grzeniu666 11.09.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Mam przy zasobniku zawór bezpieczeństwa 4 bar (i tego nie chcę zmieniać) i naczynie 25L, ale przez wzgląd na spory zasobnik ciśnienie na reduktorze ustawiłem niżej (skoki ciśnienia przy grzaniu wychłodzonego zasobnika). Czy dobrze rozumiem że nie ma przeciwskazań aby dołożyć drugie naczynie (dla zredukowania tych skoków ciśnienia, abym mógł ustawić wyżej ciśnienie na reduktorze)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 11.09.2016 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Naczynie przeponowe dobiera się do wielkości zasobnika. Jak duży ten zasobnik ? Jeśli naczynie masz 25L to zasobnik pewnie powyżej 200L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 11.09.2016 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Naczynie przeponowe dobiera się do wielkości zasobnika. Jak duży ten zasobnik ? Jeśli naczynie masz 25L to zasobnik pewnie powyżej 200L Układ jest kapkę nietypowy. Mam dwa zasobniki, główny 160L jest w użyciu stale (grzany do 46*), do tego jest "przedzasobnik" 140L który chcę kiedyś (jak trochę wolnego czasu przybędzie) eksperymentalnie podłączyć do niby-solara (nie są to typowe panele, lecz mając na dachu ciemne panele blaszane chcę go latem podgrzewać wodą/glikolem z wymiennika powietrze/woda na nieocieplonym strychu, gorące powietrze będę wyciągał spod pokrycia dachowego, na forum ów patent jest opisany jako "jaśkowy solar", "jaśkowe wynalazki"). Wiekość naczynia można jak rozumiem niedoszacować, ale czy może być przeszacowane (zbyt duże)? Wydaje mi się że nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 11.09.2016 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 No więc masz 300L całości i może dlatego naczynie przeponowe nie daje rady. Skorzystaj z jakiegoś kalkulatora albo oblicz sam czy masz dobrą pojemność . Poza tym 46 st C dla CWU - podobno może się to objawiać powstawaniem bakterii legionella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 11.09.2016 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 (edytowane) No więc masz 300L całości i może dlatego naczynie przeponowe nie daje rady. Skorzystaj z jakiegoś kalkulatora albo oblicz sam czy masz dobrą pojemność . Poza tym 46 st C dla CWU - podobno może się to objawiać powstawaniem bakterii legionella. Tak, należy przyjąć 300L @ 46* (jeśli ignoruję legionellę, jestem jej świadom). Zasadniczo moje pytania to: - czy (dla zmniejszenia wahań ciśnienia przy grzaniu CWU) można dołożyć drugie naczynie (równolege, w instalacji byłyby dwa dla CWU)? - czy naczynie (naczynia) mogą być dowolnie duże (czyli czy nie ma przeciwskazań abym miał sumarycznie np. 50L albo 65L naczynie)? Edytowane 11 Września 2016 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts