elfir

To liczy się od powierzchni zabudowy, a nie od powierzchni użytkowej 2,5 zł?

Gdyby można było tak tanio budować, ludzie nie mieszkaliby w blokach :)

Oczywiście da się zejść z tej ceny, bo wiele zależy od rodzaju projektu, ilości prac, które możesz wykonać sam, uporu w szukaniu najtańszych materiałów.

Dlatego napisałam, że to średnia statystyczna.

Dostałem kosztorys tego domu i wynosi on niecałe 200tys bez instalacji sanitarnych, grzewczych i instalacji elektrycznej, więc doliczyłem sobie za to 50 tys i dlatego zapytałem czy jest możliwość wybudowania tego domu do 250 tys. Mogę wkleić ten kosztorys, może ktoś chciałby rzucić okiem i podzielić się swoją opinią na ten temat.