Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

maly i bardzo tani dom

apiro

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie liczyłem na czynniki pierwsze, tylko doliczyłem te 50 tys na "oko".

Doprowadzenie i podłączenie prądu 20 tys, woda (studnia) wraz z przydomową oczyszczalnią ścieków 10 tys, hydraulika 10 tys, mapki, adaptacja, geodeta kolejne 10. No i nie wiadomo ile ogrzewanie, czy pompa ciepła, paliwo stale czy prąd. Gazu nie będzie w ogóle.

cześć

może tutaj otrzymam jakieś konkretne informacje, niestety na innych forach mnie zbywano:(

mój kuzyn buduje dom chyba z firmy DOM.PL o nazwie ST3-43, dodam iż buduje systemem gospodarczym (materiały we własnym zakresie i murarz, dekarz inna ekipa)

no i ma już stan surowy zamknięty, wyszło około 140 tys

mam zatem pytanie czy na taki mały domek EB3-68 wystarczy mi do stanu deweloperskiego 220 tys.?

proszę o sugestie

cześć

może tutaj otrzymam jakieś konkretne informacje, niestety na innych forach mnie zbywano:(

mój kuzyn buduje dom chyba z firmy DOM.PL o nazwie ST3-43, dodam iż buduje systemem gospodarczym (materiały we własnym zakresie i murarz, dekarz inna ekipa)

no i ma już stan surowy zamknięty, wyszło około 140 tys

mam zatem pytanie czy na taki mały domek EB3-68 wystarczy mi do stanu deweloperskiego 220 tys.?

proszę o sugestie

Zależy kto to będzie budował, ile skasuje za robociznę, jakie materiały zastosuje itd., itp.

Może wystarczyć i jeszcze zostanie na wakacje, a może to tylko połowa wydatków?

Zbyt dużo nieznanych czynników.

dom tani jak tani i można kosztami gospodarczymi zawsze zrobić, ale problemy które tutaj występują as zawsze dwa

1. działka i lokalizacja i gorsza czasami cena tej działki potrafią być kosmiczne nawet te małe i słabych miejscach

2. nasze dopływy finansowe, jak ktoś jest ambitny i przedsiębiorczy, ale i tak niem a stałego źródła dochodu to zawsze będzie rodzić wątpliwości co dalej.