Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łazienka - ciśnienie dynamiczne

grzeniu666

Recommended Posts

W opisach armatury (czy konfiguracji kabin prysznicowych, np. tutaj str +-20: http://pro.hansgrohe.pl/assets/pl--pl/HG_iBox_brochure-2011-pl-PL.pdf ) są m.in. dane dotyczące przepływów i ciśnień. To ciśnienie to jak rozumiem ciśnienie dynamiczne przy armaturze. Czy można je jakoś oszacować poprzez wskazania manometru na reduktorze albo zasobniku (tam mam manometry założone) przy np. odkręconym kranie (kranach) z okreśonym przepływem?

Jeśli chcesz zmierzyć ciśnienie to należy dokonać pomiaru miejscowego tuż na wlocie do armatury. Pomiar ciśnienia na reduktorze albo zasobniku obarczony będzie błędem oporów przepływu i dławienia. Dodatkowo reduktor ciśnienia będzie starał się wyrównać ciśnienie w układzie. Dobrze by było gdybyś jaśniej określił o co chodzi :). Jeśli o to że po prostu nie masz manometru i nie chcesz go montować bliżej armatury a chcesz określić jakoś przepływ to wystarczy zmierzyć wydatek w określonym czasie na końcowym odcinku rurociągu :) będzie prościej

Jeśli chcesz zmierzyć ciśnienie to należy dokonać pomiaru miejscowego tuż na wlocie do armatury. Pomiar ciśnienia na reduktorze albo zasobniku obarczony będzie błędem oporów przepływu i dławienia. Dodatkowo reduktor ciśnienia będzie starał się wyrównać ciśnienie w układzie. Dobrze by było gdybyś jaśniej określił o co chodzi :). Jeśli o to że po prostu nie masz manometru i nie chcesz go montować bliżej armatury a chcesz określić jakoś przepływ to wystarczy zmierzyć wydatek w określonym czasie na końcowym odcinku rurociągu :) będzie prościej

Większość instalacji wodnej w domu jest zrobiona i funkcjonuje. Przymierzam się do łazienki która jest jeszcze "w proszku". Będzie tam duży prysznic z dyszami bocznymi (byłoby fajnie jakby mogły działać jednocześnie, rury doprowadzające tam mam PP 25), kompletuję listę zakupów i nie chciałbym kupić niewłaściwych sprzętów. Patrze na te przepływy i różne m.in. termostaty, są takie "high flow" (droższe) ale nie mam pewności czy są mi konieczne. Generalnie przewiduję termostat podtynkowy (bez zaworu), z niego wyjście na dwa zawory podtynkowe, i z nich na poszczególne odbiorniki (dysze i głowica prysznicowa). Końcówki rur mam tam jeszcze zamknięte (zakorkowane). Więm że taki pomiar (na reduktorze) nie będzie dokładny, ale może oszacowanie mi starczy. Próbuję to jakoś ogranąć aby nie było skuchy.

Jest to powiązane z drugim tematem o którym piszę (i na który również mi odpisałeś, dzięki): http://forum.muratordom.pl/showthread.php?300617-Dwa-naczynia-przeponowe-na-CWU

Edytowane przez grzeniu666

Zawór termo zapewne będzie dławił przepływ ale nie na tyle żeby "brakło" wody i ciśnienia dla wszystkich dysz prysznica. Porównaj parametry przepływu i ciśnienia dla zaworu termo, prysznica i zmierz przepływ na dolocie do całości. Jeśli gdzieś w instalacji przyłączeniowej będzie zwężka to postaraj się ją ominąć. A tak swoją drogą a jak ktoś będzie chciał gorętszy prysznic wziąć ?? :)

Zawór termo zapewne będzie dławił przepływ ale nie na tyle żeby "brakło" wody i ciśnienia dla wszystkich dysz prysznica. Porównaj parametry przepływu i ciśnienia dla zaworu termo, prysznica i zmierz przepływ na dolocie do całości. Jeśli gdzieś w instalacji przyłączeniowej będzie zwężka to postaraj się ją ominąć. A tak swoją drogą a jak ktoś będzie chciał gorętszy prysznic wziąć ?? :)

Nie wiem czy byłem dostatecznie czytelny, będzie prysznic (rączka, czyli powiedzmy do 20 L/min) oraz najpewniej 3 dysze boczne (w zależności ustawienia 8 lub 13 L/min każda), a więc w najmocniejszym ustawieniu łącznie do 59 L/min. Dlatego tak się trochę przyglądam tym parametrom (nie twierdzę że będę wszystko uruchamiał jednocześnie i na maxa, ale lepiej móc niż nie).

Z tego co widzę baterie termo przynajmniej te bez zaworu/przełącznika zintegrowanego) dają całkiem sporo (np. 43 L/min, a "highflow" nawet równe :) 59 L/min, porównując do 32 L/min baterii "nie-termo" jednouchwytowej).

Z tym "gorętszym prysznicem" trochę nie rozumiem, przecież na baterii thermo możesz "kliknąć" blokadę i odkręcić dalej, powyżej 40*...

Na marginesie, jakie są różnice między zaworami odcinającymi (podtynkowymi) ceramicznymi i grzybkowymi? U Hansgrohe mam zawory grzybkowe DN 15 i DN 20 (80 i 130 L/min) oraz ceramiczny DN 15 (40 L/min). U mnie będą dwa - jeden na dysze boczne, drugi na prysznic (rączkę).

Edytowane przez grzeniu666